Reklama

Reklama

Touha, opatrnost

Trailer 2

Obsahy(1)

Film se obrací do historie východní Asie a obsahuje akční sekvence, romantiku i erotiku. Odehrává se v Šanghaji během druhé světové války. Odbojová skupina naplánuje vraždu tamějšího bosse, japonského kolaboranta Yee, kterou má provést mladičká Wang Jiazhi. Jakmile se ale celý podnik rozjede, uskutečnit vraždu není tak snadné. Yee i Wang upadají do tajuplného vztahu, kde jeden nemůže mít druhého a přesto bez sebe nemohou být… V hlavních rolích se představí asijská superhvězda Tony Leung (Stvořeni pro lásku, Hard Boiled, Volavka ad.) a mladá čínská herečka a režisérka Tang Wei. Postavu manželky pana Yee ztvárnila čínská herečka a režisérka Joan Chen, kterou diváci znají z množství západních produkcí (např. Poslední císař). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jak je někdy téměř nulová hranice mezi láskou a nenávistí. Silný film, i když se přiznám, že jsem se místy ztrácela v postavách, ale hlavně vadila moje neznalost vztahů Čína - Japonsko- Honkong za 2. světové války, tak mě tím asi dost uniklo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A. Lee sa pokúsil natočiť niečo podobné ako P. Verhoeven s jeho výborným filmom Čierna kniha. Lee to skúsil , ale Čiernej knihe sa navyrovnal ani náhodou, ale možno to tak vnímam iba ja , pretože Verhoevenov film považujem za dokonalé dielo. Film má dobrú atmosféru, dobrých hercov a na filme je vidieť , že k dispozícii bol aj slušný rozpočet. Jedným z hlavných problémov je rozvláčnosť, zbytočne naťahované posteľné scény a najviac mi chýbalo to, čo má Čierna kniha na rozdávanie, čiže napätie a akcia. Tým nechcem povedať, že film nie je napínavý, ale vzhľadom na to v akej pozícii sa hlavná hrdinka nachádza , tak A. Lee mohol v tomto smer pritlačiť viac. 80%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Poslední film Ang Leeho je o lásce, zradě, nenávisti, touze a v poslední řadě i opatrnosti, jak ukazuje už samotný název filmu. Asijská tvorba mi není nejbližší, moc filmů jsem neviděl, ale její úroveň bych přirovnal k evropské scéně, která je kvalitní, jen valná většina z nás dává přednost továrně na sny. Důvod je i ten, že neumím čínsky ani slovo, a jsem odkázán pouze na titulky. Kdyby Se, jie točil samotný Hollywood (on samozřejmě Lee má zkušenosti), dopadlo by to určitě jinak, bylo to velkolepé (bráno jako velkofilm), vznášelo by se to nad zemí, situace by byla jinak vykreslená, zajímavěji a osekaná o spoustu detailů. Přesto, ani tohle se neobejde bet výtek. Pomalé tempo neodsuzuji, ale v první hodince se vůbec nic neděje, akce žádná, erotická scéna trvající tři sekundy a spousta nejasností. Ta druhá už nabírá rychlost a po cca dvaceti minutách frčí a nabízí úplně všechno, co se od něj čeká. Z pomalu plynoucí dramatické romance přichází na řadu tvrdý thriller o smíšených pocitech hlavní hrdinky, která se pomalu ale jistě začíná ztrácet i sama v sobě. Určitě to není špionážní retro, i když se o to všichni snaží, éterická hudba mi připomínala melodie z Bonda, jinak se to neslo v čínském stylu a zpěv samotné hlavní aktérky byl příjemným zpestřením. Ang Lee prostě umí. S hodnocením si nejsem úplně jistý, ze začátku mezi dvojka až třema, ke konci čtyři až pět. Hodně dobré tři, nakonec. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Zrcadla... Stáváme se těmi, které hrajeme v našich rolích. V rolích, které zase reflektují naši skutečnou podstatu - zbabělost, odvaha, dominance, sumbisivita, podléhání, odolávání, měkkost a sentiment proti pragmatické krutosti. Vlastnosti, kterými zabíjíme své blízké ale i (části) sebe sama. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Není lásky bez nenávisti a koho nenávidíme, pro toho máme místo v srdci i pro lásku. Chladně vyprávěný příběh o této dvojakosti, aniž si přitom vypravěči zadají tím, že by dali najevo své vlastní sympatie, názor, odsudek. Impozantní výprava, skvělí herci a při vší smělosti vkus v erotických scénách. Prostě jedna radost. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nádherná záležitost. Jiskření mezi Tang Wei a Tonym Leungem je neuvěřitelné. Zážitek a za čas si to pustím potřetí.____Po třetím zhlédnutí není pochyb o tom, že Touha, opatrnost je nejlepším filmem Anga Leeho. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Za armadu nevidoucich, vrcholne hypokratickych ctitelu vychodoasijske kinematofrafie : ANO! Jsem nadsen, kdyz pro nic jineho tak pro uzasne herecke vykony Wei Tang a Tonyho Leunga. Zaver filmu jaky se jen tak nevidi. Takhle tezko mi v kine uz dlouho nebylo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Bezdůvodně (pře)dlouhý a rozvleklý mix válečného, špionážního a romantického dramatu. Na Anga Lee překvapivě nevýrazný film, který do silného nadprůměru nevytáhne ani výtečný ústřední pár a jejich odvážné sexuální scény. Verhoevenova Černá kniha, která je z podobného ranku, je mnohem zábavnější i emocionálně působivější. Tady se toho za 160 minut stopáže mnoho zajímavého nestane. 60 % ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, který nepostrádá reálné zobrazení citů, čemuž přikládám zásadní důležitost. Pochvalu však ode mě získává i vynikající režie a herecké výkony - ať už herecký výkon veterána Tonyho Leunga nebo mladé vycházející hvězdy Wei Tang. Navíc filmu na kouzlu přidává i Desplatova hudba v čele s ústředním tématem Wong Chia Chi’s Theme. Abych to shrnula, bez dalších pochyb bych film „Touha, opatrnost“ označila za nejlepší film, jaký jsem měla možnost v roce 2008 vidět. ~(5,0)~ ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jsou hry, které opouštějí pouze poražení, kterých i zdánlivý vítěz se nikdy nedozví pravdu a po zbytek života zůstane sám se svými pochybnostmi, ochromen nezodpovězenou otázkou, zda byl po celou dobu pouze obelháván nebo zda alespoň na okamžik skutečně žil. Touha, opatnost, přetvářka. Vše je zde podvratné, ale do sebe dokonale zapadající, výborná herecká dvojice, suverénní režie a dech bereroucí mizanscéna. Už dlouho, opravdu hodně dlouho se mi nestalo, abych filmu místo zdejších maximálních možných 5 hvězdiček chtěla dát 10. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ať už se Ang Lee vrhne do jakéhokoli žánru, výsledek stojí za to. Tohle je sice občas až zbytečně rozvláčné, ale jinak po všech stránkách parádní zážitek. Tony Leung Chiu Wai je tradičně perfektní, debutantka Wei Tang v hlavní roli působí jako zjevení. Špionážní retro drama se slušnou porcí sexuální atletiky jednoznačně doporučuji (90%). ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane obrovské množstvo potláčaného napätia, strachu a vášne vyúsťujú v skutočne veľmi explicitných sexuálnych scénach, na tej druhej však charaktery postáv, ako aj náladu doby spoznávame len v náznakoch. Celý film je pomalý, no nenudný, napínavý, no "neinfarktový", a hlavne rovnako tajomný ako jeho hlavné postavy. Intenzívnych 9 / 10. P.S.: Tony Leung aj debutujúca (!) Wei Tang podali odrovnávajúco geniálne výkony. P.P.S.: Na druhé pozretie ešte OVEĽA intenzívnejší zážitok a už za jednoznačných 10 / 10. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po kontroverzní "Zkrocené hoře" se Ang Lee vydal do rodné Číny aby natočil milostný příběh v kulisách druhé sv. války. I tentokrát netočí klasickým způsobem a cenzory vyděsil nebývale otevřenými sexuálními scénami. Příběh jako takový není příliš objevný a nebýt výborných herců a již zmíněné erotiky neměl by film co nabídnout. Je až zbytečně dlouhý a prakticky nic zajímavého se zde neděje. Zajímavější pohled na válku a kolaboranty měl Paul Verhoven se svou "Černou knihou" na kterou jsem si při sledování tohoto filmu nejednou vzpoměl. Bohužel zde se jen mluví a jakákoliv akce či napětí je tabu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Možná by na film stačilo poslat kohokoli vnímavějšího naslepo, a nechat na něj působit filigránsky jemnou hru pohledů a slůvek, která se v druhé půli zlomí do příběhu nebezpečně zbujelé vášně. Rozhodnutí popsat onen zlom jako princip celého vyprávění znamená sice zbavit diváka možnosti být překvapen, ale připraví ho na něco jiného, než napovídají upoutávky. Touha, opatrnost rozhodně není konvenčně uhlazený retrosnímek. Podobně jako Černá kniha Paula Verhoevena je o válečné okupaci a ženské špiónce z odbojového hnutí, která má dostat vysoce postaveného muže. V Číně 40. let jím není německý důstojník, ale vysoce postavený šanghajský úředník kolaborující s japonskými okupanty. V Touze, opatrnosti nenajdeme nadsázku a jízlivost jako v Černé knize; nemilosrdné dějiny se tu neprojevují ani tak přes akci kupící více i méně uvěřitelné zápletky. Vše se projevuje spíš přes pocity hlavní hrdinky a patří k režijnímu mistrovství Anga Lee, že ona hnutí duše umí zprostředkovat obrazem. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Extrémně zraňující film. Emoce do morku kostí. Brilantní (pedantní) v důslednosti. Vizuálně luxusní. Ve finále logický. Ono to trvalo dvě a půl hodiny? ■ P.S. Pro Zízu, která viděla s dabingem a možná proto dala o hvězdičku méně: Viděl jsem v původním znění (mandarínská čínština). Pouze mě po nákupu vyděsil obal DVD, který uváděl jako jediné dva jazyky češtinu a angličtinu. V tu chvíli jsem si pomyslel, že se asi zbláznili, ale naštěstí šlo jen o překlep. ■ P.P.S. Pro lidi, co v souvislosti s "Touhou, opatrností" komunikují primárně o sexuálních scénách. Ano, neříkám, že se mi nelíbily (jsou součást výše zmíněné "luxusní" složky filmu). Nicméně jsem víc, než záběry na nahá těla, ocenil emoce, zobrazené bezprostředně potom. A ještě jednu poznámku k představitelce titulní role: Asijským ženám všeobecně oblečení evropského stylu příliš nesedí. Jí to však v klobouku a kabátě neuvěřitelně sekne! ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Silný potenciál - zajímavý příběh zabitý některými nudnými a jinými nechtěně komickými pasážemi (sexuální zaučování, Leung naskakující do auta). V každém případě Tony Leung Chiu Wai podává mistrovský výkon. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Bylo opravdu potřeba pro tak jednoduchý a citový příběh té monumentální výpravy a obrovské stopáže? Hodně podivný film. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Romantické drama tu silně zastiňuje špionážně thrillerovou zápletku, která je chvílemi sice trochu vypjatá, ale ne tak jako vztah mezi kolaborantským šéfem policie panem I a mladou studentou Wang Ťian-č vydávající se za bohatou manželku obchodníka paní Maj. Pan I je role, kterou asi mohl zahrát jedině Tony Leung Chiu Wai, protože má přesně ten hlas i výraz, co tahle role potřebuje a Tang Wei se zase pěkně hodí na velmi mladou studentku, která ale dokáže silně improvizovat, aby se dostala do role paní Maj, do které se ale vžije úplně. Některé scény a záběry s panem I připomínají Tonyho Stvořeni pro lásku a 2046, ale tu se to dostává až k erotickým scénám možná trošku odvážnějším i než u celoerotických filmů. Erotické scény jsou ale jen takovým odlehčením v tom opravdovém napětí zvláštního vztahu mezi panem I a paní Maj, které je vidět hlavně ve scénách v klenotnictví, v pracovně pana I a v japonském podniku, kde paní Maj zazpívá. Strach obou dvou a nejistota v tom co vlastně chtějí a čekají a závěr filmu působí velmi silně a dáme tomu pětku i když je to možná trošku pomalejší a ze začátku to ani nevypadá na úplnou pecku. :) ()

Související novinky

Trierova sága o souložení

Trierova sága o souložení

29.08.2012

Ve Švédsku právě padla první klapka nového ero-eposu Larse von Triera s výmluvným názvem Nymphomaniac. Filmu přinesl mediální pozornost především Shia LaBeouf, který tvrdil, že si před kamerou… (více)

Seminář tchajwanských filmů (11.-13.3.2011)

Seminář tchajwanských filmů (11.-13.3.2011)

05.03.2011

Filmový klub ve Veselí nad Moravou ve spolupráci s Tchajpejskou ekonomickou a kulturní kanceláří v Praze pořádá ve dnech 11.-13.3. Seminář tchajwanských filmů. Program nabídne pouze jeden film,… (více)

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Natočil Kevin Smith opravdu porno?

Natočil Kevin Smith opravdu porno?

28.07.2008

Ale no tak, jednou za čas si můžeme dovolit bulvární titulek i tady u nás, ne? ;-) Obsah zprávy je mnohem prozaičtější. Kevin Smith má problémy s MPAA. Ano, už zase. Organizace, která rozhoduje o tom… (více)

Reklama

Reklama