Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Adriana je unesena obchodníky, kteří na lidském „zboží“ vydělávají milióny dolarů. Její sedmnáctiletý bratr Jorge se na vlastní pěst vydává po stopě únosců. Potká se s Rayem (Kevin Kline), texaským policajtem, kterého zločinci připravili o celou rodinu. Společně pronikají na nebezpečnou půdu sítě mezinárodních obchodníků se sexem mezi Mexikem a Spojenými státy. Pronásledování Adrianiných únosců je vede ze španělské čtvrti Mexico City až na tajnou internetovou aukci se sexuálními otroky v Americe. Musí vyhrát závod s časem než bude Adriana prodána a navždy zmizí v nelítostném podsvětí. A to je místo, ze kterého se vrací jen málo obětí...

Scénář k filmu (ne)lidský kšeft napsal Jose Rivera, který již má na svém kontě nominaci za scénář k filmu Motocyklové deníky. Příběh unesené dívky je inspirován článkem Petera Landsemana The Girls Next Door, který vyšel v New York Times Magazinu v roce 2004. Roli policajta Raye ztvárnil Kevin Kline, držitel Oscara za nejlepší vedlejší herecký výkon ve filmu Ryba jménem Wanda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jeden pôsobivý moment (skok) a dobre vystihnutá atmosféra odvrátenej strany Mexika. Ale ináč nezáživné, s trapne prehrávajúcim mladíkom v hlavnej roli (Cesar Ramos), hlúpym finále a klišovite nasadeným dodatkom, ktorým sa režisér ako dramaturg zhodil. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Sledovat Trade je jako otevřít narozeninovou bonboniéru a zjistit, že z ní někdo sežral všechny nugáty a nechal tam jen oříškový bonbóny, na který máte alergii. Velmi dobře natočené, Kline překvapivě civilní a uvěřitelný, ale všechny vedlejší postavy se chovají, jako kdyby jim někdo vyndal z hlavy mozek a nazvracel tam. Takové procento blbců na minutu filmu snad není ani v sedmém díle Policejní akademie. Obrovská promarněná šance. Kreuzpaintner snad bude mít příště štěstí na lepší scénář. Jako režisér má dost velký talent, ale nesmí ho ubíjet v takhle blbě napsaných filmech, ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Drsné, syrové, smutné. Bohužel, když člověk od začátku sleduje ty hrůzy, tak nemůže věřit veskrze filmovému konci. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Silné téma a velký potencíál, se kterým si režisér mohl dovolit natočit silně emocionální film... bohužel se tak nestalo a našel jsem zde mnoho elementů, které mě rušily. První velký problém je Cesar Ramos, který hraje velice špatně a pro film byl velice nešťastnou volbou. Druhý problém byl nevzručně natočený závěr, který skoro celý film poslal do kytek. Škoda, mohlo se jednat o dechberoucí podívanou, tak mě to vychází jen na 3 hvězdičky... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Odvrácená tvář Mexika mohla a měla dopadnout o poznání lépe. Bohužel, nestalo se tak. Realitou střižené drama má jasně rozdané karty. Třináctiletá Adriana má milovaného bratra Jorgeho a stejně milující matku, teď i jízdní kolo, které jí bráška koupil. Jenže hned následující den si jí vyhlídnou ruští překupníci s lidským masem a její život se rázem otočí o tři sta šedesát stupňů, protože panny mají v tomhle byznysu sakra velkou cenu. Zdrcený Jorge díky náhodě a scénáristickým berličkám záhy pochopí, o co tady jde a prakticky bez šance na úspěch se vydá po stopách sestry a nebezpečných gaunerů. Náhoda a pořádný kus štěstí při něm bude stát ještě jednou. Narazí totiž na stárnoucího amerického poldu Raye, který má podobné cíle, a s heslem ve dvou se to lépe táhne, spojí síly. Adriana a další dívky (které své doklady s úsměvem dávají zcela neznámým lidem) mezitím směřují do New Jersey, kde si je má vyzvednout nějaký prasák, který bude v aukci nejaktivněji přihazovat. Do téhle chvíle je to docela napínavé. Působivé záběry z přelidněného Mexico City nechají vzpomenout na Iñárritovu prvotinu. Vyprávění má spád i atmosféru. Jenže hlavním problémem je, že režisér a scénárista ani jednou nepřekvapí. I přesto, že scénář mohl osudy zúčastněných vehnat jakýmkoliv směrem. V druhé polovině snímku spíš diváka několikrát nemile překvapí (pedofilní parkoviště). Charaktery pašeráků jsou jen načrtnuté, jakmile se setkají v Jersey se svou spojkou, začnou tvůrci dělat z diváka totálního blbce (pokud jde o obchod s živým masem a o takové peníze, tak by nikdy výměna neproběhla tak naivně). Výsledkem je prostě silné a aktuální téma v hloupém zpracování a ještě hloupějším ryze filmovým koncem, kterému nepomůže ani civilně hrající Kevin Kline nebo stále zajímavější Alicja Bachleda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie všetko má logiku v tomto filme, no mne bolo miestami naozaj smutno. že sa vo svete dejú takéto veci. Snímok ako taký bavil najmä v prvej polovici. Druhá, síce živšia, ma akosi vývojom deja prestala baviť. Inak film ako taký rozhodne stojí za pozornosť ... ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které poukazují na to, že se stále čile obchoduje s lidským masem. Tady převážně s dětmi a mladými ženami. Jednoduchý příběh o mexickém grázlíkovi, který poté, co mu ukradnou za bílého dne uprostřed ulice sestru, se vydá po stopách jejích únosců až do USA. Jeho cesta se protne s americkým policistou, který zase hledá svoji dceru, kterou nikdy neviděl. Po počáteční oboustranné nedůvěře se postupně rozvíjí přátelství obou "chlapů" a nakonec téměř vše šťastně končí. Filmu člověk rád odpustí, že je tu až příliš moc neuvěřitelných náhod atp., ale vše se odvíjí celkem v rychlém tempu, proloženo souběžným sledováním osudu unesené sestry a jejích souputnic, které je skutečně velmi drsné. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Takový hodně nedopíchaný film. Ambice skrze prostředí a tématiku tam jsou, ale to zpracování by zasloužilo víc péče. Mizerní herci, žádné gore, minimum krve, laciný závěr, nereálnost. Jako v pohodě jsem to dokoukal, ale na doporučování to není. 65% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok má jedno veľké pozitívum. A síce, že pomerne slušne vystihol odvrátenú tvár obchodovania s bielym mäsom ako i špinavé praktiky tohto hnusného kšeftu. Zaujalo ma aj prostredie, hlavne v Mexiku, chudobné štvrte tejto krajiny priam dýchajú kriminalitou, človeku až z toho behá mráz po chrbte. Nie je sa preto čomu čudovať, že ma pri tom akosi častejšie napadala myšlienka, že vlastne sa mám v živote celkom fajn a nemám na čo reptať. Ale inak ide o priemerný thriller, bez inovatívneho nápadu, s občasnou nudou, slabším napätím a záverom, ktorý sa mi tu nehodil. 70/100 ()

ed_wood 

všechny recenze uživatele

Film rozoberá dosť aktuálnu tému: obchod s ľudmi. Ukazuje nám cestu obetí od únosu až po predaj do rúk klientov-úchylov (niekedy až po samovraždu) a nie je to vôbec pekný pohľad. (Ne)lidský kšeft sa trochu podobá novšiemu 96 hodín s Liamom Neesonom. Nie je to ale akčnák toho typu, tu sa problém rozoberá viac do hĺbky. Film síce nie je úplna top trieda, pretože má zopár chybičiek a správanie postáv je niekedy nelogické, ale aj napriek tomu sa mi to veľmi páčilo a úplne súhlasím s komentárom: "nepříjemná podívaná" ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se zabývá obchodem s bílým masem v Mexiku a USA. Sleduje příběh dvou dívek, které jsou proti své vůli do tohoto obchodu zataženy. Jednu z nich se snaží zachránit její bratr společně s policistou, kterého po cestě potká. Sledují je z Mexika až do New Jersey. Musí překonat mnoho strastí a nepříjemností, než se dostanou do cíle. Pak už zbývá jen poslední úkol, vyhrát svou sestru v internetové dražbě... "Nesahejte na mě, vy hajzlové!" ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILERY. Filmu "Trade" se dá vytknout řada věcí - především dost neuvěřitelné náhody, které hrají v ději tak velkou roli (např. setkání Jorgeho a Raye, jejich následný střet s pedofilem, který právě koupil chlapce atd.), nepříliš věrohodný dobrý konec, kdy policie přece jen zasáhne jako deus ex machina, nebo podezřele krátká cesta přes polovinu severoamerického kontinentu z Mexico City do New Jersey. Rozhodně bych ale snímku nevytýkal absenci napětí nebo špatně napsané (tím méně zahrané) postavy - jejich údajná "blbost" (MrHlad) a "demence" (Lichty) mi nějak uniká, mně osobně jednání aktérů připadalo poměrně reálné, herecké výkony představitelů Raye, Jorgeho nebo unesených děvčat si určitě zaslouží pochvalu. Celkem vzato - "Trade" se zabývá hodně závažným (a bohužel též aktuálním) tématem a dělá to více než dobře! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tématem silná kriminálka zabalená do poněkud fádní režie. Rozhodně se nejedná o špatný film ale z tak silného tématu jako jsou únosy mladých dívek a jejich následný prodej perverzním nadržencům se prostě dalo vytěžit o mnoho více. Výsledný dojem bohužel nezachraňuje ani atypický Kevin Kline a ostatní herecké osazenstvo a pomalé tempo bez jakékoliv gradace také nenadchne. Průměr na jedno podívání. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ten spotený Mexičan s tak honosným menom ako Cesar bral asi lekcie neherectva u slovenských kolegov, nedalo sa na neho pozerať. To ostatné je silná téma obalená v málo drásajúcom príbehu. Pre mňa nepochopiteľné zlyhanie a sklamanie ešte väčšie ako keď som včera rozrezal bochník chleba a našiel som v ňom len dieru. Ale nevadí, kôrku mám rád. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možná že těch náhod bylo moc a ten konec taky nebyl ideální, ale i přesto je Trade natolik silným filmem, že se to dalo snadno přehlédnout. Další z věcí, o které se ví, ale nikdo s ní nic nedělá. 90% ()

Reklama

Reklama