Reklama

Reklama

Každý hřích i zločin zanechávají nějakou stopu. Ambiciózní, chladnokrevný Rus Nikolaj Lužin pracuje v Londýně pro významnou mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Ani na okamžik neváhá porušit zákon, použít násilí či někoho dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu, a rozhodne se pátrat v její minulosti… Kriminální thriller režiséra Davida Cronenberga (tvůrce známých titulů eXistenZ, Moucha, Mrtvá zóna, Dějiny násilí) byl na Torontském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2007 oceněn hlavní cenou za režii (David Cronenberg), další získal za výpravu, střih a zvuk. Kromě toho mu patří ještě další významná filmová uznání. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 047)

Haymar 

všechny recenze uživatele

Zatím nejvíce komorní a nejvíce "umírněný" Cronenberg, kterého znám. Což ale vůbec nevadí, protože tenhle chlápek s věkem zraje jako víno a zatímco v mládí převážně šokoval, na stará kolena překvapuje svým žánrovým chameleonstvím a s noblesou sobě vlastní levituje mezi láskou a násilím, brutalitou i romantikou, životem a smrtí... Zatímco Dějiny násilí divoce brnkaly na divákovu adrenalinovou strunu, Východní přísliby jsou mnohem civilnějším... zároveň však i vážnějším a mrazivě reálnějším tématem! Prostoduchý obsah válcuje famózní forma spolu s výtečnými hereckými výkony a skoro hmatatelnou atmosférou! A nechybí ani pár rejžových trademarků ("u holiče", likvidace těla či parádní saunová scéna)... ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

55% Nemá ten Mortensen náhodou ruské předky? Toho ruského mafiána jsem tu teda sakra že věřil... jo a to je vše, co bych tak k tomu filmu napsal, jinak naprosto t..á..h..n..ou..c..í se f..i..l..m.... ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Mortensenův výkon. Syrové, nekompromisní, komorní. Přesto to na mě nezapůsobilo tak, jak bych čekal. Naomi Watts mi navíc ve snímku nějakým prazvláštním způsobem neseděla. Skutečně zajímavý pohled nabízí Cronenberg na dvojici Mortensen - Cassel. A právě ta by si snad i zasloužila ještě o chlup víc prostoru. Jinak je ale kamera, hudba a vlastně i Cronenbergova režie velmi precizní a přitom minimalistická. Nikdo se příliš nepředvádí, netlačí na pilu. A právě díky tomu vzniklo působivé drama, které určitě stojí za to vidět. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Gangsterka vedená v poklidném klasickém gangsterském duchu, to by nevadilo, gangsterky nejsou žádná divočina. Co by vadilo je spoustu nelogičností. Začalo to hned úvodní scénou v holičství, maníka chtějí podříznout,chytnou ho jen za vlasy, on má volné ruce i nohy a jen sedí a dřepí, jestli to bylo tak rychlý budiž ale pud sebezáchovy je sakra silnější určitě by aspoň zvedl ruce a pokusil se bránit ne že si je jen zapře do opěrek a čeká. Další, to že necháte největšího mafiánského bosse zavřít za znásilnění neznamená že je jeho organizace vaše, tyhle "Donové" mají vliv i z basy. Navíc kolik by dostal za znásilnění?? 2-5 let?? Nemluvilo se o tom ostatním, kuplířství atd... To by jich pozavírali víc i toho jeho syna. Max. za 5 let by byl venku a jelo by to dál. A navíc ještě s tím strýcem na dva měsíce ho poslal do Skotska a pak už se mohl klidně vrátit, další blbost. No za mě průměr. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle viděli nějací ruští mafiáni, museli se skvěle bavit... Velmi trapný počin! Strašlivá nuda namixovaná spoustou nelogických scén. Když se mělo střílet, tasily se nože. Nevim, co tam do té sauny ti dva přišli s Viggem dělat, ale zabít ho rozhodně nechtěli. Tedy, nevypadalo to tak. To Mortensenovo ´´přijímání´´ (a následné tetování) bylo taktéž směšné. Nebylo to ani dobře filmově udělané, téměř všechny scény byly naprosto nedůvěryhodné, prostě katastrofa. Po všech stránkách. Ucházející je jen námět. A díval jsem se na to vlastně jen kvůli Naomi a ta tu toho taky moc nepředvedla. Celkově téměř odpad! ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

V skutku ojedinelý príklad gangsterky, v ktorej nepadne jediný výstrel. Všetky výmeny názorov sa riešia ručne na ostrie noža, čo nahráva Cronenbergovi na explicitnú nôtu. Zato komorne ladený príbeh odohrávajúci sa vo svete ruskej mafie sídliacej v Londýne nezostane dlho v pamäti. A aj tých pár zvratov, na ktorých si stavia moment prekvapenia sú predvídateľné. Okrem herecky nevýraznej Naomi Watts poteší fantastický Mortensen, hanbu slizkému osadenstvu nerobí ani Vincent Cassel. Zaujímavosťou je, že napriek komerčnému neúspechu, si film dokázal získať takú popularitu, aká dala zelenú pre vznik pokračovania. To utnul až iný Cronenbergov neúspech s názvom Cosmopolis. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

S odřenýma ušima, ale přece za pět. A zásluhu na tom má především výborný Viggo Mortensen. Scénář bohužel trošku šustí papírem, Cronenberg z něj ale dokázal vytáhnout maximum. Scéna v sauně potom příjemná třešnička na dortu. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

What next? Vyslovuj s ruským přízvukem. Toto mi vytanulo na mysl, po shlédnití filmu o ruské mafii v Londýně. Jak daleko je schopen člověk zajít pro svoji čest a čest rodiny, kde jsou hranice morálky, kam až sahá provázanost s podsvětím, proč respekt k hlavě rodu vede až k zbytečným vraždám a mučení? ... David Cronenberg natočil bravurní film. [Febiofest 2017 28.3.2017] ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Z protestu ty čtyři alibistické hvězdy jednoduše nedám! Cronenberg může být stále exceletní režisér, ale když mi nakonci filmu chybí ještě hodina děje(a nebo je snad v přípravě druhý díl?), beru to jako podstatný problém. Jinak výborná atmosféra, odzbrojující Mortensen(ten chlápek vážně umí) a překvapivě dobrý Cassel(ještě před dvěma hodinami bych neřekl, že něco takového vůbec kdy napíšu). Bohužel taky dost nepřesvědčivá Watts a scénář od Stevena Knighta vybírající si občas v dialozích(nejen) slabší momenty. 6.5/10 plus skvělá rvačka v páře = 70% P.S. Přitočit jednu dvě scény a klidně to mohlo být volné pokračování Dějin násilí. ()

Dallas 

všechny recenze uživatele

Hrubým a drsným scénam sa Cronenberg nevyhýba rovnako ako v predchádzajúcich filmoch(ktoré som mal možnosť vidieť). Príbeh je podávaný spôsobom, že som ani netušil či som stále v úvode alebo už v závere. Vigoo Mortensen podáva ďalší výborný výkon pod Cronenbergovou taktovkou ako aj zbytok obsadenia. Dejiny násilia a Východné prísľuby sú odlišné od jeho predchadzajúcej tvorby a myslím, že smer ktorým sa dal je správny (nie, že by som ho predtým zhadzoval). Príbeh bol vždy Cronenbergovou silnou stránkou. Sú to absolútne vyždímané 4 * a velmi rozmýšlam či sa to predsa len neprehupne k piatim, ale zatial ostanem pri silných 4*. Možno po repete to tých 5 bude. 80% ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Smutné, když ani sám režisér neví, co chce vlastně natočit.. Konec je vysloveně k smíchu.. A to jsem si myslel, že Vigo a David po History of violence natočí další pecku.. Inu chyba lávky.. Verdikt: Film, kde nejsilnější momenty jsou ty, kde je ukázan psychický nátlak v podání Armina Mueller-Stahla.. Jinak je to celý obrovský šlápnutí vedle.. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní vidět Vigga mluvit rusky, ale zase je to aspoň zpestření do jeho kinematografie. Východní přísliby mi na jednu stranu přišly námětem až příliš ohrané, ale zase na druhou stranu mi to přišlo jako něco inovativního, něco co tu ještě nebylo. Ale i tak jsem měl pocit, že jsem scénu s házením těla na nábřeží do vody někde viděl. Určitě stojí za podívání, ale asi jenom na jedno. 5/10 ()

kapibara 

všechny recenze uživatele

Ruštějšího neRusa než je Viggo Mortensen jsem ještě neviděla. Film má švih, logiku, nápad a plno jiných věcí, které jej dělají výjimečným. Cronenberg si ovšem neodpustil drsné záběry toho, u čeho většina normálních lidí raději uhne očima... ()

1945 

všechny recenze uživatele

Úžasná podívaná ukazující mafii v kontrastu se životem obyčejných lidí. Kruté scény jsou zde prokládány citovými a tak vzniká poměrně silný příběh, jehož kvalitu lze určitě hledat i za skvělými hereckými výkony, o které rozhodně není nouze... ,,Na hvězdy nikdy před nikým nepoklekneš.“ ()

MkSallam 

všechny recenze uživatele

Syrové, drsné, odehrávající se v nekompromisním prostředí ruské mafie (vraždy, znásilňování a prostituce included), navíc s luxusně drsným Mortensenem (jeden pohled na něj a zdrháte, nekecám). Scéna v sauně vynikající. Snad jen jeden problém, po pomalé mnonohovrstevnaté rozehrávce se po sauně a "zjištění" vše vyřeší příliš rychle, skoro jakoby samo.... ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Po všech těch nadšených ohlasech jsem od toho čekal pomalu ruského/anglického Kmotra, a právě proto mě film docela překvapil, bohužel nemile. Východní přísliby jsou totiž jen taková malá, komorní historka ze života jedné sestry a jednoho gangstera, která skončí tak brzo, že zde není čas na pořádné vykreslení postav či komplikovanějšího příběhu a výprava do ruské kultury tady končí u hrnce plného boršče. Příběh je opravdu velice jednoduchý a prakticky ničím nepřekvapí, trošku vnímavějšímu divákovi bude navíc všechno jasné už po pár minutách. Je to velká škoda, že Cronenberg nevyužil celý potenciál tohoto tématu, na druhou stranu tuhle malou agitku natočil velice pěkně, takže dávám 6/10. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

No zajímavě natočeno, ale dějově to dost pokulhává, dosti jednoduchý a čitelný příběh zničeho nic skončí v okamžiku, kdy jsem čekal, že se to teprve rozjede. Skryté identitě to nešahá ani po kotníky. Ale atmosféra filmu a Viggo jsou opravdu dobří a proto 4*. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Dobrou chuť, pakliže se někdo chystá posvačit nebo cokoli zakousnout při tomto filmu. Nejsem si jistá, jestli bych dokázala udržet žaludek v klidné poloze, spíše to byl takový pohotovostní "stand by" režim kdykoli nastalo porcování lidských tkání (živých či mrtvých) a kroutit tak hlavou do různých směrů div jsem neskončila s ústřelem krku. Samozřejmě mírně přeháním, z obrazovky krevní plazma nevytéká s takovou frekvencí, nicméně přesto Cronenberg dokazuje, že mu toto skupenství nevadí prezentovat kdykoli a jakkoli. Syrovost snímku a ožehavé téma staví Východní přísliby do zajímavého materiálu, spolu s vynikajícím obsazením a komorností z něj dělá majstrštyk v tomto žánru. Viggo Mortensen, který se popasoval se všemi překážkami, což z něj udělalo ukázkový příklad jak vyjít ze šlamastyky jakéhokoli charakteru, úžasná Naomi Watts mu byla kvalitním spoluhráčem, plus záporák Armin Mueller-Stahl, kterému ruská postava hodného dědy Mráze ani za mák nic neříkala. 90 % ()

peto580 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to pár týždňov späť a dnes zasa v TV. A musím povedať že toto je skutočne výborný film. Pôvodne mal odo mňa 4* ale dnes som to zmenil na 5*. Proste treba vidieť je to ozaj skvost a najmä v originálom znení. Pozorovať poruštených hercov v originále je zážitok jak sa patrí. Ohromným plus (pre niekoho kto ma k tejto tématike bližšie) je autentickosť riešenia situácii, jednotlivých reakcii a pod.... ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Statham v pokračování Východních příslibů?

Statham v pokračování Východních příslibů?

04.12.2020

Pokračování thrilleru Východní přísliby bylo v plánu prakticky od premiéry snímku v roce 2007. Hlavní roli v původním filmu o ruské mafii ztvárnil Viggo Mortensen (Zelená kniha) a patří mezi nejlepší… (více)

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

11.09.2020

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) a herečka Anne Hathaway (Interstellar, Debbie a její parťačky) společně chystají nový snímek Lockdown, jenž má podle všeho být mixem nízkorozpočtové romantiky a… (více)

Reklama

Reklama