Reklama

Reklama

Touha, opatrnost

Trailer 1

Obsahy(1)

Film se obrací do historie východní Asie a obsahuje akční sekvence, romantiku i erotiku. Odehrává se v Šanghaji během druhé světové války. Odbojová skupina naplánuje vraždu tamějšího bosse, japonského kolaboranta Yee, kterou má provést mladičká Wang Jiazhi. Jakmile se ale celý podnik rozjede, uskutečnit vraždu není tak snadné. Yee i Wang upadají do tajuplného vztahu, kde jeden nemůže mít druhého a přesto bez sebe nemohou být… V hlavních rolích se představí asijská superhvězda Tony Leung (Stvořeni pro lásku, Hard Boiled, Volavka ad.) a mladá čínská herečka a režisérka Tang Wei. Postavu manželky pana Yee ztvárnila čínská herečka a režisérka Joan Chen, kterou diváci znají z množství západních produkcí (např. Poslední císař). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pri odchode z kina som mal nutkanie ohodnotiť túto novinku Anga Leeho slovami „s citom natočený film bez citu“. Lust, Caution ale nie je film bez citu. Je naopak citovo príliš vyspelý na to, aby dával city najavo. Nevzbudí vo vás štipku dojatia alebo súcitu, neprejaví sympatie k postavám, a ich príbeh vyrozpráva úmyselne odosobnene. Odosobnene, ale s filmárskou gráciou možno najperfekcionistickejšieho režiséra súčasnosti. Si krutý génius, Ang Lee! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Během druhé světové války se pár bohatých čínských paniček sejde v Šanghaji, aby si zahrály Mahjong a do toho předpokládají, že u rýžového nehaj spokojeně tu válku prochlastaj a nic se jim v tom domě radosti a štěstí nestane. Jenže ejhle, sem tam je někdo zprzní, pak je někdo do něčeho namočí a hned je o problémy zaděláno. Ang Lee je super režisér. Taky to byl asi největší důvod, proč jsem se do tohoto filmu pustil. Nečekal jsem ale tak strašně nezajímavý příběh. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, plytké, nudné, nezajímavé... Nechci pokračovat. Po dlouhé době jsem se odhodlal ke svému neoblíbenému režisérovi, ale oblíbenému herci (Tony Leung) a litoval jsem. Více jak dvě a půl hodiny ztraceného času, který mi nevynahradili ani dvě tři sexuální scény, v kterých bylo vidět o decimetr více než obvykle. Režisér, který opět nedokázal prostříhat film, jak by bylo potřeba a jestli někdo po tomto filmu touží, měl by být opatrný, aby neusnul a nelitoval jako já... Dvakrát měřte, jen jednou se podíváte...a třeba si na mě pak vzpomenete. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film samotny dava velmi padnu, i ked na mna trochu zdlhavu odpoved nielen na to, preco ma nazov aky ma, ale hlavne preco je v nazve "lust" pred "caution". Historicky okazale, vasnou naplnene az po okraj. Zdaleka nie najlepsi Angov pocin, ovsem silnejsi nez americke Brokeback Mountain(i ked tazko okrem subjektivnych pocitov porovnatelne). [Festival preview] ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pro jednou přesně vystihující název. Čekal jsem více špionských intrik, ale film klade více důraz na vztah hlavní dvojice. Překvapila mě intenzivní erotika, takhle hodně se totiž nešukalo snad ani v Nymfomance. Nejvíc se mi ovšem líbila Wei Tang a skvěle udělané prostředí válečného Hongkongu a Šanghaje. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl takhle mistrný film, který by se dokázal člověku rozležet v hlavě a donutit ho zvednout hodnocení na plný počet. Někde mezi Koridou lásky a Stvořeni pro lásku (sexuální explicitnost vs. askeze), někde mezi Jin-ši nan nu a Hulkem (postavy uzavřené ve světě tradic, v kterém se snaži najít řád, racionální otcovská figura nechybí), je tenhle žánrově podvratný film, který jako kdyby ho měl na starost krysák Remmy - známou věc podává jako delikatesu a já mu to s chutí zblajznu a padnu z toho na zadek. Více viz můj blog: http://hobituvblog.blogspot.com/2008/01/touha-opatrnost-korida-lsky-stvoen-pro.html . ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Až budeš stát tváří v tvář člověku, který zrazuje vlastní lid, půjde ti zabíjení lehce..... ČÍNA NESMÍ PADNOUT! A tak je třeba v rámci odboje přinést oběti. Souhlas. Ale proč se musím obětovat i já? Proč se dívám na tak obrovsky ze široka vyprávěný příběh odbojové skupiny, která během několika let šla vstříc splnění JEDNOHO úkolu? Asi kvůli mladé Wang. Určitě ne kvůli oddanosti straně, vůdci a zemi. A zatímco Wang a Yee šukají jako veverky, mě začíná bejt jasný víc než ohroženýmu ministrovi, že tohle žádnej zázrak nebude. Těším se aspoň na dramatickej závěr a ejhle! Za 2 minuty hotovo! Tady pokřik HOLKA DĚKUJEM! asi nezazní…. Zlatej Protektor! Tady ve mě emoce budí jen ta strašná délka! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zjistím, proč mladá paní nemůže bejt panna. 2.) Rád sleduji ženy jak hrají Madžong. 3.) Chystám založit odbojovou skupinu a přemýšlím, jaký bude můj popis práce. 4.) Jsem milovník dlouhých filmů (je jedno co se tam děje, hlavní je délka!)(filmu!). 5.) Chci se přesvědčit, že padouchem nemůže bejt každej. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zabil mi ženu a obe deti, ale stále som s ním schopný jesť pri jednom stole. Špión sa musí vedieť ovládať.“ Aj keď rozumiem filmovej reči Anga Lee a mám ju celkom rád, tohto filmu som sa pre jeho politický podtext dosť bál a nakoniec som si ho pozrel predovšetkým kvôli údajne kontroverzným sexuálnym scénam. Plus preto, že mám rád Milenca s Jane March (oba filmy líčia vzťah skúseného váženého podnikateľa s mladučkou dievčinou v úchvatnom, no politicky nepokojnom, ázijskom prostredí). Je pravda, že po prvej hodine a pol (film má dve a pol hodiny) sa odohrajú dve silné erotické pasáže, ktoré hraničia s pornom. To bolo ale pravdupovediac jediné, čo ma „naozaj“ zaujalo. Inak „len“ perfektná dobová atmosféra, pôsobivá výprava, silné herecké výkony. Všetko ale len tak akosi čudne šumelo mimo mňa. Možno ak by to bolo kratšie... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ang Lee nevytvořil kontroverzní snímek o ožehavých tématech, nýbrž komplexní dílo, které funguje současně jako poutavé drama a nenápadná mnohovrstevná studie o síle iluze, kterou si člověk sám vytváří, neboť věci nevnímá, nýbrž do nich projektuje své představy. Zatímco u Zkrocené hory byl mediální humbuk kolem filmu nesmyslný, zde paradoxně dokazuje sílu filmu a nadčasovou aktuálnost jeho tématu. - Více v recenzi na Rejže.cz ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně dlouho jsem dumala nad tímhle počinem a svými pocity. Na jednu stranu mě zcela vtáhnul do děje vztah dvou lidí, kde každý z nich bojoval na protichůdných politických stranách, takže ano, opatrnost byla namístě a na druhé straně parta, která všechno organizovala, ale působila na mě trochu mdle vzhledem k okolnostem. Možná trochu víc akčnosti a kratší stopáž by to zachránila. Tím nechci říct, že by to bylo špatné, rozhodně ne, ale řešit pouze jen to, kde jsou nohy, ruce a hlava při velmi otevřených scénách, to také nevytrhly. Ang Lee mohl využít daleko víc potenciálu, který se v Touze a opatrnosti vyloženě nabízel. Slabší čtyřka, škoda. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ono to bylo poměrně dlouhé a rozvleklé, trochu prostříhat by neškodilo (o sexuálních scénách nemluvím, ty nechat), ale bylo to tak zajímavé téma, ten strašlivý rozpor mezi odpovědností k vlasti a mezi city, že jsem o tom filmu přemýšlela ještě tři dny a to si myslím zaslouží 4*. Ještě pořád myslím na to, co byl Yee vlastně za člověka a co k němu ta nešťastná a velmi statečná dívka cítila a proč nakonec udělala to, co udělala. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Dějové zvraty z celého Touha, opatrnost Verhoevenovi v Černé knize vystačily stěží na dvacet minut, ale místo Paulova relativizování si tady člověk užije Angovy vášnivé drobnokresby a poctivé klasické filmařiny. Nadšený nejsem, spokojený rozhodně ano. FILMASIA 2007 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale ani mě nijak zvlášť nezaujal – ani sexuálními scénami. Jediné, co mi přišlo opravdu zajímavé, byla interakce mezi Wang a Yeem, jen čistě mezi nimi, bez ostatních. Zbytek tak klidně nemusel být; pro mě byl navíc = film má přehnanou stopáž. Nenechalo to ve mně hlubší dojem, prostě jsem to viděla, nijak zvlášť mě to neoslovilo, a to přitom mám takové příběhy moc ráda. Řekla bych, že na tom má svůj podíl i dabing, většinou pro němu nic nemám, ale tady se mi zdál silně nehodící se. Možná kdybych to viděla v originálu, dala bych o hvězdičku víc. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená historická dráma od Anga Leeho. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch japonskej okupácie Číny. Mladé dievča si po nástupe do školy nachádza nových priateľov, zapojí sa do ich divadelnej hry, v ktorej svojim výkonom všetkých zaujme, no aj ju očaria nielen patriotistické myšlienky, ale aj zanietenosť pre vec jej nového známeho. Keďže túžia aspoň čiastočne prispieť boju proti okupácii, rozhodnú sa pre nebezpečný krok, odstrániť vplyvného muža, kolaboranta s Japoncami. A tak sa ho mladé dievča vďaka svojim hereckým schopnostiam pokúša zviesť, no úloha trvá dlho a preto medzi nimi vzniká skutočné puto. Spracovanie sa mi páči, dej je rozdelený na dve hlavné fázy, v Hong Kongu a druhá o dva roky neskôr v Šanghaji, pričom zatiaľ čo v prvej ešte cítiť tú mladosť a neskúsenosť, druhá mi už prišla taký vyspelejšia, ale obe so rovnako kvalitné, len trochu iné. Výrazne nadpriemerná dĺžka mi tu ani trochu neprekáža, síce o nejakej dynamike sa tu moc hovoriť nedá, ale nenašiel som tu žiadne zbytočnosti, stále sa deje len to hlavné. Pochváliť musím skvelo podaný vzťah medzi mladou ženou a vplyvným kolaborantom, celá tá tématika odboja, vďaka ktorej neustále cítiť také jemné napätie a pocit nebezpečenstva, k tomu perfektná dobová atmosféra, ani ma moc nenapadá, čo by sa tu dalo vytknúť, veľmi kvalitná práca a bavilo ma to od začiatku až do konca. Aj keď práve ten koniec by som si asi prial trochu iný, no to je len osobný pocit. Inak o nejakú akciu tu vôbec nejde, nájdu sa tu prakticky jedna, dve maličkosti, ktoré ani nestoja za pozornosť, ale prekvapením sú erotické scény, ktoré sú až mimoriadne odvážne, v bežných žánroch sa niečo takéto vidí len veľmi zriedka. Ale zase to nepôsobí samoúčelne, skôr to posilňuje ten náboj medzi hlavnou dvojicou. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Tony Leung Chiu Wai to zahral skvelo, k tomu výborná Wei Tang, ktorá za ním moc nezaostáva a pár veľmi dobrých výrazných vedľajších postáv, hlavne Joan Chen alebo postava mladíka. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, vizuálna stránka, atmosféra, práca s postavami, Ang Lee to po všetkých stránkach zvládol skutočne perfektne. Takže som veľmi spokojný, kvalitný scenár, réžia aj obsadenie, v rámci svojej kategórie to už ani nemohlo byť lepšie. 79% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky natočená retro (ne)romance, které by neškodilo trochu prostříhat, ale přesto mi nepřišlo nic zbytečné a nelituju ani jedné minuty strávané s tímto filmem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Silná směs mnoha prvků, národností i obyčejů. Máme tu jako základ Šanghaj v roce 1942, ale nechybí ani jiné lokace a časově to celé také není limitované jediným rokem, což je dobře. A vzhledem k tomu, že tento korpus koprodukují čtyři země a jako exotický bonus je tu navíc ve vedlejší roli oblíbený indický herec Anupam Kher, je skutečně co vstřebávat. Včetně soundtracku, který nešetřil dobovkou Marlene Dietrich. Výprava, kostýmy a samotné hraní mahjongu jsou určitě pastvou pro oči... S čím mám ale zásadní problém, je zobrazení sexuality a politické divadlo. ()

Související novinky

Trierova sága o souložení

Trierova sága o souložení

29.08.2012

Ve Švédsku právě padla první klapka nového ero-eposu Larse von Triera s výmluvným názvem Nymphomaniac. Filmu přinesl mediální pozornost především Shia LaBeouf, který tvrdil, že si před kamerou… (více)

Seminář tchajwanských filmů (11.-13.3.2011)

Seminář tchajwanských filmů (11.-13.3.2011)

05.03.2011

Filmový klub ve Veselí nad Moravou ve spolupráci s Tchajpejskou ekonomickou a kulturní kanceláří v Praze pořádá ve dnech 11.-13.3. Seminář tchajwanských filmů. Program nabídne pouze jeden film,… (více)

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Natočil Kevin Smith opravdu porno?

Natočil Kevin Smith opravdu porno?

28.07.2008

Ale no tak, jednou za čas si můžeme dovolit bulvární titulek i tady u nás, ne? ;-) Obsah zprávy je mnohem prozaičtější. Kevin Smith má problémy s MPAA. Ano, už zase. Organizace, která rozhoduje o tom… (více)

Reklama

Reklama