Reklama

Reklama

Toužila jen po lásce a divadlu... Film Markýza je volně inspirován osudy markýzy du Parc (1633–1668), která zazářila v divadle XVII. století ve Francii. Postavu herečky, jež dokázala uchvátit Moliera, Racina i Ludvíka XIV., ztvárnila půvabná Sophie Marceauová. Markýza touží po divadle, ale odmítá se podrobit dobovým hereckým konvencím, její svobodomyslnost i odvaha, s jakou dokázala milovat, z ní dělají zářivou, talentovanou osobnost. V jejím příběhu, natočeném jako velkolepé kostýmní představení, nahlédneme do historie nesmrtelného divadla Molierovy doby, obklopeného intrikami a rivalitou mezi herci i autory, až k piedestalu božského Krále slunce. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dost drsné francouzské kriminálce jsem potřeboval zvolnit a jakmile jsem zpozoroval prsa Sophie Marceau, nemusel jsem nad tímto filmem dvakrát přemýšlet. Během sledování mi film dost připomínal Zamilovaného Shakespeara. Až na to, že tady hlavní roli hrála Sophie, která se vysloveně prošukala ke slávě. Bylo to fajn, nic velkého, ale na film před spánkem bych si nedokázal představit nic lepšího. Ty korzety ji fakt sluší... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sophia Marceau je bezpochyby půvabná žena disponující mimořádnou dávkou osobního šarmu. Představuje typ herečky, které stačí nahodit letmý úsměv nebo šibalsky mrknout očkem a publikum má na své straně. V případě Markýzy to ale zdaleka nestačí. Příběh představuje unylou kostýmní nudu, kde jedinou hodnotu vedle přítomnosti Sophie a pár dalších zvučných jmen francouzských filmových devadesátek znamená velkoryse pojatá výprava kostýmy počínaje a prostorami versailského zámeckého komplexu konče. Film ztroskotal na dramatické nemohoucnosti, nefunguje jako příběh a nefunkční jsou i jeho postavy. Zvláštní, scénář byl týmovou prací a přitom právě on se stal Achillovou patou projektu. Celkový dojem: 35 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

K Tv mne přitáhla krásná pozdně renesanční hudba. A už jsem neodešel. Nejen že ve filmu hraje můj miláček Sophie Marceau, ale film se odehrává na konci manýrismu a v prostředí jež mám rád. Ano mohla by to být i divadelní hra, ale i jako film to velmi bavilo. Máte-li rádi historické filmy v dobových reáliích a k tomu Sophii, tak neváhejte ani minutku a nenechte se odratit místním hodnocením. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Omšelá kostýmní nuda, která může zaujmout snad jen milovníky Sophie Marceau. Když jsem na ni tak koukala, jak je v kostýmu, zjistila jsem, že jediné, co mne zajímá, je otázka, proč Marceau nikdy nehrála Cosettu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mohla to být zábavná historická fraška. Karikovaný dvůr Ludvíka XIV. chvílemi připomínal Járu Cimmermana při procházce Prahou: Tohle je Ludvík, tohle Moliere, tohle Racine, tamhle jde Lully…..   Výběr hrdinky sliboval mnohé: zlatým hřebem jejích tanečních vystoupení byly rozhozené nožky, což byl jen teaser na její hlavní živnost…. Sophie Marceau byla dostatečně krásná pro tuhle roli, bohužel dialogy to vše poslaly do háje. Psal je buď šílenec nebo někdo, kdo do cvokhausu rychle směřoval. Ti lidé tam prostě plácají nesmysly a jakoby si ani nepamatovali, co řekli před chvílí, vzápětí to další větou popírají. Chovají se jakoby zdrhli z blázince, jejich jednání nemá žádnou kontinuitu. Hlavní hrdinka je poprvé na jevišti paralyzovaná trémou, vzápětí dostane záchvat ambicióznosti a hodlá se stát divadelní hvězdou a vzápětí všechny uchvátí, přesto se bojí o svoji pozici – neznámo proč – a hned nato volí řešení, které nemá hlavu ani patu…. City a postoje jednoho každého v tomhle filmu nevydrží ani přes jedinou scénu, jak rychle se mění. Je to parta pošuků, říkám vám. A to přitom měli tak nádherné kostýmy, exteriéry i interiéry a bandu slavných herců k tomu. SHRNUTÍ:  Jak promrhat talent. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Silně obsazená kostýmní nuda bez scénáristického nápadu a vůbec absolutně bez šťávy aneb jak Sophie Marceau šlápla vedle... ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh ma nezaujímal, hlavne preto, že som nevidel zmysel. Sophie Marceau je jediný jasný pohľad na film. 1/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Z tanečnice alebo skôr talentovanej prostitútky, ako naznačuje jej úvodná scéna, sa dá dosiahnuť veľký úspech ako famózna herečka. Štyri rozkošné holé zadky na latríne hneď na začiatku filmu naznačujú, že nepôjde o drámu, ktorá sa bude brať príliš vážne. Celé sa to odohráva skoro ako divadelná hra s množstvom tanca, ten by pôsobil možno aj nudne, ak by netancovala skvostná Sophie Marceau. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nebyla ta hlavní pětice skvělých francouzských herců, tak bych ten film snad vůbec nedokoukal. Scénář zabývající se vývojem a osudem francouzského barokního divadla totiž nestojí za nic. Chvíli se to tváří, jako komedie, chvíli se zase režie pokouší vytvořit vážnou notu. Ve filmu hraje hlavní úlohu hudba, tanec a dramatické umění. Když Sophie tančí v první scéně na návsi na starofrancouzskou renesanční hudbu, není vidět v záběrech žádného nástroje. A divák slyší malý instrumentální dobový soubor. Když pak tančí před králem v divadle, je slyšet kytara, flétna, housle a tamburína. Na jevišti je však s flétnou nějaké barokní violoncello. Takovýchto režijních nedostatků je ve filmu několik a to ve věcech historických a literárních. Jde prostě o smyšlenou pohádku s opravdovými historickými postavami. Velký plus však vidím v tom, že se nepoučený divák seznámí s díly Moliéra i Racina, a poslechne si i hudbu v duchu slavného Lullyho, který ve filmu také vystupuje. Film působí velmi kýčovitě a dramatickému závěru nikdo z vás neuvěří !! ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Markýza začíná jako komedie, končí jako tragédie - a fraška zároveň. Zemřít na divadelních prknech po požití otrávených a navíc nejspíš prošlých bonbónů, které se někdo rozhodl nepoužít, ale zároveň si je zapomněl odnést? Pozlátko a kašpaření na královském dvoře, kašpaření v tehdejších veselohrách, prsíčka Sophie Marceau nafouklá v korzetech (a taky vlastně touha po tom, být herečkou a vášeň pro hraní) a rivalita mezi Moliérem a Racinem. Jen nic z toho není ve výsledku tak dramatické, jak si asi tvůrci představovali. Hvězdný moment je ale hvězda před králem a la Základní instinkt. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Že je Sophie Marceau nádherná, o tom není pochyb. Že za jiných okolností je to i vcelku ucházející herečka také. To vše ovšem evidentně nestačí k tomu, aby byl film dobrý. Naprostá ignorace historických fakt, dvůr krále Slunce ztvárněný jako tržiště, kam si každý může přijít jak se mu zamane, z krále udělat kašpara a z jeho bratra trapného buzíka. To je i na mne moc. Chápu, že tvůrci filmu nejspíše chtěli divákovi poskytnout nahlédnutí na "lesk a bídu kurtizán", bohužel způsobem dosti nešťasným. Film byl nudný po všech stránkách. Nemohu jinak než dát jednu hvězdu za půvab Sophie a to je sakra málo. Jeden z nejhorších filmů z doby vlády Ludvíka XIV, který jsem za posledních pár let viděla. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Múza zostáva múzou. Obracia zrak chvenie vnútra, vosk steká dole, kosť je už dutá. Žije, zvíja sa zvodným tancom, šepká do duše chladným hlasom. Hynie, jej hlas peklom znie. Hynie, dokonalá na odpustenie. (videné 30.08.2014, ČT2) ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Emotivní a reálné - film mě bavil. Příjemné zpestření dne, určitě se nebudete nudit. Film je navíc velmi poutavý a to obzvlášť v závěrečných scénách. Sice by se tam dalo něco doladit a lépe zpracovat, možná bych i něco přidal, ale i tak jsem velmi spokojen a hodnotím vysoce (a to také především díky úchvatné Sophie Marceau). ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Výpravné kostýmy, krásná hudba a milá S.M. Historicky zajímavý pohled na dobu L IV. s veškerou její pompou i dnes nepochopitelnými zvyky.  Dějově překotné a ne až moc strhující. Příjemná oddychová podívaná, nutící diváka následně sáhnout k Wiki (a rozšířit si obzory). ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Historická podívaná z doby vlády Ludvíka XIV v té době bylo zábavou divadelní představení takže příběh je o začínající herečce která se nechce spokojit s pouhým tancováním a jde si za svým.Dobové kostými a herecké výkony byli dobré není to můj žánr takže shlédnuto jen okrajově. ()

Reklama

Reklama