Reklama

Reklama

11 x 14

(festivalový název)
  • USA 11 x 14

Obsahy(1)

James Benning od 70. let neúnavně boří návyky i těch nejvybíravějších fanoušků nenarativního filmu. Bez klasického příběhu se obešel už ve svém celovečerním debutu, který byl v roce 2017, po čtyřiceti letech od natočení, důsledně zrestaurován. Jak souvisí enigmatické setkání muže a ženy u nádraží s dlouhým záběrem přes čelní sklo vlakové soupravy, zvolna projíždějící předměstím jakéhosi amerického velkoměsta? A mají podivní golfisté ze závěrečné scény něco společného? Prost návodných odpovědí, usouvztažňuje film 11 × 14 postavy, rekvizity, gesta, pohyby a prostory ze sémanticky nepropojených scén, aby vyvolal až dětinskou radost z překvapivých možností ryzího filmového jazyka. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle rébus jsem nepobral. Nenarativní film nabízí záběry, mezi kterými jsem většinou nenašel žádné souvislosti a jejich řazení mi přišlo čistě náhodné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

11 x 14 je příběh jednoho muže a jedné ženy. Muž žije na samotě kdesi v polích a pracuje jako farmář, stará se o pole, chová zvířata, jezdí na traktoru. Žena žije ve městě, kde žije relativně klasický městský životě. Ti dva se jednou potkají, chodí spolu, rozvíjí se mezi nimi vztah a spojuje je jedna věc: cestování. Ke konci filmu se na scéně objevuje kamarádka, avšak není jasné, od koho je (PS: Je, od té ženy, protože se ukáže, že je bisexuální). Všichni tři jedou na velký výlet napříč USA a navštíví i Mt. Rushmore. Později se muž s kamarádkou před jedním barem z nějakého důvodu porve (proč se to stane je na tom, jak si to vysvětlí divák) a žena od něj uteče. Vztah končí a následujícím záběrem na golfovém hřišti, kde jsou v současnou chvíli otec ženy a kamarádka, avšak se nepotkají, končí i film. Upřímně, odvyprávět beze slov ve statických záběrech krajin, domů, výhledů z vlaku, komínu, billboardů a spoustu dalšího, který dává smysl, má hlavu a patu a má začátek a konec, je opravdu umění. A Benning to dokázal. Ten člověk mě udivuje čím dál tím víc a já nemůžu jinak, než dát 5*. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Uprostřed jsou v motelu nahý muž a žena, asi po milování, on ji líně hladí po stehně, popíjí při tom kávu, ona se pak k němu přivine...Více dějový a zapletený rébus, který poněkud zaujme. Rozluštil jej honajz2 -:). ()

Reklama

Reklama