Reklama

Reklama

Kókaku kidótai: Stand Alone Complex - Solid State Society

  • Japonsko 攻殻機動隊 Stand Alone Complex - Solid State Society (více)

Obsahy(1)

Pokračování seriálu Ghost in the Shell: Stand Alone Complex odehrávající se 2 roky po konci 2. série. Motoko Kusanagi mezitím opustila Sekci 9 a novým velitelem týmu se tak stal Togusa. Sekce 9 vyšetřuje sérii zdánlivě nesouvisejících incidentů, ale vyšetřování ukáže, že za vším nejspíš stojí jediný pachatel, hacker s přezdívkou "loutkář". Batou navíc odhalí, že i Motoko je do celého případu nějak zapletena. Mohla by právě ona být hledaný hacker? (mandelbrot)

(více)

Recenze (34)

Gemini 

všechny recenze uživatele

V Solid State Society se velice dobře povedlo namíchat filmového GITS s SAC. Tím samozřejmě nemyslím dějově, protože filmy a seriál takto spojit nelze;) Jde o to, že výprava i akce je spíše seriálová, ale je tu i více toho ne zcela vyřčeného, co prostupuje oba legendární filmové (polorodé) sourozence. Syntéza vyšla velmi dobře, ale nezbývá než říct, že kdo neviděl především 2nd Gig, ten bude ze závěru SSS asi docela zmaten. Ještě více pak bude zmaten ten, kdo si neuvědomuje odlišnost Oshiiho a Kamiyamových příspěvků do kyberpunkového vesmíru jménem Kôkaku kidôtai. Ale jelikož to není můj případ (a nemůžou mě zmást ani narážky jako "já hackuju mainframe, Bato zadržuje postup nepřátelských droidů":)), nelze jinak než opět dát pět hvězd. A tu sviňárnu s Togusou scénáristům hned tak nezapomenu:P :) 100% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První menší zklamání z celého, filmového i seriálového, světa Ghost in the Shell. Nevím, jak se to mohlo stát, možná špatný den, možná nějaké rozladění, ale SSS mi nesedl podle očekávání, i když filmový přídavek k seriálu byl dobře vymyšlený a rozhodně nenudí. Bez seriálu na to radši nekoukejte a nemyslete si, že po jednom viděném filmu budete všechno vědět a znát. Takže já si do roka a do dne SSS zopakuji, do té doby, 4*. ()

mandes 

všechny recenze uživatele

Keď som si tento film púšťal tak som si myslel že je to úplné prví film z 95,a keď že som nikdy nevydeľ ani seriál tak som vôbec nevedel ktorá bije a o čo tam ide.A s toho dôvodu dávam len 3,ale dúfam že keď si pozriem pôvodné filmy a seriáli tak budem môcť zvýšiť svoje hodnotenie.inak animácia pekná a hudba je u mňa najväčší klad ./// Tak potom čo som videl všetky seriály plus predchádzajúce dva filmy som si celý svet GITS zamiloval a dávam jednoznačne 5. GITS rulezz CYBERPUNK rulezz ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na začátek si neodpustím malou, ale podstatnou poznámku. Existují dva podobné, ale přece jen dost jasně oddělené světy Ghost in the Shell. Ten první a známější tvoří dva starší filmy, ten druhý dvě řady seriálu Stand Alone Complex. A tenhle film patří do světa seriálů. I když je možné, že si ho užijí i lidé seriálu neznalí, příklad Mandese nám ukazuje, že zhlédnutí obou sérií může zážitek značně vylepšit. Solid State Society hodnotím jako zaComplexovaný jedinec a toto hodnocení je určeno stejně "postiženým" kolegům. A ti se jistě s radostí znovu ponoří do jednoho z nejlepších (ne-li nejlepšího) kyberpunkových filmových světů a IMHO nebudou zklamáni. Jaký příběh je čeká lze vyčíst z nespoilující synopse od Mandelbrota a stejně nespoilujícího komentáře Gr8escapera. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Příběh filmu se odehrává dva roky po událostech druhé série seriálu Ghost in the Shell - Stand Alone Complex. Majorku Motoko vystřídal v čele sekce 9 Togusa a přibyla spousta nových členů. Vzápětí se žačnou šířit lidé napadení jakýmsi Loutkářem, a vypadá to, že i Majorka je do případu nějakým způsobem zapletena. Přestože film zpracovává podobnou látku, jako první filmový GitS z roku 95, jde zde o něco trošku jiného, byť styčné dějové body se najdou.Animace rozhodně neurazí, ale od celovečerního filmu bych přeci jen čekal poněkud více. Celkově se film drží zcela duchu seriálu (úvodní titulky, styl hudby, vize budoucnosti není tak depresivní, jako v obou filmech od Mamoru Oshího), ale že Batou přišel o svůj copánek, to tvůrcm neodpustím. Co se akce týče, není ji mnoho, v důsledku čehož se film místy možná až příliš táhne, nicéně přežít se to dá zcela bez problémů. Solid State Society rozhodně není špatným filmem, naopak. Je to zcela důstojné pokračování, ale stále má mnohem blíž k poněkud delší epizodě seriálu, než k plnohodnotnému filmovému zážitku, jaký nabídlo Innocence. Můžeme nicméně doufat, že Mamoru Oshí se nechá ukecat k dalšímu celovečernímu GitS a kdyby do té doby vznikla další seriálová sére a jeden, nebo dva celovečerní filmy navazující na Stand Alone Complex, vůbec bych se nezlobil. Ačkoliv jsem se na Solid State Society velmi těšil, očekávání nebyla příliš vysoká a z tohoto pohledu tedy mohu říct, že film v žádném případě nezklamal. Což je pro každého fanouška asi ta nejdůležitější zpráva. PS.: S odstupem času, když tak koukám, co sem to tu vyblil.. asi si to budu muset dát podruhé, přeci jen těch pár let už uteklo.. Hudba je každopádně geniální... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po akčnom Ghost in the Shell (1995) a filozofickej Innocence (2004) prišla detektívna Solid State Society (2006). Majorka dostala tentokrát obzvlášť sexi fasádu, prišla menšia zmena atmosféry, technické spracovanie na dnešnú dobu ničím neohúri, dej je v pohode no na celovečerný film je to bohužiaľ iba priemer. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Keď si behom sledovania utvorím názor na istý film alebo seriál, málokedy ho pozmením. U Solid State Society som však názor menil približne každých 15 minút, a to rozhodne nie je kompliment. Čo sa týka príbehu a spracovania, SSS najviac pripomína dej dvoch dielov S.A.C. monštrózne natiahnutý na 1 a 3/4 hodiny, čo taktiež nie je kompliment. Lenže. Spoločnosť Pevného štátu v sebe skrýva unikátny mix nadviazania na oba seriály (!!!SPOILER!!!: Vrátia sa Tachikomi!!! KONIEC SPOILERU!!!) ako po stránke deja tak aj v celkovom prevedení a zasadení - postavy, kresba a animácia, podtext a odkazy - zatiaľ čo komplikovaná zápletka pripomína oba samostatné filmy. A tu prichádza ďalší problém, keďže niektoré celé scény a časti príbehu sú zrecyklované práve z oboch filmov, čo ma ako pravoverného fanúšika neskutočne serie. A vyráža mi to dych. Napriek tomu však SSS patrí stále medzi absolútnu špičku anime tvorby pre náročných (zvrat s Togusovou dcérou bol geniálny), lenže kvôli zmienenému nemôžem, narozdiel od všetkého ostatného z univerza, udeliť absolutórium. Záver ako vždy vynikajúci, ale už celku nepomôže. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Cyberpunk na kvadrát. Včetně příběhů světelné roky vzdáleného od schematičnosti běžných hi-tech akčních fláků. 9/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Mám rád GITS aj INNOCENCE. SAC film nie je ani akčný ani poetický. Je to kriminálka, ktorá je z počiatku trochu menej zrozumiteľná. Keď sa to rozbehne, je to fajn, tých pár akcií je dobre vystavaných, v závere je dokonca celkom príjemná snaha o presah a zamyslenie. Poctivý film, ale nie až tak výnimočný... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nekonečná sieť. Nekonečné množstvo spolkov, ktoré sa ňou tiahnu a vytvárajú. Boj proti korupcií nového veku a proti kyberterorizmu sa nesie v rovnakom duchu ako predchádzajúce filmy a seriál. Sú skutočne teroristi v kyberpriestore až tak zlý? Je Sekcia 9 jediným medzníkom medzi skazeným systémom a revolucionármi, ktorý túžia niečo zmeniť hoci radikálne? Práve tento balans.. práve táto neistota ma vždy na sérií bavili. Ťažko tu niečo nazvať dobrým, alebo zlým. Všetci bojujeme za ideály, ale niekedy sú tie ideály stavané pred ťažké skúšky osobnostných a morálnych zastavení. Pre mňa skvelé zakončenie hlavnej série. Akčné, filozofické, s našlapanou hudbou a so starými známymi postavami. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Dá se říct Ghost in the shell 3...? je skvělým, sice ne úplně oficiálním, zato filmovým přírustkem do kosmicky oslnivého světa! Opět jsem nebyl zklamán a na závěr celého příběhu příjemně šokován bizarní poentou - komplikovanou, tázající se po věcech sociálních, navazující na témy filosofické a výpočetně technologické. Oslnivý závěr, temná atmosféra neznámého. Autoři svým vkladem vytvořili novou klávesu, další mezník klávesnice světa, káplo to jako med... A co vaše okolí - má se dobře? ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Oproti seriálu rozhodně žádné zklamání, v tomto ohledu u mě vládne spokojenost, a tak jsem z původních čtyř nakonec zvedla hodnocení na plný počet. Mám tenhle svět a hlavně ten tým hrozně ráda a vůbec mi nevadí, že se zde opět zpracovává linka s Loutkářem, opět zde nechybí mnoho zajímavých myšlenek. A ta hudba od Jóko Kanno je úžasná! Jediná výtka tak směřuje k nedostatku akce a zmizelému copánku Batóa. Nakonec bych z tohohle filmu nejraději udělala třetí sérii seriálu. P.S.: Určitě je lepší vidět před filmem seriál. 9/10 ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Rozdílů mezi tímto a původním filmem je opravdu mnoho. Vlastně jde o celovečerní epizodu seriálu, která na něj navazuje a proto je lepší se filmu obloukem vyhnout, pokud jste ještě neviděli seriál. Oproti GIS nabízí SSS detailnější grafické zpracování a místy použité efekty pro plynulost pohybu aut nebo robotů. Zato postavy se občas pohybují poměrně trhaně. Dalším rozdílem je hudba a protože Yoko Kanno dělá tu nejlepší (alespoň pro mé ucho), jde o posun kupředu. Dalším přínosem je větší množství detailů v zobrazování prostředí, které trošku více sblíží s dobou. SSS trošku ubralo na filosofii, ale za velice chytrý příběh si opětovné shlédnutí zaslouží. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá detektivka, sympatický bladerunnerovský svět GITS, tvrdá kritika japonské společnosti a kvalitně podaný etický problém (funkce Solid State). Z mínusů zase spousty jmen a postav, celková složitost a ta animace mě taky kdovíjak neoslovila, ale na nadprůměr to pořád má. 70% ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

No sice už bez Oshiiho Mamoru, ale jelikož jsem fanouškem GitS, tak jsem doufal, že to nedopadne zle, protože je to přece GitS!! :-). No, tenhle ten film dopadl dobře, i když přeci jen není tak bombastický jak mistrovská díla Oshiiho, ale stále je to kvalita. Z nostalgie všech pět. ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Videt pred timhle filmem serialy GiTS: SAC + 2nd gig skoro povinnost, za odmenu dostanete fantasticky promyslenej cyberpunk - tentokrat se namet vazne povedl. Jedine co bych privital je trochu vic zivota a barev do tohohle filmu - na druhou stranu ta podivna zachmurena atmosfera je tu zcela zamnerne, takze.. za 5! A kolik "arogantnich a o vlastni pravde skalopevne presvedcenych parchantu" znate vy? :) ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Trocha ťažké rozhodovanie pri hodnotení. GITS:SAC-SSS ( skratka za všetky prachy! ) je dovetkom druhej série televízneho seriálu a ako taký splňuje jeho parametre. S Oshiiho filmami sa teda objektívne nedá veľmi porovnávať, ale človek si aj tak proste nepomôže a automaticky konštatuje že to nie je ten podmanivo depresívny cyberpunk, ale "len" hi-tech detektívka s cyborgami v úlohe vyšetrovateľov. Každopádne so myslím že scenár Solid State Society je jeden z najlepších a hlavne najlepšie podaných, čo sa týka seriálového sveta GITS. Vôbec sa mi totiž tentokrát nestávalo že by som zaostával za myšlienkovými pochodmi postáv a len tupo vstrebával informačný pretlak plný slov. Za to palec hore, dobre rozohratá cyberzáhada a všetko drží pokope a dáva zmysel ( samozrejme v rozmedziach SCI-FI ). Snáď len samotná majorka Motoko, teda kľúčová postava GITS, mi prišla tak nejak otravná ako sa všetko okolo nej a jej odchodu mystifikuje a nakoniec je to k ničomu a ona sa nevyhnutne vráti tam kam patrí, čo samozrejme divák celý čas čaká. Vzhľadom k televíznej a detektívnej povahe filmu jeho štandardný vizuál nijako neohuruje a akcia tu tiež nie je prioritou. Z tohto dôvodu je to z môjho pohľadu skôr záležitosť na jedno pozretie, ale rozhodne kvalitné. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Toto ma už nezaujalo tak ako Ghost in the Shell (1995) (a hlavne jeho vylepšená verzia Ghost in the Shell 2.0 (2008)), ten svet ma proste väčšinu filmu nebavil (s výnimkou záveru a pár scén v druhej polovici). Je to studené, bez emócií, nehorázne veľa sa tu rozpráva (pripúšťam, že nie všetko som stihol zachytiť). Hudba nie je ani zďaleka taká podmanivá, ako tá od Kendžiho Kawaia a nijako ma neohúrila ani animácia (dokonca ma dosť iritovali tie statické postavy - však keď sú to postavy, tak tam musia nehybne postávať, že?). Niečo zaujímavejšie z môjho pohľadu sa začne diať až v druhej polovici filmu (napr. scéna s ostreľovačmi, či scéna Togusu s dcérkou) a samotný záver celkom dobre graduje, takže mi vylepšil celkový dojem (tomu pomohla aj titulková pieseň Origy). ()

helmiczka 

všechny recenze uživatele

Akoby dlhšia epizóda S.A.C. Bez predchádzajúcej znalosti seriálu by som z toho asi nič nemal. S predchádzajúcou znalosťou seriálu je to príjemné predĺženie, ale nie zásadné. ()

fr3ak 

všechny recenze uživatele

Kvalitní přídavek, kvalitního seriálu. Pokud se vám líbil Stand Alone Complex, tak je to jasná volba. Autoři opět k dané látce přistoupili zodpovědně a nebáli se příběh zase o kousek posunout (odchod Motoko mě velmi zasáhl). Akce je tu tentokrát (na poměry GiTS) opravdu dost a OST je zase o stupínek lepší, pokud by se taková vzestupná tendence podařila udržet, tak bych klidně snesl další dvě série. PS: Zajímalo by mě proč Batou už nemá copánek (to jsem si toho všiml jenom já, nebo to niku nevadí?). ()

Reklama

Reklama