Reklama

Reklama

Každý hřích i zločin zanechávají nějakou stopu. Ambiciózní, chladnokrevný Rus Nikolaj Lužin pracuje v Londýně pro významnou mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Ani na okamžik neváhá porušit zákon, použít násilí či někoho dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu, a rozhodne se pátrat v její minulosti… Kriminální thriller režiséra Davida Cronenberga (tvůrce známých titulů eXistenZ, Moucha, Mrtvá zóna, Dějiny násilí) byl na Torontském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2007 oceněn hlavní cenou za režii (David Cronenberg), další získal za výpravu, střih a zvuk. Kromě toho mu patří ještě další významná filmová uznání. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 045)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 2 nominacie: Najlepsi anglicky film / Herec v hl. ulohe - Viggo Mortensen ________ Cronenberga si vazim hlavne kvoli MUCHE (1986), ale odvtedy ubehlo uz par rokov a reziser presiel aj k inym zanrom a spolu s filmom HISTORIA NASILIA (2005) taktiez s Viggom Mortensenom natocil po dlhsej dobe 2 kvalitne filmy, v tomto pripade z prostredia ruskych mafianov, pricom opät boli niektore sceny prilis drasticke, nezabudnutelna bola bitka v saune. Vincenta Cassela uz asi navzdy budem mat zaskatulkovaneho v arogantnych postavach, naopak Naomi Watts zacinam mat stale radsej kazdym filmom, v ktorom ju vidim. Mimochodom o 2 roky neskor si Naomi opät zahrala s Arminom Muellerom-Stahlom v spionaznom thrilleri INTERNATIONAL (2009). ________ Naomi Watts - (Anna) +++ Viggo Mortensen - (Nikolai) +++ Vincent Cassel - (Kirill) +++ Armin Mueller-Stahl - (Semyon) +++ Josef Altin - (Ekrem) +++ Aleksandar Mikic - (Soyka) +++ Sineád Cusack - (Helen) +++ Sarah-Jeanne Labrosse +++ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Pokud se na nás budou i nadále řítit filmy jako Americký gangster nebo Východní přísliby, čekají nás letos pořádné filmové žně. Stejně, jako stařík Ridley, i David Cronenberg dospěl do bodu, kdy si natočil osobitý majstrštyk. Zatímco předchozí filmy z jeho portmonky mě nechávaly s výjimkou Mouchy vesměs chladným, přísliby mi dokonale sedly. Jednoduchý scénář by dle mého názoru málokterý filmař dokázal uchopit s takovou grácií a citem jako právě pan "divný". Cronenbergovi usedlejší a normálnější styl sedí a ačkoliv stále spoléhá na otevřené chvíle násilí a sexuality, nepůsobí tyto momenty pod jeho vedením nepatřičně, naopak jsou sugestivní a prakticky nezbytnou součástí odvrácené strany světa v londýnských ulicích. Mortensen si konečně vybírá role, v nichž má co říct a Naomi Watts samozřejmě nic nezkazí. Kdyby mi dal někdo na výběr mezi gangsterem a přísliby, váhal bych hodně dlouho a popravdě nejsem schopný říct, ke komu by mě to nakonec zatáhlo. Jak západní, tak východní mafie mají totiž své osobité kouzlo. 9/10 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pomalý a éterický film bez žádných nečekaných zvratů, bleskových poprav z otočky, ani kupou násilí. I tak však nese typický rukopis tak pověstného režiséra. Vykreslení studené atmosféry ruské mafie je neuvěřitelné, stejně jako akcent Cassella a Mortensena, jejichž trénink musel být neskutečný. Přes obrazovku je doslova cítit typická vůně boršče. S násilím a krví je překvapivě šetřeno, avšak jednu divočinu si tvůrci přece jen připravili. Strhující bitku v sauně, která nemá v moderním Hollywoodu obdoby. Intenzivní, dějově jasně nalinkovaný a východní atmosférou zachycenou v moderním velkoměstě strhující nemainstreamový mainstream, který je potřeba vidět večer bez jediného světla v místnosti. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Cronenberg ve šlépjejích Dějin násilí opět konfrontuje postavy s násilím a buduje vnitřně vypjaté, působivé a plynule gradující drama. Je sympatické sledovat, jak můj oblíbený režisérský velikán vytváří precizní a de facto mainstreamový film, do kterého dokáže nenásilnou formou propašovat několik svých poznávacích znamení (pár krátkých scén s otevřenou brutalitou, které jsou natočeny stejně jako v jeho starších béčkových filmech)... PS: Fantastický výkon Vigga představuje sladkou třešničku na dortu. 9/10 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg je mistr atmosféry, kterou praktikuje i v hororech. Jeho temná stránka dramatu je působivá a jeho výběr postav je geniální. Každá postava má svůj charakter. Hvězdnou ikonou je Viggo Mortensen (výjimečný výkon). Pravidla mafie, dodržování určitých hodnot, láska, krev a smrt. EASTERN PROMISES je temný, krutý, ztělesněný mafiánský drama, na který se dokážu dívat i 4 hodiny (zejména díky hlavní trojici Watts-Mortensen-Cassel). A navíc EASTERN PROMISES při Cronenbergové precizní režii nepotřebuje Scorseseho optiku. Během EASTERN PROMISES se mi dostavilo příjemné vzpomínky na závěrečný díl Coppolové ságy. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (23)

  • O natáčení proslulé nahé bojové scény ve veřejných lázních Mortensen (Nikolaj) řekl, že mohl jen doufat, že si každý všimne nádherně načasované choreografie. Tvrdí, že si ani na chvíli nedělal starosti o své genitálie: „Hlavně se soustředíte na to, abyste nebyli pobodáni a pořezáni." (Anez)

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Statham v pokračování Východních příslibů?

Statham v pokračování Východních příslibů?

04.12.2020

Pokračování thrilleru Východní přísliby bylo v plánu prakticky od premiéry snímku v roce 2007. Hlavní roli v původním filmu o ruské mafii ztvárnil Viggo Mortensen (Zelená kniha) a patří mezi nejlepší… (více)

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

11.09.2020

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) a herečka Anne Hathaway (Interstellar, Debbie a její parťačky) společně chystají nový snímek Lockdown, jenž má podle všeho být mixem nízkorozpočtové romantiky a… (více)

Reklama

Reklama