Reklama

Reklama

VOD (1)

Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony (Romola Garai) uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu v čele s ní a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kursu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 284)

vaclaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film roku 2007. Téměř doslovné převedení brilantní knihy do brilantního filmu. Joe Wright se po Pýše a předsudku stává mým oblíbeným režisérem, Keira uznávanou herečkou a McAvoy jenom potvrzuje svůj talent. Do toho jsem zde objevil Romolu Garai, která zdaleka vedle předchozích dvou nezanikla (celkově všechny herecký výkony stáli za pozornsot, ale ostatní herci neměli tolik prostoru). Režisérovi se podařilo vyprávět příběh, aniž by soustředil zbytečně pozornost na nepodstatné záležitosti ale pouze na film a na příběh jako celek (za což všechna čest hercům, jelikož ani jeden si nekrade film pro sebe) a mohl si tak diváka na závěr náležitě "vychutnat" (mimochodem v knížce je toto ještě působivější a teky je to jediná část, kde se Wright nedržel předlohy). Pokání je jedním z těch filmů, které ve mně zůstali ještě pár dní po skončení a tak říkajíc emocionálně se usazovali, což je jedním z důvodů, proč na filmy koukám. Navíc obsahuje několik opravdu vyjímečných scén (záběr na pláži opravdu ani nejde komentovat ... :-)). Prostě pro mě skvost a osobní záležitost. ()

salvia 

všechny recenze uživatele

Zklamání... Pár poslepovaných silných scén, chybělo mi propojení.. Nejlepší dojem- scéna z pláže, bláznovství vojáků. ()

jites 

všechny recenze uživatele

Už knížka se mi moc líbila a film je také skvělý.Rozhodně stojí za vidění a ještě dlouho vás donutí nad ním přemýšlet. ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

Dilema, od prvních minut mě udivovala Wrighteova režie, originální, působivá, spolu s vyjímečnou kamerou, stejně tak kvalitní herecké výkony, avšak v druhé části tempo začíná zpomalovat a Pokání mi najednou přišlo jako nesourodé, s odtažením od hlavní romantické linie (sledování příběhu Briony) ruku v ruce ploché emoce a značně nevýrazná část z Francie, a už vůbec nemůžu dostat z jazyku pachuť umělosti celého příběhu, 3,5*. ()

Malcek 

všechny recenze uživatele

Rozhodně výborný vizuální zážitek, skvělé herecké výkony. Místy ale dějová prázdnota a duševní očista Briony pro mne nepřijatelná. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry pribeh romantickej dramy sa stretol s vynikajucou reziou a vznikol z toho uzasny film......ja som sa teda ani chvilku nenudil. No a cele to bolo ozdobene, podla mojho nazoru, skvelymi hereckymi vykonmi troch hlavnych postav. (Saoirse Ronan - Keira Knightley - James McAboy) ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Příběh má sice všechny předpoklady k tomu, aby diváka emociálně rozcupoval na kusy, v mém případě se mu to ale bohužel nepovedlo. Přestože Wright kresli filmové obrazy dokonalých barev a kompozic, a přestože Saoirse Ronan to ve svých třinácti letech báječně herecky nandala jak sympaťáku McAvoyovi, tak krásné Keiře. Také proto je asi nejlepší částí filmu úvodní třetina a tempo, které ani zpočátku není nikterak strhující, ještě výrazně ochabne v okamžiku, kdy ze scény zmizí mladší verze Briony. Protože (naštěstí :) nejsem typ diváka, který by od poloviny vědomě uvažoval, jak to asi dopadne, závěr mě opravdu docela překvapil, ovšem pohříchu nikterak nedojal. Ve srovnání s méně ceněnou PÝCHOU A PŘEDSUDKEM stejného režiséra mi přijde tenhle film výrazně studenější a odtažitější - je tohle ta proklamovaná sofistikovanost? Nemyslím, že by principem "vysokého" umění bylo nepodávat věci srozumitelně, a osobně dávám přednost rozumné přímočarosti. Po pětihvězdičkovém očekávání je pouhých 60 % pro mě docela zklamání. PS: Opravdu rozhodně nejde o romanci v pravém slova smyslu, v některých pasážích bych film dokonce skoro označil za docela drsný psychothriller kombinovaný s hororem - tak jen aby o tom vaše holky věděly, než půjčíte DVD :) ()

hackstolle 

všechny recenze uživatele

Naopak vidim v tomto filmu celkem silny pribeh na pozadi valky. Je minimalne k zamysleni, jak nekdo muze nebo spis musi zit cely zivot s necim, co vzeslo z detske hlavy. Navic mam rad anglictinu Keiry, takovy ten jeji skvostny dialekt, kdy se jeji rty skoro nehnou, ac toho rekne v tu chvili strasne moc. ()

pepo701 

všechny recenze uživatele

priznam sa, ze moje ocakavania boli o dost vyssie. zaciatok slubny, stred pre mna pomerne nezazivny no a koniec - ani sam neviem, bol sice dojimavy, pre niekoho mozno az srdcervuci, no pre mna skor vyumelkovany. chapem ze vela ludi v tomto so mnou nebude suhlasit, no ja som od Pokania cakal o cosi viac, zachranoval to akurat McAvoy, ktoreho narozdiel od Keiry mozem, a aj ked scena s vojskom na pobrezi bola dokonala, tak hodnotim tento film ako mierne sklamanie - 4* ()

han.ci 

všechny recenze uživatele

Škoda... mohli z toho vyždímat víc, protože kamera a prostředí byly nádherné. Ale ten příběh? Ach jo. Nebaví se spolu, naráz jsou zamilovaní, vznikne nedorozuměni a Robbie je hned ve válce. Nuda, konec mě vlastně ani nezajímal, herci se mi nelíbili vůbec. ()

DjsVorel 

všechny recenze uživatele

Připadám si jako blbec s prominutím, protože vím, že tři hvězdičky jsou dost málo. Na tenhle film jsem se ohromně těšila, ale nakonec byl pro mě zklamáním. Trochu plytký příběh a pro mě nemastné a neslané. // Po druhém zhlédnutí už jsem tak zklamaná nebyla, protože jsem věděla asi, co od filmu čekat a tak jsem si detaily mohla lépe vychutnat. Přesto se stále nemohu zbavit dojmu, že příběh je pro mě prostě nějakým způsobem nedotažený a je to asi jedna z mála rolí (né-li jediná), kdy mě ani Keira nepřesvědčila. ()

Bounce11 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh utajené lásky trochu neohrabaně zabalený do atmosféry 2. světové války. Myšlenka příběhu sama o sobě je docela jednoduchá, nicméně díky zajímavému pojetí a nechronologičnosti děje se dějová linka zakudrnatěla a příhěh získal zajímavý náboj. Ač se ke konci divák může polekat plytkého happy endu vysvětlení, které způsobí náhlý dějový zvrat přidá na dojemnosti celému románku a zároveň ponechá otevřená vrátka příliš sensitivnímu divákovi, který se může spokojit s představou happy endu. Vytknout by se dal snad jen poněkud roztahaný začátek obsahující scény, které pro příběh nebyly důležité a ani pro diváka nebyly nijak přínosné (viz scéna "divadelní zkoušky"). ()

Lexis 

všechny recenze uživatele

No když už jsme u toho srovnávání s Titanikem... ten nesahá Pokání ani po kolena. Jediné co ho totiž drží nad vodou (respektive pod) je megalomanské zpracování samotné lodi a záběry jejího potopení... V pokání nás tolik neotravují klišovité milostné scény a celkově jeho smysl spočívá v tom, ukázat, jak může křivé obvinění zničit někomu štěstí. Závěr stojí za to, ale při první scéně se starou Briony se mi taky ihned vybavil Titanik. Jediné co mi trochu vadilo, že mě Briony ani na konci nepřesvědčila o své lítosti. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Vizuálne veľmi silný film, zaslúži si minimálne kvalitu DVD a veľký monitor. * Nad príbehom netreba zbytočne rozmýšľať - "O krátkej vášnivej láske ktorej nepriala doba a mladšia sestra". Treba radšej vnímať obrazy.* Scéna vojska, ktoré stratilo nádej v Dunkerque, sa dá študovať ako diela Hieronyma Boscha.*Vojnový Londýn počas blokády, vrátane detailov ako plechové debny na "pig food" pred domami.*Vidiecke sídlo anglickej šľachty.*Zelené šaty a chrbát Keiry Kneightly.* K tomu kontrast hudobného minimalizmu / rytmus písacieho stroja.* ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné. Režisérský mág Joe Wright vybudoval příběh až nadpozemsky intenzivní, inteligentní a mnohovrstevnatý příběh. Na celku je viděl harmonie celého štábu, který Wrighta doplňoval. Vyznění scén se otáčí z pohledu dalších postav, samotný děj přehledně proplétá minulost i budoucnost. Některé momenty, které scénárista skryl, dostanou výslednou tvář až v emotivním finále. Vyzdvihovat herecké výkony postav je zcela zbytečné. Stačí říci, že jediný vzájemný pohled nahradí sáhodlouhé knižní odstavce. ()

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama