Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nicole Chang (Shirley MacLaine) pracuje jako kabaretní tanečnice v hongkongském nočním klubu. Tady ji také jednoho večera osloví londýnský zloděj Harry Dean (Michael Caine), který má spadeno na sošku čínské císařovny Li-ssu z proslulé sbírky arabského milionáře Ahmada Shahbandara (Herbert Lom). Harry totiž vymyslel geniální plán, jak se vzácného artefaktu zmocnit – aby získal pozvání do milionářova bytu, použije jako návnadu právě Nicole, která jako by z oka vypadla Ahmadově zesnulé manželce. Jenže i dokonalý plán může mít své chyby… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdo je kočka a kdo myš při krádeži, během níž se nemá nic odcizit? Úvodní část vysněného plánu budoucího to chtělo vzít více šmahem, takto začne záhy nudit, protože v ní jde vše dle plánu a tak se v ní nic napínavého neděje. To pasáž "jedeme na ostro" je již jiná káva. I tak by ovšem snesla pokrácení, ať má větší grády. Věčně se škorpící šarmantní duo samozřejmě bez výhrad. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Michael Caine má zálusk na vzácnou bustu sísařovny Lissu, kterou vlastní arabský miliardář Herbert Lom. Aby získal pozvání do jeho bytu, použije jako návnadu barovou tanečnici Shirley MacLaine, která se zázračně podobá Lomově zesnulé ženě... Pokud vím, ve své době nebyl Gambit zrovna kasovním trhákem a raději jsem od něj mnoho nečekal. O to víc jsem okouzlen výsledkem a neváhám ho zařadit mezi takové špičky zlodějských komedií, jako je Růžový panter, Šaráda a Jak ukrást Venuši. Vynikajícím nápadem, jak ohromit už v prvním dějství, je, že Caineův plán - tak, jak má probíhat - vidíme jako dramatickou akci bez zbytečného okecávání a sáhodlouhých příprav. Pak následuje jeho reálné provedení, které přirozeně neprobíhá podle tohoto vytyčeného plánu. Přestože samotná zápletka se podobá mnoha jiným z podobných filmů, Gambit má mnohem životaschopnější postavy a vývoj vztahů mezi nimi je minimálně stejně zajímavý jako otázka, zda a jak se loupež podaří uskutečnit. Michael Caine je nafoukaný zlodějíček, který se usilovně snaží neztrácet hlavu, i když je mu čím dál jasnější, že si ukrojil příliš velké sousto, Shirley MacLaine dostala v roli velkorysý prostor ve škále od chladné zdrženlivosti po screwballovou bláznivost. Největším překvapením se přesto může stát kreace Herberta Loma, zvláště pro tu část publika, která ho zná jen jako šíleného komisaře Dreyfusse. Rozkošný film. Moje titulky najdete zde100% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Považoval bych za ohromnou čest oblafnout šejka o nějaký to ropný pole, ale neudělám to, protože jeho agenti by na mě vyskočili z první misky hranolek a našli by to ropné pole schovaný v mým konečníku. Také Harry znal šejkovy možnosti a tak s ním evidentně nehrál na rovinu. Sochu mu ukradl, neukradl, prodal ji, neprodal ji a kdoví, zda-li přitom zbohatl, nezbohatl. Mne tato klasická loupežničina hodně bavila a navíc se musím přiznat, že ačkoli Shirley McLaine nikdy nepatřila mezi TOP 1000 vítaných návštěvnic mé postele, tak, zejména v němejch pasážích, na mne působila naprosto neodolatelně. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Rozkošná zlodějská komedie, původně psaná pro Caryho Granta, má vtip, nápad a báječné trio MacLaine, Caine a Lom. Remaku se radši zdáli vyhnu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sympatická zlodějina, zásadně lepší než Coenovic remake, ale mnohem překvapivěji i něž první Růžový panter a řada dalších podobných filmů, co jich jsou šedesátá léta plná. Jinak musím zjistit, co má Caine se slovem "bloody", protože se ho ve své kariéře očividně nemůže nabažit... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Shirley MacLaine poněkud převrátila to, čemu se říkalo ideál krásy. A nabídla zase trochu jiné kvality. Gambit je čistá esence dobrodružného filmu 60. let, o který se tak často pokoušeli i v Evropě. Ale zestárlo nám to a našincům zůstal už jen ten Herbert Lom. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jednoduše skvělý film. Prvních pětadvacet minut se Gambit nezdá nijak výjimečný, ničím originální... Jenže pak přijde minuta šestadvacátá a vy zjistíte, že celá loupež, kterou jste právě sledovali, se odehrála jen v mysli Harryho Deana, tak trochu arogantního podvodníka s tváří Michaela Cainea, který se bude po zbytek filmu přesvědčovat o tom, že výborný plán a realita jsou dvě sakra odlišné věci. Tak. A teď se opovažte říct, že ta rozjezdová pětadvacetiminutovka byla neoriginální. Caine jako (téměř) vždy bezchybný, Shirley MacLaine je neskutečně roztomilá osoba, jejíž postavě věříte každou polohu (a že jich vystřídá!), a geniálního Herberta Loma asi nemá smysl nijak komentovat - dobře se bavící herec si zkrátka s přehledem zahrál dobře se bavícího milionáře. Scénář nacpaný úžasnými dialogy nešetří humorem a nenudí ani na vteřinu, velice se mi líbily i dvě (doufám, že úmyslné) narážky na Casablancu (věta "Vypadá to na konec krásného přátelství" v závěru a scéna s "bogartovským" Harrym popíjejícím pivo u stolku na trhu). Jarreho soundtrack, který jsem dosud neznal, jsem si hned zařadil mezi jeho nejlepší kusy. Jak říkám - Gambit je jednoduše skvělý. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vskutku příjemná podívaná, která má perfektní atmosféru, napínavý a poutavý děj, skvělé herecké trio MacLaine, Caine a Lom, lákavé prostředí a vkusný hudební doprovod. Gambit je opravdu snímek na úrovni klasiky Jak ukrást Venuši. Decentní humor je výborným kořením parádní zlodějské podívané, u které se divák se slabostí pro filmy z 60. let rozhodně pobaví. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Solidní krimi komedie v duchu šedesátých let s vynalézavým scénářem a výborným Michaelem Cainem. Po celou dobu jsem ji měl za tříhvězdičkový film, ale vskutku nečekaný závěr s několika pointami mě přiměl přidat i čtvrtou *. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zábavná, nikoliv však příliš komediální oddechovka o krádeži vzácné sochy. Např. takový "Velký šéf" je mnohem vtipnější. Zajímavá, chladná Shirley MacLaine mne tu ovšem dokázala udržet až do konce. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem se skoro půl hodiny podivoval nad tím, že Nicole za celou dobu ani neotevřela pusu. Pak jsem se zbytek filmu smál, že ji nezavřela. Klasika, která se dá dokonce i novým dabingem (Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Protime pro North Video 2010). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zlodějská krimi komedie, která sice není nijak výrazně chytrá ale přesto poměrně zábavná, hlavně díky Michaelu Cainovi, který už má za sebou řadu daleko lepších rolí, ale přesto potěší jeho přítomnost. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snaha sa nedá uprieť, ale predsa len film nedosahuje kvalít podobných "zlodejských" filmov. Pritom je herecké obsadenie na úrovni. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Zlatá šedesátá. Gambit je stylově provedená a hladce ubíhající zlodějská podívaná, která si vystačí s několika sympatickými herci a jedním na první pohled dokonalým plánem, který se - jak už to tak bývá - trochu zvrtne a donutí všechny zúčastněné k vtipné a nápadité improvizaci. Ronalda Neama jsem znal především jako spolutvůrce legendárního Dobrodružství Poseidonu a svou režijní lehkostí mě tady mile překvapil. Michael Caine si pak v roce '66 užíval hotové filmové posvícení (zdravím Alfieho), které ho vykoplo mezi hereckou elitu. Shirley MacLaine už v ní dávno byla (právem) a sympatický herecký výkon předvedl i Herbert Lom, který ze svého milionáře nedělá žádného podivína, ale naopak ho profiluje jako sympatického a inteligentního chlapíka se smyslem pro humor. Good job a jsem zvědavý na remake pod tvůrčím dohledem bratrů Coenů. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Typická komedie 60.let. Kriminální zápletka a dobré dialogy, ale hlavně vynikající herecké obsazení. MICHAEL CAINE, SHIRLEY MacLAINE a herec českého původu HERBERT LOM. Velmi zdařilá kombinace, člověk se ještě dnes pobaví. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rymejk bratov Coenovcov som este nevidel, no toto bol genialny zlodejsky film. A to este par rokov pred tym, ako Michael Caine zaziaril v Italian Job 1969. Treba sa obrnit trpezlivostou, pomaly sa to rozvija - potom ale ide doslova o genialnu reziu, dialogy ...... najlpsie an tom je to, ze i dokonaly zlodejsky plan moze mat chyby .... 100 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - nominace (3) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Shirley MacLaine, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Michael Caine ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka byla podivná. Jenže zcela záměrně, protože jde o vytváření kontrastu mezi ...nebudu spoilerovat. Po této půlhodině, jsem se poprvé usmál a ulevilo se mi, že jsem tvůrce podcenil. Krach plánu loupeže může způsobit mnoho zanedbaných detailů, když do něj ale zakomponujete ženu ... . Ženu, která mluví, myslí, cítí a chová se ...  žensky, zcela jistě bude tento odklon od plánu zábavný.  Oceňuji chytrý scénář a velmi dobré herce...i díky nim má Gambit nějaké zvláštní kouzlo. Je to celé milé a Shirley je k sežrání. Neodpustím si povzdechnutí, že dnes by bylo obsazení obarveného bělocha do role Shahbandara, klasifikováno jako diskriminace, nebo dokonce zesměšňování hnědochů. ()

Související novinky

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama