Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tím vedcov vedených Hashimotom sa snaží zachytiť energiu ducha mladého dieťata vďaka novovyvinutému zariadeniu zvaného Mengerova špongia. Dieťa izolované v prázdnom dome hýbe perami, ale nikto mu nerozumie. Hashimoto získa špeciálneho agenta Ye Qi-Donga ktorý vie čítať z pier, aby mohol zistiť ako a prečo sa duch objavil. A špeciálne ako je možné že žije po smrti... (Pjetko)

(více)

Recenze (97)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Originální Film jako Prase.. Nejspíš můj První film z Tchaj- Wanu.. Nedopadl vůbec Špatně.. Způsob chytnout ducha do Mengerové Houby a Sledovat Jej.. Co dělá, Jaké má stereotypy.. Nebylo vůbec špatný, Místy super Nečekaný Efekt.. Přestřelka na Silnici s Policajty byla z celého filmu nejlepší! Konečná vyvraždovačka se mi až tak Nelíbila..Ale jedna se o Zajímavý Počin z Ásie! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí si u hororů často stěžuje na nedostatek originality. Já si zdaleka nejsem jistý, jestli je opravdová originalita u hororů dobrá a prospěšná věc. Gui si mi může sloužit jako prostředek argumentace. Tento film je určitě originální - klasické schéma duchařského hororu obohacuje různými vychytávkami (multifunkční Mengerova houba, hedvábná vlákna, pravidla vzniku a setrvání ducha), přičemž všechny tyto originální elementy snižují působivost elementů tradičních, které mají v divákovi vzbuzovat strach. Všechno, co je na Gui si originální, mě rušilo a vadilo. O to víc jsem si pak užíval těch tradičních strašících momentů, jako třeba "přestřelky" s policistou na silnici. Mám z toho filmu rozporuplné pocity. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další bratříček k filmům jako jsou Oko, Kruh nebo Nenávist a přitom je to kombinace všech tří naráz. Příběh je náročný a je třeba sledovat každý detail. Nenávist je holt svinstvo a její nit se dokáže zaplétat do kůže kamkoliv odkudkoliv a kdykoliv jen je třeba sledovat jestli se ta nit nenávisti nepřilepí i k Vám. --- Jestliže mají svá práva lidé, měli by je mít i duchové. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Očekávání hrůzy od Silku jenom proto, že se nachází v kolonce horor, by mohlo člověku zkazit zážitek. Děsivé okamžiky se tu sice najdou, stejně jako duchové, jedna z možných hlavních ingrediencí žánru strachu, ale filmová emoce, s kterou Silk IMHO operuje především, je napětí a touha po odhalení tajemství. Těch je v Silku skutečně hodně, ať už se týkají ducha dítěte nebo motivace vedoucího podivného výzkumu Hashimota. Motivace, to bych v porovnání s mnoha duchařskými filmy vyzdvihl. Nejde jen o snahu zbavit sebe či druhé nějaké neznámé hrůzy, přežít. Zdejší postavy jsou hnány různými touhami a samy se aktivně vystavují nebezpečí. A ač se nejedná o motivace představené hluboce a komplexně, hlavní podmínku, uvěřitelnost, splňují. Ani svět duchů není nepředvídatelným chaosem - má svá pravidla, která jde zkoumat a odhalit. Využít. I zneužít. Dík té hodince a půl prožitého napětí mi naprosto nevadilo, že jako médium slouží geometrický útvar, Mengerova houba, 3D variace na Sierpinského koberec, kterou rozhodně nejde sestavit z lidských proteinů a která není klíčem k antigravitaci, a vznáší se jen proto, že má nulový objem a tudíž i hmotnost. Je to vůbec zajímavý útvar, protože krom nulového objemu má nekonečnou plochu. Ale dost o fraktálech a matematice - to tu zmiňuji jen proto, abych dokázal, že i matematika tvoří krásu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení z Taiwanu s propracovaným dějem, zajímavými nápady (kostka, spray, energie, vlákno, matka v komatu) a dvěma výbornými postavami v hlavních rolích, zmrzačeným vědcem Hashimotou a agentem Tungem. Oba mi svým způsobem přirosti k srdci a pokud bych nakonec měla jednoho zvolit, tak toho, který volil život. K mému překvapení to celé nakonec dopadlo tak nějak, jak bych si přála, takže proč to neocenit. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších filmů, co jsem poslední dobou viděl, kombinuje duchařský horor se sci-fi a daří se mu to zatraceně dobře. Dost mi to připomínalo taiwanskou variantu Akt X. Škoda jen překombinovaného závěru, kde jsem se už trochu ztrácel - předpokládám, že druhé zhlédnutí to napraví. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Už jste si mysleli, že duchařský žánr jen omílá to samé a nemůže ničím překvapit? Že natočit dnes napínavou duchařinu s neotřelou zápletkou, několika originálními nápady a vyloženě infarktovými okamžiky, výbornou řemeslnou stránkou i hereckými výkony, je dost nepravděpodobné? Ale houby. Tady totiž máte kousek, který tato kritéria splňuje. Guisi bych nepovažoval za nový milník, ale jen za živou vodu, již chronicky stagnující horrorový subžánr potřeboval vlít do žil. Není náhodou, že Guisi není čistý horror, ale podařenou multižánrovou směskou, v niž jen hraje duchařský horror prim. Dokonce i milovník nefalšovaných asijských melodramat si tu může v pár scénách přijít na své (lví podíl na tom má excelentní hudba). Už dlouho jsem neměl při sledování duchařiny takovou husí kůži. Naštvaný duch není v Guisi pro srandu králíkům. Věřte mi. A již dlouho jsem nebyl z duchařiny natolik nadšený, že jsem měl velkou chuť okamžitě si střihnout repete a sondoval na yesasii :-) Napodruhé byl zážitek z filmu ještě silnější a během parádního konce jsem se prostě neudržel... Guisi bych vytkl jen krapet trikově nepodařenou bouračku, jinak naprostá spokojenost. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavej originální film na poli duchařskejch hororů, ale čekal sem daleko víc, už jen to, že se jedná o dílo od asiatů to předurčuje k tomu, že bych se u toho měl bát, nebo se aspoň občas leknout, jenže jaksi to se neděje a to hlavně kvůli absenci kvalitní hudby, která dokáže situace vygradovat, to film hrozně postrádal, ale v podstatě to postrádalo celkově nějakou vypjatější atmosféru. Krom toho to někdy připomíná celkem silně Kruh ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mysteriózny horor. Má výborný príbeh o skupine vedcov pracujúcich na veľkom objave, s ktorým okrem iného dokážu zachytiť ducha malého chlapca a spolu so schopným policajtom, ktorého si vyžiadali chcú zistiť pravdu nielen o chlapcovi, ale aj o svete duchov. No to sa im môže vypomstiť. So spracovaním som veľmi spokojný, film je originálny, inteligentne pojatý a výborne prepracovaný, takže tu sa je stále na čo pozerať. Nadmieru zaujme už úvodná štvrtina, ktorá skvelo oboznámi so všetkým dôležitým, výbornou postavou policajta v jeho originálnej akcii, vedeckým tímom a samozrejme s duchom, po tomto zoznámení síce zaujímavosť filmu o niečo klesne, ale skutočne len o trochu, tu sa nedá ani na okamih nudiť, rôznych zaujímavých prvkov je tu nespočet, dobre sa pozerá aj na zisťovanie pôvodu chlapca a v poslednej štvrtine sa úroveň filmu opäť navýši, dej sa posunie výborným a hororovejším smerom a tu sa nedá vôbec nič vytknúť. Vzhľadom na to, že tento film ani nie je pravým hororom, ale skôr kombináciou žánrov, nechýba tu krimi, sci-fi, mysteriózny a nejaká tá akcia, tak klasické hororové prvky nie sú až tak výrazné, hlavne atmosféra je až na niekoľko situácií skôr slabšia, ale niektoré scény sú aj tak slušne napínavé. A niečo podobné platí aj o hororových scénach, v tomto filme ide hlavne o dej, takže po väčšinu času nie sú až tak výrazné, ale v záverečnej štvrtine sa to zmení a hororové scény sú vydarené. Herecké obsadenie je výborné, charizmatický Chen Chang v hlavnej úlohe, výborné zloženie tímu, príjemné ženské postavy, tu nie je najmenší problém. A čo sa týka réžie a technickej stránky, tak je prvotriedna, všetko viditeľne vyšlo tak, ako aj bolo zámerom. Silk je jeden z najlepších hororov za posledné roky, síce konkrétne v tomto žánri až tak výrazný nie je, ale to je mi úplne jedno, inteligentný a originálny film, na ktorom si tvorcovia dali viditeľne záležať. 79% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tolik logických děr a nesmyslů jsem v "horroru" už dlouho neviděl, a to je co říct. Přitom ten úžasný záběr a potenciál... :-( Jsem v hodnocení zlý, protože zklamaný. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako horor trochu sklamamanie (ano očakával som druhý Shutter), ale ako mysteriózne sci-fi drama veľmi milé prekvapenie. Originálna zápletka, formálne suverénne aj cez miernu gulášovitosť (pojmov a motivácii) počas filmu, záver nenechá veľa nezopovedaných (zásadncýh) otázok. A tých pár logicko-technických šetrím na repete, ktoré určite bude. 85% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Pekna ukazka plynuleho prelinania viacerych zanrov. Ci uz su to hororove, dramaticke, mysteriozne ci sci-fi prvky, ziadny znich neposobi ako past na oko a kazdy z nich ma svoje vyborne momenty. Originalna zapletka do filmu vtiahne, drzi a nepusti. Vadila mi vsak prilisna prekombinovanost, ktora zbytocne kazila napatie. Taktiez klasicky prvok - ciernovlase dievciny - mi tuna tak celkom nesadol. Predsa len, nech uz ona vlasana vylezie odkialkolvek - proste uz nevystrasi. Tak ci tak, film ma co ponuknut a v niektorych momentoch, ci uz je to paradna scena sniper vs duch, ci mrazive sceny ala "nepozeraj sa mu do oci", je to perfektne. Urcite vynimocne. (7.5/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Detektív so schopnosťou čítania z pier, je jedného dňa vyžiadaný, aby napomohol skupinke vyšetrovateľov paranormálnych javov, pri neuveriteľnom prípade uvezneného ducha malého chlapca. Toho totiž vedcovia za pomoci Mengerovej špongie uzatvorili do jednej z miestností, pričom neustále pozorujú jeho správanie. Nakoľko si neustále niečo "mrmle" popod nos, detektívova úloha je jasná: zistiť, kto je, kým bol, a ako prišiel o život. Neskutočne originálne, no bohužiaľ horor žánru na míle vzdialené (mali by to zaradenie odstrániť). "Gui Si" si zakladá na dvoch dejových linkách takmer totožných príbehov, ktoré sú spoločne, komplet celé, obalené do oprat mysteriózna. Bohužiaľ, užívatelia očakávajúci klasické prvky, špecifické pre ducharinu, dúfajú v nemožné. To, že snímok neponúka žiadne lakačky by som ešte v pohode prekúsol, ale že disponuje minimom atmosférických pasáží sa dá odpustiť len sťažka. Spoliehanie sa iba na príbeh mi prišlo skrátka príliš trúfalé nato, aby som ako iní užívatelia, tento snímok ocenil vyšším, čo i len minimálne nadpriemerným hodnotením. Nudil som sa a do záveru ma hnalo iba poznanie z rozuzlenia. Je mi fakt ľúto - 50% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Duchařina trochu jinak, která mě až tak moc nenadchla. Iniciativě se meze nekladou, šak taky v žádném případě neříkám, že to byla blbost, nebo že jsem se nudil, jen mi to připadlo na konci trochu udušené. Vlastně bych to ani nenazýval hororem, spíš malinkým mysteriózním pokusem o zamyšlení nad smrtí a principy opuštění těla lidskou duší. Dá se bez problémů zkouknout, jen nečekejte žádné šoky nebo objevení Ameriky...60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ázijská produkcia vyniká hlavne myšlienkami a prepracovanosťou dejovej linky, čo mne vyhovuje. Ani tento snímok nie je výnimkou, žiaľ na hororovú stránku veci sa tu akosi pozabudlo. Výbornú ducharinu pripomína akurát len prvá scéna s kanadským fotoreportérom, ďalej sa hororové prvky už len prepadávajú do lacnej priepasti povrchných a nudných efektov so slabučkou atmosférou a nefungujúcimi ľakačkami. Našťastie ma bavil samotný príbeh a rozmotávanie záhady okolo tajomného ducha chlapca. Pointa na záver tiež potešila. Keby sa pridalo na desivých prvkoch, mohlo ísť o výbornú hororovú vecičku. 65/100 ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Prazvláštně křehký film, jehož největší síla spočívá spíš v tom, jak intimně se dotýká univerzálně lidských strachů, otázek a témat, než v klasicky horrorových postupech (byť i po téhle stránce jde o film velmi nadprůměrný). ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Sice ne geniální kousek, ale dívat se na to samotný v bytě uprostřed noci nedoporučuju. Atmosféru to má totiž děsivou a já se pak bál si jít udělat i jídlo do kuchyně. Škoda, že děj zrovna příliš nepřekvapí (zejména by mu neškodila větší sevřenost a vyškrtnutí zbytečné dějové linie s umírající matkou) a tak film působí nakonec i celkem zdlouhavě. Ale přece jen ta atmosféra je skutečně luxusní... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

V Gui si toho najdete opravdu hodně, horor, sci-fi, akci, romantiku, drama i melodrama, všechny tyhle žánry víří a přeskakují jeden do druhého. Kupodivu však výsledkem není nekoukatelný mišmaš, ale vcelku zajímavý film o polapeném duchovi malého klučiny, antigravitaci, lásce, nenávisti a dalších nesmyslech. Tvůrci mohli být kapku soudnější, vzhledem ke svému rozpočtu, v trikových scénách, na kterých je nedostatek financí docela vidět a možná bych ubral i melodramatických vložek, které mi tu vůbec nesedly a jinak dynamickému ději nuceně snižovaly tempo. Kvituji až na pár výstřelků civilní herecké výkony a zejména poslední říznou dvacetiminutovku s dlouhovlasou nemrtvou nádherou. Tři. Viděno během Challenge tour 2015. 30 dní se světovou kinematografií ()

Související novinky

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama