Reklama

Reklama

Za rozbřesku

(seriál)
USA, (2006–2007), 9 h 45 min (Minutáž: 45 min)

Tvůrci:

Paul Zbyszewski

Kamera:

Bill Roe

Hrají:

Taye Diggs, Moon Bloodgood, Victoria Pratt, Meta Golding, Ramon Rodriguez, Adam Baldwin, Michael McGrady, Joe Nieves, Mitch Pileggi, Ian Anthony Dale (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Detektiv Brett Hopper prožívá jeden den stále dokola. Pokaždé se probudí vedle své krásné přítelkyně Rity. Za oknem sedí holub a v televizi hlásí, že se na dálnici převrátil nákladní vůz s plínkami. Vždy je také neprávem obviněn z vraždy Alberta Garzy. Kyž se znovu probouzí do tohoto opakujícího se dne, vše si pamatuje. Díky tomu má o všem, co se stane, přehled a může tak zachránit mnoho lidí. Pokud chce, aby konečně nastal zítřek, musí najít pravého vraha zástupce státního nadvládního Alberta Garzy. (fray)

(více)

Recenze (107)

Matty 

všechny recenze uživatele

Taky máte někdy po probuzení nepříjemný pocit, že tenhle den už jste zažili a nechcete jej zažít znovu? Co teprve, když nejde jenom o pocit, nýbrž o nevyvratitelný fakt… Oblíbený námět komedií (Na Hromnice o den více, 50x a stále poprvé) se konečně někdo rozhodl přetavit do vážnější formy a to rovnou formy několikadílného seriálu. Zde je zakopán nejsmradlavější z tlejících psů – příliš mnoho epizod. Během těch prvních mi dělala problém orientace v tom množství postav a jejich úmyslů, nemluvě o nejasnosti zcela elementárních otázek (proč? kdo? jak „to“ celé funguje?). S postupem času se věci stávaly jasnějšími, motivace postav srozumitelnější a když to vypadalo, že přijde nějaké zásadní odhalení, scénář jenom vyvrhl další zbytečnou podzápletku, aby tím uměle natáhnul délku. Co naštve nejvíc – i kdyby tvůrci měli připravenou nějakou definitivní odpověď, kvůli nízké sledovanosti ve Státech nám zůstane navždy utajená. Kdyby se více soustředili na ústřední zápletku a zbytečně ji nevětvili, mohl by z Day Breaku být přinejmenším menší a trochu koktavější brácha Prison Breaku. 65% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Prison Break nebo jiné seriály. Day Break (Za rozbřesku) je tou úchvatnou ukázkou, že jdou točit krátké, skvělé a chvílemi dech beroucí perly seriálového nebe. Bohužel je také důkazem, že lze takové perly velmi jednoduše přehlížet nebo za jejich snahu být originální dokonce snižovat hodnocení. Detektiv Brett Hopper se probudí jako každého rána vedle své přítelkyně, ale po svém zatčení a uvěznění za vraždu Alberta Garzy, je nic netušíc vytažen na neznámé místo kdesi poblíž LA, vyslechnut neznámou osobou a následně uspán drogou. Co následuje? Opět se vzbudí vedle své přítelkyně celý den běží znovu ... Už to tady bylo? Možná, ale ne v tomhle provedení, kdy hlavní postava v nahuštěných 13nácti dílech přichází na kloub z prvního pohledu banální záležitosti, která se rozroste do velkých rozměrů sahajících i hluboko do minulosti. Od atmosféry, přes akci a postavy jde o seriál, který překvapí a potěší zároveň. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pocit déjà-vu zas a znovu. Skvělý nápad spojit kriminální thiller o detektivu v nemilosti s časovou smyčkou, kdy se stále dokola opakuje jeden den stále zas a znovu a znovu a... znovu a znovu. Nelze než výsledek přirovnat k Uprchlíkovi šmrcnutého s Na Hromnice o den více. Seriál má solidní tempo, časové hrátky jsou relativně dobře vymyšleny a přesto tomu chybí napínavost. Tak nějak to "plyne", dobře se na to dívá, ale ne a ne to nadchnout. Seriál díky diváckému neúspěchu stáhli předčasně z vysílání a dobíhal jen na internetových stránkách stanice ABC. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý nápad, klasičtí seriáloví herci a stejně se opakující, ale pokaždé jinak vyvíjející zápletka. Zde se může člověk přesvědčit stejně jako hlavní hrdina v podání Taye Digger, že i malá změna v „plánu“ může mít docela silné a někdy drastické následky, na rozdíl od normálního člověka, ale může své chyby napravit a pomalu rozlouskávat velké spiknutí. Pohodový seriál 7-/10* ad. Po shlédnutí dalších dílu a finále série přidávám další hvězdičky, chvilky a celkově čas s tímto seriálem utíkal velice příjemně. 8/10* ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že ma téma opakujúceho sa dňa rýchlo omrzí ale chyba - inkriminovaný deň je zakaždým odlišný a o dramatické, či odľahčujúce momenty nie je núdza. Pre Američannov zjavne komplikovaný námet, predčasné zrušenie mi v tomto prípade výnimočne nevadí, z tohoto námetu sa nedalo ťažiť donekonečna a aspoň to nepôsobí dojmom dojenia mŕtvej kravy ako u jeho úspešnejšieho menovca Prison Breaku. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

4,5 * ..dobře promyšlená detektivní "rozplejtačka", jenž má v sobě trochu toho mysteriózního feelingu, kterej je teďka moderní (viz lost, apod.) - ale ve svý podstatě je to klasická detektivka - jeden dobrej polda a všichni ostatní sou prohnilý a zkorumpovaný. Jedna série bohatě stačí - takže díky za podívanou! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13/13 Been There Done That ve 13 velice vyrovnaných dílech. Skvělé, ale bohužel ne pro časté reprízy, vzhledem ke své podstatě. Ať žije Andrea Battle :) Jen škoda toho špatného premiérového přijetí, ale naštěstí se časem vše podařilo dohnat. Aneb klasický případ seriálu, který se stal hitem online, mimo USA a následně na DVD. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Každým dílem napínavější seriál. Jak to jen udělali? Díky bohu, že Day Break neslavil moc úspěchů a dočkal se tak jen jedné řady, aby nemohl sklouznout do komerčního rýžování peněz z kapes diváků výměnou za děravý scénář. Ironie nikdy nebolela více. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"DECISION - CONSEQUENCE" ------------ Zaujímavý seriál, ktorý si pamätám ešte z roku 2011 vďaka hláške z televíznej upútavky - "Ráno sa zobudím a je ten istý prašivý deň.". Day Break okrem svojho základného námetu časových hrátok a pomerne kreatívneho scenára nemá čo iné ponúknuť. Navyše, to spiknutie bolo až moc veľké na to, aby bolo aspoň trochu uveriteľné, ale čo tam po uveriteľnosti, keď sa nachádzame v časovej slučke, všakže? Aj keď to nostalgia chce podržať na štyroch hviezdach, nedá sa. Veľmi slabá produkcia. Tri hviezdičky budú akurát. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přestože člověk zná hlavní dějovou linku. Seriál je ravdu kvalitně udělaný a napětí se v něm dá v poodstatě krájet.:) prozatím 78% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Vážne to má občas grády (prvej série) PRISON BREAKU. Veľmi zaujímavo rozohratá hra, ktorá prekvapivo slušne ťaží z jednodchej zápletky opakovania jedného dňa, bez toho, aby nudila. Keď sa tvorcovia odviažu je až radisť sledovať, ako sa dá pár strihmi povedať riadne veľa. Veľmi dobré obsadenie a dokonca aj slovenský dabing... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy/seriály o časových smyčkách mají v 90% problém v tom, že se brzy dostanou do kruhu stereotypu a diváka nebaví neustále se opakující scény. Tyto problémy mají filmy s dvouhodinovou stopáží a proto jsem byl velice zvědav, jak se to povede ve 13 hodinové seriálové podobě. A byl jsem překvapen, že to tvůrci zvládli velice dobře. I přes přímočarý příběh obvinění z vraždy a následné hledání skutečného vraha, si tvůrci připravily celou řadu podpříbehů, které neustále nerecyklují již viděné. Jediné co seriálu nejvíce škodí je televizní lacinost, která je viditelná hlavně v akčních scénách. Ale jinak velice zábavné a svižné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající, akcí a nápady nabitý seriál. Pravda, několikáté opakování jednoho dne sem tam začne nudit, ale tvůrci se postarali, aby se vždy objevil nový díl skládačky, který celé vnímání a napětí posune o kus dál. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: JOJ = 19.6.2011 - Seriál som si nahrával až z JOJ a zbehol som ho za dva dni. No a som nadšený. Neviem či ústrednú zápletku chceli v prípade "uchytenia" tvorcovia naťahovať donekonečna alebo rátali s touto 13-dielnou dietlovskou uzavretou variantou, ale výsledok dopadol nad moje očakávania. Takto má vyzerať konšpiračný krimiseriál s jemnou, hoci neoriginálnou, sci - fi ingredienciou. Žiadne nelogicky ožívajúce mŕtvoly sa nekonajú, práve naopak. Ústredná dejová línia vo svetle súčasných udalostí na našom skorumpovanom Slovensku (neobjasnené vraždy advokátov, prepúšťanie zločincov kvôli tzv. procesným chybám, policajná korupcia, boj o moc medzi hornými 10 000 - mi) je až neuveriteľne autentická. Navyše zúčastnení herci podávajú vynikajúce výkony, napriek tomu, že nepatria do pomyselnej extraligy. - Slovenský dabing je inak excelentný, čo je na JOJ v poslednej dobe zázrak. (5.7.2011) ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Tak akurat na tych 13 dielov. Obcas sa udeje nieco zaujimave, ale inak to divaka az tak nevtahuje, obcas v tom ma clovek zmatok... a hlavne, kopa veci nedava absolutne zmysel a kopa zostane proste odstrcena. Naviac, je to tak trochu one man show, tych par postav okolo, ktore naviac dost casto len opakuju, co uz raz urobili, tomu vela stavy nepridava. Inak ale dobre pozeratelne, fajn napad. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Já vlastně ani nevím, co tu bylo špatně. Atraktivní námět časové smyčky, komplexní děj, poměrně sebejistá režie a parta výbornejch seriálovejch herců. Přes to všechno mě to ale nijak zvlášť nechytlo. Celé to hraje hrozně na náhodu, je to neuvěřitelně překombinované a dlouhou dobu takové neosobní. Na druhou stranu je to jeden z mála seriálů minulé dekády, co má jasný konec. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Má svoje mouchy, ne všichni herci jsou tak charismatičtí a přesvědčiví jak se sluší, určitě se taky budete místy trochu ztrácet mezi všemi postavami....ale je to sakra zábavné a chytré zároveň. ABC kvůli nízké sledovanosti podle všeho vysílání přeruší a zbylých 7 dílů bude ke shlédnutí pouze na internetu. Další smutnou zprávou je, že děj zřejmě není uzavřený a po 13. epizodě se dozvíme úplný prd.....zatím ale slabší 4*. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

I pouze jedna sezóna stačí k rozjetí parádního akčního námětu. Občasné bloudění v příběhu dodá na zajímavosti a jeho rozuzlení. Lahoda vidět. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

"For every decision, there's a consequence." Day Break v žádném případě není špatný seriál. Je to sice jiná liga než ta, do které patří LOST, jehož pauzu měl v USA na několik týdnů vyplnit, ale přesto si divácký propad a stáhnutí z obrazovky rozhodně nezasloužil. Těch 13 epizod je pro tento příběh akorát, a tak se v seriálu prakticky neobjevuje žádná vata, každý díl má pořádný spád a děj se posouvá stále kupředu. Epizody jsou plné akce a honiček a jak už to u těchto novějších seriálů bývá, vše je natočeno takovým stylem, že by se za něj nemusel stydět leckterý film. Zápletka s časovou smyčkou je zde dobře zpracována, některé logické boty typu "proč se to a to stalo/nestalo, když tohle tentokrát udělal/neudělal" se sice občas objeví a chvílemi je děj až moc překombinovaný, ale jinak si s příběhem scénáristé skutečně pohráli. Seriál nemá ve svém hereckém obsazení žádná zvučná jména, ale Taye Diggs je v hlavní roli výtečný a i ostatní herci ke svým postavám sedí (zejména Adam Baldwin je parchant, jak má být). Za sebe tedy musím říct, že je Day Break velmi dobrý seriál a při jeho sledování jsem se bavil. Škoda, že měl holt v USA smůlu. Velice pěkné 4 hvězdičky. ()

Reklama

Reklama