Reklama

Reklama

Sioux Ghost Dance

všechny plakáty
Krátkometrážní
USA, 1894, 1 min

Obsahy(1)

Edisonova laboratoř byla odpovědná za vynález kinematografu (pohybové obrazové kamery) a Kinetoskopu. Většinu filmových dokumentů natočil Edisonův asistent William Kennedy Laurie Dickson, poprvé v roce 1888. Firma Edison Motion Pictures se stala úspěšnou v zábavním průmyslu za méně než dekádu. Nástupnická firma Edison Production Co. (později známá jako Thomas A. Edison, Inc.) nejen postavila aparát pro filmování a pohyblivé obrázky, ale také produkovala filmy pro veřejnou spotřebu. Nejvíce filmů ukazovalo slavné lidi, zpravodajské události, pohromy,lidi v práci, nové režimy z cestování a technologie, scénické názory,expozice, a další činnosti ve volném čase. V letech 1888- 1918, kdy Edison's company zastavilo filmovou produkci, bylo natočeno 341 filmů (dnes bychom řekly šotů či skečů). Film "Siouxský Tanec duchů" natočilo 24.9.1894 Edison´s Black Maria Studio. Je dlouhý jen 24 sekund a předvádí tančící lakotské muže a chlapce v dobových kostýmech a ozdobách. (tuwanakha)

(více)

Recenze (13)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třicetivteřinové, takřka dokumentární, nahlédnutí na kulturní zvyklosti Siuxů. Respektive pouze na jeden zvyk a to jejich pověstný tanec. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Tančící Siouxové před kamerou jsou slušným krokem k tomu, aby se ve filmu konečně začalo něco dít. Tady se sice jen poskakuje, ale jednou ... ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní snímek. Jedna z mnoha krátkých filmových abstrakcí, natočena Williamem K.L. Dicksonem. Aneb zde se píše historie filmu! Prakticky jeho počátek. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nuž tento indiánsky tanec má horšiu kvalitu obrazu, ale je to trocha strašidelné. Ktovie aký mal význam. Má to opäť vysokú kultúrnu hodnotu. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Chcete, byť legendou? Natočte teraz na mobil tanec aromákov a ich detí po sociálnych dávkach a o 100 rokov budete legenda čsfd...jednak že aký bol život, jednak na aký sračkoidný telefón ste to nahrali :-D ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Děsivý tanec několika Siouxů před kamerou. Vypadá to hodně ponuře, jako detail k nějakému horroru jak dělané. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Tím se Dickson vytáhl. Nezaznamenal jen pouhý pohyb bez duše jako ten kraťas s kováři. Zaznamenal část kultůry a tím rozšířil svoji technickou snahu o vyšší metu. ()

Reklama

Reklama