Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na poloopuštěném islandském pobřeží žije ve skalách nebezpečné monstrum, kterého se obávají všichni místní lidé. Právě do těchto míst se z New Yorku vydává mladá a nepříliš zkušená televizní reportérka Beatrice, pátrající po svém tragicky zemřelém příteli. Nechápe, proč právě on se stal obětí rozrušeného monstra při natáčení reportáže pro televizní vysílání. Také chce zjistit více o této tajemné bytost. Hned první velká zkouška čeká na Betrice při cestě letadlem...
Film pohybující se na hranici dramatu a hororu natočil scenárista a režisér Hal Hartley (podepsaný pod tituly Věčná touha, Dívka z planety Pondělí a epizodou Kniha života z televizního cyklu 2000 očima...), který patří mezi nejzajímavější osobností amerického nezávislého filmu. Působivou atmosféru příběhu vtiskly nevlídné interiéry islandského pobřeží nasnímané kamerou Michaela Spillera a hudba, pod níž je rovněž podepsán Hal Hartley. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

lidí se skutečně nekonvenční mentalitou, schopných nahlédnout úplně jinak, obdařených tvořivou představivostí a nejen kombinující, těch je pomálu. Hal Hartley je jednou z takových nevšedních osobností. jeho pohled, přístup, nahlížení světa – je tak odlišné od mně známých, až je dokonce přímo jedinečné. v jeho případě ani nevěřím, že je možná napodobitelnost. a to je co říct. taková osobitost přenesená do umění se pak pochopitelně velmi nesnadno určuje, vymezuje a vůbec i popisuje. sám jsem schopen formulovat jen detaily z ohromného korpusu osobitosti, kterou u něj vnímám. 1. věřím, i z filmu Nic takového jsem měl ten dojem, že jeho vztah k hudbě je nevšední a dozajista velmi silný! však si hudbu ke svým filmům také sám skládá. 2. věřím, že jeho vize filmu je nad jakýmkoliv malicherným žánrovým myšlením. Nic takového bylo hororem, za pár minutek komedií, pak slzopudným dramatem, v další etapě pravé roadmovie, kde cestu fyzickou obvykle následuje analogická sebepoznávací cesta duchovní, zacílená do vlastního nitra. film se nevyhnul ani podobě politického thrilleru doplněného o ironickou mediální reflexi. užil i prvky typických schémat, ale v tak nepřípadných souvislostech, že stvořil unikátní originál. přitom film v konci nelze žánrově zařadit nikam. ale není proto nekonzistentní, rozkolísaný, nesouvislý ani překombinovaný! 3. film byl do jisté míry filozofický i filozofující. 4. režisér prokázal mimořádný um v práci s rytmickou dynamikou. rozvedl ty pasáže, které jeho samotného velmi silně zajímaly (předpokládám), a jiné zkondenzoval do nepatrného zlomku času, který by si jistě vyžádaly od méně zdatného tvůrce. ale přitom film z pomyslné rovnováhy nevychýlil. 5. opravdu hluboce a sofistikovaně pracoval s rozvíjením postav (myslím, rozvíjením jejich typu před divákem, nikoliv nějakou zbytečnou psychologickou proměnu, která by se během filmu odehrávala). 6. islandská krajina zde není jen pro ten účel, lahodit oku. její specifičnost je pro film zásadní. a nejen vizuálně, ale třeba i v kontextu vědomí, že zde je svět, kam k lidským obydlím nevedou cesty. už ten postřeh sám nese své významy. a ty lze rozvíjet jejich čtením v kontextu dalších významů. nehledě k tomu, že jinak úchvatnému a řekli bychom zřejmě krásnému pohledu na ostrovní skalisko, kde monstrum přebývá, dává tímto Hartley i punc ďábelskosti (podobně jako Friðrik Þór Friðriksson ve svém filmu Ďáblův ostrov). a dalo by se toho napsat mnohem více. kdyby se ovšem sešly: čas, prostor a síla. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film s nesporně zajímavým námětem a velkým potenciálem, který ve výsledku dojel na příliš velké ambice svého tvůrce. Nepodařilo se mi rozluštit, co přesně bylo záměrem Hala Hartleye, protože snímek osciluje mezi několika žánry a žádný nenaplňuje, ale předpokládám, že právě tak to režisér chtěl a snažil se natočit temnou satiru na zvrácené poměry dnešního světa, existenciální drama o bytosti, jejíž údělem je žít věčně, a zároveň nenaplněný milostný příběh dvou zcela odlišných postav. Potíž je v tom, že všechny tyto ingredience nedokázal dobře sladit, takže kdykoliv se na plátně objeví Helen Mirren, sklouzává to do komediální polohy, kdykoliv se objeví netvor, jde o ono temné drama, a nešťastná Sarah Polley střídá polohy, ani ne tak sexuální jako spíš emocionální, až groteskním a především nedůvěryhodným způsobem. Hartley je nepochybně talentovaný režisér a scénárista současnosti, ale chybí mu kázeň a možná i dohled producenta. Filmu nelze upřít atmosféru zejména v první části, kdy podivní obyvatelé odlehlé vesnice a netvor obklopený nehostinnou islandskou přírodou bodují, jenže v momentě, kdy se děj přesune zpátky do civilizace, snímek sklouzává zase do průměru. Celkový dojem: 55 %. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

No Such Thing je jakousi zpovědí netvora alkoholika, trpícího depresemi, nespavostí a nenávistí vůči celýmu lidstvu. Jediný po čem touží je smrt. Jenže jak se zdá je nesmrtelnej. Už začátek mi napověděl, že tohle bude přesně film pro mě. Netvor si mě hned získal. Po úvodu sice netvor na chvíli zmizí z obrazovky a na scénu nastupuje sympatická Beatrice(Sarah Polley), která je roztomilá a k nakousnutí. Od 45 minuty ale o5 nastupuje na scénu netvor a začíná jakási variace na Krásku a zvíře. Je to vskutku zvláštní a originálně pojatej film, kterej mně neskutečně sedl. Už teď vím, že jsem ho neviděl naposledy. Tady nemám co řešit. 5hvězd. Za sebe vřele DOPORUČUJU. Nemusí ale sednout všem. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Svéráz islandského poetismu/realismu/alkoholismu//schizofrenie/brutality, vyprávěná a nahlížená po amícku, překypující černým humorem, ujetou elektronickou hudbou, překvapivě i all-world-mainstream-and-undermainstream-stars, úžasným koncem - třebaže možná pointou, trpící však skřípajícím dějově-(ne)motivačním tlakem, nedotaženými až epizodicky zploštělými charaktery, občas až pohádkového typu. Přesto je to originál originální. 75% ()

iamek odpad!

všechny recenze uživatele

Nekonečná pakárna u které jsem myslel, že se oběsím. Film už má stupidní scénař a to nemluvím o dementních dialozích a zpracování nestvůry. Snad na tohle co nejrychleji zapomenu. Jak tohle mohl produkovat Coppola proboha ? ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ten film měl mít zrejmě nějaké poselství, ale to mě spolehlivě minulo. Takže zbyl film s poněkud bizarnním námětem, který chvílemi docela nudil. Ale dalo se to zkouknout a při té přiměřené stopáži to docela i uplynulo, aniž bych začal pokukovat po hodinách a zívat. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Něco na způsob kráska a zvíře, do toho medíální nátlak, kdy media udělají pro senzaci cokoliv. Nebýt krásné Sarah, tak není nač koukat, děj je takový chaotický monstrum je spíš velký ochlasta než nestvůra, co se stane součástí mediální mašinérie. Smysl filmu mě docela unikal. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavý nápad, celkem slušné herecké výkony a krásné prostředí Islandu. To jsou jediné klady, které tam jsou. Bohužel jinak ten film moc nefunguje, i když se snaží být nějakou zvláštní verzí Krásky a zvířete, která neúspěšně míchá několik různých žánrů (akorát horor to fakt není, možná tak ta úvodní scéna je hororová, ale zbytek filmu ani náhodou). Snaží se to být společenskou satirou, romantickým filmem, dramatem, fantasy, snad i maličko dobrodružným, když vezeme cestu po Islandu. Nejvíc tomu filmu ale podtrhává nohy ten fakt, že je to neskutečně nudné. Prvních 40 minut je nuda totální (btw, absolutně jsem nepobral jednu věc - na Islandu zemřou místní zpravodajci, co spolupracují se stejnou televizí, pro jakou se hlavní hrdinka snaží vymýšlet zprávy, takže tam ona letí, jenže to její letadlo spadne, ale naštěstí ji vyloví a ona to celé přežije, i když v dost blbém stavu a s oběma nohama zlomenýma. Všechny rány se jí ale zahojí a po půl roce se zase vydává do Islandu řešit to samé. Wtf??? To tam nemohli poslat někoho jiného. Možná jsem to jenom blbě pochopil, ale i tak...), pak se nám hlavní hrdinka dostane na Island a tahle část filmu ujde, jenže jak se opustí Island, tak posledních 35 minut, je to zase totální nuda. Zklamalo mě to. 2* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedená nepohádka o tom, že věčný život není žádný med, že člověk může být krutější než Netvor, ale zároveň se občas dokáže řídit i vznešenějšími pohnutkami - soucitem, láskou a odpuštěním. První polovina filmu není špatná, ale s příchodem Netvora do civilizace solidní atmosféra příběhu postupně někam vyšumí. Proměna v chování Beatrice je příliš náhlá a tím pádem nepravděpodobná vzhledem k tomu, co prožila - tedy pokud ta dobrá duše netrpí rozdvojením osobnosti. V samém závěru se film - i hlavní hrdinka - přece jen trochu vzpamatují, ale na výsledném dojmu už se nedá moc změnit. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Psaný i tady jako drama, horor, fantasy, komedie, dobrodružný, kreslený, dokumentární, vodě odolný, trvanlivý, ale je to především drama. Hal Hartley (režie, scénář, producent, hudba) moc dobře natočil to co chtěl. A Robert John Burke v masce zahrál tak přesvědčivě jako žádný jiný herec (v masce) před ním. Začátek filmu je nuda a klišé, ale až jsme na ostrově tak to je profi práce. 4/5 ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování motivů Krásky a Zvířete s využitím exteriérů chladně krásného Islandu. Ve vedlejší, ale důležité, roli tradičně skvělá Helen Mirren ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Podivný slepenec žánrů a nesouvislých nápadů, který mě nebavil a vůbec jsem nepochopila, co chtěl vlastně sdělit. Mrzí mě to, protože mám pocit, že s islandskou krajinou a postavou svérázného netvora se dalo “čarovat“ mnohem, mnohem zábavněji. ()

!Borec! 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý příběh o netvorovi a krásce, kteří jsou zde však vyobrazeni ne tak idealisticky, oba chladní a naivní. Režisér pojal zcela odlišný přístup a rozhodl se lásku, přátelství, zradu a sobeckost ukázat v ne tak kýčovitém stylu, čímž zůstávají lehce skryty. Emotivně je film přesně tam kde má být, studený Island asociuje s dějem, který bohužel místy zamrzá a je poněkud šedý. Jelikož je film právě nevtíravý a nijak nenucený, pár zamrzlých míst pookřeje až ve vás. I přes tyto klady se ale mohla během filmu budovat mnohem větší myšlenka, i když to už je možná můj problém. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Film vhodný možná ani ne do televize. Inscenace s průměrně divadelními hereckými výkony. Pár pěkných záběrů islandské přírody a pravdivé poselsvtí ve filmu mi ovšem víc jak 2 hvězdy dát nedovolí. Jakožto adaptace Krásky a zvíře se mi toto zpracování rovněž moc nelíbilo. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl pořádnej průser! Taková krávovina se jen tak nevidí. Už jen ten samotnej děj je debilní, scénář psal asi někdo, koho vykopli z psaní telenovel, dialogy jsou neskutečně hloupý, k tomu ty nesmyslný okolnosti příběhu, jako že na Beatrice musej vyskoušet jedinou a strašně bolestivou proceduru léčení (proboha proč to tam je!!!), nebo že netvor žije v místě kam nejen že nevede silnice, ale nedá se tam ani dojet na koni atd. Navíc plnej nesmyslů, na začátku netvor ukazuje lidský kosti svých obětí, (asi aby to diváka vyděsilo, mě to rozesmálo), aby pak na konci filmu do něj lidi kopali, chcali na něj a já nevim co ještě a on neudělal nic, vyloženě trapnej vědátor kterej jako jedinej na světě ho může zprovodit ze světa atd, atd. Netvor samotnej je zoufale nudnej, navíc rozhodně není děsivej. Jak moh takovouhle zhovadilost produkovat Francis Ford Coppola to teda nevim, asi byl zrovna v komatu. Jedna hvědička za Sarah Polleyovou ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film tedy rozhodně není horror. Je to něco mezi pohádkou, společenskou satirou a metaforou. Má to kousek z Krásky a zvířete, z Věci Makropulos a celé je to prokládané filosofickými úvahami. Nešťastný tvor, vypadající jako monstrum, trpí nesmrtelností a nedokáže se jí nijak zbavit. Mladá dívka, které zabil snoubence, se rozhodne mu pomoci. Do toho se dozvídáme, že monstrum vlastně neexistuje, že si jej lidé vymysleli, aby dodali do svých životů dimenzi strachu a vybavili jej pamětí až k počátku vzniku lidstva. Film je trochu nevyvážený, chvílemi převládá dojem pohádky, jakmile ale monstrum přijde mezi lidi, atmosféra se přemení ve společenskou satiru. Přesto je film nějakým podivně naivním způsobem odzbrojující a něžný. A monstrum je jednoznačně fešák. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který mohl být lepší. Možná je to představitelkou Beatrice Sarah Polley a jejím slabým výkonem. Ona se mi zdála ze všech vůbec nejslabší. Jindy by totiž smrt přítele hlavní představitelky nebo její nehoda s letadlem měla vyvolat nějaké emoce ale v podání této herečky mi to bylo celkem jedno. Naopak ostatní předváděli slušné výkony ať už to bylo cynické monstrum, mrcha šéfredaktorka a nebo šílenec profesor, i když jejich postavy byly poněkud ploché a celý scénář by potřeboval trochu propracovat. Celý film mi navíc přišlo jako kdyby ho řídil nezkušený řidič který trhá šaltpákou furt z jedničky na pětku a zpátky. Děj má chvilkama strašně rychlý průběh a chvilkama jen stojí a přešlapuje....no závěrem. Je to zajímavý a svým způsobem docela originální příběh, který mohl ale dopadnout mnohem lépe ()

Reklama

Reklama