Reklama

Reklama

Televizním seriál o ztrátě paměti způsobené dramatickými událostmi na sklonku druhé světové války. V sanatoriu doktora Nowaka žije od konce války jakýsi Erich, jenž si nepamatuje události, které předcházely jeho zranění… Tento příběh se tak, jak ho hrajeme, nikdy nestal. Pokud by vám přesto něco připomínal, hledejte souvislost v sobě a v době, kdy se udál. V dramatickém seriálu z roku 1970 o muži, jemuž byla po dvaceti letech operací vrácena paměť a v jehož vzpomínkách ožívají události z konce 2. světové války, si hlavní roli zahrál vynikající herec Václav Voska... (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem si všiml v programu, že tento seriál bude v televizi, a stejně jako hlavnímu hrdinovi Jakubovi se mi spustila paměť. Vybavilo se mi, že jsem to viděl jako kluk někdy koncem 80. let. Pak jsem naprosto zapomněl, že seriál existuje, a teprve pár týdnů nazpátek se mi při pohledu do programu a na obsazení vybavilo několik útržků - např. jsem si pamatoval, jak si Rahn, muž jiné státní příslušnosti, v Praze roku 1965 kupuje úplně klidně pistoli a jak si tehdy táta z toho dělal legraci. Stejně ta scéna nyní pobavila i mne. To neznamená, že bych se seriálu vysmíval, protože i když oplývá místy opravdu úsměvnou naivitou, má v sobě kus takové nostalgie a trochu i elegance, kterou někteří hledají třeba ve starých Bondovkách. Hodně netypická je volba hlavního představitele, kterým je Václav Voska. Do role dokonalého vojáka, střelce, řidiče a tak dále by určitě ideálně pasoval třeba Brzobohatý, na druhou stranu právě Voska své postavě dodal stylovou eleganci. Navzdory zmíněné naivitě seriál také obsahuje několik prvků, které působí i dnes poměrně svěže a nestyděl by se za ně leckterý tvůrce moderních akčních seriálů - střídání časových linií, boj s vlastními vzpomínkami a tak dále. Škoda, že v podstatě dílo rezignuje na morální otázku věci, zda lze splnit rozkaz za každou cenu po dvaceti letech bez ohledu na to, co se mezitím mohlo udát. Ostatně nám na konci tvůrci zůstali dlužni vysvětlení, jak se vlastně československé orgány postavily k vraždě, byť bývalého konfidenta gestapa, dvacet let po válce. Stejně tak mi chyběla závěrečná konfrontace Jakuba se sestrou Agátou a jejím bratrem. Ale zajímavé a ne moc obvyklé je, že v Záhorského postavě autoři přivedli na scénu bývalého německého důstojníka jako kladný charakter. Kolem a kolem, dám docela spokojená tři sluníčka. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento seriál v mnohém prolamuje dobová klišé a je důstojnou odpovědí tehdejšího Československa na nejlepší západní thrillery; současně prolamuje jejich žánrový rámec. Československo-rakouská policejní a vlastně i zpravodajská spolupráce při polapení nacistického válečného zločince dává totiž tomuto nevšednímu dílu i pevný ideový rámec a současně dosvědčuje poměrně intenzívní kontakty mezi oběma sousedními státy. Mnohé vysvětlí doba vzniku. Seriál, respektive první záměry na jeho výrobu, musely vzniknout souběžně se Šiklovou prací na knize JÁ, JAKUB RAHN a patří k počátkům akčního žánru (dobově zvaného čtiva) již na konci šedesátých let. Souvislost se starším seriálem SÁM VOJÁK v POLI, produkovaném bratislavským studiem, je zřejmá. I když se Haasova režie nevyvarovala občasných slabších míst, dokázala je vynahradit nápaditým špičkovým hereckým obsazením, což zejména platí o výkonu Václava Vosky v titulní úloze. Ale i další jména (Felix le Braux, Bohuš Záhorský, Vladimír Šmeral, Ladislav Pešek, Jiřina Petrovická, Jorga Kotrbová, Jiří Holý, Martin Růžek, Vladimír Ráž) nejsou zanedbatelná. Další zajímavostí je první kriminalista Zeman, tentokrát kapitán ztvárněný Petrem Kostkou, předchůdce mnohem známějšího majora Jana Zemana, kterého hrál Vladimír Brabec. Je škoda, že toto dílo není známější. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Předposlední Voskovo vystoupení v televizi.! Inu špatná doba dělá špatné věci, jednou z nich bylo tvrdé omezení práce Mistra Vosky.!!! Jinak ku spokojenosti z tohoto dílka, skvěle obsazeno, dobře režírováno i napsáno. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zbytečně prodlužovaný děj, zápletka by vydala na výborný film, seriál byl zbytečný. Tvářit se, že v těch letech byly takové filmové postupy, znamená ignorovat například film Mlčenlivý, který vznikl téměř ve stejné době. Rozsudek měl na svoji dobu určitě nadstandardní rozpočet, ale ani to jej nezachránilo od zjevných kiksů. Za nejméně pochopitelný bych označila chybu v začátku pátého dílu, kdy při opakování mizí Jakub pronásledovatelům v Praze, ale v záběrech není automobil, který překryl výhled policistům, a jenž byl jako stěžejní vidět v honičce ve čtvrtém dílu. Nebuďme malicherní a zaměřme se spíše na samotné provedení. Nic nelze vytknout hudbě. Byť Václava Vosku obdivuji a vážím si jeho herectví, přišlo mi zcela zcestné tohoto stárnoucího gentlemana obsadit do role fyzicky zdatného vojáka. Na divadle by možná tento rozpor mezi typem herce a postavy prošel, věřím, že tam by Voska se svým velkým herectvím uspěl. Film má trošku odlišné požadavky a ty Otto Haas zcela ignoroval. Jediné, co lze považovat za naprosto zdařilé, je obsazení Jiřího Holého, profesionálního záporáka. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Stylová záležitost. V rámci domácí seriálové produkce tvoří Rozsudek obzvlášť pozoruhodnou odchylku, už tím, že jeho děj se odehrává částečně v rakouském prostředí. Forma a způsob natáčení potom odpovídají moderním dobovým trendům, které lze sledovat především ve francouzské kinematografii, a příběh navíc velmi dobře kombinuje žánry, čímž se stává také divácky atraktivním. Sem tam se sice objeví nějaký ten kiks nebo nevychytaný detail, ale jako celek funguje seriál bez problémů a dokonce se mu daří držet napětí až do posledního výstřelu. Obsazení hlavní role vynikajícím Václavem Voskou se rozhodně neminulo účinkem: ukazuje totiž tohoto výjimečného umělce v jiné, neobvyklé poloze. Jeho Jakub Rahn, tak trochu "bondovská" postava bývalého partyzána a nyní člověka odnikud, je vyhraněnou celistvou psychologickou studií muže, který touží po jediném – po absolutní spravedlnosti. Navzdory době i okolnostem, které jeho cíl poněkud komplikují. Absence tohoto mistrovského díla v širším diváckém povědomí je jen stěží vysvětlitelná; zdařilejší pokus o akční seriál bychom tehdy sotva našli. Na české poměry věc nevídaná. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Rozkaz přestal platit posledním dnem války! / Copak válka ještě neskončila? Tomu říkáte mír, když po světě chodí nepotrestaní zločinci? (...) Já nejsem vrah, já jen plním zadaný úkol." Rozhodně zajímavý počin čs. kinematografie v akčním žánru. Upoutal mě i rozsáhlý způsob vyprávění přes neustálé střídání dějové linky ze současnosti a flashbacků v podobě válečných scén, prostřednictvím nichž nachází různé informace ve vzpomínkách z minulosti a přepájí je do souvislostí nejen hlavní postava po náročné operaci, ale prakticky i samotný divák. Rozsudek vyžaduje od diváka neustálou pozornost a snad i trocha zamyšlení, nicméně zůstává atraktivním a stále originálním snímkem i do dnešních dob díky nevídanému množství strhujících akčních scén. Jako filmařinu Rozsudek akceptuju, příběh bohužel v druhé polovině seriálu začíná být překombinovaný a bohužel - i lehce nudit a jako celek působí hodně zdlouhavé (stopáž přes 4 hodiny akčního příběhu je prostě moc, byť je snímek rozdělen na části). Vyzdvihnout možno obdivuhodný herecký i fyzický výkonu Václava Vosku v zcela atypické roli, kde přes všechny výhrady snímku opět prokázal svojí jedinečnost. Ale teda... už jsem se dlouho na plátnu nesetkal s tak odpornou postavou, jakou byl Jiří Holý a jeho Ohnesborg, i když pan Šmeral mi taky hezky brnkal na nervy. V dalších i těch nejmenších rolích spousta hvězd: Růžek, Brousek, Ráž, le Breux, Záhorský, Jorga Kotrbová, zajímavý Ladislav Pešek a jako bonus pěvecké vystoupení Věry Gondolánové se skupinou. 75% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Děj se místy odvíjel značně chaoticky, chvílemi jsem se v něm ztrácel, ale seriálu nelze upřít výbornou práci s trvale přítomným napětím a jeho umnou gradací. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně mi vadila ta natahovanost a prkenné herecké výkony snad bez výjimky všech herců, jež z toho vyplývaly. Formát špionážního československého seriálu mne potěšil, černobílá mi nevadila, a moc se mi líbila výprava - ta Šumava prostě má své kouzlo a třeba scéna s bačou je kouzelná (byť krapet kýčovitá). Ale ty postavy! Každý vrhá dlouhé pohledy, dva lidi stojí proti sobě a dlouze se měří ohledem než řeknou „měl bych takový návrh, soudruhu generále“, všichni jsou pořád strašně akční, a vlastně nakonec jedinou akci zařizuje postava Rahna - a i tam je vidět, že ho v mnoha scénách zaskakoval kaskadér (přelezení a seskok z balkonku, jízda na motorce, rvačka). Celé je to takové ani ne naivní, jako strašně blbé, jak jsou všichni pořád strašně vážní a důležití (trochu nadhledu by to sneslo) a kdejakou ptákovinu pronášejí tragickým hlasem, jako by šlo o kdovíjakou důležitou věc. Ale zase zde hraje plejáda tehdejší herecké špičky - a my můžeme porovnat, jak je dnes tristní nabídka herců - a jak jsem říkal, lokace se mi hodně líbily a některé scény, i díky hudbě, mají snový nádech.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Podkladom pre šesťdielny seriál bol román Jaroslava Šikla a Josefa Šilhavého „Já, Jakub Rahn“. Ide o dramatický seriál rozvíjajúci sa po vojne, ale jeho korene siahajú do obdobia 2. svetovej vojny, kedy Jakub Rahn bol ústredím odoslaný do Beskýd k partizánskemu oddielu, kde mal odhaliť a potrestať zradcov z radov partizánov. Túto úlohu nesplnil, nakoľko až po 20 rokoch sa prebral v rakúskom sanatóriu, kde mu urobili operáciu mozgu, čím sa mu vrátila pamäť. A tu mu došlo že nesplnil úlohu, ktorú dostal. Tak aj keď od vojny ubehlo 25 rokov vybral sa vykonať spravodlivosť na ľuďoch, ktorí v dobe vojny zradili a zavinili smrť mnoho ľudí. Ide o vynikajúci seriál, ktorý sa nevyhol určitému ideologickému zafarbeniu, ale to predsa patrilo k tejto dobe. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já jsem si plně vědom, že někdo jiný, kdo sledoval tento seriál, a uvidí pět hvězdiček, si může klepat na hlavu. To se stává, já také někdy nechápu pětihvězdičková hodnocení u podle mne podprůměrných filmů. Seriál Rozsudek pro mne byl tak trochu zjevením, už proto, že se jedná o seriál zcela jedinečný námětem a zpracováním. Je třeba zohlednit, že je to seriál československé televize a je třicet šest let starý. Dnes už se točí jinak, přesto mne velmi překvapilo, jak akční dílo to bylo. Některé naivní scény a dialogy je nutno přičíst na vrub době, celkově to ale bylo velmi svěží. Bylo to napínavé, dobrodružné, výborně řemeslně zvládnuté. Vidím to někde mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale za ten zážitek dávám za pět. ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Napínavý děj, hodně honiček, dost akční seriál. Trochu podivné bylo pouze to, jak hlavni hrdina, který měl být v klidu po náročné operaci, absolvoval řadu honiček a rvaček. Voskova zřejmě poněkud atypická akční role. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Do dnesnich dnu mi byl tento serial bohuzel utajen. Coz vzhledem ke svemu, pro nas ne uplne obvyklemu zanru je velka skoda. Nerikam, ze vse ve filmu funguje stoprocentne, ale namet je velmi zajimavy, stejne tak herecke obsazeni. Zde me nejvice zaujal Jiri Holy.. Ja bych se nebal, dat tento serial obcas do televizniho vysilani. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl drobátko potíž se zorientovat, některé vyprávěcí postupy mi vadily, mátly, ale během druhého dílu jsem si zvykl a strhlo mne to. V naší zemi musel vždy být nějaký vnitřní nepřítel, skrytí náckové byli jedni z nich. Tak to je třeba brát. Ale na dobu, ve které to bylo natočeno to zas až tak přitažené za vlasy není. Je to stylová špionáž-gangsterka s pistolemi, honičkami a kontrarozvědkou. Nejen Jamesem Bondem živ je člověk...80% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Na námět Jaroslava Šikla a Josefa Šilhavého napsal Oldřich Železný původní seriál pro pro II.program ČT. Rakousko 20 let po II.světové válce. Na klinice profesora Nowaka je hospitalizován plachý muž středního věku s amnézií. Profesor chce provést operaci která by pacientovi navrátila paměť a s kterou nemocný souhlasí. Jsou však kolem lidé, kteří z návratu pacientovi paměti mají strach. Je to neúměrně natažené,nudné... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý československý seriálový klenot. Zpočátku to vypadá na takovou komorní psychologickou záležitost, ale postupně se to promění v něco jako špionážní thriller, ve kterém nechybí ani akční scény téměř bondovského stylu. Příběh se odehrává dvě desetiletí po 2. světové válce a točí se kolem zrady mezi partyzány v jejím závěru. Je pravda, že vyprávění je poněkud rozvleklé, ale to přispívá k té správné atmosféře. Tu podporuje i hudba Luboše Fišera (při které si možná vzpomenete na jeho pozdější muziku z Adéla ještě nevečeřela). Herecké obsazení luxusní, i když ne ve všech případech herci do svých rolí typově sedí. Ono při popisu "je znamenitý střelec, dokonale řídí automobil, umí pilotovat letadlo, dovede se výtečně skrývat, je rozhodný, odvážný, umí riskovat " vám asi jako první nevytane na mysli Václav Voska. A pro Bohuše Záhorského taky není uniforma důstojníka wehrmachtu to pravé ořechové... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Navzdory době vzniku téměř seriál "západního" střihu. Pro mě osobně bytostný intelektuál, resp. bytostného intelektuála mně vždy evokující Václav Voska v roli českoněmeckého Jamese Bonda, po němž navíc pase kapitán Zeman, šéf pražské kriminálky. :) Herec to byl vynikající a jeho hlas nemá chybu, přesto bych si pro tuto roli patrně vybral někoho poněkud jinak fyzicky disponovaného. Ale čert to sper. Tady bude podle mě zásadní chyba někde jinde. Seriál stavěl na premise, že se mezi partyzány za druhé světové války vmísili křiváci a zrádci, kteří donášeli gestapu. Nemohla to v té době být politická objednávka? Nechtěli tak soudruzi srazit hřebínek partyzánům, kteří si víc než 20 uplynulých let chodili jen pro další a další medaile a pro prebendy? Jen se zamýšlím nad tím, že jsem se s podobným zpochybněním partyzánsko bratrské čistoty nikde jinde zatím nesetkal. A najednou podobný projev "odvahy" v dobách nejtvrdší normalizace..? To mi hlava nebere. Ale ani to nemám za hotovou věc, pouze přemýšlím "nahlas". Co mi tady vadilo víc, byly Jakubovy/Voskovy nadlidské schopnosti (přistání s letadlem a následná desublimace z letiště v Salzburgu, dokonalá znalost jazyků, ta věčná elegance), ale taky pády zbraní v momentě, kdy by ji zrovna tak moc potřeboval atp. Každopádně mě to neotrávilo, ale rozhodně ani nenadchlo. Faktem je, že se pro to bojím nadchnout. Ta doba byla fakt pitomá, s nějakou valnou kvalitou nelze moc počítat. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se nepovedlo udržet úroveň prvních dvou dílů, to tajemno bylo super. "Akčnější" část ale nebyla na dobu vzniku vůbec špatná. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Pokus podívat se na 2. světovou válku a partyzánské hnutí trochu jiným pohledem a formou dobrodružného seriálu. Jsou tu taktéž zmiňováni zrádci, což také v době vzniku seriálu nebylo úplně běžné. Seriál však bohužel trpí značnou naivitou, a to jak scenáristickou, tak realizační. Největší scenáristovou chybou asi je situace, kdy Jakub Rahn raněný v uniformě SS v deliriu blouzní a nejspíš tak činí německy, neboť němečtí vojáci mu nejen rozumí, ale hlavně nemají žádnou pochybnost o jeho německém původu. Vzhledem k tomu, že na tomhle momentu je postaven celý příběh, musím ho hodnotit negativně. Co se týká realizační naivity, tam je toho více, počínaje už obsazením. Václav Voska je výborný herec a mám ho rád, ale věřím mu spíš barového klavíristu A. J. Tůmu, než otrlého vojáka z povolání a "nejlepšího muže" čs. rozvědky. Tomu odpovídá i skutečnost, že byl v 6. díle nahrazován dublerem i v takových nevinných situacích, jako když Jakub Rahn utíká, jede na motorce nebo se pere s padouchy. Vůbec všechny akční scény byly špatně natočeny a působily spíš směšně než napínavě. Další chybou pak bylo, že se po rakouských silnicích proháněly žigulíky a embéčka (opět 6. díl). Vysloveně rodokapsově působil závěr 5. dílu, kdy zrádce Strnad již chce prozradit totožnost hlavního padoucha a vprostřed věty po klasickém "Je to…" je zákeřně zastřelen. Přes všechny výše zmíněné nedostatky a celkové vyznění poplatné tehdejší ideologii lze tvůrce pochválit za pokus o inovaci a celý seriál lze shlédnout bez nějakého výrazného sebezapření. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Dal bych dvě hvězdy, přece jen to bylo poněkud překombinované, ale za ten naprosto skvělý hudební doprovod hvězda navrch. ()

Reklama

Reklama