Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

Elrond88 

všechny recenze uživatele

100%; Roundhay Garden Scene je nejstarší film. Pokud je to film. Na počátku filmové historie stojí dvouvteřinový záběr zahrady - včetně několika lidí. Je velmi těžké takový záběr ohodnotit, protože to objektivně není možné. Já jsem na něm hodnotil především historickou hodnotu a pak také dojem, který na mě tak starý filmový záběr zanechal. Chápu, když někdo ohodnotí uměleckou hodnotu odpadem, přesto je neobjektivní srovnávat s dnešní kinematografií, protože to by musely odejít se špatným výsledkem i třeba filmy ze třicátých let... ()

Trainspotter

všechny recenze uživatele

Lze se vůbec dohledat prvního filmu? Jeden tvrdí, že toto byl první film, druhý zase považuje za první film jiný půvteřinový snímek a nikdo přesně neví, jestli třeba před jeho "prvním" snímkem si na jiném místě někdo jiný nepohrával s citlivou emulzí a oklamaním lidského oka. A co lze vůbec považovat za film? Film je přece médium, tvořená tenkým průhledným celuloidem s nanesenou světlocitlivou vrstvou atd. a od toho se to tak jako odvozuje... To je jedno, první film možná existuje, možná taky existuje nejlepší film a stejně tak nejhorší atd. ()

Reklama

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

TAk jsem teď přemýšlel na kolik mám ohodnotit historicky první film na světě...vzhledem k tomu že jsem přemýšlel asi 15sekund a film tvrá sekundy 2 jsem přišel na zcela jasné ohodnocení a tím nemůže být nic jiného než plný počet,protože jsou to právě tyhle 2sekundy díky kterým máme filmy jako takové...co dotat byla to filmová revoluce :-) ()

M.I.K.E. 

všechny recenze uživatele

Ani bych se nesnažil hodnotit ty dvě vteřiny a jeden záběr tohoto výtvoru zvaného - FILM. Spíš bych chtěl ohodnotit snahu a genialitu těch lidí, kteří měli ten dar, že dokázali stvořit něco tak skvostného jako je FILM. Škoda jen, že pánové jako Louis Aimé Augustin Le Prince nevědí jakou vlnu novověké zábavy odstartovali. Přál bych si mít stroj času, kterým bych letěl časem do roku 1888 a jako poctu jejich dílu, bych jim daroval nějaký film z dnešní doby. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač právě nahání hrůzu v londýnské čtvrti Whitechapel, zatímco někde úplně jinde vzniká toto úchvatné dvouvteřinové dílo. ______ I have the "Director's Cut" DVD edition. It has a whole second of extra footage, director's commentary, a blooper reel, even a behind the scene look at the making of this film (entitled appropriately enough, "Behind the 'Scene'"). It shows the director telling the actors "Hey, don't just stand there, do something!". ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Nejstarší známý film, který se dochoval. (Kulmon)
  • Prvý krátkometrážny film, ktorý vznikol 14.októbra 1888, trvá len 2 sekundy a skladá sa z 24 obrázkov. (T2)
  • Z filmu se zachovala jen fotografická kopie části 2 1/8 palce širokého filmového pásu. (mr.filo)

Reklama

Reklama