Reklama

Reklama

Každý hřích i zločin zanechávají nějakou stopu. Ambiciózní, chladnokrevný Rus Nikolaj Lužin pracuje v Londýně pro významnou mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Ani na okamžik neváhá porušit zákon, použít násilí či někoho dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu, a rozhodne se pátrat v její minulosti… Kriminální thriller režiséra Davida Cronenberga (tvůrce známých titulů eXistenZ, Moucha, Mrtvá zóna, Dějiny násilí) byl na Torontském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2007 oceněn hlavní cenou za režii (David Cronenberg), další získal za výpravu, střih a zvuk. Kromě toho mu patří ještě další významná filmová uznání. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 049)

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Přestože Watts, Mortensena a Cassela mám rád, tento film vyzněl nepřesvědčivě, vypadá spíše jako karikaturní etnografický komiks, nikoli jako syrový (neo-)noir ze specifického prostředí. Západní Evropané v roli "vorů v zakoně" jsou dost komičtí, značně přehrávají, celé to prostředí v jejich podání působí absolutně nerealisticky a příliš uhlazeně. Poradu nejvyšších pohlavarů lze snadno splést se sinodem ctihodných pastorů evangelické církve. Není jasné jaký má smysl vkládat do dialogů jednotlivá ruská slova nebo výrazy, když je jinak celý film v angličtině. Navíc, tvůrci zřejmě se rozhodli ušetřit na jazykových poradcích, neboť v pár místech tam zní poměrně nesmyslné výrazy ("Proč mě vidíš?" misto "Proč se na mě díváš?", nebo ještě povedenější je rozhořčené zvolání strýčka Stepana na mafiána: "Tmáři!" tam, kde by se hodila nějaká nadávka nebo obvinění v zločinech). Dále se scénaristé nenamáhali ani podívat do wikipedie, jinak by se dozvěděli, že k důležitým pravidlům kodexu chování "vorů v zakoně" patří též nemít rodinu, nestýkat se s příbuznými a nepracovat. Kdo trochu zná poměry v současném Rusku se nad noblesním a sebeobětavým agentem FSB Mortensenem jenom zasměje. Neautentičnost zobrazeného prostředí není žel jediným nedostatkem "Východních příslibů". Celkově je děj roztahaný (nemyslím tím pomalý, pomalé filmy já mám v oblibě) a nedynamický, naznačení netradiční orientace Kirilla, která je zásadní pro určité části děje, není rozvedeno. O dost autentičtější vykreslení ruských vorů v zakoně lze nalézt například ve filmu Cizinka. ()

Franche 

všechny recenze uživatele

V reálu bych opravdu chtěla potkat ženskou, která se tak beze strachu staví čelem ruské mafii. Naomi Watts a její idealistický přístup ke všemu ve filmu mi fakt neseděl. ()

.killer. 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný a neokoukaný pohled do světa mafie, lépe řečeno ruské mafie. Cronenberg se s tím nepáře, a tak nečekejte nějakou cenzuru - prostě klasická, surová, drsná mafiánská podívaná, která si nebere servítky. Tentokrát ale se silným příběhem a dobrou myšlenkou. Nádhera. Malý, ale přitom velký film. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Drsné prostredie ruskej mafie v Londíne, podrezávanie, nadávky, odštiknuté prsty... Skvelo vybratí herci, nacvičili si parádny ruský prízvuk (určite si pozrite v originály), skvelý Vigo, skvelý http://www.csfd.cz/tvurce/269-armin-mueller-stahl/ Ako napísali mnohí, príbeh nebol nejako závratne prepracovaný, ale všetko sa to pomaly fajne zamotávalo. U mňa spokojnosť, dal by som tak 4* ale skvelý herci a prostredie ma presvedčili na 5*. ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Velice silné a syrové drama a bez okolků zobrazená krutost a násilí sovětské mafie s velice přesvěčivým a nekompromisním výkonem Vigga Mortensena. Scéna v sauně je pomyslným vrcholem jeho výkonu v tomto snímku. Tleskám a těším se na "přislíbené" pokračování. ()

Lilien 

všechny recenze uživatele

skvelá, malá a brutálna dráma s prostredia ruskej mafie zasadená do predvianočného Londýna. Scéna v saune je jedna s najbrutálnejší aké som kedy videl. Mortensenov bravúrny herecký výkon. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Pokud autoři snímku chtěli ukázat, že Rusáci a Ukrajinci jsou svoloč bez ohledu na to, kde žijí, tak pro Čechy to bylo zbytečné. Víme dobře, co je to za zasranou verbež.Tolstoj, Puškin a Vysocký s Prokofjevem jsou ony pověstné výjimky potvrzující pravidlo. “Rusovi nikdy nevěř, zvlášť když ví, co ví.” Dlouhé dialogové pasáže střídané fontánkami krve. Chápu, proč švábům v některých krajích říkají Rusové – vlezou všude a pokud si to nerozdávají mezi sebou, tak se děsně těžko hubí. Josif s Ádou by mohli vyprávět, a že se kucí tenkrát snažili. Pár pozitiv se ale najde. Rvačka v sauně patří k nejbrutálnějším krvavým ukázkám ve filmu za posledních pár let, mentalita Rusáků ve zmenšeném měřítku taky prosakuje, byť ve zbytečně kultivované formě. Viggo s Vincentem a ta rvačka to zachraňují od odpadu, ale doporučení fuckt nečekejte.         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Pokus o dojemný příběh mladé zdravotnice pátrající po rodině mimina, jehož čtrnáctiletá matka zemřela při porodu. Mrtvá po sobě zanechala azbukou psaný deník s mnoha detaily, které by si obzvláště ráda pročetla policie. Žel jak už to tak v životě bývá, vítěz bere všechno a dobrotou slující altruistická organizace Vor v zakóně byla zase jednou rychlejší. Sice ne Rychlejší než smrt, ale dost rychlá na to, aby si hoši početli první a rozhodli se nic nepublikovat. Závěr je tak sladkobolný, až z toho chlapa bolí oči, ale vy, madame, vy si nejspíš budete rochnit. Doporučuji.          HLÁŠKA:Jsi stejnej jako on. Stupidní,mizernej, vožralej Rusák.// Býval jako můj bratr, teď vypadá jak jahodová zmrzlina (pohled na zakrvavenou mrtvolu v mrazáku).// V tomhle městě nikdy nesněží, ani není horko. Londýn je město kurev a buzerantů. ()

syphoon 

všechny recenze uživatele

Náhled do londýnského podsvětí ovládaného ruskou mafii, kde si vyřizují účty bossové mezi sebou. Hustá atmosféra doprovázená ruskými zvyky vč.hudby mě zahrnula po bok jednoho z šéfů. Působové a drsné drama, které by si neměli fanoušci tohot žánrů v žádném případě nechat ujít! 75% ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Máličko slabšie ako predošlé Dejiny násilia, avšak podobný prípad. Cronenberg znova uplietol z hovna bič, a z úplne prostého príbehu s miminom zvratov či prekvapivých momentov vytvoril úžasný film. Pútavá a drsná dráma z prostredia anglickej pobočky ruskej mafie, kde exceluje skvelý Mortensen a božšká Naomi. Režisérovo umenie je nepopierateľné, ale nutne by potreboval trochu kvalitnejšie scenáre. ()

iKosser 

všechny recenze uživatele

Mafiánské drama pro prosťáčky. Herci tu excelují, ale chybí tomu prostě ten jeden nápad navíc, který z dobrých filmů dělá ty nejlepší. Mezi dobrými filmy však špica! ()

chelsea63 

všechny recenze uživatele

Výborný Viggo Mortensen a stejně tak moje oblíbenkyně Naomi Watts. Ani emigrant Armin Mueller-Stahl se nenechal zahanbit. Skvělé postavy, hodně dobře vykreslené prostředí ruské komunity. Výtečná rvačka v sauně. Bohužel to v závěru sklouzlo do naprosté selanky. Škoda. Ale i tak parádní biják! ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Drsné a chladné přesně tak jak to od mistra Cronenberga očekávám. Je to nahlédnutí do záležitostí ruské mafie v Londýně a líbí se mi, že je to opravdu nekompromisní a bez většího idealizování. Někomu to nemusí vyhovovat, ale ta mrazivost a syrovost na mě působí hrozně silně. Herecký výkony nemají chybičku v čele s Mortensenem, Wattsovou a Casselem. Fajn drsňárna, který chybí k dokonalosti jen málo. ()

MindTuber 

všechny recenze uživatele

Skvělý Cronenbergův počin s jeho dvorním hercem Viggem Mortensenem. Ten svou postavu rusa, který kličkuje mezi (a)morálními rozhodnutími v prostředí zločinecké rodinky zahrál bravurně. A i ostatní herci se zapříčinili o to, aby se celým filmem neslo to pravé napětí. Víc psát ani nemusím, můžu jen doporučit. Čtyři. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Super detailní cvakání prstů, rozmražování mrtvoly, břitva v krku..hodně promakaný a púsobivý záběry, celkově silnej film vypovídající o kontrastu ruské komunity ve městě ...kurev a buzerantů. To Londýn zničil mého syna.. Pro mě hodně dobrej vcucující film, s jasným hlavním hrdinou, navíc kterýho mi v půlce totálné otočej a z působivýho mafiánskýho zmetka se vyklube hodně vyčůranej ruskej fízl, bez chybičky napsanej příběh, zahranej do posledního detailu bez náznaku křeče.... no, nevím nevím... tak nějak ladně se to zařadilo do mý Top Týn... ()

MarkysDeSade 

všechny recenze uživatele

Scéna v lázních je jak vystřižená z nějaké kapitoly mého vlastního veledíla. Bimbající se pindík, krev, násilí, dva urostlí gerojové, šlachy, maso, kůže a živočišnost Vigga Mortensena- no uznejte, že jsem musel zkrátka být v sedmém nebi. Kdyby, až umře, chtěl Viggo ležet v mé rakvi, vůbec by mi to nedělalo problém. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Statham v pokračování Východních příslibů?

Statham v pokračování Východních příslibů?

04.12.2020

Pokračování thrilleru Východní přísliby bylo v plánu prakticky od premiéry snímku v roce 2007. Hlavní roli v původním filmu o ruské mafii ztvárnil Viggo Mortensen (Zelená kniha) a patří mezi nejlepší… (více)

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

11.09.2020

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) a herečka Anne Hathaway (Interstellar, Debbie a její parťačky) společně chystají nový snímek Lockdown, jenž má podle všeho být mixem nízkorozpočtové romantiky a… (více)

Reklama

Reklama