Reklama

Reklama

Kasandřin sen

  • USA Cassandra's Dream (více)
Trailer

Bratři Ian a Terry se topí po krk v dluzích. Nečekanou záchranu jim nabízí bohatý strýček Howard. Věc má však háček. Jeho peníze nemají zrovna nejčistší původ a jeho aktivity jsou předmětem policejního vyšetřování. Ian a Terry by pro něj mohli udělat "laskavost", za niž se jim štědře odmění. Dokážou bratři odolat nabídce, která je sice za hranicemi legálnosti, zato však velmi lákavá? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (365)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dva bratři, velký dluh a nabídka, která se neodmítá. Woody si po Match Pointu staví další pomník ve stylu antické tragédie. Nepříliš okázalý, z jen naoko kvalitních materiálů. S těžkým srdcem musím konstatovat, že je to nejhorší ze třiceti režijních počinů, které jsem od Allena viděl (na záda mu dýchá Alice). Dva herci bez velkého talentu pronášejí věty, jež by docela pěkně vynikly na papíře nebo v nějaké rozhlasové hře, ale pro filmové účely jsou zcela nevhodné, příliš doslovné. Neustále (naprosto zbytečně) podtrhávají právě viděné. Těch vět je hodně. Vlastně to jsou pouze ony, které popohánějí tuto zbrkle odvyprávěnou moralitu. Dilema Iana a Terryho působí trapně a banálně. Na všechny otázky dostaneme jednoznačné odpovědi, gordický uzel je v závěru rozetnut hrubou silou, bez špetky invence. Možná Allen vážně neusiloval o další Zločiny a poklesky, o další inteligentní vykrádání Dostojevského, ale Cassandra’s Dream nefunguje ani jako přímočarý thriller. Snad to byla má lhostejnost k protagonistům příběhu, snad režisérova žánrová nezkušenost, která zapříčinila naprostou absenci napětí dokonce i v těch dvou klíčových scénách. Mimořádně nezáživný, velmi nenápaditý a prkenně zahraný, takový je zatím poslední film Woody Allena, který při manipulaci se svými postavami tentokrát zachází příliš daleko. Jako absurdní komedie by Cassandra’s Dream (alespoň ten název dává vzpomenout, jak chytrým režisérem umí Woody být) mohl fungovat. Občas. 50% Zajímavé komentáře: Eddard, nunka, Cushing, dormouse ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chůze by nám dejme tomu šla. Za každé překročení však zaplatíme něčím pro nás velmi cenným. JE TO AŽ SMĚŠNÉ, JAK SI S NÁMI ŽIVOT ZAHRÁVÁ. ŽIVOT NIC NEZNAMENÁ, POKUD NENÍ ABSOLUTNÍ IRONIÍ. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Woody Allen a jeho jeden film ročně už někdy od sedmdesátých let. Továrna na výborné příběhy a geniální dialogy tady přesto trošku strádá. Woody najal výborné herce: Ewan McGregor a Colin Farrell. Každopádně se ale pustil do trošku jiného tématu, než u něj obvykle bývá. Tak za prvé tady chybí vztahy, se kterými dycky na plátně kouzlí. A druhá věc je ta, že se ve filmu neobjeví žádná krasavice, které se kolem Woodyho filmového života a nejen toho, motaly. Tady prostě kde nic, tu nic. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £13miliónovTržby USA $973,018Tržby Celosvetovo $22,658,532║ Woody Allen dokáže vytvoriť pri svojich komornejších thrilleroch dosť chladnú atmosféru, čo už dokázal nejeden krát, to mu fakt ide náramne, herci zahrali pod jeho vedením veľmi dobre /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Drama dvou bratrů, kteří si mají vybrat mezi vzájemnou rodinou výpomocí se svým strýcem nebo strávením zbytku svých životů po krk v dluzích, v režii Woodyho Allena? Na první pohled rozhodně zajímavé. Když se k jménu režiséra přidají ještě dva herci, kteří ztvární oba bratry, a to Ewan Mcgregor a Colin Farrell, očekávání jsou skoro dvojnásobná. Bohužel se nenaplní podle mého přání. Drama je rozehráno velmi vlažně, ale s přehledem a Allen udržuje oba herce ve velmi kvalitních výkonech. Přesto jakoby autor nevěděl, co chce říct. Oba bratři jsou velmi rozdílní, každý se z počátku projevuje různě, v určité chvíli filmu se jakoby obrátí a každý se chová opačně, což působí prazvláštně. To trochu ubírá na přirozenosti a poté následuje poměrně očekávaný průběh snímku, který ještě více potápí skvělé herecké duo. I díky své "správné" délce jde určitě o kvalitní snímek, který se však nerozhodl jaké poselství by chtěl říct a působí rozvlekle. Přesto silnější 3* místo slabších 4. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Woody Allen .. Další hutná Allenovka, na hony vzdálená jeho slavným komediím, která je sice provařenou moralitou v rovině přímočarého děje, ale ani tak neztrácí osobitým podáním pana režiséra na své působivosti. Ewan McGregor i Colin Farrell jsou herecky excelentní, jako bratrská dvojice funkční a skvěle k sobě pasují. Lepší než Match point. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pro tvorbu Woody Allena tak typicky konverzační kriminálka, která zkoumá již tolikrát analyzované etické dilema - je člověk svobodný až tak absolutně, že může připravit o život jinou lidskou bytost? Raskolnikovská hloubka Allenově scénáři tentokráte schází, snaží se ji nahradit chvílemi až příliš majestátně a pateticky znějící hudba Philla Glasse, leč Kasandřin sen svůj účel splňuje - coby divák jsem si nad několika inscenovanými situacemi skutečně položil otázku, co bych na místě hrdinů dělal já... Zajímavým prvkem je nezobrazování klíčových scén příběhu, před divákem tak zůstává ukryto cosi podstatného (skládajícího se povětšinou z násilných výjevů) a modifikuje to jeho následný vizuální vjem, který je určen střihem či odjezdem kamery od merita věci. (Trochu to připomíná koncept Michaela Hanekeho v jeho fenomenální Bílé stuze) Suma sumárum - Woody Allen nezvykle vážný a coby režisér bravurně zvládající pro něho trochu netypický žánr, auru čehosi jedinečného ale jeho kriminální psychologické drama ztrácí, takhle píše a natáčí jen dobrý režisér a scenárista, ne už tak ten výjimečný... Podobné filmy: Zločiny a poklesky, Match Point - Hra osudu ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to Woody a zároveň to není Woody. Je to jak od nějakého (ne)pěkně cynického filmaře, který nemá zrovna nejlepší mínění o stavu současné morálky západní společnosti. Rozhodně tedy nejde o klasickou allenovku, ale zase bych netvrdil, že je v tom zcela nerozpoznatelný. Nezapírám, že bych to možná raději viděl na divadelních prknech, kam to dle mého patří, ale na nich bych si zase těžko vychutnal tradičně skvělou práci Philipa Glasse. Ovšem ta není hlavním kladem. Tím je s přehledem ústřední herecké duo. Ti dva by si ještě někdy měli zahrát pospolu. I přes rozdílné přízvuky jsem jim bratry věřil jako málokomu v poslední době. Obavy zda neuvidím McGregora a Farrella, ale Iana s Terrym tedy vzaly za své. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Woody Allen je na stará kolena pěkně chladnokrevný a krutý. A přitom dokonale upřímný. Intelektuálské kecy se snížily na minimum a vtipné bonmoty vymizely zcela. Nahrazuje je nepříjemně aktuální zápletka, že jen peníze se v dnešní době počítají a na ničem jiném (téměř) nezáleží. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

KASANDŘIN SEN není filmem, který byste čekali od víc jak 70-ti letého tvůrce, ale spíše thrillerem, jaké točil Hitchcock ve svém britském období._____ Ani stopa po podvratnosti MATCH POINT - HRY OSUDU, vše zde má svůj přesný účel a místo, herci ze sebe dostávají vše a cením si nejvíc tlumeného výkonu Toma Wilkinsona, Glassova hudba vhodně doplňuje atmosféru plnou podezření... a jak to u antických dramat bývá, nečekejte šťastný konec, ale údernou moralitu._____ Nikdy ve své tvorbě nebyl Allen natolik pohrdavý (a nesmlouvavý) ke svým postavám a nikdy zatím nenatočil natolik čistou žánrovou podívanou, které obsahuje pouze dvě diskutabilní černohumorné scény a jednu labužnickou intertextovkou vsuvku, umožňující více možností čtení textu. A po SÓLOKAPROVI mu Londýn zase slouži jako chladné místo plné morálně problematických, zdánlivě smpatických postav (ale tady má místo a jeho definice své opodstatnění). 90% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po slusnym Match Pointu se Woody znova vrhnul na thriller a dopadlo to snad jeste lip. Pribeh sice na prvni pohled nepusobi kdovijak originalne, navic je to porad ten ukecanej Woody, takze se ani vetsinu casu nic moc nedeje a tim padem tady neni ani kdovijaka gradace deje, protoze tu proste neni co gradovat. Ale pak tam je par tak paradnich scen, ktery jsou skvele vygradovany a napinavy a celej film skvele ozivi. Prvni asi pulhodinku je to jen takova misty zdlouhava predstavovacka, pak se to preklopi konecne do ty thrillerovy roviny a nekdy pul hodinu pred koncem, kdyz uz to vypada, ze to pojede v klisovitejch neoriginalnich kolejich, zacne Woody prekvapovat. Navic to cely pusobi pekne realisticky a film se muze oprit o dva skvely herce, McGregor a Farrell jednak oba hrajou fantasticky a navic k sobe jako brachove perfektne sednou. Celkove mozna misty zbytecne rozvlacny, ale ve vysledku paradni drama s prichuti thrilleru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Vypadá to bohužel, že Match Point byl jen šťastnou výjimkou, nikoliv důkazem toho, že Allen je zpátky v plné síle. Snaživí herci a Glassova atmosférická hudba nezakryjí smutný fakt, že zápletka je spíš chtěná než osudově nevyhnutelná. Zbývá jen předvídatelná moralita o tom, že vražda je špatná. To mi od Woodyho Allena přijde dost málo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby to jen neopakovalo Vraždy a poklesky, klidně bych dal 3. Přestože jsem se na ten film nedokázal pořádně zaměřit, byl bych tak hodný. Takhle jde ale o snad nejslabší dosavadní allenovku, a to přestože skotský přízvuk je cool. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Už při prvním záběru, kdy natěšení bratři běží k přístavu a k lodi, jsem si říkala, že se Woody musel asi pomátnout. A postupně se ten pocit jenom stupňoval. Bože můj, všechny herce bych za tohle nejradši přetáhla polenem, za což pravděpodobně můžou neskutečně protivné a nepřesvědčivé postavy a vůbec celkově příběh, který mi přišel příšerný, zbrkle napsaný a a a už ani nevím, jakou špínu na to nakydat. Jako jsem byla z Match Pointu nadšená, tak z tohohle jsem vyloženě rozčarovaná, protože takhle zvrhle plýtvat divákovým časem je skoro zločin. Opravdu nechápu, proč ten film vznikl. A hudba byl pro mě jen poslední hřebíček do rakve. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kasandřin sen není běžná kriminálka nebo detektivka, je to spíš psychologické drama o dvou ambiciózních mladících, jednom byznysmenovi v rodině a jedné osobě, která překáží rodinnému štěstí. A především je to film o vyrovnávání se s vlastní vinou, taková svérázná varianta Viny a trestu. Woody Allen se v tomto období odklonil od svých starých neurotických komedií a pokračuje v linii nastolené dramatem Match Point - Hra osudu. Není to tak silné jako jeho předchozí snímek s kriminální zápletkou, ale jako psychodrama o morálce funguje dobře a Woody Allen si uchovává vysoký standard své tvorby. Navíc, a to se v tomto případě opět potvrdilo, pracuje s hereckou elitou. Oba herci v hlavních rolích odvádí to nejlepší, co umí, a považují svou účast na projektu Woodyho Allena za čest. Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco ve stylu Match Pointu, a to také dostal (přestože dřívější Allenův počin mě chytl o něco více). Na filmu se mi líbilo to postupné dávkování adrenalinu divákovi a budování napětí (zda a jak „to“ bude provedeno). Vlastně vůbec celá ta Woodyho práce s publikem a jeho emocemi, ale ještě více myšlenkami byla parádní. Divák je nucen dumat nejen nad tím, jak se má postavit k hlavním hrdinům (fandit jim? Odsoudit je?), avšak také, jak by se zachoval on v jejich kůži, což je podstatně nepříjemnější a zajímavější (kam až by člověk zašel a co by u toho asi cítil? A kdyby překročil onu hranici, dokázal by se vyrovnat s výčitkami?). K bezproblémovému „naladění“ na morální dilema napomáhají svými výkony Ewan s Colinem, kteří si jako bratři dost sedli, a především v divákovi plně vyvolali tu představu 2 vystrašených lidí, kteří mají svým činem rozhodnout o své budoucnosti. Ano, netvrdím, že jde tematicky o něco originálního, ovšem v tomto případě (mně osobně) nezáleží ani tak na tom „co“, ale „jak“ to bylo zpracováno. A to platí nejen o celém tomto filmu, nýbrž i závěru, který jistě překvapí (opět, ne tím, co se nakonec stane, ale jak). A já jsem celkově spokojen, a proto dávám slušné 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Osud, ten král výsměchů. Náramně si užívá, že lidé bez svědomí odcházejí bezbolestně a ti se svědomím v agónii.. Příběh jedné chorobné ctižádosti, co se na poměry antických dramat i autora nezvykle utápí ve vlažnosti a banalitě. Pinkalista slov a vztahů z Dostojevského akademie měl na britském kurtu match point, ale zkazil lehký míč a je tu zase shoda.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nečekejte druhý Match Point a už vůbec ne klasického Allena. Snad poprvé u jeho filmu není problém v režii či hercích, ale už v samotném základu - scénáři. Ten nám předkládá sice věrohodnou zápletku, ale s naprosto nevěrohodnými postavami a topornými dialogy a řada momentů tak působí přesně opačně než měla. To především u dramatických pasážích zabolí. Z herců jednoznačně vyniká Tom Wilkinson, stejně tak Ewan McGregor je typicky dobrý. Colin Farrell má tu smůlu, že se typově nehodí a tak má sklon občas přehrávat. Nicméně, v druhé polovině se už tu a tam dobré momenty vyskytnou, ale od Allena by zkrátka člověk čekal mnohem víc, než průměrnou (a dost nešikovně) napsanou krimi s tím nejnemožnějším koncem, jaký mohl vymyslet. 5/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pomalu začínám chápat význam slova "Allenovky". Přesněji řečeno spíše jednu jeho uzavřenou skupinu, samostatný, ucelený Woodyho žánr, a to sice "Allenovský" krimi-thriller. Začalo to Match Pointem, pak přišel Sólokapr a nakonec Kasandřin sen. Zjistila jsem, že se mi všechny tyto jeho filmy líbily, i když každý svým způsobem. Tento snímek začíná zcela nevinně, a končí zcela nečekaně. Dvojice bratrů v podání Colina Farrella a Ewana McGregora byla ztvárněna velmi věrohodně, po celý film mi přišli jako opravdoví sourozenci, a ne jen jako herci, kteří je hrají. Zejména Colin byl ve své roli ufňukaného a pesimistického Terryho naprosto přirozený a společně s "laskavým" Ianem táhnou celý film, který by, nebýt jich, vyzněl možná zcela jinak. Tím však nechci snižovat Woodyho uměleckou a tvůrčí osobnost. Umí vytvořit dobrý příběh se zápletkou a následným rozluštěním, u kterého si však nikdy nemůžete být jisti, že film skončí zrovna tak, jak tomu dané okolnosti aktuálně napovídají. ()

Reklama

Reklama