Reklama

Reklama

The Execution of Mary, Queen of Scots

všechny plakáty
Krátkometrážní / Historický
USA, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Minutový krátkometrážní snímek zobrazující popravu skotské královny Marie z rodu Stewartovců. Kvůli pro tehdejší dobu nezvyklému využití triků při natáčení popravy mnoho diváků věřilo, že poprava byla skutečná. (ČSFD)

Recenze (25)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Studium historie patří mezi mé oblíbené kratochvíle, a proto jsem se na krátkometrážní snímek Execution of Mary Stuart velmi těšil. O životě Marie Stuartovny jsem přečetl hned několik knih, a tak jsem byl pochopitelně zvědav, jestli bude poprava ztvárněna s historickou akurátností. Jaké bylo mé zděšení, když jsem si po pouhých 17 vteřinách uvědomil, že režisér Alfred Clark o skutečném průběhu popravy vůbec nic neví a vše si vycucal z prstu. Kat například oddělil královninu hlavu od těla až na třetí pokus. A podobných faktických chyb obsahuje tento několikavteřinový záznam hned celou řadu. Jenže snímek se vůbec nevydařil ani z filmařského hlediska. Nikomu nemůže uniknout laciný stop trik, během něhož je herečka nahrazena figurínou. Nemohu ohodnotit jinak než odpadem a každému milovníkovi historie doporučuji, aby se tomuto kraťasu vyhnul velkým obloukem. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Ve druhé polovině roku 1895 tržby z kinetoskopů začaly opadávat. Edison tedy přitvrdil a najal Alfreda Clarka, jenž adaptoval senzacechtivé historické události. Výrazný nárůst morbidnosti měl vzbudit nový zájem obecenstva, které už bylo znuděno permanentními vaudevillovými čísly. Mezi divácky nejoblíbenější scény patřilo dále Upálení Johanky z Arku či indiánské skalpování. Poprava skotské královny byla zachycena pomocí „stop-triku“, s nímž později čile pracoval Georges Mélies. V roli královny kupodivu nevystupuje žena, ale herec Robert Thomae ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Začiatky kinematografie to neboli len francúzski bratia Auguste a Louis Lumiéreovci. Aj keď pravdaže oni sú z dnešného pohľadu tými najvýznamejší predstaviteľmi tejto prvej etapy vývoja filmovej tvorby. Experimenty s kamerou robili aj ďalší nadšenci. Američan Albert Clark natočil už v roku 1895 krátkometrážny snímok, v ktorom zrežíroval popravu škótskej kráľovny Marie Stuartovej. Túto historickú udalosť spracoval veľmi realisticky. Je to drsné. Prvé gore, prvý horror. **** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu výborný a plynulo prevedený trik popravy. Nečudujem sa, že ľudia verili, že to bolo skutočné. 70/100 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mne, jak plynulé bylo to setnutní sekerou... kdyby padala ještě rychleji, bylo by to naprosto úžasné. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Dva výlety do historie v jednom. Do roku 1587 za koncem královny a do roku 1895 za počátkem filmových triků. A stačí na to minuta. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu šlo jistě o „šokující“ video a chápu tehdejší diváky, že považovali tohle za „reálné“. Je to kus historie a z tohoto hlediska mi nezbývá nic jiného, než tvůrcům zatleskat. Je to ovšem moc krátké na to, abych se tu více rozepisoval. Nicméně si musím trošku rýpnout – popravčí se mohl alespoň trefit toho špalku – figurína byla více než zřetelná...Jinak mám ovšem tyhle staré snímky opravdu hodně rád. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Možno je to aj prvý horor, možno tu sa niekde aj zrodili filmy o násilí a tvrdej realite. Bol tam zaujímavý trik, len nie úplne presvedčivý, takže to, že niekto veril, že to bola skutočnosť sa mi zdá divné, že to v tom nevideli. Hodnotu to však má veľkú. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Zdanie reality môže byť skutočnejšie než realita sama. Vedeli to umelci už v roku 1895, ba dokázali aj vierohodne zinscenovať. Mrazivý pseudodokument, ktorý rezonuje dlhšie ako trvá. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Ne, díky figuríně bych nevěřila, že jde o skutečný záznam nějaké popravy, přesto ale oceňuji plynulost střihu, která je na tu dobu hodně dobrá. Dovoluji si říct, že je to pořád lepší než některé novější filmy (za novější považuju ve srovnání s tímhle asi všechno mladší padesáti let). A asi se dá věřit, že tehdejšího diváka, který netušil, jak se film tvoří nebo dokonce stříhá, to mohl být docela děsivý snímek. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Mezi filmy z tohoto období je Execution můj jasný favorit. Zajímavý děj, brilantní herecké výkony, pozoruhodně vykouzlená atmosféra a na svou dobu dokonalé triky :)) (pomineme-li fakt, že při skutečném beheadingu by teklo mnohem více krve) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ten strih tam tak veľmi ukazuje dve scény, kde je zrejmé, že v druhej ide určite o maketu. Inak je to krvavá scéna, ktorú však možno neocenia fanúšikovia splatterov. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nemohu hodnotit jinak. Nejkvalitnější, nazvu to pravými jmény, vražda na filmových plátnech vůbec. Něco úžasnějšího jen tak neuvidíte.Staroba tohoto filmu tomu nijak, ale vůbec nijak neubírá. Filmový trykař byl frajer s dlouhýma rukama, kalhotama a počítačovou nejmodernější technologii, když tohle dělal. Ale ta technologie byla v jeho mozku. ()

Reklama

Reklama