Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhody začínajícího učitele na jeho prvním působišti venkovské škole, kde se snaží uplatnit své ideály, neformální metody výuky a čerstvě získané znalosti. Mladý a roztržitý muž z města, to se svými ideály na venkově nemá jednoduché. Střet s mentalitou místních občanů, svéráznými kolegy a milostné vzplanutí, to vše stačí k tomu, aby si divák postavu učitele v podání nezapomenutelného Petra Svojtky zamiloval. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Jako celek těžko přežitelné, v některých jednotlivostech ovšem velmi vtipné, a to nečekaným dada způsobem, u kterýho jsem si nebyl jistej, jestli náhodou celej štáb nefrčel na nějakým tripu. Ale to by asi nepřipustil Josef Kemr, jenž je skvělej v úplně každý scéně a mimochodem používá hláškovací dikci jako později Schmitzer v Černých baronech. Že by čórka? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy z nostalgie k tomuto dílku se skvělým a nezapomenutelným Petrem Svojtkou o strastech učitelského řemesla v kraji, kde jeho chuť a síla musí povolit před tradicemi a pevným řádem vesnice. :-) A pan Kemr v roli nerudného socialistického nepřejícníka a donašeče. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Usměvaví lehce surrealističtí zapadlí vlastenci v socialistické košilce. Odradí miloučkého 31letého Petra Svojtku se sexy postavou (mladý učitel idealista) neméně milý 55letý Josef Kemr (starý učitel prevít) od touhy učit jinak a lépe? Snad vám to mohu prozradit. Neodradí. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je velice pěkná, druhá půlka již stojí za pěkný kulový (horší ideologistický průnik do filmu jsem nezažil). Námět velice zajímavý, o tom jak mladičký učitel po vyučení nastupuje do školy v malé vesničce, aby zde zakusil hořkost učitelského umu. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Mladý učitel Petr, ještě než vůbec dojde na své pracoviště, vypadne z lodi, srazí se s bejkem a balí vesničanku. Po příchodu do školy trpí v prázdné třídě samomluvou a pak leze do sborovny po římse... A tenhleten blb jako jednu z prvních vět na rande (kam mmch. přijde v pantoflích) řekne holce "Ty jsi cáklá!". Po tom všem, co předvedl v úvodních 11ti minutách a ještě před začátkem školního roku... Je to dada, obrovsky dada, ale je fakt, že pár vtipných momentů to má. Ale jen pár. ()

Peß 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná je závěrečná scéna, kdy děti vbíhají bez rozhlédnutí a s úsměvem na tváři do kolejiště :-) Ale teď vážně: Kufr plný nadějí je sympatická inscenace plná výborných hereckých výkonů, má celkem slušný nenáročný příběh, ale bohužel se na ní podepsala doba, kdy byla natočena (dítě vzpružené pohledem na rudou fangli). Dohromady je to pro mě za 60%. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Vezmu-li v potaz, že jde o film televizní (k tomu z roku 1977) a že se jeho příběh vlastně z poloviny točí kolem dětských motivů, odpustím mu jeho jednoduchost a lehkou naivitu...a připočtu-li k tomu fakt, že se točil v dědině (a jedna scéna i na pozemku), kde od mala bydlím a žiji, a skutečnost, že pan Kemr zde předvádí, jaký je výtečný herec i v situaci, kdy má hrát typickou mrchu, vychází mi celkem solidní hodnocení... ()

Evis 

všechny recenze uživatele

Scénář slabý a Petra Svojtku jsem nikdy moc nemusela. Ovšem za pihovaté děvčátko v první lavici dávám * navíc, obzvlášť, když je to již přes 25 let jedna z mých nejlepších přítelkyň :-) Sylvi, vůbec ses nezměnila! :-) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Vy jste hrdina?!.. Ne, já jsem učitel... - " Nějak bylo nějak bude, to platilo za France Josefa a platí to i za socialismu!" ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Film točený jako propagace proti kouření?? Né, to byl jen vtip. Dobří herci, krásná hudba, agitačka, budiž hodnocen kladně. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nejvíc z celého filmu mi utkvěla hospodská rozprava o setkání s kombajnem. A nejvíc taky pobavila. Kufr plný nadějí je vcelku pohodová televizní záležitost. Kateřina Macháčková je ještě švarná děvucha a vesnice působí relativně kouzelně. Petr Svojtka má plno učitelských ideálů a chtěl by to dělat jinak. Otázkou je, jak mu to vydrželo. Ve třetí třídě se s dětmi ještě pracovat dalo, zajímalo by mě, jak by to dělal s těmi dnešními nevychovanými parchanty, za nimiž stojí rodiče a kasají se v lepším případě ústně, v horším šrajtoflí nebo postavením. Každopádně souhlasím s tím, že praktikovat školu způsobem, jakým se to dělá u nás, nemá budoucnost. Doba jde holt dopředu. A vzhledem k mnoha okolnostem je dnes škola skoro na obtíž, mnoho lidí se obejde bez vzdělání, což je sice šokující a děsivé, ale je to fakt. Když člověk překoná snahu tvůrců vylepšit vesnici než jaké to na venkově skutečně bylo, lze si tenhle film užít. Sám Petr Kostka říká: "Máme už skoro všechno a lidi pořád odcházejí, už není co vymyslet, tak co třeba bazén?" Tehdejší vesnice ale nebyly tak moderní, jak nám tvůrci předkládají. ()

baxz 

všechny recenze uživatele

Lepší televizní komedie z produkce ČST Brno, se zajímavou kamerou, spoustou vtipných pojint a vyústění děje, které pomáhá i na brněnské poměry až netradičně bohaté zastoupení předních populárních herců, ale na druhou stranu jí zbytečně sráží necitelná ideologická angažovanost. Nad velkou řadou výborných hereckých výkonů vyčnívají ty Petra Svojtky, Josefa Kemra a dvojce malých kuřáků. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Krásný film, který nám popisuje, jak by mohla být škola zábavná, kdyby náš systém nechrlil jen bandu nadrcených sucharů s papírem, avšak bez opravdové schopnosti něco naučit (v podání výborného pana Kemra), ale kdyby dal možnost především těm, kteří by to dělali srdcem, a tedy lépe, jako např. pan Svojtka. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu žádný zázrak nebyl. V detailech byly scény tzv. na čekačce, snad jakoby se nejprve pro herce připravovala ta správná grimasa v obličeji a kamera zatím jela a jela a...a bylo to tedy setsakra rušivé a otravné. Naopak děcka, ta tu jsou na tu bídu poměrně přirozená a samotný rozvláčně pojatý příběh (i když obsahově celkem o ničem) zas úplně na přesdržku nebyl. Jen to sedmdesátkové Brno, to znát je...to še halt nedá nic dělat. Svojtka mi asi nejvíc seděl ve svých cholerických rolích v Inženýrských a Okrese na...tady jsem mu to ňák nežral. Hodnotím pod průměrem. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Já musím dát jednu za tu naivitu a druhou za ten vtip na Kemra.. "To seš vychovatel?..." To jsem upřímně vyprsknul smíchy.. škoda, že jen jednou... ()

Reklama

Reklama