Reklama

Reklama

Dantovo peklo

  • Česko Božská komedie (více)
všechny plakáty
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dielo vo svojej dobe prestížne a ohromujúce, v dobe dnešnej len zlepenec štýlovo natočených scén s minimom emócií. To minimum sprostredkovala hudba od Tangerine Dream, ktorá je vskutku skvelá a do filmu pasuje. Fádne a statické. Ale musím uznať, že vyobrazenie pekla je ozaj nápadité a pôsobivé - teda aspoň na tú dobu. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Kdysi před léty jsem "Dantovo peklo" odstřelil průměrným hodnocením jako nudu k posrání, teď bych si za to nejradši nafackoval. Může mě omlouvat snad jen to, že jsem ho viděl mladšíma očima, neměl tenkrát tolik nakoukáno a nemohl docenit čím vším ve své době pro diváky muselo být. Určitě tomu taky nepomohla příšerná kvalita v které jsem film viděl a nevýrazný hudební doprovod. A to mě přivádí k tomu jak zásadním faktorem pro němý film může být, pokud projde pečlivým remasterem a je mu na míru ušitý zvukový doprovod. V současné době je "Dantovo peklo" možno vidět s nehodící se suitou od Tangerine Dream (protože Heaven)... nebo s originálním live hudebním doprovodem od Ester Poly... a také především v alternativní evil sounds verzi (protože Inferno). Zde je použita intenzivní psychedelická hudba v doprovodu řady zvukových efektů a ruchů. Surrealistické výjevy filmu tím posouvá na úplně nový level a i v 21 století je díky tomu schopný zprostředkovat neopakovatelný umělecký zážitek. Tohle opravdu jen tak někde neuvidíte. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

První a v podstatě jediná aspoň přibližně přesná filmové verze Božské komedie. V podstatě jde o "rozpohybování" Doréových ilustrací k tomuto dílu s občasnými převyprávěnými úryvky v titulcích. Vykrádat ilustrace nebyl zrovna dobrý nápad, rozpohybované vypadají dost často směšně, ať již se to týká hereckých výkonů nebo efektů (úvodní Dantův útěk před třemi šelmami, Beatricina svatozář, letargicky na kamenech polehávající monstra, která jednou zavrčí a dál se dívají do blba, ze země čouhající nohy svatokupců, poživační, kteří se lhostejně koupají v jezeře hnusu, Vergilius vypadá nejspíš jako Nosferatu aj.). Na druhou stranu některé scény i efekty jsou nejen na svou dobu dost působivé (smilníci zmítaní bouří, Kerberos, ploužící se zástup pokrytců, rozkolníci). Zfilmování básně je vždy nesmírně obtížný, v podstatě nemožný úkol, a musím uznat, že novodobé pokusy o zfilmování poesie dopadávávají podstatně hůř - no a nápad zfilmování jako rozpohybovaná ilustrace není zrovna špatný, byť celá řada směšných prvků by se dala odstranit jen trochu menší doslovností. Hudba od Tangerine Dreams je skvělá a k filmu dokonale sedne. Na svou dobu asi dobrý a dost děsivý film, jenže zestárl víc než jiné. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavým pro každého, kdo se zajímá o filmovou historii. Výborné ztvárnění Dantovi Božské Komedie, která si určitě zaslouží pozornost a na rok v kterém byla natočena je rozhodně pozoruhodným dílem a některé efekty mě dost překvapili. Pro mě nejzajímavější byl hudební doprovod, který byl k filmu později přidělen, ale hodně lidí ho shazuje, pro mě osobně byla hudba hodně zajímavá a nevadila mi. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Mohamed v pekle s roztrženou hrudí... dovolil by si to dnes někdo ukázat a jakpak by asi pochodil v naší šílené Evropě? Už sám námět - peklo - o tom se mluvit nesluší, tohle nepopulární slovo ani v kázáních nepadne. Že by se něco změnilo a peklo přestalo existovat? - - - Jeden z filmů, které diváka donutí vzít do ruky literární předlohu: Řekl jsem: Mistře, kdo jsou tihleti pohřbeni přímo do hořící truhly, že tolik křičí ? "Výkvět staletí," řekl mi on, " heretici, ti zvrhlí všech sekt a druhů, všichni kacíři, je jich tam spousta, všichni žhnou jak uhly, ten víc, ten míň se dole poškvíří, jak kde hrob pálí, rovný s rovným leží." Doporučuji! ()

Reklama

Reklama