Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

laserr

všechny recenze uživatele

Nedávám tomu odpad!, protože je to úplně první film a začátky jsou vždy těžké. Nedávám tomu ani 5*, protože to nemá děj. Nedávám tomu 1*, protože to přece jen má na víc. Nedávám tomu ani 4*, protože to má pouze 2s. Nedávám tomu 2* ani 3*, protože to značí průměr, ale tenhle film je všelijaký, ale rozhodně ne průměrný. Nedávám tomu žádné hodnocení, protože to na mě nemá žádný efekt, jaký to muselo mít ve své době, takže mi nepřísluší něco takového hodnotit. Ale jsem šťastný, že jsem konečně viděl film z 19. století. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

"Scéna ze zahrady v Roundhay"_____ 14. listopadu 1888 navštěvuje vynálezce Louis Aimé Augustin Le Prince dům rodičů své manželky - Josepha a Sarah Whitleyových v Leedsu. La Princeho syn, pan a paní domácí a slečna Harriet Hartleyová se baví v zahradě a jakoby mimochodem se stávají vůbec prvními známými herci._____ O deset dnů později vynálezcova tchýně umírá. Dva roky a dva dny po pořízení záznamu nastupuje vynálezce Le Prince do expresu Dijon-Paříž a už nikdy ho nikdo nespatří. Jeho tělo ani jeho zavazadla nejsou přes důkladné pátrání policie nikdy nalezena. Do roku umírá vynálezcův tchán a v roce 1901 je v New Yorku nalezeno mrtvé tělo zastřeleného Adolphe Le Prince, syna vynálezce. Rok 1901 tak přežívá z lidí, kteří se podíleli na vzniku filmu pouze slečna Harriet Hartleyová. _____Sám vynálezce zmizel během toho měsíce, kdy ho mělo čekat patentování jeho nejnovějšího přístroje v Londýně a kdy měl jeho film absolvovat první projekci pro širokou veřejnost mimo Velkou Británii, konkrétně šlo o plánované promítání v Jumel Mansion v New Yorku. Jedna z divočejších teorií z roku 1900 hovoří o možném podílu lidí kolem vynálezce Edisona na smrti Le Prince s tím, že motivem mohl být konkurenční boj ve věcech patentů._____ V roce 1930 je vyrobena kopie filmu, která však byla zrcadlově převrácená. Později vzniká digitální kopie, která orientací odpovídá původnímu záznamu a v současnosti je umístěna např. na server youtube. Tak nějak vypadají dějiny prvního zachovaného filmu._____ Pokud jde o samotný film, hodnotím ho pěti hvězdičkami především proto, že si na CSFD zaslouží pozornost dalších uživatelů. Pokud si uvědomíte, že nejde o žádnou hru na 19. století, že lidé ve filmu na sobě nemají žádné dobové kostýmy, nýbrž oblečení, které použivají každý den atd., tak film získává opravdu jakousi atmosféru. První zastávka na mé cestě skrz filmovou historii (viz. profil) 4.1. 2008 ()

Reklama

Lavran

všechny recenze uživatele

Ad fontes! Dvě sekundy užaslého ticha, které přerostly v celosvětový výkřik. Nemožno smysluplně hodnotit, protože se nejedná o film v pravém slova smyslu, ale jen a pouze o váhavé našlápnutí na neprobádané území. Hodnota RGC dnes pramení spíše z nostalgického a technického akordu, ale zvídavosti badatelů, které přitahuje prehistorie filmu by uniknou neměl. ()

M.I.K.E. 

všechny recenze uživatele

Ani bych se nesnažil hodnotit ty dvě vteřiny a jeden záběr tohoto výtvoru zvaného - FILM. Spíš bych chtěl ohodnotit snahu a genialitu těch lidí, kteří měli ten dar, že dokázali stvořit něco tak skvostného jako je FILM. Škoda jen, že pánové jako Louis Aimé Augustin Le Prince nevědí jakou vlnu novověké zábavy odstartovali. Přál bych si mít stroj času, kterým bych letěl časem do roku 1888 a jako poctu jejich dílu, bych jim daroval nějaký film z dnešní doby. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Pro svůj jubilejní stý komentář jsem si vybral právě historicky první známý film. Vybral jsem si to také proto, že dnes máme Silvestra a končí nám další rok končící na osm - magickou to číslovku. Tento dvouvteřinový záznam obrazu vznikl v r.1888, tudíž další "osudová osmička". Tady lze hodnotit pouze historickou důležitost, a ta je za jednoznačných pět hvězd. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Prvý krátkometrážny film, ktorý vznikol 14.októbra 1888, trvá len 2 sekundy a skladá sa z 24 obrázkov. (T2)
  • Vo filme hrajú: Adolphe Le Prince, Sarah Whitley, Joseph Whitley a Harriet Hartley. (T2)
  • Režisér Le Prince vynalezl v souvislosti s natáčením kameru s 16 čočkami, díky níž mohl být každý frame filmunafilmován jednou čočkou. Kameru pak upravil na jednočočkovou, s kterou byl poté pořízen záznam. (mr.filo)

Reklama

Reklama