Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

T2 

všechny recenze uživatele

Začiatok kinematografie v trvaní 2sekúnd je odrazom pre večnosť a tak pozrime sa čo všetko vďaka malému kroku už dokážeme dnes. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ó můj Bože, taťko koukej - ty obrázky jsou živé! Sodoma Gomora kam jsme to v tomto požehnaném roce 1888 jen dospěli? Svět už není jako býval za našeho mládí, viď že jo taťko? A svět takový jaký býval skutečně již nikdy nebyl, není a nebude... ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Někdo musel být první že? Jako historický přínos pro světovou kinematografii a velký krok kupředu dobré, kraťásek se dochoval, takže milovníci průkopnických začátků jen žasnou, možná že bychom jinak byli úplně někde jinde a dívali se na něco jiného, kdoví? Jen tak pro zajímavost, náš průkopník Jan Kříženecký, natočil své první tři snímky až o celých deset let později, to jen pro porovnání. Škoda že to jen není o něco delší, ale hodnotit se to asi jinak moc nedá.. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dnes už to nikomu nic neřekně, ale tady tímto to vše začalo!!!! A nehodnotím kvalitu, ale technické hledisko, které umožnilo, aby my jsme mohli chodit na csfd a hodnit "ty pohyblivé obrázky" :-)))...... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ú ž a s n é ! ! ! :-o . . . Z Á Z R A K ! . . . Fotografie se přece nemůžou pohybovat! O tom nelze pochybovat!!! - - - P.S. A pozor! Prohlížení pohyblivých obrázků trvale poškozuje zrak! Nervy nevyjímaje... ;o) . . . O tom jsme nakonec už před válkou hovořili s panem okresním hejtmanem! :-D - - - - - (Poprvé viděno 14.10.1888, komentář zde jako užaslý - stodvacet let a jeden měsíc a jeden den k dobru poté... ;o) ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Na filmu projde muž. Nic víc, nic míň. Z dnešního pohledu nehodnotitelné, z pohledu začátku filmu... Vlastně začátek filmu:) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější dvě vteřiny na světě, řekl bych. Těžko komentovat jinak. Z hlediska současného vnímání filmu to je jedno velké WTF, ale z hlediska kauzality to je opravdu třeskutě skvělý menhir jednoho odvětví lidské kultury. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, je to sice první film, ale co. Obyčejné "home" video, nic víc. Za historickou veledůležitost jasných pět. Za naprostou nezajímavost jasný odpad. Vychází mi krásné tři hvězdičky. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač právě nahání hrůzu v londýnské čtvrti Whitechapel, zatímco někde úplně jinde vzniká toto úchvatné dvouvteřinové dílo. ______ I have the "Director's Cut" DVD edition. It has a whole second of extra footage, director's commentary, a blooper reel, even a behind the scene look at the making of this film (entitled appropriately enough, "Behind the 'Scene'"). It shows the director telling the actors "Hey, don't just stand there, do something!". ()

Lavran

všechny recenze uživatele

Ad fontes! Dvě sekundy užaslého ticha, které přerostly v celosvětový výkřik. Nemožno smysluplně hodnotit, protože se nejedná o film v pravém slova smyslu, ale jen a pouze o váhavé našlápnutí na neprobádané území. Hodnota RGC dnes pramení spíše z nostalgického a technického akordu, ale zvídavosti badatelů, které přitahuje prehistorie filmu by uniknou neměl. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak vychádzam z deja tohto diela počiatkov kinematografie, ostáva jasné, že základom správneho užitia si filmu je prechádzka medzi stromami. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Dickson Greeting je tohle asi vteřinový záběr zobrazující neznámý domek s dvorkem (či zahrádkou) a několik lidí, z nichž jeden dokonce stihne projít přes celou obrazovku. Rozhodně nápaditější, než údajně "první film" z roku 1891. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Silně nadhodnocený záběr. Nelze nikomu upřít prvenství, ale nechápu, proč by vlastně měly být jednotlivé záběry (byť jedny z prvních) zařazeny na stránky filmové databáze. ()

Reklama

Reklama