Reklama

Reklama

The Execution of Mary, Queen of Scots

všechny plakáty
Krátkometrážní / Historický
USA, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Minutový krátkometrážní snímek zobrazující popravu skotské královny Marie z rodu Stewartovců. Kvůli pro tehdejší dobu nezvyklému využití triků při natáčení popravy mnoho diváků věřilo, že poprava byla skutečná. (ČSFD)

Recenze (25)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nemohu hodnotit jinak. Nejkvalitnější, nazvu to pravými jmény, vražda na filmových plátnech vůbec. Něco úžasnějšího jen tak neuvidíte.Staroba tohoto filmu tomu nijak, ale vůbec nijak neubírá. Filmový trykař byl frajer s dlouhýma rukama, kalhotama a počítačovou nejmodernější technologii, když tohle dělal. Ale ta technologie byla v jeho mozku. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Ve druhé polovině roku 1895 tržby z kinetoskopů začaly opadávat. Edison tedy přitvrdil a najal Alfreda Clarka, jenž adaptoval senzacechtivé historické události. Výrazný nárůst morbidnosti měl vzbudit nový zájem obecenstva, které už bylo znuděno permanentními vaudevillovými čísly. Mezi divácky nejoblíbenější scény patřilo dále Upálení Johanky z Arku či indiánské skalpování. Poprava skotské královny byla zachycena pomocí „stop-triku“, s nímž později čile pracoval Georges Mélies. V roli královny kupodivu nevystupuje žena, ale herec Robert Thomae ()

Zajímavosti (4)

  • Film byl natočen během jednoho dne. (zdeny99)
  • První film, který byl veřejně promítán. (Kulmon)
  • Jedná se pravděpodobně o první snímek, který pracoval se skutečnými herci. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama