Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

V průběhu filmu jsem pořeboval nutně na záchod, tak jsem to chtěl v polovině stopnout. No nepovedlo se a neustál jsem to..... Smekám před před prvními 2mi vteřinami kinematografie. P.S Stejně to je divný, první co se hýbá je kůň( Sallie Gardner at a Gallop - 1878 ) a hned potom tchýně. K vidění zde: http://www.youtube.com/watch?v=F1i40rnpOsA ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Někdo musel být první že? Jako historický přínos pro světovou kinematografii a velký krok kupředu dobré, kraťásek se dochoval, takže milovníci průkopnických začátků jen žasnou, možná že bychom jinak byli úplně někde jinde a dívali se na něco jiného, kdoví? Jen tak pro zajímavost, náš průkopník Jan Kříženecký, natočil své první tři snímky až o celých deset let později, to jen pro porovnání. Škoda že to jen není o něco delší, ale hodnotit se to asi jinak moc nedá.. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač právě nahání hrůzu v londýnské čtvrti Whitechapel, zatímco někde úplně jinde vzniká toto úchvatné dvouvteřinové dílo. ______ I have the "Director's Cut" DVD edition. It has a whole second of extra footage, director's commentary, a blooper reel, even a behind the scene look at the making of this film (entitled appropriately enough, "Behind the 'Scene'"). It shows the director telling the actors "Hey, don't just stand there, do something!". ()

Trainspotter

všechny recenze uživatele

Lze se vůbec dohledat prvního filmu? Jeden tvrdí, že toto byl první film, druhý zase považuje za první film jiný půvteřinový snímek a nikdo přesně neví, jestli třeba před jeho "prvním" snímkem si na jiném místě někdo jiný nepohrával s citlivou emulzí a oklamaním lidského oka. A co lze vůbec považovat za film? Film je přece médium, tvořená tenkým průhledným celuloidem s nanesenou světlocitlivou vrstvou atd. a od toho se to tak jako odvozuje... To je jedno, první film možná existuje, možná taky existuje nejlepší film a stejně tak nejhorší atd. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

TAk jsem teď přemýšlel na kolik mám ohodnotit historicky první film na světě...vzhledem k tomu že jsem přemýšlel asi 15sekund a film tvrá sekundy 2 jsem přišel na zcela jasné ohodnocení a tím nemůže být nic jiného než plný počet,protože jsou to právě tyhle 2sekundy díky kterým máme filmy jako takové...co dotat byla to filmová revoluce :-) ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Prvý krátkometrážny film, ktorý vznikol 14.októbra 1888, trvá len 2 sekundy a skladá sa z 24 obrázkov. (T2)
  • Ve filmu se objevila režisérova tchýně, která zemřela právě v roce 1888. (Kulmon)
  • Režisér Le Prince vynalezl v souvislosti s natáčením kameru s 16 čočkami, díky níž mohl být každý frame filmunafilmován jednou čočkou. Kameru pak upravil na jednočočkovou, s kterou byl poté pořízen záznam. (mr.filo)

Reklama

Reklama