Reklama

Reklama

Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení

  • angličtina Alas for the One through Whom the Umbrage Comes (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1950, 13 min

Kamera:

Josef Robek

Hrají:

Josef Toufar (a.z.), Věra Kalendová (vypravěč), Emil Kavan (vypravěč), Zorka Kolovratová (vypravěč), Jaroslav Mareš (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Krátkometrážní propagandistický dokument Přemysla Freimana je ukázkou praktik komunistického režimu, zde s cílem pošpinit katolickou církev a zastrašit věřící. Dokument je situován do konkrétní vesnice Číhošť na Havlíčkobrodsku, kde dne 11. prosince 1949 došlo k nevysvětlitelnému pohybu křížku na oltáři v místním kostele. Tento krátký film, promítaný ve většině kin v republice, nebyl ničím jiným než záměrnou lží. Až krátce v době kolem r. 1968 a po roce 1989 se veřejnost mohla dozvědět více o tomto případu. Obětí teroru se stal místní kněz P. Josef Toufar, kterého komunisti mučili tak, že poté, co jej přivezli z vězení do Číhoště za účelem natáčení dle lživého scénáře, nebyl schopen stát na nohou a musel být v dokumentu zastoupen fingovanou osobou. P. Toufar na následky mučení ve vězení zemřel. (Mariin)

(více)

Recenze (80)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Kdyby nešlo o život, byla by to docela sranda. Prvních pár minut je doslova komických, plných patetických bezobsažných keců. Pak nastupují skryté výhružky následované otevřenými hrozbami a sranda přestává. Je sice zřejmé, že jde o pomatenou a lacinou propagandu, ale točit film o spáchané vraždě a přesto ji vykládat jinak, to je jako z dílny NKVD. Freiman si to tak asi nebral, soudě podle vyrobených veleděl, patrně dostal hezky zaplaceno nebo dcerka mohla studovat... Co na tom, že všichni pravdu věděli nebo tušili. Důležité je, že se báli. Že je dokument na poblití, o tom žádná. Jen mě mrzí, že je tak málo známý a tak málo propíraný. Měli bychom si naši minulost konečně přiznat... ()

bari68 odpad!

všechny recenze uživatele

Hlavne si myslím, že táto komunistická sračka tu nemá čo robiť, pretože to nie je ani dokument, ani nič, len prachsprostá propaganda. Naviac, keď čítam, že niekto sa na tom celú dobu smial, je to ešte viac do očí bijúce. P.S. Dajte sem filmové archívy z koncentračných táborov zverejnené nacistami o tom ako skvelo si tam žili. Budeme sa na nich smiať, jaká je to propaganda! :( ()

Reklama

Flego odpad!

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné koľko bezbrehej propagandy sa dá vmestiť do pár minút. Snímok úmyselne začína čarovnou lyrickou poetikou, aby prešiel do katastrofálnej vykonštruovanej obludnosti, len aby ospravedlnil zločiny vlastných objednávateľov. Preto sa film nedá hodnotiť ako filmárske dielo, obsahová stránka je totiž len obyčajná, hlúpa propaganda zločineckého režimu. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Vida, tohle jsem nehodnotil? Totální propagandistický škvár (jaké ale mimochodem vznikají i dnes) s jasně viditelnou snahou propojit ty fuj fuj prohnilé "vrahy z Wólstrítu" s fuj fuj ošklivou katolickou církví, na což doplatil životem jeden nevinný člověk. O P. Toufarovi vyšlo několik knih, snad nejlepší hned v 90. letech v Levných knihách. Ze které si mimochodem scenárista Drbohlav moc nevzal a natočil pravý propagandistický opak ve svém filmu In nomine patris. Jinak takhle se dělaly agitky - bez důkazů a bez podložených tvrzení se někdo nařkl, něco se vymyslelo, a šup s dotyčným na popraviště, do lágru, do uranových dolů. Teda až na těch pár, co v tom uměli chodit, třeba jistého Havla. Ale to sem už nepatří. A btw, ano, ten pavouk a sítě, celá ta animace, ke zblití i dneska. ()

sir-dave odpad!

všechny recenze uživatele

Při kázání, zatímco levou rukou dělal gesta, pravou tahal za drát a hýbal křížem na oltáři. Kněz Toufar se přiznal. To snad není pravda, jak si tady z toho komunisté dělali holubník. Chudák Toufar, umlácen bezdůvodně komunistickými nazdárky. Hodnocení odráží čistě vykonstruovaný nesmyslný dokument. Propaganda na plné obrátky. Vyprávěči mají aspoň příjemný hlas, skoro jak bych poslouchal Zemanovu Cestu do pravěku. ()

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl při uvedení 10. března 1950 do československých kin nasazen v počtu 376 kopií, což je počet, který nebyl ani 60 let po premiéře překonán. (alonsanfan)
  • Podle tohoto skutečného příběhu natočil v roce 2004 režisér Jaromír Polišenský televizní film In nomine patris. Děj se nedrží ve všech detailech skutečnosti, důležitá fakta jsou ale zachována. (=woody=)
  • Zločinecké natáčení proběhlo v kostele v Číhošti v noci z 23. na 24. února 1950. Natočil jej filmový pracovník StB Jaroslav Černý, do svého dokumentu jej zakomponoval Přemysl Freiman. Přítomno byl na 20 dobře živených a rozverných komunistů. Polomrtvého kněze P. Josefa Toufara přivezli "estébáci" z Valdic (3 hodiny cesty autem), ale on byl tak zmučený a zesláblý, že ani sám nemohl vystoupit na kazatelnu. Udělali s ním jen několik záběrů poté, co jej na místo vynesli. Postava, která tahá za estébáky nainstalované dráty a vystupuje na kazatelnu, již není Toufar, ale československý farář Vladimír Průša z Hostivice, který zesláblého P. Toufara zahrál. (Mariin)

Reklama

Reklama