Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mafiánský boss Fay nařídil zabít jednoho ze skupiny pěti kamarádů / gangsterů, protože se ho pokusil zavraždit. Za úkol to dostane dvojice jeho kamarádů, druhá dvojice se rozhodne tomu zabránit. Ke střetu dojde u něj doma a po divoké přestřelce se dohodnou, že společně provedou ještě poslední zakázku a potom vyrovnají své dluhy... (sheen)

(více)

Recenze (74)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nebetyčná hloupost, samoúčelně efektní a směšně seriózní v nepatřičných momentech x úmyslně stylizovaný akční nářez, brilantně zrežírovaný a vyvolávající napětí, při němž slyšíte tlukot vlastního srdce – tyto dva protichůdné názory se mně praly během úvodní dvacetiminutové „přestřelky“. Přestřelky, během které nikdo nezemře, která skončí stejně nečekaně jako začala a ze které se vyklube skoro rodinná komedie. Byla to atypická, přesto zcela plynulá změna atmosféry. Najednou sledujeme společnou večeři pěti dobrých přátel, z nichž žádný zdánlivě nepředstavuje hrozbu pro někoho z přísedících. Jenže bossův požadavek zněl jasně a jeho ignorace se neobejde bez následků, z čehož vyplyne druhá ze čtyř (nanejvýš pěti) akčních scén. Zbytek první hodiny filmu zabírá bezeslovné, k prasknutí napjaté čekání na něčí výstřel. Zdánlivě zásadní skutečnost, že příběh nemá po uplynutí šedesáti minut a vyeliminováni scénáristicky nejvděčnější postavy kam dál směřovat, se ukáže být nepodstatnou v poslední, existenciálně laděné třetině. Putování skupiny mužů bez ideálů, kteří již dávno ztratili vše, co ztratit mohli, připomíná pozdní westerny, především pak Peckinpahovu Divokou bandu. Poetické, chlapsky dojemné, trochu krvavé a z celého filmu nejvíce pohlcující. Nabudete-li však ze samého začátku přesvědčení, že tenhle blábol nemá krom, ehm, „dveřního fotbalu“ co nabídnout, konec vás o opaku nepřesvědčí. Pro tu neskutečnou akční scénu započatou plechovkou Red Bullu, vám ale přesto doporučuji vydržet až do konce. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, DaViD´82, kitano, t_gon ()

imf 

všechny recenze uživatele

Klasický wooovský "honor among thieves" film v režii jako obvykle pečlivého Johnnyho Toa. Herci odtáhnou většinu ukecaných pasáží, ve kterých tempo nahrazuje zvláštní poetika a dusná atmosféra Macaa, v akčních sekvencích pak za ně víc než pádným způsobem mluví zbraně. To převzal po Wooovi pozici krále akčních gangsterek, ale jeho zdánlivě jednoduché premisy s několika vrstvami už nejsou tak univerzálně stravitelné jako obouručné filmy s Chow Yun-Fatem, ve kterých šlo jen o to prostřílet se z jednoho rohu místnosti do druhého. Exiled je sice o poznání "jednodušší" než Breaking News, ale přesto je hlubší, než se na první pohled zdá. Trochu mě zamrzela ta "prášková krev", ale ty supermanské přestřelky, při kterých zásahy dávají předmětům roztomile nesmyslnou kinetickou energii, to mě jednoduše dostalo. Stejně jako vynikající hra se světlem a poutu mezi pěticí "psanců". U mě velká spokojenost a další jiskra v sem tam umírajícím hongkongském akčním ohýnku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Wo se vrátí. Woa chtějí zabít. Woa kamarádi chrání a za Woa taky zaplatí. Zkrácený obsah, který je roztáhnout na 100 minut, v kterých jsou 3-4 výborné přestřelky, hodně humoru a ještě malá snaha o poctu všem westernům. Amerika je plná reklamy ve filmu, ale právě jí roste v HK konkurence. Pokud by Redbull zaplatil pár yenů navíc možná by se dalo Exiled nazvat reklamou na pití s obsahem takového množství cukrů, že při zásahu kulky se plechovka neporušeně odrazí směrem, který bude střelec chtít. Akce tu není realistická, i když se tak tváří. Herecké výkony jsou postaveny na dobrých hercích, kterým stačí pouze nosit brýle, mít naučený westernovský postoj pro střelbu a pohled tvrďáka (co má i nahý neprůstřelnou vestu na hrudi:)). Režisér pravděpodobně dorazil na natáčení pouze na pár akčních scén a zbytek za něj udělal pomocný režisér nebo někdo, kdo šel zrovna kolem. Komu nevadí humor v akčních filmech, který dokáže zabít každou sebelepší předcházející akční scénu, toho tento film pobaví a ostatní odejdou po pár minutách nebo budou shánět nějaké alkoholické pití po sále. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

MFF KV .. Scénář: Kam-Yuen Szeto, Tin-Shing Yip .. Chladný mafiánský opus. Neuvěřitelně hloupé, nemožně naivní a neskutečně samoúčelné. Prostě iracionální blábol. Film má sice několik slušných přestřelek evidentně dělaných na rádoby efekt, ty jsou však spojeny nudným dějem, který je plný těžko uvěřitelných náhod. ___ A neviditelných neprůstřelných vest, fakt :-/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Johnny To v najlepšej forme. Existenciálny mafiánsky opus o následkoch porušenia rozkazu využíva motív "cesty" hlavne k znovuobnoveniu priateľstva piatych gagsterov z mladosti. Estetický a štýlovo krásny mix eastern a westernových žánrových prvkov (slow motion, detaile tváre, strnulé ikonické polohy v dôležitých okamihoch, hojné užitie gitary a harmoniky) dýcha nezameniteľnou, núka sa až povedať retro opojnou atmosférou ultimatívnych rozhodnutí a osudovosti. Zároveň popri neustálej práci s diváckym očakávaním vývoja štandardných situácii do žánru vnáša aj nebývale množstvo úsmevných vsuviek, ukazujúcich gagsterský život aj z uhľa pohľadu, keď sa odložia zbrane. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pan Wo, jedna "osudová" mince, jeden muž s harmonikou, čtyři cool gangsteři, desítky zbraní, hektolitry krve a stovky vystřílených nábojů v hongkongském easternu, který odkazuje na nejeden slavný Leoneho spaghetti western. Ano je to blbé, ale tento film si toho je vědom a příjemně nadsázkovým způsobem toho využívá. Většina filmů se snaží být cool, zatímco Exiled cool prostě je v takřka každém filmovém okénku. Není dokonalý, ale minimálně v akčních scénách se tomuto statusu zdatně přibližuje. Navíc je zde pravděpodobně nejstylovější product placement jaký doposavad byl do filmu umístěn... Ano, mám na mysli scénu s Red Bullem, která vám dá křídla jak to umí jen proklatě dobré filmy. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Best of MFF KV 2007 -- Všech pět hvězdiček za film , který nepotřebuje ke svému docenění omamné látky. Nic pro racionální suchary...P.S. A lítají tam dveře, fakt ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Pro někoho zábavná kůl podívaná s pár povedenými akčními scénami a celkem dobrou propracovaností postav - pro jiného trapná nuda s nezbytnými klišé daného žánru. A nebo taky zlatá střední, že?...(2,5*) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Největší zklamání z Asie za poslední roky a nechápu jak je to vůbec možné ??!! Johnny To je slušný režisér, netočí špatné filmy, ale tohle byl naprostý propadák s excelentním hereckým obsazením !! Nick Cheung, Anthony Wong, Simon Yam tohle je herecká elita Hong Kongu, ale ve špatném obalu. Příběh nezajímavý, nudný a zdlouhavý, akce absolutně o ničem, žádný souboj, pouze nezajímavé a nepřehledné "přestřelky" kde místo krve stříká červený prášek, tohle bych toleroval v 90. letech né v roku 2006 a do toho vizuálně slabý westernovský look. Obrovský omyl. 2* za cásting. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonalé přestřelky, u kterých jsem nedýchal, na pozadí přespříliš zjednodušeného scénáře plného bezejmenných mužských naštvaných postav. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Podle mne o nic vyjímečného nejde a je to spíš nuda. Film má mizerný scénář, dialogy (pokud vůbec nějaké příjdou ...), ne nijak vyjímečnou atmosféru ... Není nijak špatně natočený, ale ani se nejdená o žádnou výjimku, ze které by běžný divák křečpil nadšením a nestalo se tak ani u mne, nadšence do asijských filmů ... Základní myšlenkou je přátelství a to často ve světě gangů, mafie, triád či aykuzy dosti "pokroucené" a prazvláštní ... Nic víc, nic míň, pro mne osobně docela málo. Průměrná, dějopvě utahaná, akční záležitost s charismatickými výkony (tradičně ...) herců - Simon Yam a Anthony Wong Chau-Sang ... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

V Toově mixéru tentokrát přistál Woo, Leone a možná i něco z Tarantina a ve výsledku jde zase o neuvěřitelně nápaditou a nepředvídatelnou zábavu, která leccos skrývá i pod vypulírovaným povrchem. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Anthony Wong Chau-Sang v dlouhém plášti a černým brýlích, věrní kamarádi po jeho boku, proti nim banda grázlů, křížem krážem namířené pistole, staccatto westernově rytmické a zpomalené střelby, melodická a brnkavá hudba, zpomaleně letící plechovka... to je epesní akční lahoda s precizní, omamnou, až woovsky silnou osudovou atmosférou. Zásadoví chlapi s "kolty proklatě nízko", ztvárnění plejádou známých hongkongských tváří, v pravděpodobném vrcholu tvorby Johnnyho To. Už aby byly Vary, kde zacinkají nábojnice v tomto stylovém gangsterském opusu z reproduktorů kinosálu. Bude to bezesporu velký zážitek. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Fenomenální filmařina a pravděpodobně nejlepší film na 42. MFFKV. Film, kde se moc nemluví, stylove brilantní s postavama, z nichž každá sama o sobě je víc cool, než celej matrix dohromady Jednim slovem Hardcore!! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No prostě nemůžu jinak, naprosto úžasná gangsterka, která sice neni nějak extra originální nebo respektive neni vůbec originální, ale je natolik bravurně a hustě od Johnnyho To natočená (rozuměj - spousta dokonalejch přestřelek), až sem z toho byl natolik unešenej, že sem měl z tý radost chuť skákat salta, ale naštěstí pro mě i pro vybavení bytu, sem si to rozmyslel. Navíc jako dva hlavní tu jsou Anthony Wong a v obvykle záporný roli perfektní Simon Yam. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Westernově laděná gangsterka s jednoduchým příběhem, vláčným tempem a přestřelkami, které se blýsknou několika parádními nápady a záběry. Storka o chlapském přátelství je to sympatická, z akce jsem si místy cvrkl do gatí, ale přece jen je to na mě až příliš rozvleklé. ()

Související novinky

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Reklama

Reklama