Reklama

Reklama

Chléb náš vezdejší

  • Česko Náš denní chléb (více)

Jaký je náš „denní chléb"? Režisér Nikolaus Geyrhalter ve svém dokumentu přináší téměř lyrickou, zároveň však děsivě chladnou impresi obrazů a informací ze současného zemědělského průmyslu. Bezchybné kompozice souvisejí s dokonale mechanizovaným a hygienickým způsobem práce, kde člověk zastává už jen minimální úkoly. Na rozdíl od stroje nedokáže lidská síla pracovat bez zastavení. Stroj pracuje nepřetržitě, jeho úkony jsou neměnné a synchronizované s ostatními činnostmi, takže i produkty jsou potom zcela symetrické a na první pohled identické. Přes výkonnost strojů jako by dokument pátral po posledních představitelích jedinečného, byť omylného lidského faktoru. Režisér střídá sekvence záběrů práce strojů s obrazy přestávek dělníků, odehrávajících se téměř výlučně o samotě a beze slov, která by stejně zanikla v nepřestávajícím šumění strojů. Výmluvné záběry na vozíky bez řidičů ošetřující v obřích sklenících zeleninu, na oplodnění krav připravované v laboratoři nebo na porážku dobytka „humánními" stroji se totiž obejdou zcela bez komentáře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

nascendi

všechny recenze uživatele

Mundus vult decipi alebo ako sa vraví u nás Svet chce byť klamaný. Osem miliárd hladošov treba nakŕmiť. Dnes a denne. To malovýroba nezabezpečí a veľkovýroba sa k zvieratám správa ako ku každej inej surovine, z ktorej je treba vytvoriť produkt. Mlieko v tetrapaku, vajcia v plastových krabičkách, mäso na tácke zabalené do fólie. Nikto nechce poznať podrobnosti o tom ako sa zo suroviny stal tovar. Preto filmy ako Geyrhalterov nemajú veľký význam. Chvíľu si niekto pomyslí, že nebude jesť mäso, ale rýchlo na to zabudne. Takže film si nejakí diváci pozrú, ale nič sa nezmení. Pretože alternatíva nie je. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Drsná realita z velkochovů a pěstíren, mučivá a mrazivá jako němá výčitka... Ony ty věcné, výtvarně dokonalé záběry bez komentáře možná poví víc, než výkřiky bojovníků za práva zvířat. Ani nejde neklást si otázky typu: "Co se to s námi lidmi vlastně stalo??" Jsme opravdu tak civilizovaní, jak si o sobě myslíme? Že by všechna ta technická vyspělost byla jenom skořápka zakrývající scvrklá a nemocná srdce? Kam až jsme ochotni v honbě za plnými bříšky a peněženkami vlastně jít? ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nevím. Jako studentovi zemědělské univerzity mi nepřijdou symetrické záběry na traktoristy, ustájené belgické modrobílé plemeno a lyrické jízdy sklízecích mlátiček tolik fascinující. K hypnotičnosti Qatsi trilogie to má daleko. Chybí Philip Glass. Ehm... vlastně dost rušivě chybí jakákoliv hudba a obraz sám neudržel moji pozornost. 50 % Btw: Nechápu jak může být někdo překvapen záběry na zemědělskou prvovýrobu, to si lidé myslí že to prasátko běhá ve výběhu, dává maso samo od sebe a s kuřaty je zacházeno jako v bavlnce? Úsměvné. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Super obří nuda. Tyto dokumenty strašně rád sleduju a většinou hodnotím maximálně, protože o zvrácenosti dnešní doby si myslím svoje. To nic nemění na tom, že tady sledujeme jen obrázky a nedostáváme žádné hodnotné informace. Žádné mluvení, žádný komentář, žádná fakta ani žádná hudba...jen záběry na prasata, kuřata, býky, ryby, slepice, potraviny a občas vidíme, co si dělníci připravili na svačinu a jak jim ten chleba se sejrem chutná. Fakt mě štve tento přístup k tématu. Pokud se má něco prezentovat širšímu publiku, tak se to má dělat zajímavě a informačně bohaté. Obrazový materiál je dobrý, ale naprosto nevyužitý, za takové zprznění nemůžu hodnotit jinak. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pohľad priamo do veľkovýroby a spracovania živočíšneho jedla, či rastlinného. Kde je naozaj šokujúci pohľad, že sa lepšie správame k neživému ako k živému. Pokiaľ človek nevie, čo je, je mu to jedno. Tento dokument by mal dopomôcť k osvete a k uvedomeniu si toho, čo jeme a podľa toho vyberali správne jedlá a to, čo môže byť pre nás a svet nevhodné a škodlivé. Určite to neznamená nejesť mäso, ale typ mäsa, ktoré jeme. To, ktoré je produkované nehumánne aj pre samotných robotníkov. Spracovanie, marketing a hon za vyššími ziskmi spôsobuje následne problémy v životnom prostredí a samotnom potravinovom reťazci, keď sa mení fyziológia a iné vlastnosti. Dokument by mohol byť lepší, lebo je mdlý. Nie je to však tým, že je bez zvuku, ktorý by tomu možno pomohol, ale aj toto je spôsob pokiaľ je to správne podané a môže byť prínosom. Myslím, že celkom kvalitné. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama