Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: François Girard, Michael Golding .. I knew a man once who built his own railroad. And the beautiful thing is, he built it completely straight, without a single curve. He had a reason for that. I can't recall what it was. The reasons get forgotten. __ Pomalé, malebné, evropsko-orientální. Vizuál je naprosto ohromující. Výprava a cit kamery pro scénu a nejrůznější kompozice je prostě výtečný. Pro snímek, který předlohu převypráví jen s minimem dialogů je tohle základní kámen úspěchu. Příběh je sice o staré dobré lásce a jejích nesnázích na pozadí obchodu s hedvábím, ale má svou sílu, i když jsem byl v úvodu značně skeptický. O zbytek se pak postará překrásná hudba Ryuichi Sakamoto, založená převážně na minimalistických klavírních melodiích. Spolu s režii se jedná o formálně velice povedený snímek. Herecké obsazení typově sedí, zvláště Keira Knightley touhle další přesně zvolenou rolí opět potvrzuje mé, jinde již mnohokrát zmíněné, pochvaly. Je úžasná, jak se jen na malém prostoru dá. ()

Elleannie 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetla, a proto nemůžu říct, jestli se film dal natočit lépe, ale něco mi tady chybělo.. Měl klasický průběh od nějakého začátku přes první zápletku, ale postrádala jsem nějakou "gradaci". Přišlo mi, že přesně v moment, kdy se z dané chvíle dalo něco vytěžit, začala scéna naopak upadávat. Film vcelku hezký, ale mohl být ještě zajímavější. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Nu dobrá ... máme tu skvělou výpravu, taky úžasnou hudbu, dobré a přesné obsazení. A příběh ... nic, co by divák neznal, až na zajímavý konec, který mě osobně potěšil. Všechno je však jaksi sošně krásné, lehce bezduché a emocionálně slabé. Co to? Silk ve mě nezanechal žádný zásadnější pocit a to je u filmů takového druhu velmi závažný hendikep. O rok starší a hodně podobný Painted Veil, mě dostal do jinčích citových poloh, škoda. 55% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

"Proč bych vám o tom měl vyprávět?" Tak to tedy opravdu nevím. Unylý, vleklý a nezajímavý příběh v čele s nesympatickým hrdinou, který neměl dostatečné charisma na to, aby utáhl celý film. Jako hodně lidí zde, jsem vyhledala Silk jen kvůli Keiře a jaké bylo zklamání, když jsem zjistila, že se její jméno jen pěkně vyjímalo na plakátě a ve filmu nedostala moc prostoru. Když už byla na scéně, tak to byly jediné okamžiky, které mě bavily. Film jsem většinou posouvala dál, abych v následujícím momentě zjistila, že jsem o nic nepřišla. A tak to šlo víceméně celou dobu. Už chápu, proč jsem tenhle film v Keiřině filmografii dosud opomíjela.. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkala "Jéé, to bude krásný romantický film!".. A romantika tam byla.. Byla všude.. Dokonce i při nákupu vajíček.. Ta zpočátku příjemná hudba se najednou stala fádní a vtíravou a jediná změna, kdy atmosféra lehce zhoustla, byla tehdy, když zemřely housenky.. A všechny! Tisíce housenek!! No hrůza.. Co se týče děje, neviděla jsem v něm nic zajímavého.. Michael Pitt si vzal Keiru Knightley, vyspal se s ní, odjel do Japonska, tam se s chtíčem v očích podíval na Sei Ashinu, vrátil se domů, přivezl vajíčka, pomiloval Keiru, odjel do Japonska, pomiloval Sei... Žádné napětí, nic moc nečekaného (samozřejmě až na to, že zemřely ty nebohé housenky!!!).. Jediné, co můžu pochválit, je KEIRA a kamera (ta byla dokonalá!).. Jinak to byla hrůza a strašně jsem se nudila.. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)
  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)

Reklama

Reklama