Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestidílný trampský seriál podle populární literární předlohy Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka. Bohatýrská trilogie, kterou zrežíroval v roce 1969 Pavel Brezina jako "skoromuzikál".

Jednotlivé díly:  1. Vzpoura na lodi Primátor Dittrich
2. Duch lodi se mstí
3. Kdo je pánem na palubě
4. Bez šerifa
5. Nadešel čas boje
6. Kozodojská kompaktáta (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

sud 

všechny recenze uživatele

Kdo nepochopí, co je to srdce trempů, nepochopí ani vznik a smysl tohoto seriálu. Howgh, domluvil jsem. 90%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,U táborových ohňů bývá zvykem, že každý přicházející cizinec nejprve poví svůj příběh'' ---- Tohle filmové zpracování knihy Jaroslava Žáka mohu posuzovat jen z hlediska filmové zábavy, protože knihu jsem nečetl. Ale mám ještě jedno hledisko a to to osobní - srdeční... I já se stále hlásím k tomu dnes už téměř vyhynulému druhu, kterému se říkalo trampové. Potkat dnes někoho takového s teletem či usárnou na zádech někde v lese či dokonce ve vlaku s kytarou se rovná podobnému štěstí jako spatřit v džungli divokého jaguára. Tento druh skoro vyhynul díky výrazným změnám v jeho životním prostředí podobně jako ten jaguár... Zmizela doba totality a nesvobody - komunismu (no i když ehm...), kdy o svobodě i západu se mohlo jen snít (o tom divokém to šlo nejlépe v lesích na osadách), zmizely vlaky ČSD podobné těm z divokého západu a zmizely i samotné lesy, kde se večer dalo utábořit i s nezbytným ohněm... Dnes už je řada lesů a pamp něčích a toto se tam často nesmí. Jistě, ještě stále je možno vyrazit na vandr, také píši, že náš druh je skoro vymřelý, ale léta sedmdesátá a osmdesátá, které trampingu přála jsou na věky věků pryč... Film staví na celkem banálním ději, kdy šestice trampů s šerifem v čele nejprve zažije vzpouru na parníku Primátor Dietrich, posléze se jej sama zmocní aby nakonec sama skončila ve vlnách Vltavy, je to příběh i o lítém boji s paďoury z Kozojed s jejich dechárnou atd... Mluva je ve filmu zvláštní a lehce si utahuje z dobrodružných románů, tehdy tak oblíbených, kdy humorně působí nejen to jak to zní ale i ryze české spojeniny jako davelské pampy atd... :-). Milovník zašlých časů se musí zasnít už jen při té plavbě parního kolesového parníku s ještě sklápěcím komínem (kvůli mostům) z Vyšehradu do Štěchovic... Obrovská hodnota filmu však tkví v tom, že jednotlivé děje provází vždy nějaká trapská písnička a tak ve filmu uvidíme v časech největší slávy skupiny jako Scarabeus, KTO, Hoboes ad... A pokud z ničeho jiného ve filmu pak z tohohle na člověka dýchne opravdový duch té doby. Až se z toho člověku při pohledu na všechny ty tváře z nichž některé jsou už u velikého Manitoua trochu zasteskne... At se propadnu, jestli zde jen prachbídně žvaním. Howgh! Dávám tedy za 4 náboje do mého revolver Smith & Wesson! * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Legrácka, kterou je schopen akceptovat každý, kdo má za sebou alespoň minimální trampskou minulost. Ostatním bude patrně připadat naivní a chvilkami trapná. Ti ať si ji nepouští, nic jim neřekne a pro ně se také netočila. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Protože nejde hodnotit jednotlivé díly, tak průběžně budu psát sem. První díl si z knížky bere jen dvě tři hlášky a zajímavý jazyk, ale jinak je to jen směska trampských písní, které naše šestice tak nějak bez ladu a skladu a za všech okolností hraje na výletní lodi. Ke vzpouře dojde asi pět minut před koncem dílu a je to docela zmatek, vtipné mi to žel nepřišlo. Jak to dopadlo s tím klukem a psem, na to tvůrci také zapomněli, ačkoliv na ně asi dojde v dalších dílech. Ale příjemně mne překvapilo, že Žalmanův Ztracený ráj je vlastně písnička Hoboes. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kniha stejného jména je pro mne jedna z těch, které jsem četl již v dětství a po které občas sáhnu i dnes. Bohužel, tento seriál je jen dost slabým odvarem své předlohy, promarněnou šancí, které bych dal s hodně přimhouřenýma očima 3*. Leč každý díl je uveden a ukončen dobovými záběry nejskvělejšíí trampské kapely Hoboes ve své vrcholné formě a ty to spolehlivě vytáhnou na 4* a kousek. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trampský antipod k popmusicové Písni pro Rudolfa III. 1) Songy Hoboes či Scarabea jsem zpívával svým pubertálním hlasem u táboráků, aniž jsem tehdy tušil, od koho jsou. A nyní jsem tvůrcům konečně mohl pohledět tváří v tvář. Zaujatě přidávám hvězdičku za autory a interprety a za možnost je vidět na filmovém pásu._____ 2) Ale jinak děj i zpracování nestojí za nic._____ 3) Filmovat díla Rady a Žáka se podařilo prvorepublikovým tvůrcům. 32letému Pavlu Brezinovi (scénář, režie) rozhodně ne. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Seriál sem ani nedokoukal, má ale svou důležitost v tom, že jsou v něm zaznamenané např. písničky Hoboes -viz youtube. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příběh zcela nepodstatný, pouhá recese, která je ale cenná tím, že archivuje staré dávné trempské songy a tím i paměť jedné generace, která strávila své mládí u táborových ohňů. Dnes je to už historie, pro pamětníky nostalgie. A pro mne především účast skupiny Hoboes a bratří Ryvolů...80% ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

No ne, on se někdo pokusil zfilmovat tuhle výbornou záležitost? Škoda jen, že si z Bohatýrské trilogie vybrali tu první, přece jen nejslabší část...takhle Tajnosti žižkovského podsvětí, to by bolo iné kafé...hvězdičkuju hlavně předlohu, trampské písně, byť kvalitní, jsou pro mne jen zbytečným protahováním... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Kozodojští jsou lstiví a používají dechovku. Ovšem muži z Povltaví mívají už takový žertovný obyčej, že vystřelí obyčejně dřív než soupeř. V záloze je navíc šerif Jack Aspirin tajně podporovaný hospodským Slimem... Notná dávka trampských písní i řada vtipných scén, které místy připomenou Limonádového Joea, jindy zase legendární povídku Šimka a Grossmanna Jak jsme se vypořádali s bigbítem. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Věc, která mě naprosto minula. Příliš jsem nepochopil, co tím chtěl basník říci, ale to je možná způsobené odstupem let. Přece jen roku 1969 už je dávno za námi. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Seriál, který zcela rezignuje na vynikající předlohu Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka - a stává se jen bezduchým kaleidoskopem trampských písní, mezi nimiž se pohybují operetní a televizní herci bez sebemenšího zájmu a chuti zjistit, proč vlastně. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Knížka od Rady a Žáka je naprosto famózní, samozřejmě včetně dalších částí "Bohatýrské trilogie" (Vzpoura na lodi Primátor Dittrich a Z žižkovského podsvětí). Toto pojetí mi k tomu moc nesedí... ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděla Duch lodi se mstí a smála jsem se a jen valila oči, co že to je za senzační snímek plný posvátného ohně, drsných chlapíků z posázaví s kolty za pasem, vlhkých pohledů v dál a zalamování palců. Ale další díly už mne nebavily vůbec. Tak nevím, v čem je chyba - nejspíš to kouzlo funguje jen chviličku a pak je pryč. Nebo na to musí být nálada... ()

DaZ 

všechny recenze uživatele

Výtečná záležitost kterou ale asi patřičně ocení jen ten kdo někdy spal pod širákem, balil ráno zkřehlými prsty usárnu nebo pěl dlouho do noci u ohně :) Spousty úžasných trempských písní v každém díle, skvělé obsazení a to i cameo rolí (Wabi Ryvola ve smokingu, Otto Šimánek a další). Nezapomenutelné fóry a dialogy, výborné přehrávání herců kteří si role vyloženě užívají. Místy trochu zmatená kamera vůbec nevadí. Můžu si to pouštět stále do kola a vůbec to neomrzí - sice hodně subjektivních, ale jasných pět hvězd! ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Knížka (tedy trilogie) poprvé vyšla v roce 1933 (tedy skoro před 90 lety!!!) a dodnes má jiskru, srší vtipem a je úžasně čtivá (mám vydání z roku 1967). Co ale říct k tomuhle seriálu? Naprostý paskvil, který není ani vtipný, ani dobře zahraný a vlastně ani vůbec ničím zajímavý. Možná někoho zaujmou aspoň písničky.Právem zapomenuté dílo. Dobře to vystihl Přemek. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené klukovské čtení na počátku šedesátých let. První a poslední zfilmování samozřejmě nemůže dosáhnout knižní předlohy, ale na druhé straně vše vynahradí ta spousta trampských melodií v podání oblíbených kapel. Těch televizních záznamů, kde se objeví Wabi a Miki Ryvola není mnoho, takže i za to díky. Zazní nejen trampské písničky, ale také paďourské, i ty mám oblíbené. Výběr herců je zdařilý a to z obou znepřátelených stran. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

No já bych tento počin nazval Píseň pro Rudolfa III. po trempsku. Všude jde cítit vůně svobody, lesů, vod a ohně a kytar. Přitomnost písní táborových ohňů jako bratrů Rivolů. Kdo má rat tramping a trampské písně, kytary, banjo, harmoniku, skvělá volba ()

Reklama

Reklama