Reklama

Reklama

Záhady světa

(seriál)
  • Velká Británie Mysterious World
všechny plakáty
Velká Británie, 1980, 5 h 36 min (Minutáž: 25–26 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Seriálem věnovaným nevysvětlitelným záhadám provází legendární autor sci-fi, futurolog a spisovatel Arthur C. Clarke. Zabývá se například nejen záhadou existence Atlantidy, tajemnými Velikonočními ostrovy, legendárním skotským jezerem Loch Ness a údajné příšeře, která v něm žije, ale i tématu samovznícení či nevysvětlitelnou mutací dobytka. (Paity)

(více)

Recenze (22)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

To nejlepší, co se dá o tomhle doku-seriálu říct je to, že zestárl se ctí, přestože jeho náměty jsou po víc jak třiceti letech jen lehce úsměvné. A co se týče děl sci-fistů na poli "záhad a mystérií" tak Ludvík Souček se svým knižním Tušením stínu vede nad A. C. Clarkem 1:0. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...AK BY MI DAL NIEKTO 100 DOLÁROV, ABY SOM SI NA NICH VSADIL, DAL BY SOM 40 NA YETIHO, 10 NA BIGFOOTA A 50 BY SOM SI RADŠEJ NECHAL." __ Clarkovi ovplývajúceho tak vynikajúcim sarkastickým humorom muselo byť istotne jasné, že necelá pol hodina na tak široko zamerané témy je sakramentsky málo. Väčšina epizód či už o jazerných príšerách alebo záhadných ľudoopoch sú tak len nahlodanými štekmi, kde sa divák skôr nič nové nedozvie. Viacej rozpracované sú len diely o UFO a Tunguzskom meteorite. Skôr vtipne vyznie diel ,,Z čistého neba" o tom ako z oblohy padali ryby alebo orechy, pričom práve toto radí Clark na tretí, najvyšší stupeň spomedzi záhad. Som milovníkom záhad a tak som si seriál pozrel s veľkou chuťou. (134. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o těch největších záhadách celého světa - je tu všechno: lochnessky, mimozemšťani, nevysvětlitelné události, podivní tvorové... Je sice pravda, že občas dokument už působí trochu komicky, některé záhady už zase nejsou aktuální, ale to je opravdu dáno jen stářím dokumentu. Spoustu svědectví obyčejných lidí, výstupy A.C.Clarka a nějaké to vysvětlení nakonec (to patří k nejlepším momentům cyklu, dozvědět se, jaký na to má vlastně Clarke názor). Co nesmím opomenout jsou úvodní i závěrečné titulky - ta hudba je naprosto strhující, skvěle tajemná a ta křišťálová lebka nemá chybu. Hodnotím plným počtem protože nic lepšího na poli dokumentů o záhadách skutečně asi není. Bylo mi ohromnou ctí tento strhující seriál vidět celý, hlavně jsem také rád, že jsem ho našel. Moje srdce, hrnoucí se za vším nevysvětlitelným u toho plesalo a já sám byl v sedmém nebi. Úžasný pořád. Věřím, že Clarke zůstane v povědomí lidí i díky Záhadam světa. 95%, protože Další záhady světa jsou prostě ještě o něco lepší. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Záhadná lebka.¬         Seriály britské televize "Záhady světa", "Svět tajemných sil" a "Další záhady světa" spojuje osobnost známého vědce a spisovatele A. C. Clarka, který uvádí většinu dílů všech tří řad, při čemž materiál k jednotlivým dílům opatřovala řada jiných lidí, stejně tak o scénáři a režii.¬                 Všechny řady byly svého času velmi oblíbené a diskutované, jak by ne, vždyť lidi různé záhady vždy přitahovaly, zde byly ukazovány po moderním způsobu, který spojuje lidovost s vědou, nad to vše zastřešila známá osobnost Clarkova. Kvalita děl je na slušné úrovni, profesionálně zpracováno; přidaná hodnota (v podobě třeba úvah filosofických, kulturně-antropologických apod.) se neprojevuje, případně se projevuje velmi neznatelně. Ve stručnosti a jednou větou: Úspěšné lidové seriály bez přesahu.¬                 V úvodu dílů se vždy coby takové "logo" objevuje známá křišťálová lebka Mayů, kterou zpropagoval archeolog a dobrodruh (a také podvodník) F. Mitchell-Hedges. Z průzkumu doposavad umožněného a z okolností objevu (opatřena na aukci) lze téměř bezpečně usouditi, že lebka je podvrh zhotovený v Německu 19. stor. pro potřeby okultistů. Inu, vrána k vráně. A některá vrána na konec uvěří, že orel je Bůh.¬                 Poznámka: Toto opoznámkování, jakož i moje hodnocení, je za všechny popisované tři řady shodného provedení, zpracování a kvality. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Unikátny dokumentárny cyklus jedného vedeckého génia, ktorý okrem technologických objavov a spisovateľskej praxe venoval svoj život aj výzkumu rozličných záhad. Jednotlivé diely nám približujú paranormálne javy, ktoré sa opierajú o svedectvá či početné dôkazy. Moje vysoké hodnotenie tohto cyklu je ovplyvnené nielen prítomnosťou samotného Clarkea, ktorý má úžasné charisma, ale aj mrazivou atmosférou, ktorou tento seriál disponuje. Mimochodom, som vlastníkom knižného prepisu tohto seriálu. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Arthur C. Clark , scifi spisovatel, tvůrce vesmírných sond. Nyní však je na odpočinku na Srí-Lance a přemýšlí o největších tajemstvích vesmíru. /// Za mě Arthurův C. Clarkův není věc, která zestárla dobře. Velká část záhad je vyřešena, některé už působí směšně (dinosauři v Africe). Jestli něco zůstalo skvělého - je to Clarkův humor, zdravý skepticismus a fascinace neuvěřitelnými záhadami. Chápu však, že to dnešního diváka už tak nezabaví a nepřesvědčí. Osobně konkrétně k téhle sérii mám zvláštní vztah. Mám na ní nostalgické vzpomínky i když jsem ji neviděl. Četl jsem totiž jako malý knižní adaptaci, kde každá kapitola byla inspirovaná epizodou téhle série. A věci jako Sibiřská exploze mě dost děsili (i když podle mě kniha neobsahuje ty nejděsivější záhady - např.: samovznícení). Ale hudba a díky ní i atmosféra zůstala skvělá. Seriál, který nedodá dnes už moc lidem nové informace či napětí, ale mě dodal krásné zamlžené vzpomínky na mládí. To je také proč další série asi neuvidím. Jejich knižní adaptace kdysi jsem nečetl. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Záhady světa beru jako naprostou poctu jednomu z otců žánru sci-fi Arthuru C. Clarkovi. Neuvěřitelně poutavé. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Fantazie! Naprosto nepřekonatelná atmosféra nejen díky množství strašidelných záběrů a fotografií, ale taky díky fantastický hudbě Alana Hawkshawa. Jako dítě jsem z tohohle seriálu byl uvytržení a jsem dodnes. ()

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný zážitek, který -doufám- budu mít možnost si někdy zopakovat. Napětí by se dalo krájet a otazníky nabývaly na významu... ()

Metafyzik 

všechny recenze uživatele

Z toho jsem poznal, že jsem substance, jejíž celá esence tkví v tom, že umí myslet. Stéjně snadno lze zdůraznit jedinečnost každého člověka, jeho neopakovatelnou osobu a nezastupitelnou odpovědnost k věcem ukřivděně pokřiveným. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Legendárny temný seriál o nevysvetlených záhadach ... počńuc Atlantídou, Veľkonočnými ostrovmi, cez príšery typu LochNess ... až po chuťovky ako samovznietenie, mutilácia dobytka vo Walese a v Anglicku. Mrazivé, skutočne mrazivé ešte dnes.... ()

sarfian 

všechny recenze uživatele

V dobe keď vznikol tento seriál som sa len narodil. Bola to dosť obmedzená doba, aj čo sa týkalo vedy a techniky. Teraz už vieme o viacerých záhadách spomenutých v tomto seriály omnoho viac. Samozrejme hlavne vďaka pokroku vedy. Preto si myslím, že niektoré záhady boli dosť nezáhadné a niektoré som musel jednoducho vysmiať a iné mi ako záhady ani nepripadali. No pár sa ich tu nájde, koré sú záhadami ešte aj dnes a pár zostane podla môjho názoru záhadami navždy. Napriek všetkému sa jedná o celkom kvalitný seriál.(13.dielov) VIDENÉ 1x ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, které jsem viděl v dětství. Uvedla ho ještě před rokem 90 Československá televize. Seriál mě ovlivnil natolik, že jsem začal číst po roce 90 takovou tu jinou literaturu. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Tento seriál kopírovala řada následovníků. Pro originál mistra A.C.C. je bohužel problémem rok vzniku, kdy prostě nebyl dostatek techniky aby se seriál dal udělat tak poutavý jako je tomu u dnešní produkce. Většinou se to omezuje na výpovědi očitých svědků - často dědků s červeným frňákem, kteří říkají..."ten den jsem nic nepil a viděl jsem to úplně jasně" ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Těžko dílo s odstupem 30 let hodnotit, ale vesměs zdařilý kousek. Člověku dychtícím po senzacích všeho druhu, ale i zarytému "nevěřícímu Tomášovi" udělá dokument radost. Krátká doba, za kterou téma nelze obsáhnout zde není nevýhodou. Ani 30 let starý dokument mne neurazil a shlédl jsem všechny díly, které jsem našel. =) ()

Reklama

Reklama