Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh vypráví o Anně a Marii Boleynových, které bojují o přízeň krále Jindřicha VIII. Dívky jsou svým ambiciózním otcem a intrikánským strýcem zapleteny do vysoké hry o moc. Pokud se stane jedna z nich královou milenkou, dostane se rodina Boleynových do přízně samotného krále. Pomocí intrik vmanipulují mladičkou Marii do vztahu se vznětlivým a přelétavým Jindřichem. Panovník se však naivní a oddané milenky brzy nabaží a obrátí svou pozornost k její starší sestře Anně. Ta ho svou inteligencí a šarmem okouzlí natolik, že se kvůli ní nezalekne náboženské reformy a ani založení nové anglikánské církve. Zamilovaná Marie se však nevzdává a mezi sestrami propukne boj o lásku a moc. Anna nakonec zvítězí nejen nad svou sestrou, ale i nad samotnou Kateřinou Aragonskou a stane se královnou Anglie, aniž by v tu chvíli tušila, jak krátká bude její vláda. (TV Nova)

(více)

Recenze (500)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Á, Boleynovic děvky..“ Královský dvůr Tudorovců plný intrik, sňatků z rozumu i nerozumu a pokládání hlav královen na špalek odměnou za neschopnost zplodit mužského následovníka trůnu. Ideální prostředí pro chytré Boleynovy dcery, které, ač se o nich tolik nemluví, velmi významně otáčely kormidlem Albionu 16.století. V čem má prsty BBC je už tradičně ku prospěchu věci bez rádoby efektních pozlátek a navíc podporované precizními hereckými výkony (za všechny bych jmenovat trojici Thomas, Bana a šestiprstá čarodějnice Portman). Chápu, že byla jiná doba, ale čekání se ztrátou panictví na svatební noc a navíc v košili odkrývající maximálně 10 % těla se mi jeví jako značně nepraktické a buďme rádi, že tento zvyk již prakticky vymizel, neboť se tím vyloučila hrozba zakoupení mrtvého zajíce v pytli.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Trošku se divím, že má tento vpodstatě velmi dobrý film na CSFD takto nízké hodnocení. Sice předkládá již několikrát zfilmovanou látku, aniž by se pokoušel o nové, originální, pojetí, ale jinak v ničem neselhává. Hned s prvními titulky je znát, že na kostýmech a výpravě se nijak nešetřilo; obě hlavní protagonistky jsou skvělé (a byť mám jinak raději Scarlett Johansson, musím podotknout, že největší pozornost poutá vynikající Natalie Portman - ovšem je to dáno i její lehce zápornější rolí), hudba v hlavních scénách také funguje. Film nabízí přesně to, co od klasického historického filmu divák očekává a to je dobře - novátorské přístupy neznamenají automaticky tu správnou volbu. Problém nastává asi opravdu jen v cílovém publiku, které bude "Králova přízeň" těžce hledat - pro jedny příliš "mainstreamové", pro druhé zase příliš "art". Já osciluji někde uprostřed...a proto plně spokojené 4* ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Peter Morgan / Predloha: Philippa Gregory (novela) | Hudba: Paul Cantelon | Produkcia: Alison Owen | Distribúcia: Columbia Pictures, Focus Features | Štúdio: BBC Films, Relativity Media | Rozpočet: 35 miliónov $ | Tržby: 77,713,866 $ || Je to trošku prifarbený film, ktorý sa nedrží úplne historických faktov, no zo scenáristického hľadiska je to pochopiteľné. I tak si myslím, že z príbehu života Henrika VIII. sa mohlo vyťažiť omnoho viac, nakoľko bol jedným z najkontroverznejších panovníkov dejín. Portmanka prináša, čo si rola žiada, Johanssonka sa tvári utrápene, jak vždy, a Bana poprvý krát z mnou videných filmov nenaplňuje to, čo by sa dalo. Možno špatný casting, možno slabý scenár. Preto mínus 2 hviezdy z inak nádejného, príjemne pozerateľného počinu. 70% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jak jsem napsal v nedávném komentáři, shodou okolností také k filmu z produkce BBC, "život je ten nejlepší příběh". To se zde potvrdilo. Film od kterého jsem pranic nečekal, jen dobré drama na dlouhý večer, mě uchvátil výbornou atmosférou, úžasnými hereckými výkony. I když jsem tuto část historie samozřejmě znal a vyvrcholení pro mě nebylo překvapující, i tak jsem napjatě sledoval každý další okamžik, každý další záběr. Možná jsem trochu měkota, když mě dostane takový příběh, ale co se dá dělat, i mé romantické "já" se musí jednou za dlouhý čas ukázat. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Blbina nejhrubšího zrna, jenž z historie udělala (ne)romantickou slátaninu kardinálních rozměrů plnou šedi a nudy. Vecpat téměř 16 let do pouhých 115 minut a myslet si, že to bude fungovat, je opravdu HODNĚ naivní. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ženy to měly dříve neskutečně těžké, žily sužovány strachem, jestli se jim narodí žádaný syn a jestli náhodou kvůli rozmaru svého manžela neskončí ve vyhnanství nebo dokonce o hlavu kratší.. O Boleynových sestrách jsem už samozřejmě slyšela, ale filmu jsem se snažila vyhýbat, protože nemám ráda velkou část obsazení (Portman, Johansson, Bana, Garfield, Cumberbatch). Ale film i herci mě mile překvapili - Garfield a Cumberbatch svoji krátkou přítomností a ostatní přesvědčivostí. Připadá mi, že je to snad poprvé, co jsem viděla Johansson hrát. Prostou, ale dobrosrdečnou Mary ztvárnila velice dobře, zrovna tak jako Natalie ctižádostivou Anne. Příběh je asi nejsilnějším triumfem, ale hraje na milostnou strunu, takže mě nepřekvapuje, že to může někomu připadat přeslazené, ačkoliv podobností s Cruel Intentions jsem si tedy opravdu nevšimla. :) Hodně slušné historické drama, při jehož konci mi přeběhl mráz po zádech, přestože jsem dávno věděla, jak to skončí.. Navíc pro historické osobnosti, jejichž příběh skončil tragicky, mám jistou slabost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběh o sourozencích Boleynových, který je mimochodem také o Jindřichu VIII. Vynikající zpracování, které skvěle otevře cestu k seriálovým Tudorovcům. Tam, kde divák vyloženě není fanda historie, může dojít i ke sledování nečekaných dramatických zvratů ;) A příbalu jsem se dočkala, ovšem žádná sláva, čekání se nevyplatilo, logika Edice Platinum jde naprosto mimo. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou velice zajímavé, především pak ten Natalie Portman, která přehrává jak panenkovou Scarlett, tak mužného Banu. Jinak je ale Králova přízeň překvapivě strohá historická báchorka s neuvěřitelně brutálním střihem, který přeskakuje na historický film nevídaně. Nechybí tradiční trademark v daném žánru - několik poetických záběrů na obilí vlnící se ve větru. Kamera je krásná, výtečná práce se světlem, jinak je ale tento snímek ač na první pohled atraktivním lookem působící vcelku nezajímavou freskou. Chtělo to zkušenějšího režiséra. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kdekdo zná nechvalně proslulou sňatkovou politiku anglického krále Jindřicha VIII., proto je zajímavé sledovat ono „druhé Boleynovic děvče“, které, odstrčeno a zastíněno starší sestrou, nakonec bojuje právě o (sestřin) holý život. Dle románové předlohy se ale nám rozkládá rozpačité drama, až naivně čitelné, chladně unylé, bez jediné zásadnější scény. Režisér Justin Chadwick až trestuhodně prohýřil (úzkostně stejný pocit jsem měl i u Černé Dahlie Briana DePalmy) záviděníhodné hvězdné obsazení a navíc nenabídl zhola nic, co by film mohlo označovat romancí!! Hodně našedlých 60%.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu hrají dvě mé hodně oblíbené herečky a nebojím se napsat, že právě kvůli nim jsem se téměř nenudil. The Other Boleyn Girl je historické drama, které po většinu času nenudí a pokud (jako já) moc nevíte o historii staré Anglie (věděl jsem akorát, že si Jindřich osmý musel vymyslet vlastní církev, aby se mohl rozvést) a neviděli jste Tudorovce (ani já jsem zatím tenhle seriál neviděl, ale mnozí to zde přirovnávají právě k tomuto seriálu) tak si zřejmě tento film užijete, stejně jako já. Co si budeme povídat, tohle je dobrý film, ALE… není zde ani jedna silnější scéna (a to tam pár scén mělo potenciál), ani jeden silnější okamžik, který bych si déle zapamatoval. Celé to jen plyne. A proto nemůžu dát plný počet. Ale jinak, vše ostatní se podařilo a jak už jsem řekl na začátku, já miluju Scarlett a Natálku. Takže celkový dojem je stále hodně, hodně slušný. 80 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mala som náladu presne na takúto hviezdne obsadenú výpravnú kostýmovku plnú intríg a k plnej spokojnosti a poteche oka i srdca som ju dostala. A na rozdiel od recenzentov časopisu Premiere si nemyslím, že Natalie Portman ukradla pre seba celý film. Je výborná, to je nepopierateľné, ale svoj kúsok kvalitných hereckých výkonov predviedli aj ostatní účastníci. Možno dostali trošku menej priestoru, ale aj oni zapôsobili - úprimná a čistá Scarlett Johansson, nádherne panovnícky Eric Bana, trpiaca i tvrdá Kristin Scott Thomas a diabolsky ambiciózny David Morrissey (ktorého si naposledy pamätám z Hilary a Jackie). Je škoda, ak sa film prezentuje len prostredníctvom jednej peknej tváričky a na ostatných sa zabúda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby mali vtedy "FB", tak sa im to nestane. Každopádne, výborný historický film, ktorý solídne popisuje vtedajšiu dobu plnú chorých ambícií, doprevádzaných intrigami bez ktorých to skrátka asi nešlo. Niektorí sa toho držia dodnes, preto majú na rozdiel od Vás vyššie postavenie v zamestnaní ;) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Chytře napsaný příběh těží hlavně z dvojice hereček v hlavních rolích a s divákem si hraje tím způsobem, že mu je napřed sympatická první, pak druhá, potom obě, chvíli nato ani jedna z nich... A nakonec... No, stojí to za to. V souboji Scarlett X Natalie u mě tentokrát vyhrála druhá jmenovaná (až mě to překvapilo), Eric Bana se na krále hodí, z vedlejších postav jasně vede matka Kristin Scott Thomasová. Chválím kostýmy, kameru a hudbu, nechválím skoro dvouhodinovou stopáž, která mi tak patnáct minut před koncem připadala už zbytečně moc dlouhá. Přesto čtyři hvězdy.__P.S. Za český název by měl zase někdo dostat me(n)tál. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tyto historické filmy jsou dobré k tomu, že si jimi člověk zalepuje mezery ve vzdělání a někdy ho donutí se popídit i po dalších historických souvislostech. Tady zajímavé a pro mě nový poznatek to nechutné kupčení s dcerami, to bylo docela silné kafe. Docela mě překvapilo, že mě tu Scarlett Johansson opravdu přesvědčila, že je ta hodná..... ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Průměrné historické drama (a to mám historická dramata strašně ráda). Nepůsobí ani trochu věrohodně, je až moc přeslazený, herci jsou tady spíše na okrasu, než aby předvedli své herecké umění. Nejlepší moment filmu je jednoznačně poprava, ta však film jako celek nezachrání. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Historické drama moderního střihu, natočené podle známého příběhu z hodin dějepisu. Vznikl napínavý film s řádkou vynikajících herců, z nichž vyčnívá především N. Portman, coby rozporuplná Anne Boleynová, která se ke konci snímku stává téměř zápornou postavou. Johanssonová je od začátku za tu hodnější a ctnostnější (i když realita byla trochu jiná) a E.Bana vypadá jako jeden velký chodící hormon. Není to ani tak jejich vina, jako spíš chyba scénáře, který jim nedopřává takový vývoj jako Portmanové. Stydět se za tenhle snímek, ale nemusí nikdo z tvůrců. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svižné, poutavé i napínavé. Čekal jsem víceméně maximálně 3* brak, ale koukalo se na to takřka jedním dechem. Navíc téma, které je jedním z nejpůsobivějších z dějin Evropy. Velmi příjemné překvapení. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Film, který má na půl televizní režii, ale kvězdné obsazení. Co hvězdné, rovnou superhvězdné. Dvě nejžádanější herečky součastnosti, obě dvě jsou sice krásné, ale tady jsem ani pro jednu slabost nenašel a Eric Bana, který je dobrým hercem, ale pro takovou roli mu chybí prostě šarm, kouzlu a charisma. Takže o nějakém výpravném velkofilmů nemůže být ani řeč. Vlastně Chadwick je další "zabiják" projektů a herců, protože tohle si určitě za rámeček nikdo z hlavní trojice nedá. Ze začátku mi to přišlo jako sladká limonáda, ale změnilo se to v ostrou pálenku, která občas fakt kopala. Emoce jsou cítit i v tom největším zákoutí a Natalie i Scarletta intrikují co to dá, ale když má přijít něco velkýho, prostá režie to shodí dolů mezi ostatní harampádí. __ Na dopoledne slušný, ale jako historický velkofilm? Ani za tisíc let! Tři s odřenýma ušima. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený historický film, který přibližuje osud sourozenců Boleynových na královském dvoře Jindřicha VIII. Chválím herecké výkony ústředního tria (Portman, Johansson, Bana) a Kristin Scott Thomas. Hudba je tu příjemná, scény poprav dobře zpracované a celkově tak jde o dobrou, čtyřhvězdičkovou podívanou, která historie neznalým poodhalí něco z její romantičnosti, jež se často snoubí s krutostí. ()

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

Holky a tradiční britská romantika

Holky a tradiční britská romantika

13.05.2008

Ellen Page může zapomenout na volné, pohodlné ošacení, které nosila jako těhotná Juno. Brzy si navleče těsný korzet. Vydá se totiž do viktoriánského 19. století a stane se Janou Eyrovou, mladou… (více)

Scarlett přijde o hlavu

Scarlett přijde o hlavu

12.01.2008

Když chcete hezkou mladou herečku, která dobře vypadá v historickém kostýmu, zavoláte Keiru Knightley (viz trailer na její novinku The Duchess)... anebo Scarlett Johansson. Ta se brzy ukáže v… (více)

Reklama

Reklama