Reklama

Reklama

Sex Slaves

(TV film)
  • USA Frontline: Sex Slaves
všechny plakáty
Kanada / Ukrajina / Turecko, 2005, 89 min

Obsahy(1)

Každoročně se stane na pět set tisíc žen obětí sexuálního průmyslu. Dokumentaristka Ric Esther Bienstocková se zaměřila na země bývalého Sovětského svazu, které jsou v posledních letech největšími dodavateli nedobrovolných prostitutek. Pomocí skrytých kamer a odposlechů odhaluje, jakým způsobem probíhají různé fáze obchodu s „bílým masem". Mnoha ženám v těžkých životních situacích nezbývá nic jiného než věřit nejistým slibům o zaměstnání v zahraničí, kde mají pracovat nejčastěji jako servírky. Vydělané peníze by mohly zachránit někomu v rodině život. Bez nich nebude na léky, operaci, ale ani na pokrytí základních životních potřeb. Místo toho se ženy ocitnou v ještě bezvýchodnější situaci. Výpovědi několika zachráněných, kterým se podařilo se vrátit, svědčí o brutálních podmínkách, jakými byly k prostituci donuceny. Paralelně s jejich vyprávěním o černých můrách, které nikdy nezmizí, sledujeme manžela jedné z unesených žen, který se pokouší dostat ji zpět. Multibilionovému průmyslu nedělá problém podplatit policii ani soudy, proto poslední nadějí zůstává riskovat vlastní život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dokument o obchodu s ženami na území Turecka, Ukrajiny a Moldávie. Snímek sleduje osudy zejména dvou žen: jedna je těhotná a vydala se do zahraničí pracovat (její motiv jsem teda trochu nepobrala), druhá potřebovala práci, aby měla dostatek peněz na operaci pro svého bratra. Obě byly podvedeny a následně prodány pasákům, aby jim vydělávaly peníze. Síla tohohle dokumentu je hlavně v tom, jak se tvůrci snaží stát mimo, ale nakonec to zkrátka nejde. A stejně to působilo na mě. Na začátku jsem si říkala, že půjde o další dokument o obchodu s "bílým masem", ale dostala mě hlavně ta bezbrannost žen. To, že ony nemají, jak by před svým životem (či osudem?) utekly. Na jejich straně nestojí nikdo - ani policie, ani soud, ani nikdo jinej. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument na téma obchodu s lidmi - jeden z nejsilnějších, který jsem viděl nejen kvůli přehledné formě, výpovědím odborníků nebo svědectví prodávaných žen, ale hlavní přidanou hodnotou jsou záběry skrytou kamerou zachycující přímo obchodní jednání pasáků a protože se to týká žen z Ukrajiny a Moldavska, kulturně a geograficky relativně blízkých, tak si člověk dokáže udělat obrázek jak to fungovalo deset let před tímto dokumentem u nás po otevření hranic po pádu komoušů, kdy se to hemžilo inzeráty na barmanky, tanečnice, modelky. PS: Vlastně nejšílenější věc je na závěr ten rozsudek ukrajinského soudu, kdy za prodání ženský padne podmínka. ()

Reklama

Reklama