Reklama

Reklama

Válka rozumu a cti

  • Česko Souboj stratégů (více)

Obsahy(1)

370 let př. Kristem byla Čína rozdělena na sedm národů a několik dalších malých kmenů. Jeden z nich sídlí ve městě Liang. Velitel Xiang Yangzhong se svojí 100 tisícovou armádou má za úkol zahájit útok na Liang, který stojí v cestě do Jenu, a zabrat ho. Město by tomuto mohutnému útoku zcela jistě podlehlo a tak je jejich jedinou nadějí válečník Ge Li z Mo-Tsu kmenu jehož členové jsou proslulí obranými schopnostmi. Město, za pomoci Ge Liho odolává postupně jednomu útoku za druhým. Král města se však brzy začne obávat o své postavení a velitel Xiang ještě neřekl poslední slovo... (Siriuss)

(více)

Recenze (116)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Historický hongkongsko-jihokorejsko-japonský film o obraně jednoho městského státu uvnitř dnešní Číny proti nájezdu jiného národa oslavuje myšlení, věnuje se strategii a tematizuje neefektivnost rozdělování světa na „černé“ a „bílé“. Za začátku jasně definované opozice válka x mír, přítel x nepřítel, my x oni, dobrý x špatný, vítězství x prohra film postupem času systematicky destruuje, zatímco vypráví precizně natočený příběh, kterak geniální stratég Ge Li přijde do obléhaného města, aby mu pomohl ubránit se nepřátelům. Ge Li je zástupce filozofického směru Mozi, který sice mistrovsky ovládá schopnost strategizovat, ale zajímá ho jen obrana a jeho hlavní myšlenkou je univerzální láska. Ge Li nechce zlikvidovat nepřátele města, ale ubránit město, přičemž jej nezajímají vítězství ani prohry. Jeho ideou je mír a své schopnosti chce využít jen k jeho dosažení. Jenže mír je nakonec stejně relativní jako vítězství, dobro nebo ve výsledku i útočící/bránící se. Battle of Wits je to, co si představíte (nebo alespoň já ano) pod spojením „nehorázně chytrý film“ (nikoli ve smyslu amerických „smart movies“). Intimní velkofilm s ohromujícími akčními scénami sloužícími fascinující „kanonizaci“ myšlení, aniž by zastával konkrétní ideologické stanovisko. Každé stanovisko je totiž možné relativizovat nebo zpochybnit. Přirozené spojení zmíněného intimního s velkolepým, myšlení o válce s válčením samotným, iracionálních rozhodnutí s ryzí racionalitou je dokonale čisté. Několik asijských zemí se spojilo v touze natočit co nejlepší film - společně daly dohromady to nejlepší, co mohly poskytnout: peníze, exteriéry, tvůrce, hvězdy... Přitom neadaptovaly žádné univerzální nadnárodní téma, ale víceméně z hlediska světového válečnictví vyprávějí o malé události obléhání jednoho konkrétního městského státu. Jako inspirace posloužil manga comics, který se ale věnuje hlavně válečným strategiím ve všech možných podobách. Ve výsledku je A Battle of Wits víceméně dokonalý, ale nikoliv ve smyslu chirurgicky přesných a ve své mechanické vypulírovanosti trochu sterilních filmů jako Forrest Gump nebo Vykoupení z věznice Shawshank, nýbrž ve významu zmíněné vyváženosti zdánlivých protikladů, ohromující inteligence a soustředěných hereckých výkonů (zejména Andyho Laua v hlavní roli Ge Liho). U Battle of Wits jsem však zatím stále příliš paralyzován a nadšen, než abych se tak krátce po projekci snažil o systematičtější nezaujatou analýzu... Každopádně pokud budete mít možnost jej na plátně vidět, neváhejte ani na okamžik. A pokud jinde, tak taky ne... - FAR EAST FILM FEST (Udine) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prvú hodinu viac príručka dobývacích a obranných ranostredovekých taktík než naozajstný príbeh, ale potom sa to začne komplikovať, postavy dostávajú hĺbku a v dosiaľ celkom chladnej sekanici dostanú priestor aj emócie. Príjemne realistické, škoda že podobne ako vo Válečníkovi tvorcovia nepritlačili aj na krvavosti. Drsnejšia fazóna by to ešte lepšie zakotvila v krutej dobe kedysi dávno pred Kristom. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Někomu možná nebude po chuti, že Battle of Wits se svalnatým Andy Lauem v hlavní roli je spíš o taktice a podstatě boje, než o zpomalených masakrech a soutěži o to, kdo zapíchne víc šípů do nepřátelských lebek, ale po dvou hodinách budete vědět, že válka byla, je a bude svinstvo, které připravuje poražené o těla a vítězům a přeživším bere duši. Protiválečný čínský epos z doby kdy Ježíš ještě ani netahal kačera, si budete díky bezchybnému provedení a palčivému poselství ještě setsakra dlouho pamatovat. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zasadené do obdobia 370 pred n.l. kedy Čína bola rozdelená medzi 7 malých kráľovstiev a ďalších menších miest a území, jedným z ktorých bol aj "mestský štát" Liang. Na obranu tohto mesta proti monohonásobnej presile útočníkov z kráľovstva Zhao prichádza tajomný bojovník Ge Li z malého kmeňa Mozi, známeho pre svoje výborné taktické obranné manévre...a prináša so sebou pravdepodobne najlepší historický (veľko)film posledného obdobia. Po vlne fantasy a wuxia filmov stavajúcich na opulentnej výprave a predrátovaných súbojov je Battle of Wits ázijským krokom do vôd poctivo budovanej historickej vojnovej drámy, ktorá strháva divákovu pozornosť nielen výborne nasnínamými a gradovanými bojovými sekvenciami, krásnemu soundtracku snúbiaceho v sebe epickosť s krehkosťou, ale i silným dôrazom kladeným na samotnú taktiku - stratégiu obrany a v neposlednom rade aj svojím silným antivojnovým posolstvom. A navyše Andy Lau je tu opäť raz bezchybný... . ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dokonalé? Ale kdepak... Jenže všechny nedostatky jsou oproti kvalitám, tak nepodstatné, že je takřka ani nepostřehnete. Ne vždy je zde úplně perfektní hudební složka, odehrává se to celé na jednom exteriéru a v několika málo interiérech, vizuální efekty nejsou z nejkvalitnějších... Ovšem režie, nápady, herci v čele s perfektním Andy Lauem, vývoj postav a hlavně a především příběh samotný vše přebíjí. Obrovská koprodukce se projevila na fascinující výpravě či kostýmech, ale nic z toho tu není jen pro okrasu. Kdo by to byl řekl, že na značně vyčpělém poli válečných výpravných historických velkofilmů je možné přijít s něčím neotřelým. Začátek je sice ještě poměrně klasický, ovšem čím dále jsme v stopáži tím více fascinuje jak se scénář zdatně vyhýbá všem žánrovým klišé a navíc zdařile i účelně odvrací děj na zcela jinou kolej, než-li byste očekávali. Perfektní záležitost a jeden z nejlepších filmů ve svém žánru v posledních letech. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Protiválečná idea je hlavním posláním snímku. Tím, že je zasazena do doby 370 let před Kristem získává na zajímavosti. PŘÍBĚH:*** válka, strategie, láska, strategie, čest. Když se nejednalo o věcech válečných, ztrácel příběh na síle. Nebyla to nuda, jen to nebylo ono. A nemyslím si, že TA SÍLA musí těžit z válečných útrap./ HUMOR:0 pokud se nebudete bavit na ,,kreténském" chování některých postav./AKCE:*** válečné vřavy jsou zajímavě zpracovány. Nechybí davové scény. Všemu vévodí strategie. Ovšem krvelačné a silně militaristické publikum nemusí být ukojeno. Ostatně. Je to příběh spíš pro pacifisty./ NAPĚTÍ:0 nehodnotím, ale přesto přiznávám, že jakési ,,vnitřní" napětí ze snímku vychází. Hlavně z té strategie (zase) a z protiválečných myšlenek. Taková velká šachová partie... Jde jen o to, co od ní očekáváte. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si čínský kultovní rest odehrávající se před naším letopočtem ,kde přichází do města neznámý muž ( Vynikající Andy Lau), aby vymyslel strategii a ubránil město vůči ostatním národům. Strategie je ve filmu rozhodně to nejzajímavější, co nabízí. Samotné bitvy mě až tak nestrhly, ale přesto dobrý film. 75% ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Realistických a výpravných historických eposů ve stylu korejského Musy roste v posledních letech na poli filmu - narozdíl od wuxia bratříčků - jako šafránu. Yimouův Curse of the Golden Flower klepe na vrata a překvapivě dostává zdatnou konkurenci, které nevévodí baletní choreografie a vytříbená vizuální stránka, nýbrž poutavý a strhující příběh, neméně strhující syrové řeže a účinná válečná taktika, použitá při obraně města proti nájezdům silnějšího protivníka, a zvláště herecký koncert Andyho Laua. Jeho postava cizince Ge Liho v sobě snoubí zručnost a udatnost skvělého bojovníka, moudrost a rozvahu brilantního stratéga, a šlechetnost a tragiku nefalšovaného hrdiny. Charismatický chlapík, jenž si získá diváka podobně jako kopiník Yo-seol v Musovi. O korejském spektáklu jsem napsal, že má téměř vše, co by měl správný historický velkofilm mít. To samé platí pro Muk gong - vyjma slovíčka "téměř". Muk gong je výtečný návrat do časů starých dobrých, poctivých a přitom velkolepých, historických vojenských dramat. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Já sem bohužel nebo možná bohudík ten typ, kterej upřednostňuje efektní bitvy a souboje před strategií bitev a taktizováním, takže tohle nemohlo moc uspokojit moje choutky, jelikož když už se tu strhne bitva, tak davová a spíš na dálku a hlavně to pro mě nemělo moc velkej náboj, protože prostě umíralo kvantum lidí, který jsem předtim ani neviděl, bezvýznamný pěšácí a ten od kterýho sem si sliboval hrdinství, čest a permanentně krvavej meč - Andy Lau, mimochodem muj oblíbenec, tak ten je tu sice skvělej, ale bohužel upřednostňuje mír a lásku před zabíjením a vše se snaží řešit rozumem a slovně, takže od něj se člověk ničeho nedočká a celej film je pak dost mdlej, aspoň pro mě a nepomůže tomu ani muzika šlohnutá z Válečníka. 3,5* ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Velko-výpravný válečný epos, který je vsazen do roku 370 př. Kristem, líčící osud obléhaného 4 tisícového města Liang, 100 tisícovou armádou národu Čao. Jedinou nadějí města je Ke Li , pocházející z národu Mo-muo, který je proslulý svými strategickými a obranými dovednostmi. Celý příběh je spíše polo-filozofickou rozvahou a strategicko-obranou taktikou, než krvavými jatky a bojovými sekvencemi. Válka rozumu a cti se snaží ukázat i jiné stránky války, než jen neohrožené válečníky potříštěné krví. Poslední půlhodina mi celkem vyrazila dech. Tvůrci odvedli velký kus práce, ale přesto mi chybělo lepší ozvučení a doprovodná hudba, která mohla být také trošku výraznější. Kostýmy i herci byly vybrány opravdu dobře a ani chvilku jsem se nenudil a i přes tolik mrtvých, akce a krve, kráčí příběh poklidnou rozvážnou cestou, je to zase trošku jinak pojatý válečný epos (spíše protiválečný), ale nic není divákovi vnucováno ani vyvraceno a to se mi na filmu líbilo. Příběh odhodlání, zklamání, moci, cti a rozumu. Dobrá atmosféra. Můj život musí mít nějaký smysl. 80 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Válka rozumu a cti je monumentální historická fantasy natočená volně na motivy starých čínských legend. Jejím kladem je výpravnost a dobře zvládnuté davové válečné scény a v podstatě i na východoasijské poměry civilní herectví, které se většinou dokázalo odprostit od teatrálnosti, která mi tak vadila např. u Kurosawových samurajských eposů. Samozřejmě reálně vypadalo válčení ve starověké Číně jinak, tohle je spíš přehlídka některých válečných prvků ze středověké Číny a především Mongolska. Film nabízí heroickou hudbu, patetismus, sebeobětování, zradu, milostné motivy a intriky, zkrátka všechno, co člověk u podobné podívané očekává. Je poněkud užvaněný, což je handicap, protože ona dialogová a především filozofická stránka mi už tak nesedla. Ty představy bojovníka Ge Liho o lásce mezi lidmi a národy a všechny ušlechtilé řeči okolo, které jsou směsicí konfuciánských a budhistických filozofických názorů, mě neoslovují - po pravdě řečeno si myslím, že ty z dějinného hlediska lokální a krátkodobé mírové epizody mají na svědomí cyničtí pragmatici typu Metternicha než milovníci pravdy a lásky a instituce typu OSN. Celkový dojem: 80 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý čínsky historický film. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúcim sa v časoch, keď bola Čína rozdelená na sedem kráľovstiev a veľká armáda s cieľom zjednotiť krajinu postupuje, aby obsadila menšie kráľovstvo a tak do neho prichádza člen z uznávaného mierumilovného kmeňa, aby pomohol s obranou pred mnohonásobnou presilou, ale postupne si uvedomuje, že nie všetci si skutočne pomoc zasluhujú a iba málokto vie skutočne pomoc oceniť. So spracovaním som nadmieru spokojný, film by sa dal rozdeliť na dve polovice, prvá sa nesie v klasickom duchu boja dvoch armád, pri ktorom je treba kvôli menšiemu počtu vojakov taktizovať a druhá sa už začne vyvíjať dosť nečakane, strácajú sa hranice medzi kladnou a zápornou stranou, ktoré boli v prvej polovici jasne dané a celý čas je to pomerne nepredvídateľné. Ale nemôžem povedať, ktorá polovica je lepšia, obe sú výborné a bez slabého miesta si film po celý čas udržuje slušné tempo a zaujímavý správne gradovaný dej. Akcie je tu priemerné množstvo a páči sa mi. Je tu niekoľko väčších bojových scén s množstvo vojakov, v ktorých nejde o nejaké akcie jednotlivcov, ale inteligentné využívanie zaujímavých taktík a akcia celkovo je veľmi dobre natočená, nápaditá a s niekoľkými výbornými momentami, jednoducho až na niekoľko horších efektov jej nemám čo vytknúť. Herecké obsadenie je výborné, skvelý Andy Lau v hlavnej úlohe, An Seong-gi ako jeho hlavný protivník, poteší aj Fan Bingbing a viacero zaujímavých vedľajších postáv. Réžia je bezchybná a aj preto ma prekvapuje, že tento režisér už nič výraznejšie nenatočil a technická stránka je až na pár detailov, obzvlášť pri niektorých efektoch skvelá. Vojna rozumu a cti bez pochyby patrí medzi tie najlepšie historické filmy, aké sa dajú vôbec vidieť. Objektívna kvalita filmu- 84%, film sa páči mne na 79%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Historický protiválečný epos, který je působivý a chytrý a víc než akčními scénami na mě silně zapůsobil svým poselstvím. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Úchvatné, akorát skoro bez šťávy (krve, potu a dalších tekutin -- na to, že má jít o syrovou válečnou historii). Také nevím, jestli by úplně všichni až na plebs byli v reálu tak fatalisticky chladní... Inu a děj se mi zdál hrozně předvídatelný... Takže jestli přes to vše dávám ****, je jasné, že zbytek tyto výhrady hravě vyvážil... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

HIstoricky velkofilm je zaner, ktory v poslednej dobe straca tvar. Kde su casy ked platnam vladli skovosty ako Ben-hur ci Spartakus. Hadam len famozny Gladiator nam opat ukazal silu a potencial, ktore v sebe tento zaner ukryva. Vlna filmov ktoru spustil (Troja, Alexander, Kralovstvo nebeske), ani zdaleka nedosahuje kvalit menovanych a sposobili to, ze ludia sa tohto zanru prejedli a jednotlive filmy sa zliali do jednoho velkeho gulasa, kde vitazi ten, kto ma viac vojakov v monstroznejsiu bojovu scenu. Ako skvelo som sa citil po dopozerani tohto filmu! A battle of Wits je historickyfilm s velkym F, klenot zanru ktory patri vobec k tym najlepsim ake boli kedy natocene. Od pribehu, cez herecke vykony, vypravu, kostymy, bojove sekvencie....vo vsetkom sa radi k absolutnej spicke. Pribeh je zasadeny do doby zjednotovania ciny, konkretnejsie opisuje snahu ubranit mesto pred prichadzajucou armadov. Napinavy pribeh nam predvadza posobivu obrannu strategiu hlavneho hrdinu Ge Li, ktory mesto nebrani k tomu, aby ho doviedol k vytazstvu ale aby zabranil prelievaniu krvi na obidvoch stranach. Neuveritelne putavo, dramaticky, energicky a emotivne rozvijany pribeh o nezmyselnosti vojny, ktory krasne vystihuje tento dialog z filmu -"Preco si ma nezabil? - Preco mi davas take hlupe otazky. Preco by mali ludia zabijat jeden druheho?". Tak plynulo, cisto a putavo rozpravany pribeh kde nic nieje len pre efekt a vsetko ma svoje miesto v pribehu, bez akychkolvek chyb ci zadrhelov, tak poctive a vysperkovane vo vsetkych smeroch.... to som uz dlho v tomto zanri nezazil. (10/10) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Koprodukčný čínsko-kórejsko-japonský historický film plný stratégie a boja je celkom slušný, hoci herecké výkony ma nejako extra nezaujali, ale zato obsahuje kvalitnú hudbu a dobré bojové scény napriek tomu, že by ich mohlo byť viac. Pripomenú niečo z podstatne kvalitnejšieho Scottovho Kráľovstva nebeského. K dokonalosti mu chýba trochu surovosti, autenticita doby a realistických, krvavých záberov v bojových scénach a aj to lepšie čo bojové scény ponúknu, zhodí napr. viditeľne digitálny kôň, ktorý skončí v plameňoch. Ak je historický film, to čo vám chýba, tak je dosť veľká pravdepodobnosť, že vás to zaujme. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až příliš zdlouhavé a rozvláčné. Přesto však prosycené výbornou hudbou a dobrými válečnými scénami. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Výpravný válečný snímek, kde velkolepé bitevní výjevy nejou pro zobrazení krásy boje ale pro krutost a násilí, které válka přináší. Kontrast vytváří komorní scény - planování, řešení morálních otázek apod. Ano, jde o souboj důvtipu, ale skutečná válka není hra. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

A tohle bylo co? Po přečtení komentářů jsem nečekal výpravnou historickou melu, a že to bylo spíš o souboji mozků než paží, se mi v první polovině moc líbilo.. Jenže v té druhé jsem se předstával orientovat, ztrácel jsem niť postav i motivací, kdo, proč, proti komu.. a korunu tomu nasadilo několik ROFLózních momentů v závěru. Škoda, mohl to být výborný film. 70 % ()

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama