Reklama

Reklama

Touha, opatrnost

Trailer 1

Obsahy(1)

Film se obrací do historie východní Asie a obsahuje akční sekvence, romantiku i erotiku. Odehrává se v Šanghaji během druhé světové války. Odbojová skupina naplánuje vraždu tamějšího bosse, japonského kolaboranta Yee, kterou má provést mladičká Wang Jiazhi. Jakmile se ale celý podnik rozjede, uskutečnit vraždu není tak snadné. Yee i Wang upadají do tajuplného vztahu, kde jeden nemůže mít druhého a přesto bez sebe nemohou být… V hlavních rolích se představí asijská superhvězda Tony Leung (Stvořeni pro lásku, Hard Boiled, Volavka ad.) a mladá čínská herečka a režisérka Tang Wei. Postavu manželky pana Yee ztvárnila čínská herečka a režisérka Joan Chen, kterou diváci znají z množství západních produkcí (např. Poslední císař). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

salalala 

všechny recenze uživatele

Jak už je tu mnohokrát psáno, formálně je to naprosto vytříbený dílo. Režie je skvělá a je vidět, že Ang Lee je zručnej a ví, co a kam postavit. Herecký výkony jsou taky parádní a chemie mezi oběma představiteli funguje. Líbilo se mi celkový krásný prostředí Šanghaje a ta atmosféra válečných let. I hudba byla moc krásná a povedená. Problém pro mě zkrátka byla jakási bezdějovost a přílišná délka. Rozjezd je hroooozně pomalej a než se začne něco dít, skoro hodina je pryč. Pak to chvilku získá spád a znova se vrátí k pomalosti. Škoda. Při tom scéna, kdy studenti zabijou nepřítelova řidiče, je dost silná. Zmíněné erotické scény mi nevadily, ale přišly mi zbytečně explicitní a možná i samoúčelný a asi rádoby šokující. Fakt by ten film potřeboval pokrátit o takovou půl hodinu, prostříhat erotický scény a dal bych čtyři. Takhle dávám silnější tři. 60% ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Že je to plytké, chladné a nudné? Možná to tak někdo vidí, na druhou stranu, někdy dokáže podstatu věci vystihnout jen ten nejjemnější náznak, protože pod tíhou doslovnosti by se sesypala jako domeček z karet. Ang Lee pojednává nejen o době, o které se ve školách nesmí učit, ale i o velmi zvláštním vztahu dvou hlavních postav, hraničícího mezi nenávistí a posedlostí, s neskutečnou obratností. Není divu, že si Wei Tang vysloužila místo na černé listině, spíš mě překvapuje, že tam nehodili celý štáb. Brilantní Tony Leung, odzbrojující Wei Tang a jako vždy geniální Ang Lee... ostatně, nikdo jiný by podobné téma tak mistrnně zvládnout ani nemohl! ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Niekto tu písal, že je to chladné dielo.A áno je to tak.Emócie tak s človeka po tomto filme "nesršia" ale za to majstrovsky natočené zo super hrajúcimi hercami.A čo je hlavné je to viac než uveriteľné dielo.Nebol by som prekvapený ak by sa toto skutočne aj stalo tak vierohodne to je natočené(a to je na tomto filme pekné). ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděla už před nějakou dobou a dlouho jsem nevěděla, jak jej hodnotit, pravdou je, že čím větší časový odstup od filmu je, tím více a kvalitněji v hlavě uzraje do pěti hvězd. Je to prostě mistrovské dílo, které mě zkrátka dostalo a není snad dne, kdy bych si na film nevzpoměla, no, u moc filmů se mi to nestalo, takže není důvod nedat pět hvězd. Příběh sám o sobě je natolik originální, že stojí ze vidění, i kdyby se vám ten zbytek filmu nelíbil, jedná se o dost opomíjenou dobu, nebo snad lépe řečeno místo na zemi v dané době. Důvod, proč jsem váhala, jak hodnotit film, je ten, že jsem si nebyla, jista, zda-li jsem cítila to, co jsem dle režiséra cítit měla. Každopádně, jestli ta rozporuplnost rozumu a emocí byla u diváka zamýšlená, pak nezbývá než tleskat, mě to totiž emocionálně smetlo, zatímco rozum zuřil. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Šanghaj, Čína, Asie, to znamená plnej film šikmookejch. Ani by mi to nevadilo, ale od té doby, co se tam objevila ta druhá ženská z té odbojové buňky, tak jsem si začal říkat, že nemá oční víčka, ale jenom kůži z čela přetaženou přes oči. A to mě trochu nakazilo tím, že si mám dávat pozor, jestli se mi to bude libit nebo ne. Sledoval jsem to a musim řict, že dobová atmoška je skvělá, exteriéry i interiéry, rekvizity, hadry atd. Erotické scény byly hodně odvážné a natočené mistrovsky. Dějově si taky nemůžu moc stěžovat - pan Yee se chová jako gentleman, dokud je v okruhu více lidí. Ale jak jsou o samotě, je z něho zvíře a pěkná svině. A su rád, že tomu dostál i ten konec (koneckonců, kdo by se v jeho situaci nezachoval stejně, že) - akorát jsem Wang moc neuvěřil, že by ho fakt varovala, potom co si prožila. No, ale dějově řekněme, že ok. Horší je to s hereckejma výkonama - je to ale asi tím, že v Asii se prostě hraje jinak. Možná to ani nehrajou a prostě se v Asii lidi chovaj jinak. Další velkej problém jsem měl se jménama - kdo si má pamatovat, kterej z nich je Ming, Wang, Wong, Čeng, zasranej Jackie Chan... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Cesta k jeho dopadení vede přes mé tělo, ale…srdce odbočilo. Červené lucerničky, vůně jasmínu, ve vzduchu parfém strachu, lože v ohni, intimita silou Kámasútry hoří, do milování tisíce a jedné noci se noří. Ožehavé, bolestné, drsné, vášnivé, plazivé erotické scény nejsou jen kořením, zpestřením, sexuálním výkřikem. Jsou stavebním kamenem, hlavní tepnou nelítostného utajení, perfekcionistickým maskováním, přetvářkou, manipulací milování. Jsou vykachličkovaným piedestalem opatrnosti citů i toužebným geniem loci příliš tě(le)sné "vztahové" magie. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem se ze začátku místy ztrácel, protože děj skáče mezi časovýma rovinama, není lehký se orientovat v postavách, a zdálo se mi, že se film vleče. To ale s přehledem vyrovnají jiný kvality v čele s hereckýma výkonama hlavních představitelů. Ty se mi i dva měsíce od zhlédnutí pořád občas vybaví a spolu s nima i vzpomínky na podmanivou hudbou podkreslený intenzivní scény (nemyslím ty erotický, i když ty byly intenzivní taky) a celkovou dobovou atmosféru válečné Šhanghaje a Hong Kongu. Takový ten film, co člověka na první dobrou moc nechytí, ale pak na něj ještě roky vzpomíná. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Ang Lee má můj obdiv, především za to, jak je flexibilní v přístupu k různým žánrům. Tentokrát mě zasáhl příběh, kdy se mladá dívka pracující v odboji stane milenkou krutého tyrana a funguje jako návnada. Je to velmi silný příběh, kdy s hrůzou divák sleduje jak mezi oběma vzniká jakési pouto. Skvěle zvolená herečka Wei Tang používá minimalistickou mimiku naprosto bravurně. Castingem na tento film prošlo 10 000 uchazeček a byl to konkurz asi náročný, protože po herečce byly vyžadovány vyhrocené sexuální scény. Celý příběh je skvěle vystavěný a měla jsem pocit, že sleduju tanec na špičce jehly. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Film spája tie najlepšie ázijské a americké filmové tradície, akokoľvek pri jeho hodnotení sa asi nevyhnem porovnaniu s nedávnou Verhoevenovou Čiernou knihou, no kým Verhoevenovmu filmu dominuje dramatický náboj, Ang Lee je viac emocionálny, ovplyvnený tradičnou čínskou kultúrou. PS: Piatu hviezdičku dávam špeciálne za režisérovo riešenie daného konfliktu. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Formálně vytříbené až na hranici snesitelnosti. Východní smysl pro detail může být v tomto případě západnímu diváku vyrostlému v kultuře účelnosti cizí. Atmosférou se film nejvíc blíží starší Ledové bouři. Vemlouvavě klidným tónem si film pomalu získává pozornost, následné explicitně sexuální scény a scény násilí působí jako průlom nejen do intimní sféry hrdinky, ale i diváka. Plachá zamilovanost v poklidném tempu ústí v tragédii, obtíženou vinou a nenaplněnými touhami. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Auvajs, dokonalost... Dlouho jsem neviděl takto vypulírovaný snímek do posledního, i toho nejmenšího, detailu. Ang Lee až otrocky zneužívá všechny filmové prostředky co má k vytvoření tak perfektního díla, že se i Kubrickova práce smutně krčí v rohu místnosti. Skvělá kamera, hudba, výprava, herci, (záměrná) neosobnost a chladnost - Lee zahlcuje diváka příliš, než aby ten si mohl vychutnat film jako celek. A právě proto se u mě dostavila nuda - a VELMI přestřelená stopáž jenom porcuje jinak intenzivní zážitek na drobounké kousíčky. 70 % ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Dramatické, zlé, surové, drsné, napínavé, nepředvídatelné, vášnivé. Tak to byl teda zážitek. Od začátku do konce jsem byla nervózní, ať se nijak neprozradí. Ten konec mě překvapil, i když tolik vlastně taky ne. Vztah, který se odehrával mezi hlavní hrdinkou a mužem, na kterého měl odpor spadeno, byl víc než zajímavý. Nemá cenu se asi rozepisovat, každopádně zajímavý film, který musí být viděn. ..a ten prstýnek jako unesla na tom prstě? ()

Steffa. 

všechny recenze uživatele

Extrémně zajímavý film, který uchvacuje svou otevřeností i brutalitou. Studenti jsou ochotni podstoupit pro své přesvědčení všechno (vzdát se panenství se spolužákem, zabít muže, který je odhalil, svést manžela své „jakoby přítelkyni“), ale zároveň nejsou schopni vzdát se citu a své lidskosti. ()

Brandon odpad!

všechny recenze uživatele

Pozorovat šneka, jak si to peláší někde po louce by bylo tisíckrát dynamičtější, dramatičtější a zajímavější, než se dívat na Leeovu nekonečnou story, kterou by ani armáda nejlepších střihačů nespasila. U šneka bych v kině určitě neusnul. 1* P.S. Za nevkusně přehnanou lekci kamasutry odebírám i poslední hvězdu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přeměně zapáleně vlasteneckých studentů / herců do odhodlaných odbojářů s cílem spáchat atentát na prominentního kolaboranta v okupované Šanghaji se uvěřilo snadněji, než skrze otevřené erotické scény rozkvétajícím citům, vedoucím k fatálnímu sebedestruktivnímu rozhodnutí. Perfekcionista Ang Lee je totiž okázale najevo nedával, čímž svému (jinak mistrovskému) dobovému dramatu plnému (chladné) spalující vášně odepřel adekvátní emocionální katarzi. ()

Související novinky

Trierova sága o souložení

Trierova sága o souložení

29.08.2012

Ve Švédsku právě padla první klapka nového ero-eposu Larse von Triera s výmluvným názvem Nymphomaniac. Filmu přinesl mediální pozornost především Shia LaBeouf, který tvrdil, že si před kamerou… (více)

Seminář tchajwanských filmů (11.-13.3.2011)

Seminář tchajwanských filmů (11.-13.3.2011)

05.03.2011

Filmový klub ve Veselí nad Moravou ve spolupráci s Tchajpejskou ekonomickou a kulturní kanceláří v Praze pořádá ve dnech 11.-13.3. Seminář tchajwanských filmů. Program nabídne pouze jeden film,… (více)

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Natočil Kevin Smith opravdu porno?

Natočil Kevin Smith opravdu porno?

28.07.2008

Ale no tak, jednou za čas si můžeme dovolit bulvární titulek i tady u nás, ne? ;-) Obsah zprávy je mnohem prozaičtější. Kevin Smith má problémy s MPAA. Ano, už zase. Organizace, která rozhoduje o tom… (více)

Reklama

Reklama