Reklama

Reklama

Vltava v obrazech

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus České Televize "Vltava v obrazech" představuje nejdelší českou řeku Vltavu. V 86 dílech se dostaneme od pramene této řeky až k jejímu konci v Mělníku. V cyklu jsou použity jak unikátní staré záběry a fotografie, tak i současné záběry. Cyklus byl součástí pořadu Hledání ztraceného času. Seriál zrežíroval a zároveň odmoderoval Karel Čáslavský. (AdamFogl)

(více)

Recenze (17)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pro všechny staromilce a vodáky naší národní řeky doslova poklad. Původní Vltava se všemi jejími obcemi kolem člověkem tehdy ještě téměř nepoznamenané a nedotčené. Dnes se už ale jedná o místa dávno zmizelá, buď rukou člověka nebo jen prostě vodou zatopená. Všechno to jsou unikátní filmové záběry tak jak ji zachytily v průběhu několika let dávno minulých jak zkušení filmaři tak i ty amatérští. Na tomto dokumentárním filmu mě toho zaujalo celkem víc, ale kdybych měl napsat jen jedinou věc tak zmíním přeci jenom stavbu naší kolosální přehrady Lipno. Velice pěkný a myslím si že i zdařilý dokumentární cyklus, navíc s opravdu skvělým průvodcem-odborníkem a filmovým historikem Karlem Čáslavským v režii Pavla Vantucha viz. třeba ještě filmové Úsměvy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jeden plán za druhým troskotal na překážkách, které kladli majitelé pozemků, papíren, klášterů a také byrokrati." Problémy stavby děl na Vltavě, plavba od chalupy k chalupě po proudu Vltavy, okomentování každého šutru či mlýna na břehu, porovnání aktuálního stavu s historickými fotografiemi a letecké snímky dokazující, že z výšky není vidět zdaleka vše. Já však k Vltavě žádný osobní vztah nemám a po několika epizodách jsem její povodí opustil. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pan Čáslavský je jedním z mála "archiváků", kteří s nezměrnou trpezlivostí probírají snímek za snímkem z hodnotného archívu ČT, obdivuji ho a skládám poklonu jeho pořadům o naší matičce zemi před mnoha lety. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ani zdaleka jsem neviděl všechny díly, ale mnohé z těch, které ukazují údolí Vltavy před výstavbou Orlické přehrady, mne chytly za srdce, a to nejsem z tamního kraje. Utkvělo mi v paměti, jak byl před zatopením zapálen kostel, v němž nechali shořet i neznámé písemné dokumenty. To bylo barbarské, ať už to bylo z nevědomosti či nikoliv. Karel Schwarzenberg říkal, jak bylo údolí Vltavy krásné a měl pravdu. Dnešní přehrada má též své kouzlo a její existence je opodstatněná, ale rozumím i steskům po poetické krajině před jejím zbudováním. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak tomu nejde dát nic jiného než plný počet. Krásná série dokumentů o časech dávno minulých. Vždy se rád podívám jak to tenkrát vypadalo. A hlas Karla Čáslavského tomu dodá to pravé vzpomínání a nostalgie. ()

pfa 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument a vůbec ne jen pro vodáky, ale i pro ty nevodomilné. Velmi pěkné porovnání starých záběrů krajiny s těmi dnešními. [1O/1O] ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Prakticky okopírované Hledáná ztraceného času s přidáním síta Vltava. A jako starší pořad. je to záslužné, byť Čáslavský mýchá opravdu krásné, zajímavé a kvalitní kousky s bezvýznamnou tvorbou nadšenců. ()

raduna01 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o nádherné řece s překrásnými leteckými záběry. Nejvíce jsem si vychutnal první díly od pramene přes Lenoru, Schwarzenberským kanálem až po Lipno, kde je opravdu nádherně. Možná bylo až moc dílů, které se věnovaly výstavbám vltavských přehrad, ale myslím si, že pan Čáslavský chtěl do pořadu dostat asi vše co se mu podařilo nashromáždit. a závěrečná pasáž věnovaná Praze až po soutok s Labem, prostě paráda. Shlédnuto všech 86 dílů. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Kvalitní cyklus, za kterým je vidět opravdu spousta mravenčí práce. Škoda, že Karel Čáslavský už nic podobného nenatočí. ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší dokumentární pořad u nás. Karel Čáslavský je vzorem pro každého, kdo se o podobné věci zajímá, tudíž i mě. Jeho zapálení pro věc je úžasné a je vidět na jeho práci i tomto pořadu. Vždycky když to dávají v televizi, už za pět minut se dostaví účinky, začnu fantazírovat. Jaké by to bylo, kdyby nebyly přehrady. Jak bych mohla řeku přejít u nás, aniž bych měla mokrou hlavu a mohla se vyhřívat na obrovským kamenech. Voda by byla čistá, bez odéru rybniční vody a ...Zkrátka ten pořad má duši a kouzlo. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Naše vodstvo je krásné s přehradami i bez nich (ale na Berounce mi fakt žádnou nedělejte) a kolem něj se vždy točilo mnoho lidských i přírodních osudů. A Karel Čáslavský se jimi zabýval opravdu hodně podrobně. ()

S120 

všechny recenze uživatele

Výborná exkurze do historie obcí podél Vltavy a do života kolem této řeky vůbec. Kromě opravdu raritních hisotrických záběrů kdy je například mapován život vorařů je značná část díla věnovaná i událostem, které ovlivnily Vltavskou krajinu až později. Divák se tak může podívat i na stavbu Vltavské kaskády, Podolského nebo Žďákovského mostu, popřípadě si může připomenout legendární boj rozestavěné Slapské přehrady s povodní v roce 1954. Na novějších záběrech z okolí Týna nad Vlatvou pak je možné zahlédnout například i rozestavěnou jadernou elektrárnu v Temelíně. ()

Trucker 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý cyklus o proměnách Vltavy v čase. Zejména mě potěšily dokumentární záběry ze stavby mostů a přehrad. Jen je škoda že na horním toku se asi v pěti dílech po sobě neobjevovalo nic jiného než stále stejné závody vodáků a na úsek řeky od Prahy k Mělníku jaksi potom asi nezbyly peníze nebo prostor a tak se posledních padesát kilometrů doslova proletí ve třech dílech. ()

Reklama

Reklama