Reklama

Reklama

Každý hřích i zločin zanechávají nějakou stopu. Ambiciózní, chladnokrevný Rus Nikolaj Lužin pracuje v Londýně pro významnou mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Ani na okamžik neváhá porušit zákon, použít násilí či někoho dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu, a rozhodne se pátrat v její minulosti… Kriminální thriller režiséra Davida Cronenberga (tvůrce známých titulů eXistenZ, Moucha, Mrtvá zóna, Dějiny násilí) byl na Torontském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2007 oceněn hlavní cenou za režii (David Cronenberg), další získal za výpravu, střih a zvuk. Kromě toho mu patří ještě další významná filmová uznání. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 048)

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší role Vigga Mortensena. Krásně temné, syrové, plné násilí - ovšem reálného. Skvělý casting v čele s Mortensenem a Casselem, ten se mi líbil ještě víc (ale to asi proto, že jsem ho měla vždycky v oblibě:)) Naomi Watts byla možná trochu nevýrazná, ale to jí nemůžu mezi takovými hereckými kapacitami zazlívat. Velmi milé překvapení. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 2 nominacie: Najlepsi anglicky film / Herec v hl. ulohe - Viggo Mortensen ________ Cronenberga si vazim hlavne kvoli MUCHE (1986), ale odvtedy ubehlo uz par rokov a reziser presiel aj k inym zanrom a spolu s filmom HISTORIA NASILIA (2005) taktiez s Viggom Mortensenom natocil po dlhsej dobe 2 kvalitne filmy, v tomto pripade z prostredia ruskych mafianov, pricom opät boli niektore sceny prilis drasticke, nezabudnutelna bola bitka v saune. Vincenta Cassela uz asi navzdy budem mat zaskatulkovaneho v arogantnych postavach, naopak Naomi Watts zacinam mat stale radsej kazdym filmom, v ktorom ju vidim. Mimochodom o 2 roky neskor si Naomi opät zahrala s Arminom Muellerom-Stahlom v spionaznom thrilleri INTERNATIONAL (2009). ________ Naomi Watts - (Anna) +++ Viggo Mortensen - (Nikolai) +++ Vincent Cassel - (Kirill) +++ Armin Mueller-Stahl - (Semyon) +++ Josef Altin - (Ekrem) +++ Aleksandar Mikic - (Soyka) +++ Sineád Cusack - (Helen) +++ Sarah-Jeanne Labrosse +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

No, zřejmě nesdílím až takové nadšení ostatních. Osobitý filmař a bezmála pětašedesátiletý David Cronenberg, který třímá otěže pevně ve svých rukou, tentokrát zavítal do ponurého Londýna. Tam se (stejně jako u dle mého lepších History of Violence) přestal zabývat obsesemi a zrovna tam se důsledná porodní asistentka rozhodne vypátrat rodinu holčičky, jejíž matka, čtrnáctiletá ruská prostitutka, zemřela při porodu. Nahlédne ale do podsvětí ruských lumpů, kde známé mafiánské archetypy jsou díky Cronenbergovi opepřeny dostatkem elegance, tajemna a životnosti – a kde pozná lehkovážného synka, taťku-bosse a tajemného řidiče (po řadě průměrných rolích Cronenbergem pokropený Viggo Mortensen). Naomi Watts zde představuje dalšího z obyčejných smrtelníků zatáhnutých do násilného světa; škoda jen, že její postava trpí neuvěřitelnou dávkou nedůvěryhodné naivity. Tady by scénárista zasloužil pětadvacet na holou. Režisér téma násilí zpracovává opět nesmírně komplexně, občas si s chutí vysekne nějakou tu agresivní scénu (zejména ta toliko opěvovaná ze sauny). A jak znalci vědí, detailně nám jí naservíruje. Jeho netradiční, úderná i komorní gangsterka je minimálně černým koněm pro blížící se (osekané) předávání Zlatých glóbů. Skutečnost nikdy není taková, jaká se jeví!! Ale ruskou mafii si v kulisách přesně takhle představuji - i s tím bublajícím borščem!! Spokojen, ale nezasycen!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být i za pět, jen kdybych nepřišel na pointu asi půl hodiny předtím, než mi byla filmem potvrzena. Nicméně tohle je kvalitní drama z prostředí ruské mafie a obchodu s bílým masem. Viggo byl jedním slovem dokonalý, stejně jako Naomi. Druhá projekce u tohohle filmu sice není nutná, film není nijak složitý, ale myslím, že někdy si jej docela rád zopakuju. A až se to stane, tak možná zvýším své hodnocení. 80 %. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tak. Mé první setkání s Cronenbergem je za mnou...Poprvé to nemusí být vždycky tajuplné ani nijak zvlášť krásné, ale vždy tomu předchází veliká očekávání... V Případě Eastern Promises se všechna očekávání k mému nevýslovnému překvapení vyplnila a dostal jsem precizně vystavěný film s hutnou atmosféru tvořenou pomocí neokázalých (ale pečlivě vypreparovaných) dílčích prvků. Cronenberg vytahuje na světlo vynikající obrazové kompozice a především excelentní herce (Viggo!), mnohdy schopné vystihnout svou postavu i beze slov, jen výrazem tváře a charakteristickými pohyby. Hutné jako bořč a řízné jako vodka - exkurze do nitra ruské mafie a jejích příslušníků se Cronenbergovi vydařila. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dějiny násilí jsem neviděl, proto byly pro mě Východní přísliby seznámení s Cronebergovým novým stylem.A Croneberg vážně nabírá druhý dech. Přísliby jsou pomalé, komorní, drsné a sugestivní. Mortensen je výbornej a jsem rád, že se po Pánu Prstenů takhle dobře uchytil. Vincent Cassel a Mueller-Stahl jsou také vynikající. Jenom ta Naomi Watts mi tady nějak nesedla, i když ona ta postava nebyla ani moc dobře napsaná, tak s tím asi nešlo moc udělat. Přísliby jsou prostě dobře odvedená práce po všech stránkách a poctivé 4*. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Interesantní příběh o ruské mafii je natočen výborně, po delší době zase slušný film, který dokáže svým mistrným posunem vtáhnout do děje. Ukazuje mafiánské praktiky, ale především odhaluje reálné mechanismy zločinnosti. Takový je život, to se skutečně mohlo přihodit. Filmové labužníky pak jistě nenechá v klidu fakt, že hlavní roli hraje skvělý Viggo Mortensen a opět velmi dobře. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Cronenberg sa čím ďalej tým viac ukľudňuje alebo mäkne. Neprišlo mi to tentoraz miestami tak výnimočne drsné čo sa mi páčilo pri A History of Violence a film skončil tam, kde sa mal iba rozbehnúť. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Mortensena v tomto komorním dramatu z prostředí ruské mafie v Británii je pro mne nezapomenutelným zážitkem a Viggo tu pro me dal konečně sbohem Aragornovi z Pána Prstenů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Cronenberg natočil Východné prísľuby presne v duchu jeho filmu Dejiny násilia a zdá sa, že si z Mortensenom dobre rozumie. Cením si, že režisér neukázal iba ruskú "špinu“ ale ukázal rovnako ruských kriminálnikov, ako aj obyčajných slušných ľudí. Mortensen vyzerá skutočne drsne, no napriek tomu jeho mlčanlivá postava vyvoláva určité sympatie, ktoré sa budú v priebehu filmu iba zväčšovať. Netradičná letmá love story, ktorá filmom preletí je naozaj, ako režisér hovorí , ako príbeh dvoch lodí, ktoré sa tesne míňajú, ale nikdy sa nestretnú. Bitka v saune s čečencami je naozaj pôsobivá a správne drsná a na svoje si iste prídu aj Mortensenove fanynky. Predsa len nie v každom filme vidno lietať jeho vajcia...N. Watts bola pre Cronenberga od začiatku voľba číslo jedna a určite je to jeden z jej najlepších filmov. Ich spoločné scény s Mortensenom v sebe majú niečo zvláštne, ale pre ich lásku tu nebolo miesta. Dasvidania, Anna Ivanovna....80%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Kdybych nemusel při filmu ustavičně odbíhat přiložit do kamen, možná bych byl víc zařvanej do děje. Takhle mi smysl všech těch propletenců rodin, mystifikačních scén a receptů na pravý ruský boršč vpravdě utíkal. I tak jsem skálopevně přesvědčenej, že Cronenberg není žádnej prvoplánovej filmovej mazlík, jenž se soustředí na brutální scény jen z toho důvodu, aby nám převrátil žaludek naruby a mi mohli vydávit své neutuchající životní zkušenosti, které se nám během filmu kupili na sebe. Jsou součástí děje. Podobně jako smrt v našem životě. P.S.- Happy-end zamrzel! ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Pastva pre oči ako aj koniec podrobných patologických rozborov. Náruživosť v modelovaní postáv a násilnosť vo vypätých situáciach+zvyklosti (tetovania) a cynizmus (dieťa) ruskej vory si Cronenberg osedláva zodpovedne. Nešetrí otvorenosťou a občasným ostro realistickými črtami (sauna). Do sedla nasadzuje džokejov už roky testovaných. S náskokom vedie Viggo, jeho rozvážny zápal a "bodylanguage" triedy najvyššej. Na chvost dýcha Armin s Vincetom, ktorí vo vzťahu otec/syn chcú udržať svoju časť gangu nad vodou a sú schopní preto urobiť čokoľvek. Naomi s denníkom v ruke je symbolom bežne fungujúcej bytosti, ktorej korene sa ťahajú od chladného východu. Hegemónia akéhokoľvek podsvetia nie je nekonečná, pokoriť (zničiť) ju chce veľkú porciu kuráže a inteligencie. Učebnicovo nemasová gangsterka. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Luxusní podívaná pro náročného diváka, který je již podobně jako já notně překrmen letními blockbustery všeho druhu, kde když každých 5 minut něco nevybouchne, tak se divák nudí. Viggo Mortensen se stává dvorním cronenbergovým hercem a já začínám i trošku rozumět důvodu proč tomu tak je. Nikdy jsem si Vigga nějak neoblíbil, ale to vše je minulost. Role řidiče Nikolaje se totiž jednou může stát jeho životní, navíc jak se dozvídám v poslední době, mohlo by se nám na scéně objevit pokračování. Pokud bych měl zmínit nějakou nezapomenutelnou scénu, určitě by se jednalo o scénu v sauně, která byla dosti realistická, krvavá a vše odhalující. 85% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Viggo je takový typický řidič limuzíny, však který zaměstnavatel by občas nepotřeboval kromě točení volantem a šlapání na pedály ještě drobnou výpomoc s odděláním oponenta, useknutím prstů, zbavením se důkazů... Viggo má pro tuto profesi vlohy a rád by v žebříčku ruské mafie (jak jen byl ten název - "Volů v záchodě"?) vystoupal co nejvýš. Nemá to vůbec snadné, maká totiž pro neschopného, zakomplexovaného, úchylného šéfova synáčka Vincenta, šéf Mueller-Stahl je drsný dědek a práci Viggovi neulehčují ani vlastní hormony, když se zakouká do příliš zvědavé doktorky Naomi Watts. Musím přiznat, že mi rusácké manýry ani přízvuk zrovna nevoní, prostředí pro mě nebylo atraktivní. Naštěstí si Cronenberg s převedením lehce klišovitého scénáře na filmové plátno poradil výborně a hlavně casting je vyloženě lahůdkový. Pravda, Mueller-Stahl připomíná spíše starého nácka než rusáka, Cassel přes skvělý herecký výkon furt vypadá jak přiteplený frantík a Naomi Watts taky postrádala byť i jen náznak slovanství v krvi, přesto všichni před kamerou odvedli maximum. A Viggo navíc něco ruského v rysech má, tomu role sedla jak kudla mezi žebra. Zdejších 82% odpovídá mým dojmům, sakra dobrý film... ovšem "History of Violence" se mi přece jen trefilo do vkusu o něco přesněji. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si když v r. 2007 šly na tenhle film trailery v TV. Vypadal děsně cool a já ho chtěl hrozně moc vidět. Nějak jsem se na něj ale do kina nedostal a viděl jsem ho nakonec poprvé až letos, tedy po 16 letech od jeho vzniku. Je tedy z mé strany nefér ho hodnotit dnešní optikou, resp. nároky současného diváka. Nicméně jinak to nejde a v tomto Východní přísliby neobstojí. Jedna hvězda za výkon Vincenta Cassela a druhá za "saunovou scénu". Zbytek je bohužel naprostý odpad po všech stránkách. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná! Hlavní zasluhu vidím na drsnosti, syrovosti a Mortensenovi, ktery je ve své roli "ridice" dokonaly! To je muj favorit na Oscara i kdyz konkurenci tam ma docela velkou. Pro me docela prekvapeni roku, zprvu jsem Eastern promises ani moc videt nechtel. 9/10 ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Někteří Rusové jsou zženštilé buzny. Někteří jsou drsní. Pokud chcete vidět Aragorna jak je potetovaný a houpá se mu pytlík tak tohle je správná (jediná) volba. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mě Cronenberg dozrává do stádia velkého filmaře. Jeho filmy jako Moucha, ExistenceZ, nebo Crash jsou bravruní, ale teprve v poslední době přesedlává na civilnější témata, která mu, nutno podotknout, sednou. Už Dějiny násilí mi vyhovovaly tím, že pojednávaly o reálnějších věcech a Východní přísliby jsou reálné až z toho zamrazí. Přijde mi, že ve filmech takového ražení, si Cronenbergova "ujetost" najde obzvlášť dobré a příměřené uplatnění. Nejsilnější stránkou Východních příslibů jsou exceletní herecké výkony Viga Mortensena a a zejména pak Vincenta Cassela, který zde podle mého názoru vyniká především. Jeho nechutný ruský věčně ožralý gangster je nezapomenutelný. Zajímavý příběh je v závěru korunován bitkou v sauně, která je fakt sugestivní…Bude to sice o fous, ale na 5* film určitě dosáhne. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Statham v pokračování Východních příslibů?

Statham v pokračování Východních příslibů?

04.12.2020

Pokračování thrilleru Východní přísliby bylo v plánu prakticky od premiéry snímku v roce 2007. Hlavní roli v původním filmu o ruské mafii ztvárnil Viggo Mortensen (Zelená kniha) a patří mezi nejlepší… (více)

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

11.09.2020

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) a herečka Anne Hathaway (Interstellar, Debbie a její parťačky) společně chystají nový snímek Lockdown, jenž má podle všeho být mixem nízkorozpočtové romantiky a… (více)

Reklama

Reklama