Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pořad ostravského studia České televize, z dílny centra publicistiky a dokumentu, je pravidelný 15 minutový magazín věnovaný jídlu - jeho kladům, záporům, obsahu i historii. Jmenuje se více než příznačně Pod pokličkou a jeho tvůrci si jako jeho ústřední motto vybrali výstižné rčení: Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli. Každý díl si bere na paškál jednu základní potravinu, nebo skupinu potravin, se kterou se můžeme setkat v jídelníčku zdravého stravování. Každý díl pořadu má zároveň svého "patrona" - známou osobnost, která má k dané zvolené potravině bližší vztah. V pořadu však mají také své již neodmyslitelné místo tzv. glosátoři - Jiří Sedláček a Norbert Lichý, herci ostravských divadel. Ti v podstatě navázali na své výstupy z loňského cyklu První pomoc a stali se jakousi třešničkou pořadu. Průvodcem, nebo spíše všudy přítomnou postavou, je ovšem redaktorka doktorka Zorka Horká - animovaná postavička, která diváky nejen zkouší, ale i upozorňuje na vše podstatné a zajímavé. Přítomnosti "animáků" nezůstali ostatně ušetřeni ani glosátoři, kteří mají na scéně animované spoluhráče či protivníky. Úvod pořadu obstarává vždy guláš, nebo-li pelmel názorů odborníků a známých osobností. V prví části, respektive reportáži, se potom divák dozví, kde se ta která potravina vzala na našem talíři nebo v naší lednici. Druhá část je pak věnována prospěšnosti potraviny pro náš organizmus: co potravina obsahuje a jaké má případně léčebné schopnosti. A konečně v poslední třetí části se dozvíme, jak potravinu nakupovat, uskladňovat a jak ji připravovat, abychom nejedli pouze kalorie, ale i vitamíny, minerální látky a jiné tělu prospěšné věci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

U mě si přihřívají polívčičku hlavně ti geniální pravěci a pravěčice. Odvěký problém žen a mužů. Aneb jak pravil můj právník. Všechny ženy jsou kurvy, jenom matka ne. Nic si z toho nedělej, já to mám doma taky. Tento film je podle mě zasazený do skutečné české rodiny, kde jsou problémy se vztahy. Na nic si nehraje a přináší zajímavější infromace než všechny ty další anglické podobné. Toto je výtvor, na který jsem patřičně hrdý. ()

Kakarinka 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál mého dětství, co na to napsat? Milovala jsem animace a hlavně onoho domorodce, pak Maruš, co myje nádobí, peče kuře a diskutuje s manželem, který si raději nakonec stejně zajde na Růžek. Později jsem se dozvěděla nejrůznější věci o jídle, vitamíny, zkrátka životní styl (a musím přiznat, animované postavičky mě doteď neomrzely). Skvělý seriál. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

No se smutnou zprávou na srdci musím jen konstatovat že rozežranost a rozpitost nejen našeho národa nezná mezí..! Jen tak dál a doženeme co nevidět Hemeriku. Ne to byl pochopitelně jen černý humor. Myslím si ale že v tomto pořadu asistovala a vystupovala i osoba přímo svěcená a v takovém to druhu pořadu téměř na míste a to sice naše oblíbená herečka a kuchařka Jiřinka Bohdalová. Nicméně se jedná o jeden z mála takových to pořadu v jakoby retrospektivní kostce, v našich televizích jako takový a nakonec i ve skrze, a vcelku vzato příjemně sympatický naučný a poučný. Jako programová vsuvka mezi hlavním pořadem a reklamou to však už delší dobu funguje báječně. Za 3*. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Jídlo a nenažraný český národ patří k sobě tak, jako Hurvínek ke Spejblovi:-). Musím se smát, když např. na Invexu jsou největší fronty u bufetů a u stánků s PC technikou je podstatně méně lidí. Viděl jsem hodně dílů tohoto pořadu na ČT. A rozhodně je chválím. Velice dobrý nápad vytvořit tento cyklus. Délka každého dílu je dostačující a příjemně uteče. Dozvíme se vše o potravinách. Jejich kladech a záporech. Dále chválím animovanou postavičku Zorku, která diváky zkouší, ale i upozorní na vše podstatné a zajímavé. Dávám příjemné 4 hvězdičky a v nejbližsí době se zase rád na nějaký díl podívám, abych věděl jaké potraviny jsou prospěšné pro můj organizmus. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Když vezmu v potaz všechny ty trapné televizní pořady, tak Pod pokličkou je jednooký mezi slepými. Všechny Receptáře, Rady ptáka Loskutáka nebo i Babicovy dobroty se můžou jít zahrabat před tímto populárně naučným pořadem, který se zabývá nejen vařením, ale především divákům přibližuje co vůbec jíme. Každý díl je zaměřen na určitou potravinu, o které se dozvíme až vyčerpávající informace a je nám ukázán recept s touto surovinou. Do toho vědomostní kvíz a několik slavných osobností. Kdykoliv narazím na Pod pokličkou, tak už dále nepřepínám. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama