Reklama

Reklama

Muž z oceli

  • USA Man of Steel (více)
Trailer 5
USA / Kanada / Velká Británie, 2013, 143 min

Ve vzdálené galaxii se nachází planeta Krypton, která se kvůli vyčerpání přírodních zdrojů ocitá na pokraji záhuby. Jor-El věří, že jedinou nadějí pro jeho lid je najít jinou vhodnou planetu k životu. Vysílá svého novorozeného syna Kal-Ela na planetu Zemi. Generál Zod se domnívá, že za zkázu planety je zodpovědná vláda, a rozhodne se převzít kontrolu. Poté zabije Jor-Ela a je i se spolupachateli uvězněn ve vesmírném žaláři. Zod přísahá, že Jor-Elova syna jednoho dne najde a pomstí se. Na Zemi se Kala ujmou manželé Kentovi, kteří mu dají jméno Clark. Už jako malý chlapec si Clark připadal jiný. Jeho zvláštní schopnosti ho děsily, nerozuměl jim a snažil se je před svým okolím skrývat. Když se od svých rodičů dozví, že pochází z jiné planety, jeho život mu konečně začne dávat smysl. Planeta Země mu poskytla domov, nyní je tedy na něm, aby Zemi a její obyvatele ochránil. Clark pozmění svůj vzhled a vydává se do Metropolisu, kde jako Clark Kent nastupuje do redakce Daily Planet a mění se v anonymního zachránce lidských životů. Jediný, kdo pozná Clarkovo tajemství, je jeho láska Lois. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (84)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 225 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Film má komiksový prequel o Kaře Zor-El. (Knowho)
  • Kvůli roli Supermana musel Henry Cavill být na dietě o 5000 kalorií při nabírání hmoty, poté o 3500 kalorií při rýsování svalů do obleku a pak o 2500 kalorií pro scény "nahoře bez". (Danny F.)
  • Henry Cavil (Clark Kent ) se s představitelem svého filmového otce, Russelem Crowem setkal poprvé už v 16 letech. Cavill tehdy navštěvoval internátní školu ve Stowe, kde Russel Crowe natáčel film Životní zkouška (2000). Cavill se Crowea zeptal na pár rad ohledně herectví. Russel Crowe mu potom poslal podepsanou fotografii, se vzkazem, že se má držet svého snu. (Wishkah)
  • Jedná se o první supermanovský film, kde Lois (Amy Adams) odhalila pravou identitu Supermana/Clarka Kenta (Henry Cavill) dřív, než začal pracovat v Daily Planet. (LittleMonste)
  • Obrovský protivník, který se utká se Supermanem (Henry Cavill) ve městě, se jmenuje Nam-Ek. Na Kryptonu to byl vědec, který chtěl dosáhnout nesmrtelnosti tak, že vytvořil extrakt z rohu ohroženého  zvířete Rondora (kterého bylo možné spatřit na začátku filmu). Tento experiment se mu sice podařil, ale stal se strašlivým hybridem mezi kryptoňanem a tímto zvířetem. (Charpy)
  • Clark Kent (Henry Cavill) pracuje jako číšník v Cassidy Pub & Restaurant. Název restaurace je odkazem na jméno umělce Paula H. Cassidyho, který ve 30. letech dvacátého století pomáhal utvářet ikonický vzhled hrdiny - například přidal na jeho kápi písmeno S. (Charpy)
  • Při prvním souboji v malém městečku je možné na uvítací ceduli vidět nápis Smallville, čímž film odkazuje jednak na původní komiksy, v nichž je městečko tohoto jména Clarkovým domovem od roku 1942, a jednak i na stejnojmenný televizní seriál. (Guilemot)
  • Film je věnován památce producenta Lloyda Phillipse, který zemřel na infarkt. (ČSFD)
  • Ve filmu je často poukazováno na víru Supermana (Henry Cavill) v lid, Clark Kent je ve věku 33 let a jako Superman je považován za "spasitele Země". To vše lze vnímat - také v kontextu se scénou v kostele, kdy je na pozadí za Clarkem vitráž s výjevem Ježíše, modlícího se v Getsemanské zahradě -, jako odkazy na Ježíše Krista. (Kirman)
  • Ve filmu je možné spatřit mobilní telefony značky Nokia, konkrétně modely Lumia 920, které společnost v době vzniku snímku právě uváděla na trh. (Claude Speed)
  • Generál Zod (Michael Shannon) vysílá na Zemi svou zprávu v angličtině, čínštině, portugalštině, esperantu a klingonštině. (HellFire)
  • Generál Zod (Michael Shannon) nosí ve filmu černý ochranný oblek. Tato myšlenka vzešla z nových supermanovských komiksů, kde nosí speciální červený oblek, jež filtruje sluneční světlo - a taktéž z vydání komiksů "Man of Steel" a "Action Comics", kde nosí černočervený oblek. (HellFire)
  • Do kin se film rozesílal pod krycím názvem "Skyrim". (HellFire)
  • Producenti filmu najali profesorku Christine Schreyer, expertku na antropologii a lingvistiku, aby vytvořila jazyk Kryptonu. (HellFire)
  • Šéfredaktor novin Daily Planet Perry White (Laurence Fishburne), byl v komiksu i v předchozích filmových a seriálových verzích, běloch. V tomto filmu byl poprvé ztvárněn afroameričanem. (ČSFD)
  • V posledním dějství hraje poměrně významnou roli vesmírná loď pavoukovitého tvaru. Jeden z producentů Jon Peters měl také být producentem nakonec nezrealizovaného filmu "Superman Lives", pro jehož finále trval na tom, aby se hrdina utkal s obřím robotickým pavoukem. Peters produkoval i propadák Wild Wild West (1999), kde také proběhla bitva s velkým pavoukovitým strojem. Na různých místech lze dohledat slavnou historku, kterou o Petersovi a jeho posedlostí obřími filmovými pavouky opakovaně vyprávěl scenárista a režisér Kevin Smith. (Eterninox)
  • Henry Cavill (Superman) posiloval celkem 9 měsíců. 5 měsíců před natáčením a 4 měsice během natáčení. Scény, ve kterých je herec bez trika, se totiž točily jako jedny z posledních. (Seejey8)
  • Russell Crowe (Jor-El) prozradil, že smlouva, kterou někteří z herců podepsali, zahrnovala povinnost stravovat se během čtyřměsíčního natáčení výhradně jídlem, které zajistilo studio Warner Bros. (Brousitch)
  • V závěrečném souboji se na okamžik objeví dvě cisterny s logem Lexcorp, společnosti Lexe Luthora, jednoho ze Supermanových (Henry Cavill) klasických protivníků. Logo se objevuje také na mrakodrapu v Metropolis. (Trener83)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Gunn začíná čistku DC filmů

Gunn začíná čistku DC filmů

08.12.2022

James Gunn a producent Peter Safran byli nedávno vybráni jako noví šéfové rebrandovaného DC Studios pod studiem Warner Bros. Discovery a jeho ředitelem Davidem Zaslavem. Gunn, který před pár dny… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama