Reklama

Reklama

Válka rozumu a cti

  • Česko Souboj stratégů (více)

Obsahy(1)

370 let př. Kristem byla Čína rozdělena na sedm národů a několik dalších malých kmenů. Jeden z nich sídlí ve městě Liang. Velitel Xiang Yangzhong se svojí 100 tisícovou armádou má za úkol zahájit útok na Liang, který stojí v cestě do Jenu, a zabrat ho. Město by tomuto mohutnému útoku zcela jistě podlehlo a tak je jejich jedinou nadějí válečník Ge Li z Mo-Tsu kmenu jehož členové jsou proslulí obranými schopnostmi. Město, za pomoci Ge Liho odolává postupně jednomu útoku za druhým. Král města se však brzy začne obávat o své postavení a velitel Xiang ještě neřekl poslední slovo... (Siriuss)

(více)

Recenze (116)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Válka rozumu a cti je monumentální historická fantasy natočená volně na motivy starých čínských legend. Jejím kladem je výpravnost a dobře zvládnuté davové válečné scény a v podstatě i na východoasijské poměry civilní herectví, které se většinou dokázalo odprostit od teatrálnosti, která mi tak vadila např. u Kurosawových samurajských eposů. Samozřejmě reálně vypadalo válčení ve starověké Číně jinak, tohle je spíš přehlídka některých válečných prvků ze středověké Číny a především Mongolska. Film nabízí heroickou hudbu, patetismus, sebeobětování, zradu, milostné motivy a intriky, zkrátka všechno, co člověk u podobné podívané očekává. Je poněkud užvaněný, což je handicap, protože ona dialogová a především filozofická stránka mi už tak nesedla. Ty představy bojovníka Ge Liho o lásce mezi lidmi a národy a všechny ušlechtilé řeči okolo, které jsou směsicí konfuciánských a budhistických filozofických názorů, mě neoslovují - po pravdě řečeno si myslím, že ty z dějinného hlediska lokální a krátkodobé mírové epizody mají na svědomí cyničtí pragmatici typu Metternicha než milovníci pravdy a lásky a instituce typu OSN. Celkový dojem: 80 %. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem řekl. Čínské historické filmy je moje kravní skupina. Tenhle film mě příjemně překvapil. Nečekal jsem nic extra, ale příběh i nápady geniálního Ke Liho při obraně města mě nadchly. Nebylo to kdovíjak výpravné ani velkolepé, ale hezké ano. Především však tady nebyl žádný mega nakorbený borec který lítá vzduchem a zabijí pohledem. Zdejší hrdina bojuhe hlavou. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Válka rozumu a cti je chytrý filozofující historický válečný epos o nesmyslnosti války, který staví především na propracovaném příběhu s promyšlenými obrannými strategiemi a chytrými dialogy, než na akci a vypiplané choreografii soubojů. Poté, co Ke Li zachrání Liang před agresory, je obviněn z vyvolání vzpoury, protože je u lidu mnohem oblíbenější než tyranský vladař, kterému pomohl ubránit jeho říši. Po zdánlivém odražení útoku nepřátel se na povrch dostávají ryze politické zájmy a hranice mezi přítelem a nepřítelem, vítězstvím a prohou, válkou a mírem, dobrem a zlem se stává něčím relativním, abstraktním, pro každého znamenají něco jiného a může to být i naprostý opak toho, co si myslí ostatní. Motiovci hlásají, že pouze univerzalita dokáže zahladit rozepře, čehož by se dalo dosáhnout pouze sjednocením Číny, ale jak se Ke Li dozvěděl od jednoho otroka, kterému zachránil život, univerzální láska znemožňuje opravdu někoho milovat. Navíc, dá se tímto způsobem vůbec vládnout? ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Válečný asijský film, který je spíš o strategii jako takové než o spektakulárních soubojích. Není to úplná prohra, ale že by z toho člověk metal kozelce to také zrovna ne. Občas je to nuda, chvílema i docela zmatená a i přes dvou hodinovou stopáž jsou některé postupy postav bez zjevných příčín, což k celkové neuspořádanosti značnou mírou přispívá. Určitě jde ale o zajímavou alternativu k libovolnému wire-fu velkofilmu. 60% ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Do čínskych historických veľkofilmov som sa jednoducho zamiloval. No, ak sa Číňanom niekto hrabe do ich histórie v rámci koprodukcie nevznikne z toho dokonalý film, ako to bol Chi bi (Krvavé pobrežie). Muk gong má tak isto obrovskú a precízne prepracovanú výpravu, ktorú mali určite na starosti Číňania. Naneštastie si tu však museli dopomáhať aj počítačovými trikmi, ktoré sú zvládnuté na podpriemernej úrovni, dokonca fušerstva. Celý film sa mi zdá nejak neucelene zostrihaný a nevyžaruje z neho taká majestátnosť, ako u ostatných čínskych veľkofilmov. Toto všetko mu uberá na hodnotení. Bojových scén priamo z bojiska, či dobývania mesta je pomenej, ale viac sa tu dáva dôraz na stratégiu a plánovanie. Bolo by nespravodlivé voči Chin bi udeliť mu plný počet, i keď je nádherný zážitok sledovať aj tento snímok. Neostáva mi nič iné len mu pár percent z dokonalosti ubrať. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se skládá z 1531 záběrů, průměrná délka záběru je 5 sekund, nejkratší záběr trvá 0,3 sekundy a nejdelší pak 124,5 sekund. (Wisborg)
  • Podkladem pro vznik filmového snímku se nestala jen velmi populární japonská historická novela 'Bokukō' ('Mohist Attack') japonského spisovatele a novelisty Ken'ichi Sakemi, ale rovněž úspěšná eponymní manga série, původně vycházející v době od roku 1992 do roku 1996, jejímž autorem je japonský manga spisovatel Hideki Mori ('Umizuru', 'Aozora Shot'). (Conspi)
  • Ge Li (Andy Lau) a velitelka jezdectva Yi Yue (Fan Bingbing) jsou přistiženi při pozorování nepřátelského vojska v noci, ale hned v dalším záběru před vojáky utíkají za jasně slunečného dne. (JoranProvenzano)

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama