Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou; Anwara El Ibrahimiho (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (267)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Opravdu super. Příběh při kterém vám běhá mráz po zádech a kdy si říkáte, jak je dnešní většinou demokratický svět nespravedlivý a plný omylů. Všechno co se ve filmu děje má svůj smysl. Jenže raději riskujme neprávem jeden život, než-li by jsme mohli přijít o 7000 jiných? V dnešním světě se nemůžete cítit bezpečně před úřady ani když jste bezproblémový člověk. Herci mě absolutně přesvědčili, až na Streep, která byla v normálu. Škoda jen toho rychlého konce, mohli mu dát větší prostor, když ne hraného, tak alespoň nějaké poselství v textu. Hudba nepříliš známí Paul Hepker a Mark Kilian. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Co je to za divný konec? Po neoprávněném zadržení se jen tak vrátit domů, jako by se nic nestalo? Tomu nevěřím. A ta časová smyčka mi do příběhu vůbec nesedí. Dvě hvězdičky dávám za první půlku, ta druhá už za to nestojí. EDIT 11.4.2011: po dalším zhlédnutí uznávám, že jsem filmu trochu křivdil, takže přidávám jednu *. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Před časem jsme i u nás zaslechli o tajných přeletech speciálů USA, dokonce i o tajných věznicích v Evropě... Když už mají americké tajné služby mučit tak raději jinde ne v USA asi... Film skvěle ukazuje na dnešní dobu honů na čarodějnice, kdy někdy i sebemenší náznak či něčí domněnka může mít pro nezúčastněnou a nic netušící osobu dalekosáhlé důsledky. Samozřejmě, člověk ve filmu fandí Anwarovi a posléze i Freemanovi. Oproti tomu vedoucí egyptských policistů nebo šéfka CIA jsou zlo samo... Divák se děsí faktu, že slibně se rozvíjející pátrání po Anwarovi v mžiku skončí u pomyslné zdi s názvem - Národní bezpečnost USA. Říkáte si co kdyby se to proboha stalo mně? ---- Ale ruku na srdce, osobně věřím, že bez těchto zlounů za zdí Národní bezpečnost by náš svět - svět západní civilizace, byl mnohem méně bezpečný. Pokud se někdo z náboženských důvodů (a bohužel jsou to převážně muslimové), hodlá odpálit v metru plném lidí, dát nálože na vlakové stanice či s uneseným velkým dopravním letounem narazí do mrakodrapu, pak jsou tu lidé kteří nesou břímě odpovědnosti potřební. Jsem si jist, že dochází k přehmatům jako v tomto snímku. Jsem si jist, že při waterboaringu řeknete i to co nevíte, budete si vymýšlet jen aby vyšetřijící skončili. A to je jen jedna ze široké škály donucovacích prostředků jak člověka zlomit. V sedmnáctém století lidé natažení na skřipci a pálení ve slabinách kleštěmi také nakonec doznávali účast na čarodějnických sabatech, líbání kozla a létání na koštěti... Jenže, i když připustíme, že se přehmaty dějí... -. Můžeme si dovolit ten luxus chovat se lidsky vůči zfanatizovanému nepříteli, nectícího žádné zákony, žádné právo, kterému je vše jedno? Můžeme si dovolit vyšetřovat podezřelé při podezření z příprav teroristických útoků jen v rámci platných zákonů se všemi právy, která by v demokratické a právní zemi měla být obviněnému garantována? Stále hledám odpověď, ale i přes dojem z tohoto filmu se kloním spíše k NE, NEMŮŽEME. Dávám čtyři matice. * * * * ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane obyčajný príbeh z ošarpanej škatuľky true story... Lenže režisér nám v ňom ukazuje, ako sa dá šikovnou koncepciou vytvoriť napätie a pocit nepokoja aj tam, kde nie je. A práve toto úchvatne odzrkadľuje celú tému paranoje a boja proti terorizmu. Gyllenhaall toho veľa nepovie, ale je skvelý... ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

mozno sa take veci vo svete deju...my, obycajni smrtelnici to nemozeme vediet, ale taka vec ako sa diala vo filme je nemyslitelna, pritiahnuta za vlasy asi tak ako cely dej. neviem preco tam museli dat 4 zapletky a ku koncu casovu slucku, ktora bola totalne zmatocna...a najvavsim minusom je 120 minut... ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama