Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to téměř děti a jejich domovem je ulice. Americký film o nezvyklém přátelství dvou mladých lidí na pokraji společnosti. Jane je dívkou ulice a předávkování drogou ji přivede do nemocnice. Utíká, když se má podrobit testu HIV. Patnáctiletý Tony ji v nemocnici zahlédne a dívka je mu od té chvíle zjevením anděla, milenky i matky zároveň. Přilepí se na ni jako na jedinou bytost, která o něj kdy projevila zájem. Spolu kradou a přežívají, jak se dá. Jane postupně odvyká drogám a je z ní pohledná mladá dáma, Tony bojuje svůj vlastní životní zápas... (16mm)

(více)

Recenze (26)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výborný a hodně nenápadný film. V devadesátejch letech byly feťáci a hlavně AIDS hodně aktuální téma. Moc se mi líbilo, že si to nebralo servítky a špína ulice tu byla nepřikrášlená, ale zároveň tu nebyl ani žádný výchovný bububu podtext. Samantha Mathis zahrála parádně. Ten konec byl super. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Joseph Gordon-Lewitt ve svých sedmnácti letech nám tady jasně ukázal, že s ním máme do budoucna počítat. Což se samozřejmě stalo. Jeho role Tonyho umírajícího na AIDS byla věrohodná a se Samanthou Mathis jako sladkou Jane, která se své role zhostila také na výbornou, nám předvedli zcela uvěřitelně smutný příběh dvou mladých lidí, které spojil nejen nejistý život v podstatě na ulici, ale potažmo i zákeřná nemoc. O AIDS se dnes už tolik nepíše, ani nemluví, ale statistiky nám ukazují, že počet nakažených HIV stále rapidně stoupá a tak je tenhle snímek stále aktuální. Silné, emotivní, dojemné a žel i reálné. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Síla filmového řemesla protkaná s realitou a krutostí běžného života. Záběr po záběru odhalující pravdy jenž nechceme znát a obrazy jenž nechceme vidět. A především touha lidí po sblížení, po souznění duší. Málokterý film je podáván s takovou porcí otevřenosti a zároveň chladnosti, se kterou servíruje zaraženému divákovy škokující záběry. Láska jenž dokáže propojit dva lidi, děti zanechané v hnusu lidké spodiny. Ta láska, jenž dokáže dodávat sílu umírajícímu chlapci a na drogách závyslé dívce ukazuje, že život ať už je jakoliv bídný je pořád životem. Skvělé herecké představení dvou mladých herců se ve vidině neodvratného konce, konce jež jednomu z nich ukáže nový svět na druhé straně a druhému ještě bolestivější realitu, stojí za zamyšlení se. Nad vším kolem nás, co běžným pohledem nevidíme. Nad sny, které se bojíme zrealizovat a nad city, které často umlčujeme. A ta scéna, kdy on umírá, kdy už i polsední síly opuštějí jeho ztrápené tělo, ta scéna ve které se mu zoufalá dívka rozhodne splnit jeho sen o poznání kouzla lásky, to je absolutní vrchol celého snad už se nebojím říct nefilmového představení. Když se ráno probudí a toho kluka najde v krvi, už víte, že konec přišel. Ví to vaše mysl, vyše oči pomalu zaplňují slzy a vaše já stále si opakuje, že něco takového ani není možné. Ale opak je pravdou, možné to je a lidská duše, která je plná ran a zklamání leckdy může zkončit až na dně společnosti. Té společnosti, která ji pak odsuzuje, ale sama si už neuvědomuje, že ji tam poslala. Bez urážky jeden z nejlepších nezávyslých filmů co jsem kdy viděl, emocionálně silné dílo, které otvírá ta zamalovaná okna před všedním světem a ukazuje ho v jeho nevšední a taky kruté podobě. Pět hvězdiček za sílu příběhu, za sílu žít, za sílu bojovat a za sílu lásky, která dokáže přejít přes ty nejobtížnější hranice lidské existence. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek se smutným koncem, výborným scénářem a vynikajícími hereckými výkony. Pět hvězdiček, bez debat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Myslel si o nej, že je anjel, no nakoniec bol anjelom on pre ňu... Výborná existenciálna dráma o dvoch nešťastníkoch, v ktorej hrajú hlavnú úlohu drogy a AIDS. Zo začiatku ma to síce moc za srdce nechytilo, no ako sa postupne začal príbeh rozmotávať, tak ma to bavilo viac a viac. Ku koncu to už bola nádhera - emotívne vypäté, smutno-romantické a výborne zahrané. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Setkání dvou neočekávaných andělů, kteří si vzájemně pomohou. Janeina rychlá abstinence mi připadala až pohádkově snadná, ale jinak má tenhle film zajímavý příběh, dobrou kameru a silné souznění mezi hlavní dvojicí. A konec je jako jiskřivá rána přímo do srdce. / 11. 11. 12./ ()

Nazghul 

všechny recenze uživatele

Výborný dojemný film z prostředí ulice s vynikajícími hereckými výkony Samanthy Mathis a Josepha Gordon-Levitta. ()

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně brilantní film, který by se dal rozdělit do dvou půlek, kde první bez okolků odhaluje život mladé feťačky a druhá nádherné, neotřelé love story. Režie i střih jsou na metály, kamera za současnou profesionalitou dost pokulhává, ale dalo by se říct, že to perfektně dokresluje atmosféru celého snímku. Herci jsou velice přesvědčivý, zvláštěpak ten, který hrál chlapce. Film obsahuje nechutné záběry, jejichž odpornost velmi záhy spláchne nějakým silným poselstvím.. Nehraje si na nezaujatého pozorovatele brilantního feťáka, jak už je v dnešních filmech zvykem, ale pěkně si s ním projde špínou, a navíc se v žádném ohledu nejeví, že by se svou drsností vytahoval. Zkrátka a dobře, tenhle film je určitě někde zapsán v top ten něčeho. a zaslouží si to. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Pochvalu si zaslúžia určite 2 mladí hlavní predstavitelia, ktorí zahrali veľmi presvedčivo. Avšak, napriek silnému námetu, záver a celkovo aj film na mňa pôsobil dosť chladno. Určite za to môžu dosť amatérsky poriešené situácie vo veľmi krátkej stopáži, kde príbeh sa nemal možnosť rozvinúť. Aj napriek spomínanej amatérskej práci je to krásny film s dobrým spádom a osviežený jemným humorom, ktorý odporúčam len maximálne nenáročnému divákovi. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Velmi silně emoční příběh o dvou lidech, kteří se v nelehké životní situaci semknou a dokáží čelit společně nesnázím reality - těžkého života. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A já si celou dobu říkal, od kaď tu holku z nám a vono z Operace zlomený šíp :o), no nic. Toho mladíka zná samozřejmě téměř každej, z něj se stal pan herec, ona trošku v současnosti zaostává... Tak jako tak tahle dvojice sehrála perfektní podívanou, chvíli veselou, chvíli smutnou. Jako v každým správným filmu o drogách :o). Na Trainspotting to samozřejmě nemá, ale i tak mazec film. Silnej zážitek, když je připoutaná k židli a snaží se zbavit absťáku. To musí bejt stejně mazec, když si představím co moje tělo dělá po prokaleným víkendu, natož pak po prodrogovaným roce, brrr. Do toho všeho je tady jako hlavní padouch zapleten pan AIDS, kterej to jasně rozlousknul. Mně tam chyběla snad jen výraznější hudba, přesně do tohodle filmu bych si představoval celý songy, prostě pořádnej soundtrack, kterej by to nakopnul na 5 hvězd. Škoda, jinak fakt příjemný překvápko. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Filmu možná chybí hlubší propracovanost a lepší scénář, některé scény jsou trochu kýčovité. Nicméně i tak se jedná o dobrou podívanou a zajímavou sondu do drogami zmítaného života. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Po strašně dlouhé době výborný filmový zážitek..možná proto budu vychvalovat o to více, ale tohle byla vážně pecka do všech zákoutí lidské duše. Mladý Levitt je tady naprosto božský, všechny scény s ním jsem hltala bez dechu, hrál tak skutečně, že mě to dohnalo...jojo přiznám se až k slzám... Rozhodně doporučuji! ()

Quijote 

všechny recenze uživatele

(obsahuje drobné spoilery) pěkný "malý" film, na čsfd ale velmi přehodnocený. obě hlavní postavy velice sympatické, zejména ta chlapcova. vcelku mi vadila téměř až divadelní abstrakce, kdy se například dívka během několika dní vyléčí ze závislosti na drogách, chlapcova vizáž se dokonce změní během několika hodin. další (pro mě veliký) mínus vidím v masivním tahu na divákovo vlhké oko (který tušíte už od začátku), přeci jen upřednostňuju rafinovanější způsob jak dojmout. každopádně něco z filmu zůstalo a je to tak silné, že se ho nebojím doporučit. 8/10 ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Nesourodá dvojice, ulice feťáků, šlapek a všudypřítomná kriminalita. 90. léta byla plná různých pokusů o autenticitu prostředí, ve kterém se ztrácela mladá děcka ujíždějící na drogách. I když byste tyhle dva na první pohled nikdy nepřiřadili k sobě, tak jejich sbližování působí nenásilně a věrohodně. Silné, rezonující... a chtělo by se říct, životem nasáklé. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Už je to dlouho, co jsem tenhle film viděl. Ale častokrát si na něj vzpomenu. Opravdu často. A mrazí mě po zádech. I já vídám v některých lidech anděly. A tenhle příběh je.....vším, co miluju, ale i nesnáším. Rve mě napolovic i po letech. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, i když se špatným koncem, ale pouze relativně, Vždyť Jane byla vysvobozena ze své závislosti první láskou k mladému Tonymu a to je to nejkrásnější, co jí mohl patnáctiletý umírající chlapec dát. Novou cestu a procitnutí z chladné bezcitnosti. Příběh zůstal s otevřeným koncem, který si může každý doplnit dle vlastní fantazie. Výkony obou ústředních herců vynikající, příběh v dobrém tempu a režie také. Nemohl jsem tedy jinak než dát plné ohodnocení. Film je poučením, jak negativní vliv má "vyspělá" západní kultura na životy lidí a i nevinných dětí, kteří se stávají obětí zvrhlých dospělých, jímž, otrlým, už nic není svaté, ani život jejich dítěte. Varovaní, aby se něco podobného nestávalo u nás. V tom vidím hlavní cenu tohoto filmového díla. ()

Reklama

Reklama