Reklama

Reklama

Ani nejhorší z nás nejsou úplně špatní. Bratrská láska zkříží cestu plánům mafie v italském dramatu Damiana Damianiho. Do Palerma přijíždí z New Yorku Mario Vialone. Nenápadný majitel pizzerie na Lower East Side je ve skutečnosti chladnokrevný nájemný vrah, jehož úkolem je zlikvidovat neúplatného státního zástupce. Pro spolupráci s mafií se snaží získat i svého bratra Michela, který se zuby nehty brání. Ve střetu s idealistickým a upřímným mladším bratrem si Mario uvědomuje zvrácenost a bezvýchodnost vlastního postavení.

Režisér Damiano Damiani (Den sovy, Mám strach) zůstal ve filmu z roku 1984 věrný své oblíbené tematice organizovaného zločinu a jeho prorůstání aparátem soudní i výkonné moci. Michele Placido, známý především rolí komisaře Cattaniho v seriálu Chobotnice, si v Sicilské spojce vyzkoušel polohu z opačného konce spektra. Jeho Mario je rozpolcený mezi rodinnými hodnotami, potřebou zajistit své blízké a lstivostí a krutostí světa ovládaného mafií. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Michele Placido vracející se z New Yorku do Palerma v hlavní roli nájemného vraha, zhruba tak ze stejné doby, jako jeho proslulý komisař Cattani. Organizovaný zločin, mafie, nějaká ta akce, pár dobře vyhrocených situací, finále jak vystřižené později z Chobotnice, film byl dost dlouhý, místy jsem se trochu nudil, ale jinak mohu doporučit, příběh je skutečně velmi dobrý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Organizovaný zločin verzus rodinné vzťahy, to je odveká téma mafiánskych filmov. Ale povedal by som, že vzťah oboch bratov je vykreslený dosť zaujímavo, Placidova postava je značne ambivalentná, i keď prevládajú jej temné stránky. Pochopiteľne smerom k záveru sa začína smerom k bratovi viac rozplývať. Jeho záverečná dejová linka je uzavretá, mladší brat ale to "šťastie" nemá, otvorenosť konca ale filmu dodáva ďalšie plusové body. V rámci obrovského množstva talianskych filmov s podobnou tématikou asi iba mierny nadpriemer, ale keďže ich nesledujem zrovna každý deň, tak ma Sicílska spojka uspokojila na plnohodnotné štyri hviezdy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Michele Placido, tentokrát v službách chobotnice, bol jediným svetlým zjavom medzi hercami a potvrdil, že úlohy záporákov sú plastickejšie a hrateľnejšie, než úlohy klaďasov. Potvrdila to aj úloha jeho brata, ako charakterného udavača a jeho lásky na prvý pohľad, inak prostitútky z donútenia a jej podarených bratov. Dejovo predstavoval film dobový štandard, ale scenáristická nemohúcnosť a trápnosť niektorých postáv mi umožňujú dať nanajvýš slabé tri hviezdičky. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Syrovej kus Sicílie s mistrovským dabingem Filmového studia Barrandov. Placido tentokrát v jiné než cattaniovsky zabarvené roli. Škoda posledních pár minut, kdy je naprosto jasné, jak to musí dopadnout, a také části zhruba uprostřed, od kdy už začalo být tušeno, že klasická osa padouch-hrdina-spravedlnost nebude narušena. Výborný je dabing Alfreda Strejčka (místy zní jako Pavel Soukup), který se na Michela Placida výtečně hodí. Další z filmů z jižní Itálie, jimž v naší filmotéce náleží plné hodnocení. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Michele Placido si vyzkoušel obě strany, zajímalo by mě, která se mu hrála líp... V roce 1984 shodou okolností rovnež pod taktovkou Damiana Damianiho natočil legendární Chobotnici, 1985 si zahrál nájemného vraha pracujícího pro mafii. Sicilská spojka je přímočará, odhalující spíše spodinu společnosti, která je živnou půdou pro zločin, kterou ovládá pár mocných kmotrů, sledující výlučně své zájmy, k jejichž prosazování jsou ochotni nasadit jakkoli velký kalibr. A když jde o nepohodlného generálního prokurátora... Zajímavý je střet mezi bratry, z nichž každý reprezentuje opačnou stranu společnosti. Hodně dobrý film. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Buď přijmeš mou nabídku, nebo ti budu pomalu ukrajovat kousky ksichtu !! Začnu s uchem.." Že Italové mívají talent činit nabídky, které se nedají odmítnout, už víme, ale že by jejich kinematografie platila za podobně neodolatelnou.. To skutečně ne.. A formálně nesmírně bizarní Sicilská spojka skutečně vyniká pouze svou syrovostí.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Melodramatická ponudnělost. 1) Zpočátku trochu nudné, později se děj rozjel. 2) Na rozdíl od některých komentátorů mi připadal dabing prostě hrozný. Otázka však je, jestli šlo o stejný dabing. Nemám chuť to zjišťovat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Korado Katani, teda Michel Placido v uzanenej nudnej sracke. Ono ja Damianiho ako rezisera neznasam, tocil same plane, nudne otravne sracky, ktore sli v znormalizovanom Ceskoslovensku - vyhovovali v mnohom vladnucim sudruhom, lebo zobrazovali Zapad, kde vladne korupcia, mafia, prehnity kapitalisticky system, honba za peniazmi, majetkami ...... Damiani bol rutiner, ale tu v tejto podpriemernej planobe ani tu rezisersku rutinu nedokazal dotiahnut do konca : 20 % ()

sator 

všechny recenze uživatele

Italská velkohubost,Mafiánská bezohlednost manipulace a narcismus, klasika... Film je to nicméně dobré kontrast čistého a špinavého bratra...Zvláštní je že o herci druhé hlavní role Marku Chase se nedají sehnat žádné informace, vypařil se...😰 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo slibně, než se do věci vložil Placidův mladší bratr. V tu chvíli přestává být film zajímavý a už jen čekáme na to, jak se povede závěrečná akce. Čekání je dlouhé a ani přepad není zrovna nejlepší a pak přichází závěr, který se dal čekat. Škoda škoda. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ne tak napínavé (hlavně v závěrečné scéně je jasné, co se stane), ale ty rodinné a další vztahy jsou znázorněny výborně. Doufám, že se v TV dočkám i dalších filmů Damiana Damianiho. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Syrový mafiánský film ze Sicílie ze stejného roku jako legendární seriál Chobotnice. Michel Placido tady hraje tentokrát nájemného vraha, který se z New Yorku vrací na Sicílii, aby tu provedl nějaký špinavý kšeft do kterého chce zatáhnout i svého naivně čistého bratra. je to už trochu retro, ale na svou dobu celkem odvážné - nahatá striptérka, čtrnáctiletá nucená k prostituci, fungování mafie, omerta. PS: Naprosto famózní dabing ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Pěkná žánrovka, která unikala dlouho mé pozornosti, až jsem si jí náhodou všiml na Čt2 - měl jsem ten večer jiné plány, ale zadíval jsem se a už mě to nepustilo ... 78% ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Opalení hoši ze Sicílie si vyřizují účty a inspektor Kačány stojí na druhé straně barikády než jsme byli zvyklí. Nejedná se o žádnou super zápletku, ani akci, ale kdo má rád mafijózo filmy si svoje určitě najde. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který skrývá nejen bezútěšný pohled na nezničitelnou chobotnici, ale překvapivě i milostný motiv hodný Romea a Julie. Kontrast "čistoty a špíny" a jejich překvapivé prolínání v mnoha a mnoha variacích, od milostného motivu mladé "nevinnosti", přes realitu městských ulic až po zdánlivě jasně rozdané karty dobrého a zlého bratra, to vše staví tento film o patro víš nad jiné kvalitní mafiánské filmy. V popisu sicilské reality je vlastně mnohem syrovější a opravdovější než "pohádkový" Kmotr. Blíží se Chobotnici či filmům Giuseppa Ferrary. Za ocenění stojí i nepolevující míra napětí, překvapivé zvraty a naprosto přesné zaznamenání "sicilské" komunikace a emocionality :) ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film. Sociální podhoubí organizovaného zločinu na Sicílii. V relativně moderních kulisách žijí lidé v archaických strukturách mimo dosah státních institucí. ()

Reklama

Reklama