Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pořad ostravského studia České televize, z dílny centra publicistiky a dokumentu, je pravidelný 15 minutový magazín věnovaný jídlu - jeho kladům, záporům, obsahu i historii. Jmenuje se více než příznačně Pod pokličkou a jeho tvůrci si jako jeho ústřední motto vybrali výstižné rčení: Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli. Každý díl si bere na paškál jednu základní potravinu, nebo skupinu potravin, se kterou se můžeme setkat v jídelníčku zdravého stravování. Každý díl pořadu má zároveň svého "patrona" - známou osobnost, která má k dané zvolené potravině bližší vztah. V pořadu však mají také své již neodmyslitelné místo tzv. glosátoři - Jiří Sedláček a Norbert Lichý, herci ostravských divadel. Ti v podstatě navázali na své výstupy z loňského cyklu První pomoc a stali se jakousi třešničkou pořadu. Průvodcem, nebo spíše všudy přítomnou postavou, je ovšem redaktorka doktorka Zorka Horká - animovaná postavička, která diváky nejen zkouší, ale i upozorňuje na vše podstatné a zajímavé. Přítomnosti "animáků" nezůstali ostatně ušetřeni ani glosátoři, kteří mají na scéně animované spoluhráče či protivníky. Úvod pořadu obstarává vždy guláš, nebo-li pelmel názorů odborníků a známých osobností. V prví části, respektive reportáži, se potom divák dozví, kde se ta která potravina vzala na našem talíři nebo v naší lednici. Druhá část je pak věnována prospěšnosti potraviny pro náš organizmus: co potravina obsahuje a jaké má případně léčebné schopnosti. A konečně v poslední třetí části se dozvíme, jak potravinu nakupovat, uskladňovat a jak ji připravovat, abychom nejedli pouze kalorie, ale i vitamíny, minerální látky a jiné tělu prospěšné věci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vynikající pořad Studia Ostrava (ČT, jak jinak) o potravinách a výživě, hlavně samozřejmě té zdravé. Sice nejsem fanoušek kreseb Petra Chytila (od dob Trnek Brnek), ale průpovídky jeho postaviček - mimo jiné s hlasem Norberta Lichého - byly obvykle docela povedené. Naučná část nebyla přehnaná, z těch expertů na výživu a celostních lékařů měl člověk pocit, že vědí o čem mluví, a není to pro ně cesta k penězům, prostě to bylo výtečně stravitelné. Inu, všechno jednou končí... 80% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dokonalý televizní produkt spojující v sobě prvky naučné s prvky zábavy, hrané a animované pásmo, správně nadimenzovaný, navíc zacílený na podporu zdravého životního stylu... Nemám, co bych vytkl... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

No se smutnou zprávou na srdci musím jen konstatovat že rozežranost a rozpitost nejen našeho národa nezná mezí..! Jen tak dál a doženeme co nevidět Hemeriku. Ne to byl pochopitelně jen černý humor. Myslím si ale že v tomto pořadu asistovala a vystupovala i osoba přímo svěcená a v takovém to druhu pořadu téměř na míste a to sice naše oblíbená herečka a kuchařka Jiřinka Bohdalová. Nicméně se jedná o jeden z mála takových to pořadu v jakoby retrospektivní kostce, v našich televizích jako takový a nakonec i ve skrze, a vcelku vzato příjemně sympatický naučný a poučný. Jako programová vsuvka mezi hlavním pořadem a reklamou to však už delší dobu funguje báječně. Za 3*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tak v prvom rade absolutne nesúhlasím s mottom tvorcov tejto relácie: Do tridsiatky jeme, aby sme žili, a po tridsiatke žijeme, aby sme jedli. Ja mám už pár rokov po tridsiatke a takto to teda naozaj necítim. Ľutujem každého, kto áno. Televízna relácia o zdravom stravovaní ma nemá čím zaujať. Konkrétne v tomto prípade ma ale dokonale odradili imbecilné animované vložky, ktoré mali byť asi akože vtipné. * ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Vcelku zaujímavý dokumentárny seriál o jednotlivých druhoch potravín - ich pôvod, význam a použitie. Tie kreslené vložky sú síce niekedy trošku silené, ale aj napriek tomu sa tu dozviete množstvo zajímavých vecí .... ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Docela OK. Zvlášť ta animovaná rodina s tím černým N´Guenem je fakt rulezz. Nejlepší díl "Pod pokličkou" je -zmrzlina. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Výtečný pořad české televize, který kromě komplexního vzdělání ohledně různých druhů potravin, pokrmů a kuchyní a jejich vlivů nejen na lidské tělo nabízí i velkou porci vtipných scének a postřehů. Jen víc podobných původních pořadů. ()

iamek

všechny recenze uživatele

Skvělý pořad o gastronomii. Anymovaná rodinka je úžasná a snad každý se u toho musí zasmát a doufat, že takhle jednou nedopadne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Program so zaujímavými informáciami o jedlách a rôznych ingredienciách, ktorý je ale ničený trápnou animáciou, ktorú by nenamaľovalo ani 5-ročné dieťa s Parkinsonom. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak to já zas patřím mezi ty, kterým se tento pořad docela líbí. A právě ty animované vložky se mi na tom líbí snad i nejvíc. Navíc jsem si občas nechal i od přítomných expertů poradit. Co se výživy týče, rád experimentuju – takže v tomto případě dávám palec nahoru. Však je to taky pořad o výživě a žrádlu, tak tady neremcejte… ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Vidím že budu patřit mezi skupinku kterým se to nelíbí a dvakrát se jím to nelíbí bohužel ale je to tak. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Jídlo a nenažraný český národ patří k sobě tak, jako Hurvínek ke Spejblovi:-). Musím se smát, když např. na Invexu jsou největší fronty u bufetů a u stánků s PC technikou je podstatně méně lidí. Viděl jsem hodně dílů tohoto pořadu na ČT. A rozhodně je chválím. Velice dobrý nápad vytvořit tento cyklus. Délka každého dílu je dostačující a příjemně uteče. Dozvíme se vše o potravinách. Jejich kladech a záporech. Dále chválím animovanou postavičku Zorku, která diváky zkouší, ale i upozorní na vše podstatné a zajímavé. Dávám příjemné 4 hvězdičky a v nejbližsí době se zase rád na nějaký díl podívám, abych věděl jaké potraviny jsou prospěšné pro můj organizmus. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Mimořádně originálně a hlavně vtipně dělanej pořad. Aneb taky další z dlouhé řady těch brutálně podhodnocených na těchto stránkách. ()

Mononoke. odpad!

všechny recenze uživatele

Vždycky když náhodou zapnu TV a tam běží Pod pokličkou tak s prominutim bleju a propadám se hanbou do země, že na tohle někdo může koukat...a třeba se mu to i líbit. Pořad po kterém bych po jednom celém dílu dostala epileptický záchvat. Perla na tom všem je Pepa Náhlovský... 1% ()

Reklama

Reklama