Reklama

Reklama

Špionážní thriller z prostředí FBI byl natočen na základě skutečných událostí. Mladý agent O´Neill je pověřen sledováním svého nadřízeného Roberta Hanssena, který, jak se ukáže, už léta pracuje pro ruskou stranu…  V květnu 2001 byl zatčen Rober Hanssen, agent amerických tajných služeb a specialista na IT zabezpečení, který byl později usvědčen z patnáctileté spolupráce s ruskými špióny. Šlo o největší informační průlom v dějinách USA.
Americký špionážní thriller vypráví příběh mladého agenta FBI Erica O'Neilla, který je pověřen, aby sledoval svého nadřízeného Roberta Hanssena kvůli podezření ze sexuální úchylky. Eric však zjistí, že je to věřící katolík a věrný manžel, a začne k němu vzhlížet s úctou jako k „prototypu“ vzorného amerického občana. Když však posléze vyjde najevo pravda, musí vedle nepříjemného prozření a manželské krize řešit také dilema, jak nezklamat dobrého přítele a zároveň poctivě plnit pracovní povinnosti...
V hlavních rolích držitel Oscara Chris Cooper a Ryan Phillippe, režii má Billy Ray. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Matty 

všechny recenze uživatele

Osudové setkání nenápaditě, leč svědomitě kopíruje dobře známou šablonu „infiltračního“ thrilleru o hře na důvěru, při které hlavní hrdina mnoho důvěry ztratí a navíc začne pochybovat o vlastních životních hodnotách. Pointu známé od prvních vteřin, takže o překvapení JE nouze a situaci nezachraňuje ani pár scén z kategorie „čas se krátí, podezřelý blíží“, ve kterých nikdy nejde o život, tudíž jde… však víte oč. Teprve druhému režisérskému počinu Billyho Raye nelze po stránce režisérské mnoho vytknout, inteligentní dialogy dokáže s mírou prokládat dobře zinscenovanými sekvencemi pulzujícími napětím, ale dech mi sebrat nedokázal. Vše je jaksi televizně uhlazené a jak už jsem napsal – předvídatelné. Primárním důvodem, proč Breach zhlédnout jsou, krom spousty informací o médii nepříliš proklamovaném případu, výtečné herecké výkony. V hlavní roli (a poprvé na zaslouženém prostoru) exceluje Chris Cooper jako záporná postava, která to vlastně myslí dobře a jejíž trestná činnost je pouze logickým důsledkem chorobné oddanosti své vlasti. Navzdory častým návštěvám kostela, je to právě duševně síla, co mu schází k učinění radikálnějších kroků nezbytných pro uniknutí z ubíjející rutiny každodenního života. Vlastně ani není moc patrné, proč chce FBI tohoto na pohled neškodného chlápka dostat za katr, což se závěrečným titulkem o doživotním vězení s nejpřísnějším režimem vyznívá až ironicky. Zajímavě se začíná profilovat Ryan Philippe, který předvedl, že jeho schopnosti nejsou limitovány rolemi upravených hezounů v jednoduchých teenagerských romancích typu Velmi nebezpečných známostí. Ústřední herecký trojlístek pak kompletuje Laura Linney, která si dokázala mé sympatie získat i navzdory zákeřnější povaze své postavy. S rozumnými očekáváními vám Breach dokáže nabídnou rozumnou zábavu a dle vlastního přesvědčení vás svým balancováním na hraně obou stran utvrdí v buď pozitivním či negativním názoru na ty velké spojené státy kdesi za vodou. 75% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vďaka komornému prístupu spočiatku veľmi atmosférické, ale asi po hodine začne byť jasné, že žiadne prekvapenie, dynamický zvrat ani výraznejšie napätie očakávať nemožno a tak film postupne vyšumí do ničoty. Väčšinou ľudia chvália Chrisa Coopera, ale jeho výkonu chýba niečo komplexnejšie - niečo, čo by diváka prinútilo uveriť, že tento rodinu milujúci, pravidelne sa modliaci katolík je vlastne mocou posadnutý deviant. Jeho záverečný monológ to čiastočne zachraňuje, ale predsa len by som chcel niečo výraznejšie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý thriller, který ale jednoduchou látku rozčachtává na 105 minut dlouhý, těžce snesitelný drama-thriller, kde převládá především rodinná pohoda. To nejdůležitější se totiž odehraje až na konec a celý ten film to dost zastiňuje. Je hezký vidět, že nám film ukazuje věrohodně důležitý příběh CIA, ale bylo by lepší, kdyby takovejhle typ filmu měl trošičku víc akce, klidně i umělé, která ale na skutečných událostech nic nezmění. Pak se divím, že plno filmů, co se točí podle skutečné události, skutečnou událost trošičku upravují....ono je to fakt pro obyčejného smrtelníka občas těžce stravitelné. Vždyť málokdo má tak akční život jako třeba Chuck Norris nebo Rambo. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Komorní, ale i tak velmi zajímavý film. Především díky hercům, kteří odvedli svou práci naprosto perfektně. To už se ale nedá říct o režisérovi, který má v první polovině hodně velké problémy s tempem. Naštěstí se to v druhé části spraví. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $33,231,264Tržby Celosvetovo $40,953,935Tržby za predaj DVD v USA $20,965,348 //počet predaných kusov 1,096,277║ Vo svojej podstate zaujímavé ale režijne staticky podané. /40%/ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Osudové selhání je film, který má na jednu stranu výborný scénář, o jehož kvalitách jsem byla přesvědčena již v okamžiku, kdy Chris Cooper poprvé vstoupí do dveří a setkává se s Ryanem Phillipem, na stranu druhou je však poměrně monotónně zpracován. Nenabízí žádný akční nášup, jak by ne jeden divák dle tématu mohl očekávat, spíše jen tak poklidně plyne, nejsou zde žádné výraznější scény, žádné zvraty, propracovaná zápletka či snad velkolepý, emoční závěr v Hollywoodském stylu. Je to vlastně i docela příjemné, když si takto můžeme odpočinout od všech těch filmů, kde na sebe agenti FBI, CIA, gangsteři a všichni ostatní míří bouchačkou, nadávají a pořád někoho pronásledují. I když postava Ryana Philippa mi přišla jako strašný nešika. S těmi jeho "nenápadnými" sledovačkami a nepromyšlenými akcemi se opravdu divím, že mu na to Chris Cooper nepřišel:) "Řekněte mi o sobě pět věcí, z nichž alespoň jedna je pravdivá", "V FBI vládne kultura zbraní, pokud jí nevládnete, nepatříte sem." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy o špiónoch a tajných službách si dnešný divák predstavuje nabité akciou a nebezpečnými kaskadérskymi kúskami. V dobe, keď nám túto víziu do hláv vsugerúvajú príbehy o agentoch ako James Bond, či Ethan Hunt, sa potom takéto filmy strácajú v dave. Pritom sú práve podobné príbehy tie, ktoré by nám mali priblížiť skutočný život týchto tajomných postáv medzinárodných špionážnych sietí. O deji vo filme, podporenom skutočnými udalosťami, preto nemožno hovoriť ako o nejakom veľkom klišé. Príbeh samotný mal čo ponúknuť, akurát spracovanie si pýtalo viac zručností, ako bol režisér schopný predložiť. Herci sa však predviedli v pomerne jasnom svetle a film ako celok mal veľmi slušnú úroveň. 75%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Inteligentny spionazny thriller podla skutocnosti, ktory ma asi dva problemy a to v mnozstve dialogov a v tempe filmu, ktore bolo prilis pomale, chvilami az nudne. Mna sice dej zaujal, ale nepovazujem ho za nejaky vynikajuci thriller. Avsak musim pochvalit herecke vykony Chrisa Coopera, Ryana Phillippa alebo Lauru Linney. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takový malý komorní špionážní film, který zachraňuje hlavně vynikající obsazení v čele s bravurním Chrisem Cooperem. Herci dokázali jakž takž ukrýt i fakt, že režisérovi to chvilkama moc nejde a napětí cítíte až v samotném závěru. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Námět by byl fajn, ale scénář je hloupoučkej a plný klišé a nelogičností. Ale díkybohu za úžasného Chrise Coopera. (5/10) ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Příběhům natočeným podle skutečných událostí se snažím vyhýbat, protože jim prostě a jednoduše nevěřím. Důvodem pro mou účast při projekci tohoto snímku byl Chris Cooper v hlavní roli. Cooper ve filmech málokdy dostává prostor odpovídající jeho talentu. V tomto případě dokázal vytvořit nejednoznačnou postavu zrádce vlasti s vysoce vyvinutým charakterem a svým charismatem si hravě tento v podstatě průměrný film ukořistil pro sebe. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

film má solídne tempo a dbá na poctivé budovanie atmosféry a dramaturgické vedenie príbehu, čo však svedčí len o tom, že tvorcovia sú skúsené alebo min. zruční remeselníci/filmári, inak ale po stránke originality, nápaditosti a invenčnosti priemer - ja mám také pravidlo, že ak ma film "nechytí" do pol hodiny, už u mňa nemá veľa šancí (chytiť znamená upútať ma: dialógom, scénou, postavou, nápadom, režijnou fintou, zvratom . . .), tomuto filmu sa to podarilo len taktak, na hrane, na hranici možného limitu ma v poslednej chvíli upútal a i to len tak, aby sa nepovedalo (nič svetoborné: scéna, keď príde mladý phillippe po prvýkrát do kancelárie a jeho prvé stretnutie s cooperom); navyše podobných filmov na podobnú tému tu bolo neúrekom, kinematografia ameriky je zahltená politickými, špionážnými a agentovskými thrillermi a filmami na základe skutočných udalostí nedávnej minulosti, dokonca aj téma "šéf proti zamestnancovi, učiteľ proti žiakovi" tu bolo habadej - napr. nedávny TEST s Al Pacinom a Farrelom (ten bol aspoň dynamickejší, len nebol "based on true story" a nie v FBI ale CIA), každopádne tento decentný a pomerne komorný film si drží svoj štandard, dokáže celkom zapracovať s napätím (miestami), nekolíše (žánrovo, príbehovo ani temporytmicky) a čo je v tomto prípade asi najhlavnejšie, preveruje herecké schopnosti ústrednej dvojice: Chrisa Coopera, ktorý je podľa mňa herecké eso a preverovať nepotrebuje, iba "potvrdzuje" svoju pozícii, a mladého Ryana, ktorý solídnu rolu s možnosťou predviesť herecké nuansy potreboval (podľa mňa) a v tomto filme ju aj dostal (podľa mňa); ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi, ale skutočne veľmi komorná a trochu málo výživná dráma o jednej vlastizrade. Američania točia filmy o každej kauze, ktorá sa u nich prevalila na verejnosť. Je to príjemná sebareflekcia, ale pre našinca tak môže tento film znamenať stratu času. O žiadne osudové zlyhanie ale nepôjde. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Miestami nezaškodí vložiť do prehrávača aj nejakú komornú krimi drámičku. Zvlášť keď je natočená podľa skutočných udalostí a rozpráva príbeh jedného úplatného amerického agenta, ktorý síce paktuje s rusmi, má "nejaké tie" úchylky, ale doma to hrá na pravoverného kresťana, pre ktorého neni nič krajšie ako nedeľa, keď môže doobeda zbehnúť do kostola a poobedie stráviť s vnúčatami. No neľúbte ho :) ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu mierne podhodnotený film.. Fungujúce napätie a výborné herecké výkony. Cooper má neskutočnú charizmu! 80% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Také nenápadné, intímne, napínavé... Netreba ani veľa (originality), aby vznikol slušný komorný špionážny film. Fajn herci, profesinálny prístup. Potešilo... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Původně to vypadalo, že by se mohlo jednat o napínavý thriller z prostředí tajných služeb ale postupem času se z filmu stávalo spíše komorní drama pod vedením dvou mužů. Jelikož jsou ale ti dva muži velice dobře zahráni nedá se říct, že bych se u filmu nudil. Jen mi nepřinesl žádný skvělý zážitek ale jen slušnou podívanou. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Celú kauzu okolo Hanssena si matne pamätám z médií, bol svojho času okolo toho dosť veľký humbuk. Musím priznať, že Breach ma dostal a fest bavil- od začiatku až do úplného konca! Cooperov herecký výkon nemôžem nazvať inak ako excelentný. Príbeh je značne zjednodušený, no inteligentne spracovaný, v určitých momentoch nepríjmene dusný a napínavý. Mám rád špionážne filmy a tento radím bezpochyby do toho najlepšieho za posledné obdobie...4,5*/5 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Očekávání veliká, vizuál skvělý, atmosféra by se dala krájet, a vyleze z toho taková jalová historka bez napětí, bez mantinelů, o sledovaném vlastně se nedozvíme nic podrobnějšího, takže nemáme důvod fandit jeho "soupeři", a celé je to postavené tak nějak divně. Proč tam jsou ty katolické věci, to mi moc nedošlo, protože působí jako pěst na oko, moc se sem nehodí, jdou tak nějak paralelně. Dokonce by mne zajímaly věci jako věroučné zdůvodnění jednání obou postav, když už tedy je to zde naznačeno. Pro mne nuda, a o špionáži to skutečně není. Díky tomu, že od začátku víme, jak to dopadne, chybí i jakékoliv napětí. ()

Související novinky

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama