Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou; Anwara El Ibrahimiho (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (267)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Postupně film nabírá doslova luxusní tempo a jak se říká, že příběh by měl diváka pohltit, tak tady mě přímo sežral. Jenom si nemůžu něco odpustit. Jestli alespoň z 50% takto bojují amíci proti nejzbabělejším ze zbabělých - teroristům, tak děkuju bohu, že jsou na světě holky, krásná přiroda, památky, pivo a fotbal, protože jinak bych se tady na to už dávno vysral a odešel radši někam do džungle za opicema skákat tam po palmách, žrát banány, drbat se na prdeli a dělat HUHUHU, než abych byl součástí těhle lží, manipulací a zbabělého zacházení ze životy obyčejných lidí, jak ze strany západních politiků, tak ze strany náboženských fanatiků. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět není v Odvlečeném nic neobvyklého, hlavním tahounem dle mého chtějí být herci, ale když mě nebaví film, marně se snažim alespoň držet toho, že tam ti herci jsou a prostě jen koukám, ačkoliv je to na nic. Každopádně Witherspoonové a Gyllenhalla jsem si všímat musel, protože ty dva osobně mám vcelku rád. Jenže k filmu samotnému moc co dodat není. Akce se tam příliš nenaděje, spíše se kecá, a to kecání mi nepřišlo bůhví jak brilantní, stejně jako film, takže jestli můžu hodit hodnocení na svoje triko, pro mě to jsou dvě hodiny naprosto zbytečně ztrávené u něčeho, co jsem si myslel, že bude trošku akčnější a svižnější, a ne jenom dlouho tahající a kecající o ničem, dlouho o ničem, jako je zrovna tento film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $27,5miliónaTržby USA $9,736,045Tržby Celosvetovo $27,038,732Tržby za predaj DVD v USA $5,996,342 //počet predaných kusov 309,880║ nie úplne príbehovo dozreté /45%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bolo to vynikajuce. Malo to uvod, jadro, zaver. Perfektne herecke vykony,skvela hudba, výborna atmosfera. A konecne sa hollywood neboji bububu filmov o Dzihade, islame a danej problematike. Alah Agbar som v poslednej dobe pocula uz v troch filmoch :) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Docela propálená šance a o Wolverina se trochu začínám bát. Banda známých herců je zasazena do poměrně zajímavého příběhu, jehož potenciál ale zůstává zdaleka nevytěžen. Ani jedna postava mě nezaujala a ani jedna linie mi nepřišla extra zajímavá, protože je to všechno podáno tak nějak vlažně, jakoby se do toho Hood bál pořádně šlápnout. Navíc mě časem začaly iritovat ty natahované koláže s rádobyemocionální hudbou (která mi neuvěřitelně připomínala Aragornův zpěv na konci Návratu krále :) a korunu všemu nasazuje konec. Za prvé je to kýč jako prase, za druhé je naprosto neuvěřitelný a za třetí mě nikdo nepřesvědčí, že by to ještě nemělo nějakou dohru, minimálně s hlavním hrdinou. 5/10 ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Odporně nudný politický film, ve kterém se nic neděje! A herec Jake Gyllenhaal, mne zklamal na celé čáře? Proboha co to byla za role? Vždyť tam jen seděl a čuměl! Meryl Streep se tam jen mihla. Prostě film, který si zakládal pouze na zvučném hereckém obsazení - co se týče obsahu - ODPAD! Dávám jednu hvězdičku za.........vlastně ani nevím za co? ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ať hledám, jak hledám, nikde nevidím „podle skutečných událostí“. Jsem hloupá nebo jen důvěřivá? …ale vůbec bych se nedivila, že takové a i mnohé další praktiky amící a jiné státy provozují, Česká republika do nich ale asi nepatří, díky bohu :o) Každopádně pozvolné gradující tempo, místy až mrazivá atmosféra a beznadějný strach, hlavně můj, mi na nedělní večer připravil příjemný zážitek. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh jako bych už někde viděl. Každý kus scénáře vypadl z jiného filmu, kde byl navíc i lépe zpracován. A proto se na jednom místě slévá Nepohodlný, Úhel pohledu nebo Babel, do toho se obrátí ne úplně srozumitelné časové uspořádání a já jenom marně hledám fragmenty, které se mi doopravdy líbily, místo aby pouze nenudily. Tím něčím jsou podle očekávání Reese, které její postavu do posledního puntíku věřím, a Jake Gyllenhaal, který s přehledem dokazuje, že je pravý herecký chameleon. Smutně jasné dvě hvězdy pro sterilní prohrábnutí vztahů s muslimy, které stejně nikam nevede. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Odvlečen, vysvlečen a zmučen, co na tom, že neusvědčen.. Citát z Kupce benátského vs. rčení o pravidelném mlácení žen, které si na důvod vždycky vzpomenou, vás navedou na ústřední myšlenku, u které vám tvůrci rafinovaně ponechají prostor i pro pochybnosti. Rozhodně ne černobílé téma, sub-plot ze severní Afriky dobře zakomponovaný do celkového obrazu a ve své úspornosti přesný analytik Gyllenhaal. Jakpak asi ten narušitel praktik zaměstnavatele dopadl? Přišel za ním šéf a řekl mu: „Takhle ne, Dougie. Ještě jednou a seberem ti na měsíc stravenky..“? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hood umí hezky komponovat záběry, vyhraje si i s kamerovými filtry a scény mučení mu jdou od ruky, ale to je vlastně všechno. Kromě těchhle zmíněných věcí je totiž Odvlečen jen jedna velká nuda, v níž se strašně dlouho kecá, aby z toho v závěru vypadla tak otravně neuvěřitelná pointa, že ji nespasí ani překvapivá časová smyčka. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Kellez Sane | Hudba: Pail Hepker, Mark Kilian | Distribúcia: New Line Cinema | Štúdio: Level 1, Anonymous Content | Rozpočet: 27,5 milióna $ | Tržby: 27,038,732 $ | Ocenenia: Mill Valley FF - Najlepšie naratíva: Gavin Hood. Spolu: 1 výhra a 2 nominácie || Filmy, ktoré sú postavené na psychike, obsahujú len esenciálne množstvo akcie, a požadujú trpezlivosť, čo sa tempa filmu týka - mi začínajú sedieť čoraz viac. Túto konzistenciu som si osvojil hlavne v seriálu Homeland, ktorému je Rendition v hlavnej štruktúre príbuzným počinom. Gyllenhaal - Whitespoon sú už len ozdobou pre mňa dobre fungujúcemu filmu. 75% | FullHD, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odvlečen je spíše civilně zpracovaný snímek bez nějakých okázalých velkolepostí, ať už, co se týče zpracování, či obsazení. Ač právě hereckému obsazení dominují "hvězdná" jména, jako Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Peter Sarsgaard či J.K. Simmons, přišlo mi, že jejich party zastávaly poměrně málo prostoru. Myslím, že v tomto případě dostal "neamerický" casting mnohem více prostoru, než právě ony zmiňované Hollywoodské stálice. A myslím, že je to tak správně. Herecky se totiž všichni činili nadmíru dobře. Fanynky Jakea si téměř v úvodu filmu mohou užít pohledy na jeho svalnaté tělo a vášnivé scény s jakousi holkou:) Jinak bych ale řekla, že "Jacky boy" je v tomto filmu, co se hereckého výkonu týče, spíše pasivní pozorovatel, než aby se nějak aktivně činil. Možná to bylo jeho postavou, ale přišel mi poněkud netečný:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Komu inému zveriť scenár zachytávajúci vyostrené americko-moslimské vzťahy v najaktuálnejšej možnej verzii, než oscarovému režisérovi spred dvoch rokov, ktorý sa vie v atraktívnom africkom prostredí tak dobre pohybovať? Áno, Gavin Hood ukazuje, že záblesk, ktorým zasvietil v podaní filmu 'Tsotsi', nebol náhodný. Zručná réžia sa prejavila najmä v prvej polovici filmu, ktorá námetom pripomínala klasický politický thriller, ale striedanie lokácií, postupné pridávanie napätia a perfektná kamera postupne zmenili tento film na skvelý, napätím prekypujúci a záverečným zvratom jedinečný film. Navyše herecké výkony najväčších hviezd zatienili výkony hercov, od ktorých by som to až tak nečakal. Takže maximálna spokojnosť. 85%. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Výtečná záležitost se skvělým Gyllenhaalem, tenhle chlapík mě už dále nemusí přesvědčovat a při nejbližší příležitosti dostane své místo v TOPce. Mělo to tempo i atmosféru - 80 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tezovitý, viditelně nedovařený scénář provází dosti utopený potenciál snímku, jehož praktickou část tvoří teroristické obvinění vystudovaného Egypťana, co léta žije ve Spojených státech, má milující americkou manželku, syna a další dítě na cestě. Konkrétně obvinění a věznění bez řádného soudu, bez účasti právníků. Nikdo nic neví, otázky jsou nezodpovězeny. A divák se těší. Jenže zbytečně. Nepříliš dobře napsané postavy nám toho příliš nenabídnou, nevzbudí v nás silnější zájem, jednotlivé scény dramaticky nefungují, jen se na to celé hezky kouká, nešetří se kamerovými filtry, přičemž napínavé je to asi jako „čaj o páté“. Režisér jakoby se bál pořádně šlápnout do ho.., uhýbá do bezpečných koutů a tématu „nespravedlivě“ vyslýchaných a mučených se nechce dostat řádně pod kůži. Snad jen časová smyčka, která odtajní okolnosti sebevražedného atentátu, přináší svěží vítr do poněkud fádnějších scén. Jenže, přiznejme si, je docela zbytečná!! Tak nějak jako celé drama „pouze“ na efekt!! A buch, vzápětí přijde závěr, který nepatří zrovna mezi ty nejvěrohodnější. Nechci být hnidopich, ale s látkou se dalo pracovat pečlivěji. Přitom právě herecké složení (dvě držitelky Oscara – jedna z nich navíc žijící legenda – další na Oscara nominovaný) by si zasloužilo pevnější vedení. Finální přerod mladého vyšetřovatele Douglase je prakticky nereálný!! A je sice úctyhodné, že o tom celém věděla redakce Washington Post, ale samotný divák jakoby postrádal emocionální dopad, kdy by si to měl někdo, i s ohledem na okolnosti kolem 11. září, pořádně odskákat. Jenže v tu chvíli snímek končí.. chybí silnější naléhavost, výraznější dopad, horko těžko to celé vyvolá debatu – ostatně právě jsem ho vypnul a bez nějakého sebemenšího doznívání píšu tyhle řádky!! Bohužel.. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Výborný politický ale aj psychologický thriller o džiháde, láske a o krutom mučení nevinného človeka. Človeka, ktorý v jedinom okamihu prišiel o svoju identitu a bol ponížený do najhlbšieho bahna. O vzťahu medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa musia rozhodovať medzi nenávisťou a láskou. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Z počátku film působí jako další klasické politické drama, které nemůže nijak překvapit. První polovina je dost rozvleklá a pomalu se rozjíždí, ta druhá půlka už ale nabírá na obrátkách a z filmu se stává vážně výborný politický thriller. Dobrá zápletka, parádní atmosféra po celou dobu filmu a skvělý závěr jsou největším plusem filmu. Vím, že jsem napsala, že film má skvělý závěr, také má, přesto mi na něm něco vadilo a to, že nebyl dotažen do konce, neboli spíše nebyl úplně ukončen. Film však hodnotím velmi kladně. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že z daného tématu šlo vytřískat ještě více, proto 4* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hviezdne obsadený film s jasným posolstvom, ktorému na malom priestore dominuje M.Streep. R.Witherspoon v úlohe uplakanej manželky nemá veľmi šancu zaujať, zvládli by to aj herečky s menej hviezdnym menom. Opäť téma terorizmus, opäť trochu politiky a menej akcie ako naposledy v Kráľovstve. Kvalitná réžia, no predsa filmu niečo chýbalo aby sa mi viac zaryl do pamäte. Neviem prečo som mal celý čas pocit, že príde nejaký zvrat. Na druhej strane, takých filmov už je viac než dosť, niekedy popletené až tak, že ani sám režisér nevie vysvetliť o čom to je. Takže,prečo si nepozrieť film bez zbytočných mylných odbočiek a zvratov? Slabšie štyri hviezdy. 70% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Odvlečený má své lepší okamžiky (výslech), ale i horší (veškeré scény s Reese Witherspoon). Jake Gyllenhaal tady nehraje ještě takového bouráka jako jej mám zaškatulkovaného z poslední doby, spíše bych řekl že pouze lehce výraznější. Režie velmi fádní a J.K. Simmons zoufale nevyužitý. Zkrátka hodně postav, málo napětí, hodně keců. Téma terorismu jde natočit mnohem líp. 60% ()

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama