Reklama

Reklama

Každý hřích i zločin zanechávají nějakou stopu. Ambiciózní, chladnokrevný Rus Nikolaj Lužin pracuje v Londýně pro významnou mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Ani na okamžik neváhá porušit zákon, použít násilí či někoho dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu, a rozhodne se pátrat v její minulosti… Kriminální thriller režiséra Davida Cronenberga (tvůrce známých titulů eXistenZ, Moucha, Mrtvá zóna, Dějiny násilí) byl na Torontském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2007 oceněn hlavní cenou za režii (David Cronenberg), další získal za výpravu, střih a zvuk. Kromě toho mu patří ještě další významná filmová uznání. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 047)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrá rada nad zlato a věřte, že téhle je radno se držet. Druhý snímek "nového" přístupnějšího Cronenberga je v mnohém jako ten první. A v mnohém je takový divný. Film o Rusech, kde se rusky mluví, zpívá a tak vůbec. Ovšem v multinárodním obsazení žádný Slovan. Na výsledku to je po intonační stránce chtě nechtě znát. Není to přímo ta směšná hollywoodská představa afektované ruské intonace, ale stejně. Na druhou stranu vám to možná ani nepřijde, jelikož herci jsou jinak naprosto přesvědčiví. Nejen Mortensem či Cassel, ale i naprosto perfektní Armin Mueller-Stahl. Přesto nejvíce dojmů zanechá právě Viggo. Jeho klidný, sebejistý postoj je totiž zcela výmluvný. Když udělá před restaurací ono gesto směrem k postavě strýčka, tak je vám jasné, že vy byste teda již z domu nevylezli a ani toho moc v dohledné době nenaspali. Všemi zmiňovaná rvačka v lázních je prostě... Reálně působivá. To co však film sráží nejvíce je poněkud překvapivě děj. Celá linka s Naomi Watts je zajímavá, ale je tak nějak jaksi navíc. I ten náhlý konec je netradiční, ale... A to je právě ono. Východní přísliby mají těch ale na můj vkus nějak moc. Neříkám, že nejde o velmi dobrou záležitost pouze to, že mohla být lepší. O dost. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

O mnoho reálnější, než Dějiny násilí. Tzn. nedočkáme se žádné hromadné likvidace padouchů v akčním hávu. Film ubíhá v hodně pomalém tempu, ale vůbec nenudí. Viggo Mortensen je tu hroznej drsňák. Ani to nějak nedává moc najevo, ono stačí když kouká a vy tušíte, že když se do toho pustí, tak je o co stát. Jednu výtku k ději na konci bych sice měl, ale na tom nesejde. Ještě jednou podotýkám Mortensen je tu opravdu přesvědčivý. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Celkem zbytečný film, který bych stejně tak dobře mohla nevidět, aby ve mně zanechal podobně silný dojem - Cronenberga asi definitivně přestaly trápit noční můry a užívá si normální, spokojené, klidné, obyčejné stáří. Jeden ze dvou větších kladů filmu - totiž sexy hnusáka Cassela - navíc ve výsledku trochu zneuctil fakt, že místo Vince pobíhá nahý po plátně nesexy überošklivák Mortensen (tím druhým kladem je pár chutně zvládnutých scén s více či méně fatálním ubližováním lidskému pokolení - no aspoň s tímhle režisér nezklamal). A jako bonus mi ještě jistě někdo vysvětlí, co je supř na tom, když se mezi sebou Rusové baví anglicky s kůl přízvukem, namísto normálně rusky, dík. P.S.: "Nezapomeňte film ohodnotit na www.csfd.cz" aneb "tenkrát poprvé". ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Naprosto zásadní "překladové" dílo Davida Cronenberga, které zrcadlí předchozí morální thriller Dějiny násilí a tématizuje celou tvorbu nejznámějšiho Kanaďana, je zároveň jeho narativně nejkomplexnějšim. (Všem lidem vyčitajícím filmu poslední patnáctiminutovku a konkrétně dva poslední zábéry: pamatujete na Dějiny násilí, na jídlo, které se tam servírovalo, a zkoušeli jste si přiradit narátora - onen předčítaný deník mladou 14letou zavraždénou prostitutkou - konkrétní osobě v jednotlivých scénách?) Malá restaurace s rodinnou atmosférou je zde vyměněna za velkou rodinnou, konfrontace s podraďnými padouchy ve třech čtvrtinách filmu a následné "kdo ve skutečnosti jsi?" v nemocnici, závěrečná scéna večeře... - Východní přisliby jsou jsou filmem, v němž se postava Tomma Stala/Joeyho z Dějin násilí nezbavila své násilné a i homosexuální minulosti. Zasazení do období Vánoc, upomínající na Rabid, dovoluje Cronenbergovi po rodinném filmu Dějiny násilí natočit ten nejlepši vánoční film, v němž jsou přebrány jednotlivé náboženské motivy se subverzivností Cronenbergovi vlastní a se sociální výpovědí o Východňářích na Západu scénáristy Stevea Knighta (Špína Londýna). _____ Zatímco v Dějinäch násilí se tvůrce až úzkostlivě vyhýbal všem cronenbergovštinám a jednu jedinou natočenou, upomínající na Videodrome, vystřihnul, Východní přisliby jsou cronenbergovské celé od první poklesle béčkové minuty do poslední zvrácené variace na happy-end, která je asi tím nejsprostšim, co si kdy jaký tvůrce dovolil provést divákovi._____ Iniciačním procesem, kdy se na jeho konci z člověka stane něco jiného a jemu se to možná zalíbí, zde neprochází jedna postava, ale dvě - muž a žena, přičemž nejdou spolu, jako tomu bylo v v existenZ, ale navzájem se tak nějak míjejí a ženský prvek představuje cronenbergovskou grindhouseovou tvorbu a ten mužský tu artovou._____ Stylizace Vigga do Cronenberga, mafiánské rodiny vory v zakone do filmového štábu, který je pro Cronenberga už jako rodina, protože s ním spoluprace dlouhé desítky let, je pak včetně závěrečného obrazu upřimným vyznáním tvůrce, z nějž se, aniž by dosáhnul statutu "prince", stal "král", který je ve skutečnosti dvojitým agentem, jenž rozvrací systém zevnitř._____ Je to geniální a sral jsem blahem každou pikosendu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Všichni jme tam pohřbeni pod půdou Ruska. Proto jsem odešla. Najít lepší život“…. Na pozadí tajemství ukrytého v zápisníku z cesty za lepším životem, proříznutých hrdel a stříhání prstů, sledujeme příběh o jiné mafii než je ta italská. Ta z východu funguje na stejných principech, ale zase tolik filmů o ní neznám. A to jsem ze staré školy! ,,Normální“ D.Cronenberg ukazuje, že ,,oni“ jsou všude kolem nás a setkat s ,,nimi“ je jednodušší, než by se mohlo zdát. Výborní V.Mortensen a V.Cassel ve filmu, který má o čem vyprávět! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Myslím, že takový film o kosovsko – albánské mafii by mohl být ještě ostřejší, než předvedl v 96 hodinách L.Neeson. A klidně by se mohl odehrávat v Praze! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Cronengerg opět září ! Ten chlap je génius. Je to drsný příběh o zločinu a spasení s neobvyklou (skrytou) něhou. Cronenberg používá každou možnou narážku k rozvíjení příběhu. On nás upoutá k příběhu, ponoří nás emocionálně k postavám,které nejsou líčené jako Špatné či Dobré. A tohle je Cronenbergův mistrovský talent, ukázat nám každou postavu jak si on přeje, bez jakéholiv předešlého výroku a nepřítomě přivodí diváky hrát emocionálně s něma.Scéna v sauně jednoznačně největším Highlightem filmu. 75%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zrovna ve chvíli, kdy už jsem myslel, že mám Cronenberga přečteného a ne úplně příznivě naladěného směrem k mému vkusu, přijde takováhle pecka. Zatímco v Dějinách násilí se gangsterky jen dotkl a celý příběh balil do chvílemi nevěrohodného osobního dramatu, Přísliby už jsou zcela jiná káva. Jejich nijak složitý a přesto dostatečně prokreslený příběh ukáže jak komplikovaný osobní život Anny, tak i hierarchii jednoho společenství, kde se mluví s velmi výrazným přízvukem a potichu se zadávají špinavé příkazy. Díky Mortensenovu dokonalému výkonu se divák z onoho zlého a mrazivého světa ani na minutu nedostane. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nepoznali ste dievča menom Táňa?“ – „Poznal som veľa Tání.“ – „Táto mala štrnásť, drogovala, bola prostitútka a zomrela pri pôrode.“ – „Myslel som, že ste zamestnaná na pôrodnom. Nie v márnici...“ – „Niekedy sa smrť a pôrod prelínajú. Tak nepoznali?“ – „Viete, ja som len šofér. Hovoria mi, kam mám ísť. Doprava, doľava, rovno, tu zaboč.“ – „Tak tu zabočte doprava.“ Veľmi dobré a nejednoznačné. Viggo Mortensen prvé roky u filmu rozpačito mátožil, ale čím je bližšie k päťdesiatke, začína byť nebezpečne uveriteľný. Vôbec by som nenamietal, ak by s Cronenbergom k zaujímavým PRÍSĽUBOM Z VÝCHODU pridal pokračovanie, ktorému sa otvorený koniec „jednotky“ rozhodne nebráni. Prekvapivo je však jeho šofér len jedným z mnohých; myslel som, že má hlavnú rolu, ale tú teoreticky nemá nikto. Veľký priestor dostali aj Wattsová, Cassel či Mueller-Stahl. Na konci (nemocničná strecha) ale nastal nečakaný zvrat, ktorý naznačí, že je to len prvá súčasť rusko-londýnskeho puzzle a že s Nikolajom to nie je také „vedľajšie“, ako sa zdalo. Paradoxne sa mi ale pocit, že je to len súčiastka skladačky (filmu chýba „poriadny“ úvod i koniec, akoby sme sledovali len zopár dní zo života niekoľkých postáv) páčil. Dokonca si ani nemyslím, že tomu mal Cronenberg dať ešte viac brutálnych scén – niekoľko autenticky nasnímaných podrezaných hrdiel a jedna surová saunová scéna, do ktorej išiel Viggo naplno a to si ako divák vážim, úplne stačí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradicni film, neni to i pres tema nejaky rusky mafie zadna kriminalka nebo gangsterka, spis je to takovej thriller s docela zajimavym pribehem. Jenze mi desne vadilo, ze je to cely takovy trosku vytrzeny z kontextu a clovek se prakticky nic nedozvi o tech ruskejch organizacich, vsechno je jen tak nakously, obcas se sice neco probira, ale stejne sem se v tech ruznejch nazvech moc nevyznal, protoze se tvurci s nakym vysvetlovanim nezdrzujou. A ani tomu nepomaha zbytecne otevrenej a neuzavrenej konec. Jinak co se tyce hercu, potetovanej Mortensen je perfektni, ale misty ho prehrava vecne ozralej Cassel. Stahlovi jsem spis veril sefa restaurace nez nejakyho bosse. Ale celkove se obsazeni povedlo, film taky a rozhodne to je zajimavy a stoji za skouknuti, navic tu je i par libovejch brutalnejsich scen. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně silné drama bublající pod skořápkou násilné podívané. Ve Viggu Mortensenovi našel Cronenberg svého dvorního herce a génia. Respekt. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Zkusme vyřešit tento jednoduchý sčítací příklad: Cronenberg + Watts + Mortensen + Cassel = ??... hollywoodský gruppens... ale fuj! Rovná se přeci ´kvalitní divácký zážitek´! Tempo vyprávění je sice pozvolné, ale o to působivější a údernější. Přímočarý děj sbírá vteřinu po vteřině drobné chuchvalce atmosféry, která film poprvé zcela pohltí ve scéně souboje v parních lázních. Zatímco Zemeckis choulostivá místa obnaženého Beowulfa při střetu s Grendelem záměrně kryje, Cronenberg neváhá nechat Mortensena bojovat o holý život v rouše Adamově bez kamerového ostychu a scéna pak vypadá brutálně, syrově a autenticky. Finále obsahuje prvek, který začíná být poslední dobou v gangsterkách a podobných dramatech nepostradatelný, zde jsem s ním neměl výraznější problém. Mortensen vyčaroval jeden ze svých supervýkonů, slušně zahrál i Cassel, průměr si odkroutila Wattsová. 90% Nebýt občas zpomaleného vyprávění a občas mírně natahovaných scén, přislíbil bych maximální hodnocení. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Takový kratší ruský Kmotr nebo Skrytá identita, pokud bych měl Východní přísliby popsat jednou větou. Stejně jako u Kmotra je jeden film nedostačující pro popis celého potenciálního děje, podobně i herci jsou výborní - zde Naomi Watts a Viggo Mortensen. Hvězdami tetovaní vorové v zakoně, zklamání ruského kmotra ze svého syna, mrtvá čtrnáctiletá rodící dívka, krev, podřezaná hrdla a uřezané prsty. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní komorní drama o tajném agentovi, který se infiltroval do jedné ruské mafiánské rodiny v Londýně. Viggo Mortensen v roli chladnokrevného a bezcitného "řidiče" je velmi přesvědčiví a nomice na Zlatý globus to jen podtrhuje (vůbec bych se nedivil ani nominaci na Oscara). Naomi Watts zahrála slušně a dokonce i Vincent Cassel, kterého jinak nemusím mi tady nevadí. David Cronenberg točí "malé" filmy, ale velké svým obsahem. Na pět to sice není, ale za zkouknutí to určitě stojí...... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vánoce, Vánoce přicházejí a v prosincovém Londýně se chystá vraždění neviňátka, jehož buclaté prstíky novorozence mají nečekanou spojitost se zdánlivě obyčejnými obyvateli zdánlivě obyčejné ruské restaurace. A zdánlivě obyčejná porodní asistentka, spalovaná touhou držet na rukou dítě pro změnu vlastní, se zaplete do pohádky o nevinné princezně v hodně temném lese. Cronenbergovu tvorbu příliš neznám (pokorně klopím hlavu a očekávám trest za vetření se do hájemství filmových znalců), ale tenhle lákavý boršč, obsahující přesně vyvážený podíl masa, křupavé zeleniny i smetany, je víc než lákavou pozvánkou k dalším stolům rejžovy kuchyně. A pokud jde o šéfkuchařovy asistenty - Aragorn je zaplaťvalar mrtev a král se vrátil, protože pro to, co předvádí Viggo Mortensen, je ožvýkané spojení herecký koncert slaboučky nevýstižné, mistr ztotožnění se s postavou si omotal celý ten orchestr kolem potetovaného malíčku, laskavý dědeček Armina Muehler-Stahla se lusknutím prstů stává perníkovým dědkem měnícím nevinné dívenky v maso a krev, Vincent Cassell rozehrává svého Kyrilla tak, že to, z čeho by slabší herec udělal parodii na zločinecké kreatury, je v jeho podání plnohodnotná a fascinující postava, akorát Naomi Watts nejenže zaostává za pány o několik koňských délek, oni ji do toho dostihu totiž vůbec nepřihlásili, ale neubráním se dojmu, že jde o záměr, aby ta labutí běloba kontra mafiánská říše vlků vynikla tím víc. Při pohledu na údiv některých pánů nad borščem skutečným musím pobaveně zkonstatovat, že je vidět, že se ke sporáku v životě nepřiblížili, mně jeho filmová varianta přišla k hodně velké chuti a co se týče toho smetanového milostného přídavku, tak se, myšičko moje milá, neboj, zvláštní osoby, které si takhle představují romantiku, jsme tady přinejmenším dvě. Jeden z filmů roku - ač úředně loňského a při vší letošní konkurenci. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg je mistr atmosféry, kterou praktikuje i v hororech. Jeho temná stránka dramatu je působivá a jeho výběr postav je geniální. Každá postava má svůj charakter. Hvězdnou ikonou je Viggo Mortensen (výjimečný výkon). Pravidla mafie, dodržování určitých hodnot, láska, krev a smrt. EASTERN PROMISES je temný, krutý, ztělesněný mafiánský drama, na který se dokážu dívat i 4 hodiny (zejména díky hlavní trojici Watts-Mortensen-Cassel). A navíc EASTERN PROMISES při Cronenbergové precizní režii nepotřebuje Scorseseho optiku. Během EASTERN PROMISES se mi dostavilo příjemné vzpomínky na závěrečný díl Coppolové ságy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Stejně skvělé jako Dějiny násilí. Cronenberg je na stará kolena čím dál lepší vypravěč a ani mainstreamovější mantinely mu nejsou překážkou. Každou vteřinu maximálně soustředěný, podivnou atmosférou blížícího se zla prosycený příběh mě strhl jako už dlouho nic. Všichni herci jsou znamenití, ale úplně nejvíc mě dostal Armin Mueller-Stahl, jehož pouhý pohled je výmluvnější než názorně zobrazované podřezávání krků. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Cronenberg ve šlépjejích Dějin násilí opět konfrontuje postavy s násilím a buduje vnitřně vypjaté, působivé a plynule gradující drama. Je sympatické sledovat, jak můj oblíbený režisérský velikán vytváří precizní a de facto mainstreamový film, do kterého dokáže nenásilnou formou propašovat několik svých poznávacích znamení (pár krátkých scén s otevřenou brutalitou, které jsou natočeny stejně jako v jeho starších béčkových filmech)... PS: Fantastický výkon Vigga představuje sladkou třešničku na dortu. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přesně tím, čím mě Dějiny násilí odradily, si mně Východní přísliby získaly. Cronenberg se vážně nezapře. Surové, ale ne časté scény, useknutý konec s většinou dějových linií otevřených a stoprocentní sázka na atmosféru příběhu. Poprvé od LOTRa mi není Mortensen vyloženě nepříjemný a jeho ruský přízvuk je cool. Ne, že by to bylo jen o cool přízvuku, ale přeci jen si nejsem jistý, jestli se mi z toho za měsíc vybaví i něco jiného. Zatím ale film celkem působí 80% ()

Arx 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti tomu sice něco chybí, ale i tak dokázal David Cronenberg natočit opravdu zajímavé drama z londýnského podsvětí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ač neakční, přesto strhující ukázka poctivé filmařiny, stojící na hercích a scénáři. Brilantní´od začátku až do konce, kde sice trošku klopýtne, ale zase ve mne vzbuzuje touhu po pokračovní, což se mi opravdu nestává příliš často. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Statham v pokračování Východních příslibů?

Statham v pokračování Východních příslibů?

04.12.2020

Pokračování thrilleru Východní přísliby bylo v plánu prakticky od premiéry snímku v roce 2007. Hlavní roli v původním filmu o ruské mafii ztvárnil Viggo Mortensen (Zelená kniha) a patří mezi nejlepší… (více)

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

11.09.2020

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) a herečka Anne Hathaway (Interstellar, Debbie a její parťačky) společně chystají nový snímek Lockdown, jenž má podle všeho být mixem nízkorozpočtové romantiky a… (více)

Reklama

Reklama