Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (126)

Elrond88 

všechny recenze uživatele

100%; Roundhay Garden Scene je nejstarší film. Pokud je to film. Na počátku filmové historie stojí dvouvteřinový záběr zahrady - včetně několika lidí. Je velmi těžké takový záběr ohodnotit, protože to objektivně není možné. Já jsem na něm hodnotil především historickou hodnotu a pak také dojem, který na mě tak starý filmový záběr zanechal. Chápu, když někdo ohodnotí uměleckou hodnotu odpadem, přesto je neobjektivní srovnávat s dnešní kinematografií, protože to by musely odejít se špatným výsledkem i třeba filmy ze třicátých let... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač právě nahání hrůzu v londýnské čtvrti Whitechapel, zatímco někde úplně jinde vzniká toto úchvatné dvouvteřinové dílo. ______ I have the "Director's Cut" DVD edition. It has a whole second of extra footage, director's commentary, a blooper reel, even a behind the scene look at the making of this film (entitled appropriately enough, "Behind the 'Scene'"). It shows the director telling the actors "Hey, don't just stand there, do something!". ()

Reklama

Lavran

všechny recenze uživatele

Ad fontes! Dvě sekundy užaslého ticha, které přerostly v celosvětový výkřik. Nemožno smysluplně hodnotit, protože se nejedná o film v pravém slova smyslu, ale jen a pouze o váhavé našlápnutí na neprobádané území. Hodnota RGC dnes pramení spíše z nostalgického a technického akordu, ale zvídavosti badatelů, které přitahuje prehistorie filmu by uniknou neměl. ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Někdo musel být první že? Jako historický přínos pro světovou kinematografii a velký krok kupředu dobré, kraťásek se dochoval, takže milovníci průkopnických začátků jen žasnou, možná že bychom jinak byli úplně někde jinde a dívali se na něco jiného, kdoví? Jen tak pro zajímavost, náš průkopník Jan Kříženecký, natočil své první tři snímky až o celých deset let později, to jen pro porovnání. Škoda že to jen není o něco delší, ale hodnotit se to asi jinak moc nedá.. ()

ad-k

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit vzhledem k dvouvteřinové stopáži, nicméně považuji za nesmírně kouzelné nahlédnout do 19. století, kdy film byl v úplných počátcích a vznik takových obrazů spíše alchymií, pro pozorovatele možná až magií. Že se na plátně nic neděje a vidíme pár kroků muže s buřinkou a hůlkou... to je v podstatě úplně nepodstatné. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se objevila režisérova tchýně, která zemřela právě v roce 1888. (Kulmon)
  • Z filmu se zachovala jen fotografická kopie části 2 1/8 palce širokého filmového pásu. (mr.filo)
  • Prvý krátkometrážny film, ktorý vznikol 14.októbra 1888, trvá len 2 sekundy a skladá sa z 24 obrázkov. (T2)

Reklama

Reklama