Reklama

Reklama

Východisko

všechny plakáty

Obsahy(1)

Mladá dvojice se baví na pouti. Dívka Alena se však velmi zachmuří, když její Štěpán začne házet kroužky na láhve alkoholu a dokonce si pak jednu odnese. Jeřábník Štěpán Horych má totiž s alkoholem velké problémy... Krátký český zdravotnický poučný film o práci protialkoholní záchytné stanice. (Filmový přehled)

Recenze (3)

ripo

všechny recenze uživatele

Zdravotnický film určený pro nejširší distribuci ukazuje na názorném případu práci protialkoholní stanice a současně ukazuje na škodlivé následky nesmírného požívání alkoholu. Filmový přehled 17/1955 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Docela mne překvapilo, že už v padesátých létech vznikaly takto osvětové filmy. Film je o jeřábníkovi, který chlastá. Jelikož má kiks na stavbě s jeřábem, kdy zboří neseným předmětem bednění je přeřazen k lopatě. Doma jej odmítne manželka se synem. Štěpán se snaží vše zapomenout a pije a pije. Končí na záchytce, kde se ocitá mezi mnohem většími troskami a kde vidí kam až závyslost může dojít. Nakonec se rozhodne o léčení v protialkoholní léčebně. Z té je propuštěn a on se pokouší získávat zpět vše co zbytečně díky flašce ztratil... rodinu a práci... Opravdu zajímavé! * * ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zajímavý krátký film o největším společenském problému posledních staletí. Autoři mohli být i odvážnější a otevřeně ukázat důsledky alkoholismu. Film je zpočátku němý, až po několika minutách ve scéně na záchytné stanici slyšíme komentář, který film doprovází až do konce. Právě záchytné protialkoholní stanice jsou českým „vynálezem“ a po určitou dobu byly ve světě unikátem. Velmi se o to zasloužil MUDr. Skála. Hlavní role ve filmu si zahráli ve své době velmi populární herci. Oba byli „tváří“ tehdejšího režimu. Tomášová – velké role například ve filmech: Anna Proletářka, Jan Hus, Jan Žižka. Heverle: desítky menších rolí v 50. a 70. letech. Jejich pozice se změnila po roce 1968. Zatímco Tomášová se stala nežádoucí a bylo jí zakázáno hrát, Heverle hrál ve filmech, dokud mu síly stačily. ()

Reklama

Reklama