Reklama

Reklama

Rákosový ráj

  • Sovětský svaz Kamyšovyj raj (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Realisticky zpracované drama sleduje osudy několika mužů, které spleť života dovedla k nájemné práci v ruské stepi. Ve chvíli, kdy přijíždějí na "místo" práce, ztrácejí věc nejběžnější - svou svobodu. V každodenním boji o svou důstojnost v pracovním táboře, střeženým neúprosnými bachaři, mizí iluze a nastupuje zoufalství...
Film režisérky Jeleny Cyplakovové vypařuje na povrch nelítostnou pravdu o nepotrestaném počínání ruských bezpečnostních sil, ve vzdálených stepích za Uralem osmdesátých let. (Zrzunda)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V osemdesiatych rokoch bol Sovietsky zväz obrovskou krajinou a v nedohľadných stepiach za Uralom bolo miesta pre pracovné tábory neúrekom. Film je založený na skutočnej udalosti v oblasti Kazachstanu, kde pod ochranou miestnych úradov, existoval koncentračný tábor ľudí, ktorí pre spoločnosť už neexistovali. Stali sa otrokmi bez akýchkoľvek ľudských práv. Koniec filmu je úžasný, sloboda je neznámy pojem. Film sa natáčal v období takzvanej glasnosti, kedy bolo už dovolené hovoriť aj o takých témach, akou sa zaoberá tento výnimočný film. Musím ho hodnotiť ako najlepší sovietsky film z konca 80 tých rokov. Okrem obdobia 2. svetovej vojny sa zaujímam aj o gulagy, pracovné tábory, koncentračné tábory v oblasti Sovietskeho zväzu. Mám s touto oblasťou spätú históriu zo života môjho otca. Dodnes si dopisujem z najvyššími ruskými vojenskými úradmi… a z akým výsledkom? To sa tu nemusím vôbec rozpisovať. ()

Hebča 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina se pod vidinou výdělku peněz nedopatřením dostává do pracovního tábora v bohem zapomenutém místě, který nemá daleko do gulagu. Sklizeň rákosu se tak změní z původně očekávající párměsíční brigády v nedobrovolnou, nekonečnou a úmornou každodenní činnost všech vězňů. Svým způsobem film nemá daleko ke Ztracený na Sibiři. I když pracovní tábor není koncentrační tábor, všechny rysy jsou shodné a dá se říct, že i stejně kruté. Jeden z nejbeznadějnějších filmů, co jsem kdy viděla. Neuvěřitelné, co všechno se může dít v Rusku, a to v poměrně nedávné době. 15.12.2006. ()

Reklama

Reklama